.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

18.07.2003



Knihy z kategorie „Fantasy” literatury jsou na špičce popularity už asi 13 let. Ne že by předtím žádné knihy tohoto žánru nebyly, ale popularita nebyla tak velká.
Vše samozřejmě nastartoval „Hobit” a „Pán Prstenů”. Nemyslí, tím současnou hysterii kolem filmů, ale vydání těchto knih začátkem devadesátých let. Příběh Hobitů inspiroval více tvůrců, a tak může mít laik dojem, že skoro každá fantasy kniha vypráví příběh z nějakého vymyšleného světa, kde bojuje dobro a zlo, kde vystupují různé bytosti typu elfů, trpaslíků, čarodějů a podobně. Mnoho knih skutečně píše o tom, jak je neznámý mladík pověřen získat jakýsi artefakt a ve finálovém boji pokořit zlého kouzelníka, který by jinak ovládl svět.
Naštěstí je toto jen jeden typ tohoto — bohužel poněkud zprofanovaného žánru. Před mnoha lety se ke mě dostala kniha podobného, ale přece jen trochu jiného ražení. Pokud se někdy o nějakém literárním díle píše jako o perle, pak je kniha, o které chci napsat je ve své kategorii drahokamem. Drahokamem tvrdým, ostrým a krvavým.
Celý příběh se odehrává v našem světě, v drsných severních krajích v době, kdy původní víra severských národů začala být vytlačována křesťanstvím. Přesto v příběhu vystupují kromě lidí i elfové, skřeti, trpaslíci, obři a další tajemné bytosti. Příběh je to krutý a drsný, zjevně inspirovaný starými severskými ságami. Způsob, jakým autor zakomponoval „nadpřirozené” bytosti do „našeho” světa je úžasný.
Kniha je určená pro milovníky hrdinských příběhů, a pro fanoušky kvalitní „Heroic Fantasy”.
Kniha není určená pro čtenáře navyklé stereotypům typu „ve správném příběhu dobro nakonec zvítězí”.
Poul Anderson, Zlomený meč.
Z originálu „The Broken Sword” přeložil Jan Kantůrek. Vydal Klub Julese Vernea Praha v roce
1993.

P.S. :1) na příště chystám recenzi na skutečnou lahůdku, knihu, která také patří do kategorie „Fantasy” literatury, ale je tak jiná a originální, až je to k nevíře.
2) Znalci, zkuste si tipnout, co by to mohlo být za knihu {smile}
3) Nejsem vyhraněným příznivcem žádného žánru, ani SCI-FI, ani Fantasy, ani historických románů, detektivek, kovbojek a podobně. Mám rád dobré čtení a je mi jedno do jaké škatulky patří.


Zadal White Dog, 18.07.2003 0:55:51, 3 komentáře...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/324

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Zlomený meč - Alraune (web)

je má oblíbená fantasy... Nebo vůbec bez škatulek... Je zkrátka můj oblíbenec.
    


Ať si říkaj co chtěj - Tokugawa (web)

Líbí se mi sága od Feista, mýtus od Tolkiena jsem s sebou nosil v batohu i na čundry. A počkejte, až dopíšu Dračí vejce ;-D
    


 - PetrVod

nevim jestli jsem znalec, ale tipnu si:
co treba Nikdykde od Neila Gaimana?
jinak Zlomeny mec mam taky rad, po vznesenych a uslechtilych elfech od Tolkiena prijemna zmena... {smile}
    
HotLinks
Zpět na článek

Hodnocení: 4.5

bodbodbodbodpulbod
Čím víc psů tím líp. Pět psů je maximum.