.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

06.07.2003



Občas se mě někdo zeptá, jakou knihu jsem naposled četl. Řeknu název a autora, tázající pochopitelně nezná. Zeptá se na žánr. Pokud řeknu sci-fi, odpovědí je to, co je psáno v nadpisu.
Abych tedy vše uvedl na pravou míru. Nejsem „sci-fista” ani jiný „-ista”. Čtu knihy různé a zásadně je nedělím podle žánru. Knihy dělím na tři kategorie — 1. líbí 2. nelíbí 3. trochu líbí, trochu nelíbí. Jestli se jedná o knihu historickou, detektivku, sci-fi, romantismus, realismus atd... je mi v podstatě jedno. Kromě toho považuji za nemožné většinu knih zařadit, protože „žánry” se prolínají.
Připusťme však, že cosi jako kategorie „sci-fi” existuje.
Krásně problém zhodnotili v předmluvě antologie „Vlak do pekla”. Dovoluji si citovat:
Co je to vlastně sci-fi? — Tyhle vědeckofantastické slátaniny já zásadně nečtu, říkají někteří lidé, když se jich zeptáte na jejich názor na sci-fi. Potíž je v tom, že si lidé pod všeobsahujícím a zároveň nic neříkajícím názvem science-fiction (mimochodem, vymyslel si jej Američan německého původu Hugo Gernsback v roce 1929 a už tehdy začaly spory o jeho právoplatnosti) obvykle představují příběh odehrávající se na cestě od planety Zora k planetě Astra. Hlavním aktérem tohoto příběhu je složité vesmírné monstrum s mnoha tryskami, chňapadly, roboty a kdovíčím vším ještě. Pokud v něm také vystupují lidé, pak to nejsou nositelé jmen, názorů, charakterových a charakteristických vlastností, nýbrž dokonale odlidštěné mechanismy — Piloti, Biofyzici, Programátoři atd. Tak tohle my také nečteme. K tomu není co dodat {smile}
Mám doma asi 300 knih, které by se daly do této kategorie zařadit. Knih tohoto žánru jsem četl mnohem více. Přesto se za „scifistu” nepovažuji. Čtu totiž opravdu ledacos, a výše zmíněný žánr určitě netvoří většinu.
Ovšem připouštím, že z této kategorie jsem asi skutečně přečetl více, než je „průměr”. A tak jsem se rozhodl udělat si pro sebe (a pro čtenáře těchto stránek) malý přehled toho, co považuji za zásadní. Knihy, které pokud nějaký fanoušek žánru nečetl, o hodně přišel.
1) Vlak do pekla. Naprostá dokonalost. Antologie anglo-amerických povídek. Vydalo nakladatelství Albatros v edici Karavana v roce 1982.
Dovoluji si tvrdit, že se jedná o vůbec nejlepší sbírku „sci-fi” povídek, která u nás kdy vyšla. Rozhodně, naprosto, absolutně doporučuji i „odpůrcům” žánru.
2) Ray Bradbury, Marťanská kronika.
Naprostá klasika.
3) To nejlepší ze science fiction — První reprezentační ročenka. Vydalo nakladatelství Kredit v roce 1993.
Moje nejoblíbenější antologie povídek. Obzvlášť povídky „My se na věci díváme jinak”, „Medvědi objevují oheň”, „Pomatené povídání pana skunka...” a všechny ostatní {smile} nemají chybu.
4) Dan Simmons, Hyperion, Pád Hyperionu. Podle mého velmi subjektivního názoru jeden z nejlepších románů z tohoto žánru.
Tuto knihu jsem jednou půjčil kamarádovi, který vůbec knihy nečte. Jak mi pak řekla jeho přítelkyně, stalo se cosi, co v životě nezažila. Kamarád četl několik dní v kuse, dokud knihu nepřečetl. Nejedl, nespal, jen četl. Tak to jsem sám nečekal.
5) Arkadij a Boris Strugackij, Piknik u cesty. Pokud se bavím se známými, kteří se o sci-fi zajímají, a padla otázka, jakou knihu považují za vůbec nejlepší, vždy se všichni shodnou na této knize. Podle této knihy byl natočen i film, který se mi bohužel vůbec nelíbil. Ovšem jiní ho považují za výborný.
Pokud jste některou z výše uvedených knih nečetli, rozhodně to napravte! Nebudete litovat, naopak budete chválit Whitedoga, jak vám dobře poradil {big grin}


Zadal White Dog, 06.07.2003 22:44:07, 15 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/303

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - David (web)

Ja jsem sci-fi knizek precetl jen nekolik, ale stejne me prekvapilo, ze nektere v tvem vyctu chybi - co treba takova Duna nebo Stoparuv pruvodce?
    

Re: - White dog (web)

Duna není špatná, naopak. Ale nepovažuji ji za totální špičku. Jak jsem řekl, mé hodnocení je velmi subjektivní.
A "Stopařův průvodce"? Nehodnotím, protože je to kapitola (vlastně kniha {smile} sama pro sebe.
    

Re: - pixy

Koukám, že bysme si u knížek rozumněli. Mám taky slušnou sbírku několika set SF titulů a je to rozhodně dominantní pseudo-žánr ze všeho, co jsem kdy četl (počínaje verneovkami od mých pěti let). Z toho, co já považuji za špičky žánru vybírám (namátkou, bez určení pořadí):

- Isaac Asimov. Především Já, robot a série Nadace. Až na výjimky celá řada propojek mezi nimi.

- Robert A. Heinlein. Pro mě jeden z nejlepších spisovatelů na světě. Friday, Vládci loutek, Metuzalémovy děti, Kočka, která prochází zdí, Cizinec v cizí zemi a desítky dalších (skoro nejde najít vyloženě slabou knížku). BTW, snad nejznámější (protože zfilmovaná) Hvězdná pěchota je jedno z jeho nejslabších děl; Vládci loutek je skvělá kniha, ale příšerný film.

- Arthur C. Clarke - moc nemusím, ale Vesmírnou odysseu hodně (ale jen tu první).

- Philip K. Dick - málokdo zná jeho knížky, ale Blade Runnera, Total Recall a Minority Report už zná skoro každý. Mistr geniálních nápadů.

- John Wydham, Den trifidů.

- Onřej Neff. Škoda že nepíše anglicky, byl by světová hvězda. Některé povídky jsou opravdu bezkonkurenční. "Největší odvaz v dějinách swangu" řadím mezi nejlepší SF povídky všech dob (společnost jí dělají třeba 'Domeček jako klícka', 'Trable s elektrárnou', 'Hopla!' nebo 'Pozemní dráha Möbius').

- Gert Prokop. Kdo nečetl 'Copak nohy se kradou?' a nezná Timothyho Truckla, neví, o co přišel.

- Stanisław Lem. Je slavný kvůli Solaris a podobným vážným dílům, která nedokážu dočíst ani do polovičky - ale já ho miluju kvůli Kyberiádě a především pro Futorologický kongres. BTW, ten by si měl přečíst každý, kdo chce dělat hluboké filozofické soudy o pokračováních Matrixu.

- Orson Scott Card, Enderova hvězda. Nádhera. Další pokračování už stojí za starou belu.

- Robert Silvenberg, Proti proudu času. Útlá knížečka, ale jedno z nejlepších v žánru 'cestování v čase' (ovšem až po Heinleinovi).

- Frank Herbert, Duna. Jen první - výborný nápad, temný, mohutný příběh. Další pokračování už snad raději neměla být. Podobně jako:

- Frederik Pohl, Gateway. Pokračování 'Za horizontem modrého jevu' a 'Setkání s Heechee' už nejsou to pravé...

- Kurt Vonnegut. Když si zvyknete na jeho styl a na to, že se vám střídavě zvedá žaludek a řvete smíchy, je to Pan Autor.

- Douglas Adams je kapitolou samou pro sebe, jak už zde padlo - jen bych připomněl, že kdo zná jen Stopařovskou pětidílnou trilogii, měl by si urychleně přečíst taky něco o holistickém detektivovi Dirku Gentlym.

- Terry Pratchett a celý podžánr komické fantasy je ještě tuplem na dlouhé povídání{wink} Ale jen poznámečka: kdo jste ještě nečetl Dobrý znamení (Good Omens, Terry Pratchett/Neil Gaiman), neváhejte. Počuráte se smíchy. A točí se podle toho film (režie Terry Gilliam). Jen si to představte - jak může dopadnou spojení Pratchetta s Monty Pythony... {big grin}

Zdaleka to není vše... O výběrech povídek raději nemluvím - dnes už to jsou většinou jen marketingové podfuky, takové dobré výbory jako dřív už se prakticky nedělají...
    

Re: - marvin (web)

Jako "úvod do Heinleina" bych doporučil "Minulost napříč budoucností", kde co povídka to téměř námět na román. Trochu se také zapomíná na Součka - třeba sbírka "Hippokratův slib" a v ní nedokončené "Železo přichází z hvězd".
    


Re: - Arthur Dent (web)

Neffovo Vejce naruby mi taky půjčoval WDog... A zrovna tu povídku kterou zmiňuješ mi doporučoval. O známém svangistovi Grapo Wollinskim (nebo jak se jmenoval). "Bodej ti to Kájo stálo, žral si málo bágo bájo!" {big grin}
    


Re: - White dog (web)

Nechtěl jsem dělat totální přehled všeho. Ale nad tim Neffem jsem váhal. Největší vodvaz v dějinách svangu je skutečně super extratřída {smile}
    


Re: Asimov - sorboono

Já jsem sice nic z Nadace a Robotů nečetl, ale nedávno mě dost zaujala jeho kniha Nemesis. Je sice krapet delší, ale tu bych doporučil zase já.
    


Copak nohy se kradou? - IP:83.208.32.126 (web)
(03.03.2005 13:59:52)

Copak o to, já bych si tu knížku hrozně ráda přečetla, ale kde jí sehnat? Tři minuty věčnosti mi kdosi kdysi poslal jako pdf, takže to mám(jenom vytisklý,soubor jsem nevím proč smazala) ale ty nohy mi dávají pořádně zabrat - v Národní knihovně to mají,ale slovensky a to se mi nechce. Nemáš nějeký tip kde to sehnat? Děkuju moc. Zuza
    


Já bych rád zmínil ještě jednu knihu, - Arthur Dent (web)

kterou mi kdysi zapůjčil WhiteDog. Byla od Raye Bradburyho a jmenovala se Kaleidoskop. Byl to soubor povídek tohoto autora a některé, zejména Čumilové, Vítr, Malý vrah a Dívka a smrt, si pamatuji dodnes.
    


Strugačtí - Tokugawa (web)

Arkádij a Boris jsou vůbec dobří. Vzpomínám třeba na Brouka v mraveništi, Miliardu let před koncem světa atd. Na Rusáky výkon.
    

Re: Strugačtí - Ghost (web)

A když jste to tak nakousli {smile}
Nemáte někdo na půjčení od brů Strugackých "Pondělí začíná v sobotu" ?
    

Re: Strugačtí - kat (web)
(13.04.2004 22:37:19)

Mám je v elektronický podobě, takže jestli je chceš poslat tak mi napiš
    

Re: Strugačtí - pyro (web)
(27.01.2005 11:23:27)

a slimáčik na úbočí by nebol?
(ja viem možno je to zbytočné ale slimáčik je šnek, nechcem uraziť len pre istotu {wink})
    


A co CP? - Ivan (web)

Chápu, že má asi každý své oblíbence, ale nemůžu si odpustit přidat ještě Williama Gibsona(http://www.williamgibsonbooks.com/index.asp) a jeho román Neuromancer (http://www.williamgibsonbooks.com/books/neuromancer.asp)
    


co citam.. - rony (web)

ja teraz citam J.P.Garen: Mark Stone (velka seria) trosku vaham to sem napisat, je to zrejme pisane _vaznym_ tonom ale ked to citam, tak sa vzdy bavim na tom, ako kazda cast zacina a aj nad formulaciami viet {wink}

priamym dosledkom bol ten moj kratky vyplod na kazdy.bloguje.cz {wink}
    
HotLinks
Zpět na článek

Hodnocení: 5

bodbodbodbodbod
Čím víc psů tím líp. Pět psů je maximum.