.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

23.06.2003



Napsal mi na ICQ kdosi s neortodoxním nickem celkem zajímavý názor.

Přetiskuju doslova, otázky budou tučně, odpovědi kurzívou:
Ahoj. Tak už jsi na to, koukám, přišel.
na co?
No že je to na pytel, dělat systémy pro bloggery. Četl jsem „Protože si všichni píšou deníček, tak i já si budu psát deníček... ”
Ironie, víš...???
Ne, to je přesné vystižení situace. Vlna blogů je stejná jako mánie před pěti lety, kdy si každý musel založit svou vlastní stránku. Na drtivé většině nebylo nic než to, co jsi popsal. Pak vyhnily a zmizely. Totéž se stane s blogy, ať už jich dnes díky tomu systému vznikne sebevíc. Vlastně to bude ještě o něco horší, protože ten, co už něco dělat chtěl, tu možnost dávno měl i bez systému.
Já nechci shazovat tvou práci, ten systém je pěkný a jistě dal dost práce, ale vážně nechápu, proč investovat úsilí tak nesmyslným směrem.

Už jsem to někde psal — i kdyby díky tomu systému vznikly dva dobré blogy, mělo to cenu!
Bohužel ty se nikdy nedozvíš, jestli vznikly _díky_ systému nebo jestli by vznikly tak jako tak. Ostatně jeden z nich jsi mohl vytvořit sám místo práce na tom systému a padesát procent bys měl splněno. Ale asi to nemá cenu rozebírat, jak psal kdosi v komentářích, budoucnost ukáže. Já jen, že každý, úplně každý si může koupit papír a pastelky, ale počet dobrých malířů za posledních sto let nijak význačně nestoupl.

Souhlasíte? Nesouhlasíte? Můžete i nemusíte. Napište mi do komentářů svůj názor... Ne na to, jestli weblogy vyhnijí nebo ne, to je bezpředmětné. Spíš jestli má cenu dělat něco jako je bloguje.cz... Já si myslím, že ano. Na rozdíl od Howadoora totiž věřím, že je spousta psavců, kteří dokáží poutavě psát, ale nějaké PHP nebo FTP je pro ně španělskou vesnicí. A právě těm dávám do ruky nástroj. Je to jako s hudbou: Mám přestat vyrábět kytary, když vím, že virtuózně hraje jen pár lidí? A co ty stovky trempíků, co si chtějí zabrnkat u táboráku???

Každopádně vzkazuji tímto Howadoorovi (ano, to je ten nick), že své úsilí si budu investovat tak nesmyslným směrem, jak uznám za vhodné a pokud ho to rozčiluje, je to jeho problém. to co on považuje za nesmyslné, může být pro jiného užitečné. Mně moje úsilí nesmyslné nepřipadá!

PS: A co teprv kdyby věděl, že jsem i doménu zaplatil z vlastní kapsy! {smile}


Zadal Arthur Dent, 23.06.2003 22:51:49, 16 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/271

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Ale no tak! - White dog (web)

Ten Howadoor (haha, jak vtipné) vyjádřil jen svůj legitimní názor.
Ale k věci: jistě je dobré, udělat kvalitní projekt. Já ti to schvaluji a to jednoznačně.
Ale Howadoor jen vyjádřil svůj názor, tak proč na něj tak zhurta?
    

Re: Ale no tak! - Arthur Dent (web)

Dobrá, tak to tedy odhurtím...
    

Re: Ale no tak! - Arthur Dent (web)

A neodhurtím! Teď jsem si to znovu přečetl. Jeho názor je legitimní, ovšem za to "(...)vážně nechápu, proč investovat úsilí tak nesmyslným směrem." si ten vzkaz zaslouží! Howgh!
    

Re: Ale no tak! - White dog (web)

Ale z jeho pohledu to nesmyslné je.
To není nic mimořádného, já znám člověka, který žije pouze jedním svým koníčkem a všechno ostatní je podle něho cituji "blbost".
Tím nechci říci že nemáš pravdu.
Ono se pěkně kritizuje. Ale něco udělat, na to každý nemá. Něco udělat totiž vyžaduje úsilí, a to kecalové a rejpalové většinou nedokáží.
    

Re: Ale no tak! - Arthur Dent (web)

Zmenšil jsem tedy po zralé úvaze hurtovitost příspěvku o 40%...
    

Re: Ale no tak! - White dog (web)

Takhle škrtat jsi zase nemusel. Abys nebyl jak ten starej Hurt, co přeškrtával furt!
    


Re: Ale no tak! - Tokugawa (web)

Ale no tak, proč by nemohl mít nick Howadoor? Psát umí, já osobně ho čtu poměrně rád. Že má názor jaký má, no bože. Mně je úplně jedno, kolik bude na webu blogů. Stejně je nebudu číst. Pár si jich vyberu hned po přečtení jednoho příspěvku a je to. Proč bych chodil na lidé.cz? O dobrých weblozích se dozvím z odkazů jiných blogů, sem tam na něco kápnu sám náhodou...
Bloguje.cz smysl IMHO má, jako každá služba, která někomu něco dá. Díky blogu jsem se třeba naučil CSS. A to smysl má, ne?
    


 - David (web)

No podle me je neco pravdy na tom, hodne te, kdo opravdu chteli, tak uz pisou. Ja se treba hlavne kvuli tomu vlastne naucil PHP {smile} a jini si nasli jinou cestu.

Jini zase nenasli a dalsi se teprve rozhodnou a cim to bude jednodussi, tim lepe. Pak je nezanedbatelna skupina tech, co ze zacatku ani moc nechteji, jen to zkusi a ono je to uz chytne samo - pro ty ma Bloguje vyznam asi nejvetsi.

Jinak ja tu aktivitu vitam, moc se mi libi a take jsem si svuj testovaci blog zalozil {smile} Doufam, ze se to dobre rozjede a neco z toho vykvete.

Nehlede na to, ze pro vas jako tvurce to rozhodne neni nesmyslna investice jen vzhledem k te zkusenosti, kterou s tak specifickym projektem naberete!
    

Re: - Arthur Dent (web)

Nerad to přiznávám... ale je to přesně tak! {smile}

Nejen že budu mít další zkušenosti, ale pokud bude vše fungovat, bude to pro mne výborná reference do životopisu! {big grin}

A co třeba blogger.com? Vždyť tam je minimálně 70% weblogů o ničem! Ale uvedu příklad: rád čtu weblog mého oblíbeného spisovatele Dava Barryho. Ten člověk má doma počítač, umí psát, ovšem nepředpokládám, že by si psal PHP skripty na weblog. Ani na to nemá čas.
Mít dva takové uživatele v česku, tak jsem spokojen!
    

Re: - 41200 (web)

urcite hodne lidi to chytne, ale jen malo vytrva. Ale od otoho to je. Vyzkouset si blogovani. A pokud budou zalohy ({big grin}) ) a nespadne server, tak clovek se po nekolika letech vrati na blog a rekne si: Pekne blbosti jsem psaval {smile}
    


Není to se psaním systémů ... - Alraune (web)

stejné jako se psaním povídek? Prostě to píšeme, protože máme vnitřní potřebu a nějakým způsobem nás to obohacuje a uspokojuje.
Jasně, bylo by fajn za a) dostat to zaplaceno, nebo za b) mít z toho renomé. Ale když ne? Vždycky je to zkušenost, zábava, další krok..
    

Re: Není to se psaním systémů ... - Arthur Dent (web)

Je to stejné vůbec se psaním čehokoliv, z čeho nemá člověk bezprostřední hmotný zisk. Jediné, co tím člověk získá, je tak akorát nejasný "dobrý pocit", když vidí, že se jeho dílko líbí.
    


fidonet - rony (web)

pred par rokmi sme presne takto debatovali o ulahceni pristupu neIT ludom do siete Fidonet. Proste nie kazdy z nich vladol konfiguraciam SW a ich prinos do diskusii by bol samozrejme nesporny, argumenty proti boli vzdy, ze neIT by robili bordel, protiargument, bol, ze policy (pravidlam) sa dokazu prisposobit a naucit, ale netreba ich nutit downloadovat a instalovat si system a pochopit ako presne funguje. Preto si myslim, ze spravne navrhnuty system freedennickov by mal automaticky "rusit" neaktivne blogy, aby nestrasili v suvisejucich sluzbach (vyhladavace, toplisty a pod.). To iste si inak myslim aj o freemailoch - ak sa do takej sluzby neprihlasim 2 roky tak proste pridem o konto {wink}
    

Re: fidonet - Arthur Dent (web)

V novych pravidlech je klausule o tom, že uživatelům, kteří měsíc nepřidají nový příspěvek, bude zaslán upozorňovací mail a po dvou měsících nečinnosti bude jejich weblog zrušen... S možností individuálních vyjímek.
    

Re: fidonet - marvin (web)

Mesic je docela tvrda lhuta. 2 mesice by byly rozumne .. na druhou stranu, kdyz se podivam, co se deje na Lide, je i ten mesic dlouha doba {smile}
    


 - Howadoor

Co mne zaráží nejvíc, je to přeškrtnuté písmo. Nemělo by být spíš podtržené?

Jinak - přece žádné FTP a PHP už dávno nikdo znát nemusel. HTML se dá exportovat z čehokoli, na web se dá dostat přes webové rozhraní. Ano, nebude to profi, ale bude to čitelné. Existují online editory (snad na Můjwebu, ale nevím to přesně), existuje to všechno a co vzniká? Vždyť to sami vidíte.
    
HotLinks
Zpět na článek