A co říkají slovníky... - Filip Rožánek (web) Ovoce: "Poživatelné plody nebo semena pěstovaných i planých rostlin. Dělí se na jádrové ovoce (jablka, hrušky, kdoule), peckové ovoce (třešně, višně, švestky, slívy), drobné ovoce (angrešt, rybíz, vinná réva) a skořápkové ovoce (vlašské ořechy, lískové ořechy)." Tak pravila Malá československá encyklopedie. Ovoce podle OTTY: "Dužnaté a šťavnaté plody některých stromů a keřů. Podle morfologických vlastností dělíme ve 4 skupiny: [Ovoce] jádrovité, jehož semena uzavřena jsou v slupinaté pokožce, tzv. jadrníku: jablka, hrušky, kdoule, mišpule...", a dál se v dělení shoduje s MČSE. Zelenina podle COJECO.cz: "Různé části pěstovaných jednoletých, dvouletých i vytrvalých rostlin, které se konzumují buď syrové, nebo upravené k přípravě různých pokrmů. Dělí se do skupin pěstitelských, botanických, zbožíznaleckých, technologických i konzervárenských, především však z hlediska potravinových částí na zeleninu vegetativní a plodovou. K vegetativní zelenině patří zelenina košíťálová (zelí, kapusta, růžičková kapusta, kedluhen a květák), salátová (hlávkový salát, čekanka salátová), listová (špenát), kořenová (mrkev, celer, petržel) a cibulová (cibule, česnek, pór, pažitka). K plodové zelenině patři zelenina bobulová (rajče, lilek, paprika), tykvová (meloun vodni, okurka) a lusková (hrášek, zahradní fazol)." Takže snad už znáš odpověď na to, co je meloun (zelenina), banán (ovoce), kiwi (ovoce), rambutan neznám, batáty jsou zelenina. Tropické liči patří ovoce. Takže ten rozdíl je snadný: OVOCE jsou PLODY, ZELENINA jsou ČÁSTI ROSTLIN (natě, stvoly, květenství...). | |||||||||||||||||
|
|
definice jsou v pořádku... - Trillian (web) Ovoce je sladké. - chyba by byla výrok obrátit na: Sladké je ovoce. - původní jen říká, že ovoce je sladké, naopak druhý tvrdí, že co je sladké, je ovoce, což je větší ptákovina :o) (ale je samozřejmě fakt, že ovoce nemusi být nutně sladké... třeba rybíz :o) ) prostě, žádná věc nelze stoprocentně zobecnit :o) všude máš výjimky z pravidel, které je potvrzují | |||||
- pixy Já bych to řekl ještě trochu jinak (tak to aspoň chápu sám, třeba při určování poživatin, které ještě pořádně neznám): A) čerstvé části rostlin, tj. listy, nať, kořeny jsou vždy ZELENINA B) plody rostlin jsou dvojí: s vysokým obsahem cukru jsou OVOCE, s převažující chutí jinou než sladkou jsou ZELENINA. C) Sušená zelenina je KOŘENÍ, sušené ovoce jsou KŘÍŽALY. D) Ovocem ani zeleninou nejsou plodiny, které lze zařadit do jiných, přesněji definovatelných skupin - jako obiloviny, luštěniny, pícniny, nebo potravinářské suroviny; tj. např. brambory, čočka, žito, cukrová řepa či třtina, jetel atd. Proto jsou paprika, rajče, okurka, cuketa zelenina, ale jahoda nebo meloun jsou ovoce (řadit meloun mezi zeleninu mi přijde jako totální nesmysl). Kde je to sporné/obojetné, je IMHO možný obojí výklad podle použití - např. dýně: udělá-li se z ní zelí nebo se naloží do slaného nálevu, je to zelenina; pokud se z ní udělá kompot a la ananas, nebo se použije na buchtu (obojí s přislazením), je to spíš ovoce. Obdobně čerstvý zelený hrášek je zelenina, sušený hrách je luštěnina; čerstvé obilné klíčky jsou zelenina, sušené obilí je obilovina; fazole jsou luštěnina, zelené fazolové lusky jsou zelenina. Atd. A nakonec - snad nejjednodušší dělení je tohle: - co se nedá osolit, je ovoce - co se osolit může, je zelenina Zřejmé to je hlavně při tepelné úpravě: zelenina BEZ soli není příliš poživatelná; ovoce není příliš poživatelné SE solí. Zkus si osolit banán nebo neosolit květák a nebudeš více na pochybách Určitě se to řídí nějakým poměrem kyselin nebo čehosi takového, co tenhle fakt způsobuje, ale tomu já nerozumim. Třeba se k tomu vyjádří nějaký organický chemik | |||||||||
|
Ošidnosti jednoznačných soudů - Arthur Dent (web) Asi vám dlužím vysvětlení. Proč do toho rejpu? Protože jsem se kdysi ve společnosti nechal slyšet, že rajče je ovoce, a schytal jsem posměch, že "jsem snad blbej, rajče je přeci zelenina, to ví každej!" Ale PROČ to je zelenina, když je to plod, sladký a vůbec a tedy IMHO ovoce, to mi nebyl schopen nikdo vysvětlit. Jakmile někdo začal s nějakou definicí, vždy se našlo dost případů, které nevyhovovaly. Pokud mi neprojde název "zeloce" popřípadě "ovonina", navrhuji tuto definici: Ovoce jsou plody, s výjimkou okurek, melounů, rajčat, paprik, dýní, lilku a několika dalších, které jsou jako na potvoru zrovna zelenina, protože to jsou buď bobule, tykve nebo lusky. (A pokud si myslíte, že angrešt a rybíz jsou bobule, jste na omylu!) Čili závěrem - než řeknete, že je něco PŘECE JASNÝ VŠEM, zamyslete se - je to opravdu tak? | |||||
|
- válečná reportérka (web) Prosím pěkně, kam zařadit třeba takový česnek? Ovoce bych vyloučila, ale dál? Je to zelenina, či snad koření, nebo potravinářská surovina? Ještě víc jsem zmatena, když vím, že středomořské národy vyrábějí kulinářskou lahůdku, jež se zove "Černá perla" a je to česnek obalený čokoládou a sypaný oříšky.Kupodivu se to dá i jíst. Takže to vyvrací názor, že zeleninu bez soli nelze pozřít a posolené ovoce taky ne. | |
- Jiri Krakora Ovoce má obecně výraznější chuť. Převažuje v něm sladké, nebo kyselé. Zelenina je obecně používána k dalšímu tepelnému zpracování a je méně výrazná. Například taková jahoda je mnohm sladší, než nejsladší paprika. Navíc, sladkou papriku si mohu osolit, ale ne přisladit. S jahodou je to naopak. Jahody se ještě přislazují a přidává se k nim sladká šlehačka. Většina ovoce jsou plody a většina zeleniny jsou části rostlin. Ke všem těmto definicím existují vyjímky, které potvrzují pravidlo. V zásadě bych řekl, že se prostě kdysi lidé dohodli, čemu budou říkat zelenina a čemu ovoce. Stejně, jako se dohodli, čemu budou říkat koupací potřeby a čemu potřeby mycí. Na závěr bych chtěl říci takovou úvahu. V angličtině se ovoce zove "fruit". V ruštině máme slovo "frutky"(nebo tak nějak) a znamená to zelenina. Třeba to znamená, že ovoce a zelenina jedno jsou, bez ohledu na to, jak to nazýváme. | |||||||||
|
Ovoce a zelenina - rozdíl je chemický - Martin Veverka (web) (22.03.2004 09:20:48) Už jsi to přesně nepamatuji, ale kdesi sjem slyšel,že ovoce obsahuje jisté organické kyseliny a jisté cukry nenacházející se v zelenině. V důsledku toho v každém ovoci může probíhat alkoholové kvašení a lze z něj pak aspoň teoreticky vyrobit pálenku. Budeteli mít sebesladnší meloun, alkoholové kvašení v něm nezačne. | |||||||||||||
|
|
- Michaela Štemberová (web) (09.11.2004 19:19:12) Otázku:Definujte ovoce a zeleninu nam zadal náš profesor a snad sme mu řekli uplně vševhno,ale nic z toho nebylo dobře.A až nám to poví nebo to někdo zjistí dam vědět. | |
|