.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

03.07.2003



Musí ti slušní vždycky sklapnout kufry a stáhnout se?

Stala se mi taková věc — při práci na nejmenovaném systému se člověk setká se všelijakými uživateli. A protože nechceme dopadnout jako jiná nejmenovaná služba, rozhodli jsme se poprvé využít práva smazat uživatelské konto. Napsali jsme na jeho e-mail, nechali jsme vzkaz, a jeho reakce stála za to.

Rozhazují mě takovéhle reakce. Pokaždé mě vykolejí, když se potkám s arogantním a vulgárním primitivismem. Ale to není to, o čem chci psát. Chci totiž psát o tom, že mě překvapuje reakce dalších lidí. Ta je většinou ve smyslu: „To si musíš zvyknout...”

Ani náhodou! Nechci a nebudu si zvykat na vulgaritu a hulvátství! Proč bych si měl zvykat? Pokud si budou všichni zvykat, stane se sprostota obecnou normou chování! Naopak! Takovéto hulváty nutno mlátit po hubě třikrát denně, dokud si neuvědomí, že se tak chovat nemají! (Bohužel, je smutnou pravdou, že boj proti sprostotě nelze vést slušnými prostředky, ale podle přísloví o hrubém pytli.) Proč bych měl tolerovat vulgární výlevy a ustupovat jim? Nevidím nejmenší důvod, proč bych měl snášet lidi, kteří porušují vědomě Pixyho Zlaté pravidlo ("Jak vy k my, tak my k vy") a po křesťansku jim nastavovat druhou tvář.

Přemýšlel jsem o tom, co je to za druh lidí, jaké jsou jejich pohnutky... Nejspíš se domáhají pozornosti (i když to vehementně popírají) a protože neumí zaujmout pozitivně, snaží se alespoň šokovat. Nebo to jsou chudáci, emoční invalidé, které uspokojuje jejich představa odporu a pohoršení, jaké vzbudí jejich konání u ostatních lidí. Pokud je to tak, je mi jich sice líto, ale trpět je nehodlám.

Pokud si všichni slušní budou říkat „na to si musíme zvyknout”, budou mít hulváti navrch. Zatím mají, počínaje koprolálními pitomci a konče Milošem Zemanem.


Zadal Arthur Dent, 03.07.2003 11:52:40, 12 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/295

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Slušný - Jiří Bureš (web)

>boj proti sprostotě nelze vést slušnými prostředky
Ale jde. Musíš mít jenom moc ve svých rukou. A v tomto případě ji máš. Slušně jej vyzveš a následně slušně smažeš {smile}
Jenom nesklouzni k té hrubé záplatě, protože Tě to sežere. Po čase si na to zvykneš a už Ti to ani nepříjde. Takového hulváta daleko víc nase**š, když se k němu budeš chovat přehnaně slušně. On totiž čeká, že budeš sprostý. Slušností ho vykolejíš {wink}
    

Re: Slušný - White dog (web)

Souhlas. Jen bych si dovolil připomenout výjimku, která potvrzuje pravidlo. Tedy na hulváta drsně, ale opravdu velmi výjimečně. Zamindrákovaný ubožák opravdu slušné jednání nezná, neočekává a neví jak reagovat {smile}
    


Re: Slušný - Arthur Dent (web)

Samosebou. Špatně jsem to vyjádřil, či spíše nedůsledně:

Mám na mysli, že nelze hulvátství zastavit JEN slušností. Slušnost musí být doprovázena AKCÍ. Když tě bude někdo stále urážet, nadávat atd., nemůžeš mu pořád opakovat "Pane, nedělejte to, není to slušné". To ho vytočí a začne ti nadávat o to víc.

Řekneš to jednou, podruhé, potřetí a pak mu dáš přes ústa (v tomoto případě spíš přes prsty). To není IMHO slušný prostředek, ale jediný možný.
    


Reakce - Tokugawa (web)

Chtěl jsem původně reagovat sem, ale bylo to příliš dlouhé, takže vznikl další článek:
http://sweb.cz/tokugawa/blog/2003-07.html#031240
    


nech to být... - Trillian (web)

pozastavuješ se nad tím, že jsme se tě snažili uklidnit... nechtěli jsme abys nastavoval druhou tvář, tím míň něco jiného ;o) chtěli jsme ti jen v té chvíli projevit účast a dát ti najevo, že nejsi sám...
obecně bychom se každý v tvé situaci zachoval obdobně, ne-li hůř ;o)
    

Re: nech to být... - Arthur Dent (web)

Za podporu samosebou dekuji.
Ja se spis pozastavuji nad tim, ze automaticka odpoved na tohleto je "s tim se musis smirit".
Nesmime se s tim smirovat! Meli bychom proti tomu bojovat.
    

Re: nech to být... - Ota (web)

Přesně tak. Proti zlu se musí bojovat, postavit se proti němu, aby se okolo probrali ti, kteří jsou k němu laxní, tolerantní, a smiřují se s ním jako s nějakou nepohnutelnou daností. Jsem od přírody klidný a tichý člověk, ale nespravedlivé a podlé chování ve mě probouzí odhodlanost k boji, a vidím, že v tobě taky. Takže Arthure, žádné smiřování, bez okolků zakročit (-ovat)!
    


Sysifos - Tokugawa (web)

doufám, že mám v nadpisu správně ta i.
Tímto se může nastartovat koloběh, kdy
raymond založí blog, ty ho vymažeš.
Raymond1 založí blog, ta ho vymažeš.
Raymond2 založí blog, ta ho vymažeš.
Raymond3 založí blog, ta ho vymažeš.
Atd do zblbnutí {smile}
    

Re: Sysifos - Arthur Dent (web)

To tak jednoduche nebude...
    


Mám důvodné podezření - Alraune (web)

že internetoví hulváti nejsou vůbec ranaři, kteří se vypotáceli ze stoky, ale slušní chlapci, kteří by si to face to face nikdy nedovolili. Nemyslím, že by je slušnot nějak vykolejila, tak se chovají doma k mamince a k paní učitelce, a pak nechávají své alter ego řádit.
Na chatech to člověk vidí denně, pokud s nimi vyměníte pár vět, pozvou vás na rande. {smile} Arture, třeba tě taky někam pozve{wink}
    


Co to je za cloveka? - Lada Rejpal (web)

Uhrovata tvar, 12 let, zakomplexovany, spousta mindraku. Asi tak bych to videl, kulturou projevu urcite.

BTW, urcite vydrzet a nenechat si to libit. Problem je, ze slusne chovani neni pro slabochy, prave proto, ze hulvati se s nějakými pravidly nezdržují, a pak je nutné ty své principy ustát i po zlým. V tomhle to hulváti mají jednodušší...
    


 - JM

Myslím, že Tvá výchova z větší části vedla k tomu, aby slušné chování převládalo nad tím druhým, ale.... jako podle rčení "ani titul nezbavuje blbosti" je třeba si také na druhou stranu uvědomit,že někomu "umění" zapnout počítač (zřejmě s nadlidským úsilím) nedává certifikát na to, aby svou "inteligencí" omračoval, otravoval ovzduší a prezentoval své myšlenky (směle konkurující puberťákovi v plném rozkvětu) na stránkách, nejen někoho jiného, ale ani na svých, které zřejmě neumí stvořit a proto rada od staré a zkušené přijměte kukaččí vejce do svého hnízda, ale při nejbližší příležitosti ven s nimi z hnízda.
Nenechte se nikdo blbcem otrávit a hezký víkend. m
    
HotLinks
Zpět na článek