.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

24.07.2003



Trochu mě to mrzí. Ale počítače značky Apple jsou u nás na ústupu.
Je to trochu s podivem. Jedná se o světově proslulou značku, o stroje výkonné a při porovnání poměru cena/výkon velmi konkurenceschopné. Proč jsou tedy u nás na ústupu?
Jako prodejce těchto počítačů znám důvod. Ano, pracuji u jednoho z našich největších autorizovaných distributorů. A tak mohu potvrdit známou pravdu, že monopol je vždy pro zákazníka špatný.
Nechci se tady rozepisovat o přednostech, případně nectnostech této značky. Ale jedná se o počítače, které jsou celosvětově využívány v předtiskové přípravě, u filmu a filmařů, při práci se zvukem a při podobných tvůrčích činnostech. Jsou velmi výkonné a podstatně kompatibilnější než všechna pécéčka dohromady. To mohu tvrdit i proto, že používám v práci „jablíčko” a doma „pécéčko”.
Přesto zájem o tato přátelská zařízení upadá.
Tyto počítače k nám dováží jedna nejmenovaná firma. Tváří se jako autorizovaný distributor pro naši zemičku a chová se podle toho. A je to v lidech. V čele této společnosti totiž stojí naprosto neschopný člověk, kterého zde nechci jmenovat. Před svým jménem má sice hodnost „obchodní ředitel”, ale jeho schopnosti jsou tak na úrovni většiny „ředitelů” z dob reálného socialismu. Tedy nulové. Kdybych měl svoji vlastní firmu, tak by u mě tento „ředitel” nemohl ani čistit záchody. Jeho výmluvy „ano, občas děláme chyby” mě (a věřím, že nejen mě) přivádí k šílenství. Jeho jedinou předností je to, že umí velmi obratně lézt do pr..le svému nadřízenému, který sídlí v zahraničí.
Ale abych nepsal jen o Applu. Opravdu platí, že kde není konkurence, tam dochází k úpadku kvality služeb. Tak to bylo, je a bude a popisování jednotlivých případů by bylo mrháním času.
Proto, ač je to u mě jako u „euroskeptika” těžko k uvěření, se trochu škodolibě těším na náš vstup do Evropské unie. Jedna z mála výhod tohoto společenství, aspoň podle mého názoru, je volný pohyb zboží. V současné době totiž bohužel opravdu není snadné dovézt počítač z jiné evropské země a zajistit záruky, dostupnost náhradních dílů a podobně. Ale pevně doufám, že za rok bude všechno jinak. S jakou chutí budu tyto počítače kupovat u autorizovaných distributorů v Německu, Rakousku, nebo jinde!
Těším se na zahraniční konkurenci ve všech oborech. Aby se i firmy u nás naučili takové základní pravdy, že třeba „náš zákazník — náš pán” a podobně.
A pokud k tomu nedojde, tak se rozplynou i mé poslední iluze o užitečnosti EU, a půjdu prodávat „pécéčka”. Už jsem to dříve dělal a je to pohoda. U výrobců a dovozců totiž funguje základní prvek dobrého trhu, tedy konkurence.
Rád bych zůstal u „jablek”. Mám ty počítače rád.
P.S. schválně jsem nejmenoval žádnou konkrétní firmu. Rád bych se totiž vyhnul soudním sporům o poškozování dobrého jména a podobně. Schválně zůstávám v anonymitě. Nerad bych poškodil společnost, u které dělám.


Zadal White Dog, 24.07.2003 0:32:12, 29 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/334

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Nevýhody Apple - George K. (web)

Macy jsou určitě počítače, které jsou daleko uživatelsky přivětivější a pochopitelnější než PC. Na druhou stranu, obdobná konfigurace stávala dvojnásobek (nevím, jak dnes).
A pak je tu ten důležitý fakt, že žijeme v zemi zlodějů a pirátů a na Maca se programy v našich poměrech shánějí (kradou) hůře než na PC.
    

Re: Nevýhody Apple - Arthur Dent

Ted jsi to pojmenoval presne! To jsou presne ty duvody. Mozna bych pridal jeste jeden. Nevim jak to ma Apple dnes, ale PC ma tu obrovskou vyhodu, ze se v nich necha vsechno upgradovat.
Novej procesor? Bez problemu! Vypalovacka? Ale jiste, vyberte si nejakou od jednoho z X desitek vyrobcu...
Nevim, jestli je to ve svete Apple obdobne. Mozna ted uz ano, ale drive rozhodne ne.

A s tou dostupnosti (=moznosti ukrast) je to tak jak pises...

Jedno se jim ale musi nechat: Maji pocitace "hezke"...
    

Re: Nevýhody Apple - Martin Kopta (web)

Mno, nevím, jak dlouho už jste Apple neviděl, ale vřele si vzpomínám, jak jsem prohazoval operační paměť a harddisk mezi PC a G4kou. S processorem to je něco jiného, to holt musíte koupit Motorolu, a když není dělaná pro vás motherboard, tak máte stejnou smůlu jako byste chtěli na starej chipset nacpat intel. A s kradením programů ... to asi neznáte Hotline. {wink}
    


Re: Nevýhody Apple - rony (web)

upgradovatelnost PC?

tak ta je uz davno nefunkcna {wink}

chcem kupit novy procesor? aj tak musim predat ten stary spolu s doskou aj pamatami, lebo novy procesor uz ma zasa iny tvar, pamate su "pomale"..

ostatne "vymenitelne" veci su uz nepodstatne, to zvlada aj macko {wink}
    


Re: Nevýhody Apple - White dog (web)

Pro Apple existuje program (který lze jistě i ukrást {big grin}, pomocí kterého si do Macka můžeš nainstalovat kolik Windows, Unixů, Dosů chceš a pak tam spouštět jaké programy pro PC chceš.
    


Přes všechny problémy - Alraune (web)

mám v jednom jasno... Tiskovou grafiku jedině na Macíku. Na net se na PC dělat dá, ale v tisku je to jednoznačné. Není jiné cesty... stejná uperace na stejném obrázku ve stejné verzi Photoshopu... a výsledek je mírně řečeno... jiný {smile}
    

Re: Přes všechny problémy - George K. (web)

Ale no tak. Tohle je 100 let stará pověra nebo mýtus. Studio, kde dělám, má 9 PC a jednoho Maca. V naší produkci oproti studiům, kde je ten poměr obrácený, nevidím rozdíl. Základem není počítač, ale software a lidi. Tj. nemít Corel a neschopné blbce...
    

Re: Přes všechny problémy - pixy

To by me vazne zajimalo, proc tam teda mate toho jednoho Maca :o)
    

Re: Přes všechny problémy - George K. (web)

1) Kvůli skeneru, který se v době nákupu nedal připojit k PC.
2) Občas dostaneme podklady na Maxu, tak abysme je bez problémů otevřeli a zkontrolovali. Jinak osobně je mi víceméně jedno, jestli dělám v Quarku, Photoshopu a Illustratoru na PC nebo na Macovi. Na Macovi mi vadí jenom to jedno tlačítko na myši, ale zato zbožňuju klávesu "jablko" {big grin}).
    

Re: Přes všechny problémy - Alraune (web)

Mě to jedno není, dokonce i filtry vypadají jinak, o color managementu nemluvě.
Nejsem z toho dvakrát udovázaná, doufala jsem, že dělat pro tisk půjde i na PC, ale prostě to nejde. Mám Photoshopy stejně nastavené a rozdíl je poznat.
    

Re: Přes všechny problémy - George K. (web)

V tom případě nechápu, jak můžeme 8 let fungovat. Asi jsme parta diletantů {smile}.
    


 - pixy

S tou "nejmenovanou" firmou je to na pytel a osobne bych ji uplne zrusil. Nemuzu se zbavit pocitu, ze i ti Francouzi by se o nas starali lip... Na druhe strane je to s tim zastoupeni Macu na trhu blby hlavne kvuli tomu totalnimu embargu, ktere u nas platilo do roku 1990 (Apply by zarazeny do kategorie superpocitacu a do komouskych zemi se dovazet nesmely). A kdyz se trh konecne otevrel, vsichni uz meli nakoupeny pisicka... Ja jsem prvniho Maca potkal v r. 1992 v redakci, kam jsem nastoupil a byla to laska na prvni pohled (a to jsem do te doby delal na PC, a to HODNE). Moje domaci PC mi vydrzelo jeste asi rok a od te doby uz mam jen Maca.

Jasne, vzdycky to znamenalo nasetrit si dvakrat tolik nez na PC - jenze to byvalo... Posledni rok, dva se nestacim divit, kdyz vidim (u nas!) prodavat macy hluboko pod 30 tisic, kdyz nejlevnejsi G4 Mmac vubec je notebook (hodne pod 40k) atd. A to jsme na konci toho pitomyho retezu: cena USA + 10-20% -> cena EU + 10-20% -> cena Polsko + 10-20% -> cena u nas... Kdyz bych mel posuzovat kurzy podle cena Macu, tak dolar se v posledni dobe pohybuje kolem 1:40 Kc.

Ze treba eMacy stoji (3 zakladni konfigurace) $799, $999 a $1299, kdezto u nas 32.400, 40.000 a 52.500; ze v USA ma Apple stale 30% zastoupeni ve skolach, kdezto u nas Maca prakticky nepotkate - za to nemuze uz ale nikdo jiny nez evropske a potazmo to nase pseudo-zastoupeni... To se to amikum vybira, kdyz si muzou skocit koupit maca za 800 babek... U nas si nejdriv musite vybrat leasingovou spolecnost... {sad}

A BTW, mysli si snad nekdo, ze je normalni, kdyz se cloveku od nas vyplati koupit si letenku do NewYorku, zaplatit si tam nocleh a plnou penzi, zajit si do tamniho AppleStoru, koupit nootebok a letet zpatky? A ze neni malo lidi, co to delaji - protoze se jim to hrube vyplati - a porad jeste takhle usetri i 20 tisic (nemluve o tom, kdyz tam ty notasy vezmou dva). To vazne neni normalni.
    


Jó, práce se zvukem. - Radek

Je to blbý, já znám dva hudebníky, kteří po konci Amigy, na který se dělala muzika skoro výhradně, šli do PC.. Tím nechci říct, že je to kdovíco, ale sled byl "Konec Amigy" => "Dosti nepoužitelné Macy", no a když se objevily použitelné, už měli to PCčko...
    

Re: Jó, práce se zvukem. - Arthur Dent (web)

Je hudebník a hudebník...
Já jich zase znám spoustu, co s koncem Atari ST přešli na Mac. A důvod je jedinej: MIDI. Když PC přišlo s použitelným MIDI interfacem, už měli ty Macky... {smile}

Ale tys měl asi na mysli ty, co dělali kdysi moduly a teď přešli na ReBirth, Buzz a spol., ne?
    

Re: Jó, práce se zvukem. - Radek

Tak nějak. Nicméně, rozhodně se nepohybují v nějaké profi sféře, takže opravdu nevím a třeba bohapustě plácám. Abych to datoval přesněji - někdy v době začátku Win 95. To už jsme MIDI zprovoznili. Konec Amigy jsem myslel spíš jako "konec podpory" nebo tak.
    


Re: Jó, práce se zvukem. - White dog (web)

Prací se zvukem myslím třeba nástroje ProTools a podobně.
    


a co obycejny uzivatel? - David Bureš (web)

je mac vhodnej pro obycejnyho uzivatele? zadny vetsi naroky, word, excel, multimedia, internet?
    

Re: a co obycejny uzivatel? - David Bureš (web)

asi jsem se mel podivat na ty ceny pred tim,nez jsem napsal ten prispevek
http://www.duhovyservis.cz/titulka/tabulky/pb/powerbook.htm
si snad delaji srandu ne????
    

Re: a co obycejny uzivatel? - Arthur Dent (web)

Skoro zadarmo, ne? {smile}
    


Re: a co obycejny uzivatel? - pixy

Ale jaky to sou dela... Kup si srovnatelnou pecku a das za to prinejmensim stejne, ty vito{wink} A krome toho 17" sirokouhlej notas nebo naopak pidi 12" v plny sile jako PC ani neexistujou{wink} Za 2,4k$ to jeste jde, ale za 130kKc uz ani nahodou. Parchanti...
    

Re: a co obycejny uzivatel? - Martin Kopta (web)

Nojo, ale on si koupi nejakej sunt od Aceru {wink}
    

Re: a co obycejny uzivatel? - David Bureš (web)

od asuse, mam jeden od firmy a jsem maximalne spokojenej, akorat mi ted prestalo fungovat DVD {smile}
sorry ale tak predrazeny ceny jsoem uz dlouho nevidel, za okrajovou platformu bez podpory davat takovy prachy? vzdyt by se meli podbizet aby je zacali lidi konecne pouzivat ...
    

Re: a co obycejny uzivatel? - Martin Kopta (web)

Je vidět, že houby víš, o čem mluvíš. Dell Precision taky přijde na sto litrů s omezenou výbavou. PowerBook je prostě high-class notebook. Když chceš něco levnýho, ale značkovýhho, kup si iBook za padesát. A nejsem si fakt vědomej toho, že by pro Apple nebylo dost kvalitních programů, nebo jakou podporu jsi to myslel.
    

Re: a co obycejny uzivatel? - pixy

iBook za padesát? Vždyť dneska se prodává už za třicet...
    

Re: a co obycejny uzivatel? - White dog (web)

...za 30000, ale bez DPH, abychom neuváděli někoho v omyl. I tak mi to přijde jako velmi levné, když porovnám parametry počítače s nějakým Acerem nebo Toshibou {smile}
    


Re: a co obycejny uzivatel? - rony (web)

mac je spickova technologia.

nenazyval by som to okrajove ale mensinove.

primerom by mozno bolo, ze naozaj okrajova cast obyvatelstva objavila caro Porsche..

to potom moze Skoda robit ake chce nadupane Octavky {wink}
    


apple vs. pc - orA

Netvrdil bych, ze problem je v nedostupnosti piratskych programu na Mac - pokud by se ty stroje rozsirily, tak se nasledne rozsiri i dostupnost warezu.
Myslim, ze jde hlavne o zazitou predstavu:
apple = předražený komp pro grafiky, pro který musíte vvše shánět extra;
pc = bedna pro sirsi vrstvu, kde beha prakticky vse.
Na druhou stranu, proč jsou všude (úřady, školy, i firmy...) MS Office, když existuje fůra levnější (řekl bych i lepších) kancl. programů? Lidé, co to nakupují se drží standardů (ignorujme korupci {wink} ) - všichni umí v Office, já taky, tak proč se učit něco nového (stejně tak správci sítí jistě nechtěj doučovat např S602, byť by si ho třeba mohli prosadit). Nikomu se moc nechce přesedlat na něco, co se byť trochu odchyluje od hlavního proudu - a to macy jistě dělají....
    

To si myslím je pravý důvod - Miloslav Ponkrác

Myslím si, že pravý důvod je ten, že Apple se rozšířil jako počítač pro grafiky. A to je jeho štěstí i smůla zároveň. Smůla proto, že se Mac kupoval do grafických studií, ale na nic jiného nebyl kupován. Takže účetnictví, psaní dopisů, tabulek, hraní her, a spousta dalších věcí se prostě na Macu nedělala.

Druhá věc byla ta, že já jsem někdy kolem roku 1991 viděl v PLzni na dnešní Americké třídě Macy. Stály kolem 70 tisíc. Bylo to v době, kdy všude panovaly PC XT kolem 40 tisíc. Uznávám, že Macy byly rozhodně lepší, ale na druhou stranu stály skoro dvojnásobek, a to podle mě o osudu Maců taky dost rozhodlo. Když to přepočítám, tak tehdy PC XT stálo asi tak 10 měsíčních platů a Mac stál 18 měsíčních platů. A ten rozdíl 8 měsíčních průměrných platů byl dost podstatný. Kdyby tehdy Mac trochu dumpingoval, mohl být PC zde skoro v menšině.

Podle mého totiž po revoluci zde bylo pole neorané a právě se obsazoval trh, tedy s určitým zpožděním po několik let. Kdyby se Apple (to už měl po embargu) trochu snažil, získal by zde alespoň čtvrtinu trhu, takhle podle mého zaslouženě nedostal skoro nic. PC se dovážela daleko více, a proto je jejich zastoupení obrovské.
    

Re: To si myslím je pravý důvod - Arthur Dent (web)

A hlavně - PC si může sestavit doma každej ňouma (třeba já) ze součástek, co někde nakoupí, a bude mu to při dodržení určitých pravidel fungovat.
Apple se u nás IMHO neprosadí právě kvůli tisícům noname počítačů, které byly laciné a svou práci plní.
    
HotLinks
Zpět na článek