.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

29.07.2003



Jsem člověk zvídavý. Když jsem se dozvěděl, že se akce koná pouhých 30 kilometrů od mého bydliště, neváhal jsem a jel se podívat.
Byla neděle 27. července. Docela teplo — přes 30°C ve stínu.
Jak jsem se na kole blížil k místu konání, asi tři kilometry od Kopidlna (jel jsem po silnici směrem od Poděbrad) se mi zdálo, že slyším bouřku. Už jsem se bál, že na kole zmoknu. Pak jsem pochopil, že to nebyla bouřka. V Kopidlně jsem odbočil doleva a začal potkávat účastníky akce. Přátelsky se tvářící mladé lidi rozličného zjevu. Mládežníci se tvářili unaveně, byli špinaví, ale viditelně spokojení.
Jak jsem se blížil, hluk sílil. Nebyla to hudba nebo nějaký definovatelný zvuk, byl to hluk. A to hluk velmi podivný. Takhle nějak si představuji, že budou hlučet ufouni, až tady jednou přistanou. Takhle nějak jsem si vždy představoval slovo kakofonie.
Když jsem se konečně přiblížil k Ledkovu, můj další dojem byl totální bordel, pochopitelně ve smyslu nepořádek. Všude haldy plastových lahví, kusy igelitu, to všechno v neuvěřitelném množství. Na poli parkovaly desítky aut, kolem polehávali lidé a všude kolem bordel od pet lahví. Ovšem, organizátoři slíbili, že všechno uklidí, a já jim opravdu věřím. Co však nechápu, že si lidé pod sebe mohou takhle podestýlat. Vždyť by přece nebyl žádný problém nanosit odpadky na hromadu. Ne, pohodlnější je zřejmě hodit to pod sebe. Tím si u mě technopártisti udělali obrovské mínus.
Všude byl zřejmě nedostatek vody. Ve vesničce byl rybníček s velmi špinavou vodou, přesto tam lidé plavali, aby se osvěžili. Ani se jim nedivím, třicet ve stínu, protančená noc a únava udělá své. Spíš mě překvapilo, že se nekoupalo více lidí.
Na samotnou akci jsem se vykašlal, co bych tam taky dělal. Předpokládám, že ani na mě by tam nebyl nikdo zvědavý.
A celkový dojem? Rozporuplný. Ten hluk mi nic neříkal, ale pokud se to někomu líbí, tak je to jeho věc. Ten nepořádek, to bylo opravdu něco neuvěřitelného. Lidé ve vesničce asi také nebyli radostí bez sebe, hluk byl opravdu velký a akce se konala hned za posledním barákem. Obchodníci a majitelé hospod v nedalekém Kopidlně asi udělali tržby roku, těm mohla technoparty vyhovovat.
Nesmím zapomenout na policajty, kteří důsledně kontrolovali kdejaké auto, které z akce odjíždělo. Patrně se nudili.
Celkem obdivuji organizační talent pořadatelů, udělat takovouto technoparty pro několik desítek tisíc lidí při obrovské míře improvizace, to je výkon!
Ovšem obecně jsem velmi jednoznačně proti takovýmto akcím. Svoboda jednotlivce je hezká věc, ale nikdo by neměl obtěžovat druhé. A myslím si, že obyvatelé Ledkova obtěžováni byli, tedy tím hlukem určitě. Mě osobně, pokud by někdo udělal takovouto akci za barákem, tak bych asi postupoval velmi razantně. Ono několik dní se nevyspat není žádná slast, věřte mi, vím o čem mluvím. Pokud se technoparty konají na místech k tomu vhodných, tak to může být skvělá věc. Ale tohle byla bezohlednost nejvyššího stupně.
Na druhou stranu, pokud někdo bydlí vedle hlavní silnice, tak ten hluk může být ještě větší. Ledkov mi ale připadal jako osada, ve které lidé žijí spíše kvůli klidu.
A že soukromý zemědělec pronajal organizátorům pole za 3000,- Kč? To je omyl nebo nějaký vtip?


Zadal White Dog, 29.07.2003 22:43:01, 7 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/345

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

zbytecny moralizovani - David Bureš (web)

kdyz se ti to nelibi tak co tam lezes? jen proto abys mel o cem psat?
    

Re: zbytecny moralizovani - Arthur Dent (web)

Ale notak...
    

Re: zbytecny moralizovani - David Bureš (web)

zeptat se snad muzu ne? {smile}
    


Re: zbytecny moralizovani - Petr Ozogan (web)

Proč tam leze? Sad proto, že si chtěl udělat svůj vlastní úsudek, protože nevěří všemu, co mu naservíruje a příslušně upraví televize. Na to snad má právo. A protože to byl úsudek jiný než televizní závěr, tak jej tady zveřejnil. Já osobně bych to ale taky neviděl zase až tak moc strašně. A to nejsem příznivcem techno muziky a strávil jsem jeden minulý rok na stejné akci v Andělce.
    


Re: zbytecny moralizovani - White dog (web)

Lezu tam proto, abych si udělal vlastní názor. Mám takovou, pro někoho nepochopitelnou vlastnost, že nejsem lhostejný a zajímá mě co se kolem mě děje.
Nestačí mi, na rozdíl od mnoha ostatních (prosím aby si to nikdo nebral osobně!), to co mi naservíruje Nova s Bleskem.
A když se tato akce konala tak blízko, tak bych si připadal jako pitomec, kdybych se nejel podívat.
    


 - Ivan Vyoral (web)

Také jsem tam vlezl. V sobotu 00.30. Vypadalo to tam ještě zachovale. Dokonce i ráno. Na komerčních akcích to nebývá lepší, ale většinou to pořadatelé musí uklidit a proto mají v areálu umístěné nějaké koše. V Ledkově jsem žádné neviděl.
    


teplota - maja (web)

technická: teplota je stejně vysoká na slunci a ve stínu
    
HotLinks
Zpět na článek