.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

13.07.2003



Rovnou se přiznám — nesnáším myšlenku socialismu. Nechápu, proč by všichni měli mít stejně. Stejnou příležitost, to ano. Ale nikoli stejnou odměnu za různě kvalitní práci. Proč by se ten, kdo pracuje málo, měl mít stejně dobře jako ten, kdo dře?

Budiž, smířil jsem se s daněmi, se sociálním pojištěním a se zdravotním pojištěním. Přeci jen je určitá solidarita na místě a stát má také nemalé nároky. Ovšem to, co teď navrhuje paní Součková, takto ministryně zdravotnictví (kdo jí před rokem znal???) mi hýbe žlučí víc než předchozí její nápady, počínaje balenými koblihami a konče prodejem alkoholu ve speciálních obchodech s nápisem Jedy. Nevíte o co jde?

Paní sociální ministryně navrhuje, aby všichni platili paušálně ročně dvě tisícovky na lékařskou péči. Jinými slovy (a možná demagogicky) — navrhuje, aby zdraví dali své peníze nemocným. Pokud všichni dají stejnou částku do zdravotnického systému a někteří budou čerpat víc a někteří míň, nebude to vůči těm jedněm nespravedlivé?
A proč chce vybírat něco navíc? Buď ať si nechá odsouhlasit zvýšení zdravotního pojištění, nebo ať najde jiné způsoby, jak si ve svém resortu udělat pořádek a ušetřit!

O sociálním cítění paní ministryně svědčí i to, že potichoučku zakázala nemocnicím nabízet nadstandardní péči za příplatek. Člověk, který si zlomí nohu, nemá možnost připlatit si legálně za lehkou sádru. I když na to má, i když nemocnice má lehkou sádru, nemůže si na ni připlatit — bylo by to asi nespravedlivé vůči chudákovi, který na ni nemá.
Je to nespravedlivé, to ano. Ale vůči těm, kteří si prostě víc vydělají. Takový člověk je zvyklý pracovat a rád by si připlatil za takové ošetření, které ho v práci co nejméně omezí. Ale legální možnost nemá. Pomlčím o tom, jaký prostor se tím otvírá korupci... Zkrátka se vracíme polehoučku do socialismu, kdy se nechalo sehnat všechno, jen člověk musel vědět, komu zaplatit a musel mít ty správný známý.

To je názorná ukázka toho, proč má ČSSD v názvu ono sociálně-. Její uvažování je zrůdnost sama: „Nesmíme být k chudým nespravedliví. Proto je potřeba bohatým co nejvíc sebrat, aby měli všichni stejně a nezáviděli si. Bohatí ke svému bohatství beztak přišli nepoctivě!”

A to není krédo spravedlivých. To je krédo neschopných! Neschopný závidí schopnému, že má víc, a protože mu nemůže sebrat jeho schopnosti, sebere mu alespoň výsledky jeho práce. Nechci zde nějak podsouvat myšlenku, že voliči ČSSD jsou neschopní lidé nebo že sociální cítění nějak souvisí se schopnostmi. To ne. Ale tvrdím, a na tom si stojím, že ČSSD a jí podobné strany loví své voliče hlavně mezi neschopnými a lákají je na příslib stejné odměny za jejich neschopnost jako mají schopní za svou schopnost.


Zadal Arthur Dent, 13.07.2003 14:26:30, 10 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/315

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

K tomu 2000 poplatku - Mario Hodas

A co ma povedat Slovak, ktory si hlada pracu, ale nikde ho nechcu a ma oslabeny imunitny system (je casto chory), tak ma prezit z asi 2000-5000 Sk a u doktora navyse vzdy platit 20 Sk ... Ale so zbytkom suhlasim
    


Rovnostářství - White dog (web)

Na vládě bolševické ČSSD mě nejvíce vadí právě to rovnostářství. Aby se všichni měli stejně. Ale pozor!!! Ne stejně dobře, ale stejně špatně!
    

Re: Rovnostářství - Arthur Dent (web)

Aneb Pokud se má většina mizerně, je třeba dohlédnout na to, aby se náhodou někdo neměl líp!
    


 - pixy

Ja jsem pravicovy ultraliberal a stat nemam vubec rad (asi bysme si dobre pokecali, Arthure; btw, znas R. A. Heinleina?)... O tomhle vsem snad ani nema cenu mluvit, je to zbytecny... Lemry jsou lemry a vzdycky budou volit levici, prave proto, ze jim vzdycky naslibuje peceny holuby do huby zadarmo...

Ovsem co se tyce pani Souckove, tak k te mam po vsech jejich cinech a vymyslech, ktere dosud stihla predvest, jen jednu jedinou vetu, nejslusnejsi charakteristiku, ktera mne napada (nyni chci upozornit, ze jsem slusny, civilizovany clovek, zadny hulvat a sproste zasadne nemluvim): "Pani ministryne Souckova je pica s usima."
    

Re: - pixy

Jakze? Takze pouziju-li coby typograf jednoky pica, budu cenzorovan, blacklistovan a nasledne popraven? To je dobry.... {big grin}))
    

Re: - Arthur Dent (web)

Ne. Budeš jenom popraven. {smile}

(Pokud se někdo diví tomuto komentáři, upozorňuji, že mám jako admin tohoto blogu možnost podívat se na dotyčný blacklistovaný komentář a je-li ta vulgarita v něm funkční, povolím ji. A to jsem teď udělal.)
    


to snad ne!! - DreamFacE (web)

ten prispevek je mimo misu. vsichni vime, ze tady nejde o nejake stejne podminky, ale o stejnou sanci. bohuzel, v teto zemi se clovek vlastnim pricinenim skoro nema sanci dostat k lepsimu zivobyti. temer vse je o konexich, podlejzani a podvodech. znam relativne "bohate" i "chude". neznam ale ani jednoho "bohateho", ktery by byl "bohaty" vlastnim zapricinenim... nebudte naivni!!! na hlavu nam penize nespadnou (i kdyz penize jsou to posledni, po cem by bylo vhodne touzit) a musi to byt bud velka NAHODA nebo pomoc druhych, vlivnejsich... autor clanku se jiste radi obcanum s prijmem nad 20 000 a voli ODS, jinak by nepsal podobne bludy. muj osobni nazor, zabijte me za nej... +;o[
    

Re: to snad ne!! - Arthur Dent (web)

Vasemu komentari nerozumim. Co ma spolecneho muj mesicni prijem s tim, ze odmitam socialisticke uvazovani?

Ale mozna mate pravdu - kdybych byl na pracaku a akorat nadaval, ze mam malo penez, asi bych s Vami souhlasil.

PS: Na svuj plat si vydelavam poctive a ODS nevolim.
    


jeste pochvala - DreamFacE (web)

ted jsem si nahodou vsiml na system publikace emailovych adres v prispevcich na tomto webu branici vsepozirajicimu spamu dal rozsirovat nase preplnene emailove schranky. dobry napad {smile}
    

Re: jeste pochvala - Arthur Dent (web)

...az do chvile, nez na to prijdou ty "chytre" programy, co prolejzaji stranky a patraji po mailovych adresach. {smile}
    
HotLinks
Zpět na článek