.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

04.07.2003



Takový humus, co si dovolila správa sociálního zabezpečení, to se jen tak nevidí.

Posuďte sami: Kolegovi v dubnu zemřel otec. To je smutná událost a zasáhne všechny zúčastněné — i finančně. A co teprv když se do celé věci zapojí instituce jako Česká spořitelna a Správa sociálního zabezpečení, to pak člověk platí jako mourovatej.

Kolegův tatínek měl společný sporožirový účet s maminkou. A po úmrtí musí být celý majetek „zmražen”, asi kvůli dědickému řízení. Ovšem pokud máte zablokovaný účet, nechodí z něj platby za inkaso, telefon apod. I když notářka napsala nějaký glejt, spořitelna s povolením stále otálí, takže kolegova matka kromě traumatu z úmrtí manžela ještě obden nachází ve schránce upomínky za nezaplacené to a ono. Tak kolega platí...

A do všeho se vložila správa sociálního zabezpečení. Omylem si totiž u onoho zemřelého do kolonky datum úmrtí napsala Leden místo Duben. A moudrý úředník rozhodl, že tím pádem vlastně byly vyplaceny důchody mrtvému. Mašinérie zapracovala a z onoho zablokovaného účtu odebrala 20.000 Kč za „důchody vyplacené navíc” (soudy v těchto případech pracují obdivuhodně rychle).

Inkaso se platit nemůže, ale přijde sociálka a na účet hrábne, nabere si hrstí vrchovatou něco, na co nemá nárok, a k vracení se nemá.

Ve středověku, pokud zemřel poddaný bez dědiců, připadl jeho majetek králi. Dnes král není, máme stát, ovšem celkový efekt v tomto případě zůstává stejný. Nemyslíte?


Zadal Arthur Dent, 04.07.2003 8:37:37, 3 komentáře...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/299

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

To bych blil - Tokugawa (web)

Omluva za ten nadpis, ale nemohu si pomoct. Máme podobné zážitky:
1) SOCIÁLKA: sestra si tam šla pro přídavky na dítě. Dostala x formulářů a zase šla. Když je konečně vyplnila a dostavila se znovu (rozmezí jednoho týdne), ubezpečili ji, že má staré formuláře, že proběhla změna a vydali jí nových x formulářů. Nebudu to protahovat. Dostala na Vojtu 250,- Kč s připomínkou: "To jsou peníze pro toho chlapce, ne abyste si za ně něco koupila VY!"

2) SPOŘITELNA: Máme úvěry na byt. KB nám vystavila papír pro inkasní strhávání splátek a my ten papír odevzdali v ČS. Potud vše ok. Za měsíc přišla z KB upomínka (jen Gaie, mě ne), že neplatí a kdesi cosi. Gaia šla tedy znovu do ČS. Špatně prý poprvé něco vyplnili za přepážkou. Další měsíc z KB opět výhrůžka. Tentokrát i ručitelům. Gaia volá do KB, tam jí řekli, kde je chyba, a tak šla opět do ČS. Opravili coso, co ČS zase popletla. Třetí měsíc přišel z ČS dopis, ve kterém sdělují, že převzali iniciativu a provedli následujících x změn. Následuje dopis z KB, že opět neplatíme.
Tahne se to dodnes. Očividně chyba ČS, neboť z mé pobočky odcházejí platby v pohodě.
    


ČS je ústav - Mysh (web)

No, koukám, že jsem udělala dobře, když jsem před pár roky migrovala od ČS do eBanky {smile} Spořka je fakt ústav, o tom není pochyb, stačí sledovat kauzu odměn za červené diplomy. Účet u ČS měl jedinou výhodu, a to že jste si mohli vybrat z různých bankomatů daleko víc peněz než jste měli k dispozici, protože trvalo i týden než byla částka skutečně stržena z účtu. To už prý ale taky neplatí.
No a ohledně sociálky - další dobrý důvod, proč podporovat pravicový model státu, kdy se každý stará sám o sebe. Obě strany ušetří zbytečné stresy a spoustu času. Nic od tohohle státu nechci a na oplátku mu dávám co nejméně, bohužel i to je docela dost.
    


Desátek? - Silvestr (web)
(29.01.2004 01:51:43)

Za středověku se odevzdávaly desátky a panovníci se báli to zvednout, protože se ihned rozpoutali rozbroje. Kolik odevzdáváme státu dnes a co pro nás dělá? To je vidět i z výše uvedeného.
    
HotLinks
Zpět na článek