.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

30.07.2003



Je hodně otázek, které mi občas proběhnou hlavou a na které neznám odpověď. Například „Jaký je smysl života?” Nebo „Bylo dřív vejce nebo slepice?” A hlavně „Jaký je rozdíl mezi ovocem a zeleninou?”


Pokud teď voláte „To je přeci jasný!”, tak mi tedy poraďte — jaká je definice ovoce a zeleniny? Slyšel jsem jich již mnoho, ale žádná nebyla stoprocentní.

Například "Ovoce je sladké." Zdánlivě bezchybná definice. Ale co taková paprika? Je sladká, ale je to zelenina. Nebo mrkev.

Nebo "Ovoce jsou plody." Okurka — zelenina — je taky plod, ne?

"Ovoce jsou plody stromů." — a co jahody? A banány? (Banánovník je jak známo bylina.)

"Zelenina je to, co se může dát do polévky." Hm. Taková rajská polévka... Je rajče zelenina?

"Zelenina je zelená." Nejapnost! Mrkev, papriky...

"Co je ovoce a co zelenina je dáno určitou dohodou, zvykem." To je asi nejpřijatelnější — ale k ničemu...

V nouzi nejvyšší jsem se uchýlil k literatuře, konkrétně k Naučnému slovníku zemědělskému, a tam jsem se dočetl, že "Ovoce jsou plody, které nejsou řazeny mezi zeleninu." Definici zeleniny jsem už radši nehledal...

Babo, raď! Je meloun ovoce? A co banán? A co kiwi? A co třeba rambutan a batáty? A ty všelijaké prapodivnosti, co dováží bůhvídokud a prodávají v hypermarketech?

Zkrátka — pokud máte někdo dobrou a platnou definici, co je ovoce a co zelenina, šup s ní do komentářů!


Zadal Arthur Dent, 30.07.2003 2:26:26, 33 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/347

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

A co říkají slovníky... - Filip Rožánek (web)

Ovoce: "Poživatelné plody nebo semena pěstovaných i planých rostlin. Dělí se na jádrové ovoce (jablka, hrušky, kdoule), peckové ovoce (třešně, višně, švestky, slívy), drobné ovoce (angrešt, rybíz, vinná réva) a skořápkové ovoce (vlašské ořechy, lískové ořechy)."
Tak pravila Malá československá encyklopedie.

Ovoce podle OTTY: "Dužnaté a šťavnaté plody některých stromů a keřů. Podle morfologických vlastností dělíme ve 4 skupiny: [Ovoce] jádrovité, jehož semena uzavřena jsou v slupinaté pokožce, tzv. jadrníku: jablka, hrušky, kdoule, mišpule...", a dál se v dělení shoduje s MČSE.

Zelenina podle COJECO.cz: "Různé části pěstovaných jednoletých, dvouletých i vytrvalých rostlin, které se konzumují buď syrové, nebo upravené k přípravě různých pokrmů. Dělí se do skupin pěstitelských, botanických, zbožíznaleckých, technologických i konzervárenských, především však z hlediska potravinových částí na zeleninu vegetativní a plodovou. K vegetativní zelenině patří zelenina košíťálová (zelí, kapusta, růžičková kapusta, kedluhen a květák), salátová (hlávkový salát, čekanka salátová), listová (špenát), kořenová (mrkev, celer, petržel) a cibulová (cibule, česnek, pór, pažitka). K plodové zelenině patři zelenina bobulová (rajče, lilek, paprika), tykvová (meloun vodni, okurka) a lusková (hrášek, zahradní fazol)."

Takže snad už znáš odpověď na to, co je meloun (zelenina), banán (ovoce), kiwi (ovoce), rambutan neznám, batáty jsou zelenina. Tropické liči patří ovoce.

Takže ten rozdíl je snadný: OVOCE jsou PLODY, ZELENINA jsou ČÁSTI ROSTLIN (natě, stvoly, květenství...).
    

Re: A co říkají slovníky... - Arthur Dent (web)

OKURKY jsou ZELENINA, p5itom jsou PLODY!
    


Re: A co říkají slovníky... - Arthur Dent (web)

Filipe, vidíš sám: PLODOVÁ zelenina tak trochu koliduje s OVOCEM. Meloun je ovšem taky plod jako poleno! Tak proč je zelenina???
    

Re: A co říkají slovníky... - White dog (web)

Meloun je zelenina???
To se ale člověk dozví věci!
Opravdu, teď na to koukám, je to tak. http://www.zahradkari.cz/czs/mz/lexikon1-2.htm
    


Re: A co říkají slovníky... - Jakub Zacios (web)
(28.02.2005 12:37:23)

Také mě zajímal rozdíl mezi ovocem a zeleninou. V odborné literatuře jsem odpověď nenašel tak jsem kontaktoval ředitele botanické zahrady Mgr. Větvičku.
Jeho odpověď, cituji:
" Oficiální odpověď neexistuje.
Proto jsem si vytvořil vlastní: to, co se jí nebo upravuje "na sladko" je ovoce, co "na slano" je zelenina. Nelze to řešit jinak. Nelze hovořit o plodech jako ovoci (hrušky, třešně, meloun, kivi, rajčata, papriky) ani o barvě (zelenina je zelená - co mrkev a červená řepa?). Kam zařadíte řapíky? Řapíky mangoldu jsou zelenina (slané), řapíky rebarbory jsou ovoce (sladké).
Velmi obecné kriterium vychází ze slavné věty "Ovoce rajských plodů jíme": pomeranče - ale i rajčata? A co jahody? Plodem jahodníku jsou ty malé pecičky, nažky, na povrchu zdužnatělého květního lůžka, jahody. A co taková tykev: dyně se dá upravit jako zelenina (dušená, zžadělávaná), ale i jako sladký "ananasový" kompot.....
Takže: některé věci nejsou 100% řešitelné. Jako s těmi biydly: Vrabec měl bydlo na vysokém bidle. zafoukal vítr a obě b..dla spadla. Jaké i/y tam naůpíšete?
-vV-
"
    


Rajče... - David (web)

...je zelenina!
    

Re: Rajče... - Arthur Dent (web)

Ano? A PROČ? Je to plod (viz definice via Filip Rožánek), mělo by to být tedy ovoce, ne?
    


definice jsou v pořádku... - Trillian (web)

Ovoce je sladké. - chyba by byla výrok obrátit na: Sladké je ovoce. - původní jen říká, že ovoce je sladké, naopak druhý tvrdí, že co je sladké, je ovoce, což je větší ptákovina :o) (ale je samozřejmě fakt, že ovoce nemusi být nutně sladké... třeba rybíz :o) )
prostě, žádná věc nelze stoprocentně zobecnit :o)
všude máš výjimky z pravidel, které je potvrzují
    

Re: definice jsou v pořádku... - wazy (web)
(08.06.2004 16:43:35)

Ovoce je sladké ... je citrón ovoce???
    


 - pixy

Já bych to řekl ještě trochu jinak (tak to aspoň chápu sám, třeba při určování poživatin, které ještě pořádně neznám):

A) čerstvé části rostlin, tj. listy, nať, kořeny jsou vždy ZELENINA

B) plody rostlin jsou dvojí: s vysokým obsahem cukru jsou OVOCE, s převažující chutí jinou než sladkou jsou ZELENINA.

C) Sušená zelenina je KOŘENÍ, sušené ovoce jsou KŘÍŽALY.

D) Ovocem ani zeleninou nejsou plodiny, které lze zařadit do jiných, přesněji definovatelných skupin - jako obiloviny, luštěniny, pícniny, nebo potravinářské suroviny; tj. např. brambory, čočka, žito, cukrová řepa či třtina, jetel atd.

Proto jsou paprika, rajče, okurka, cuketa zelenina, ale jahoda nebo meloun jsou ovoce (řadit meloun mezi zeleninu mi přijde jako totální nesmysl). Kde je to sporné/obojetné, je IMHO možný obojí výklad podle použití - např. dýně: udělá-li se z ní zelí nebo se naloží do slaného nálevu, je to zelenina; pokud se z ní udělá kompot a la ananas, nebo se použije na buchtu (obojí s přislazením), je to spíš ovoce. Obdobně čerstvý zelený hrášek je zelenina, sušený hrách je luštěnina; čerstvé obilné klíčky jsou zelenina, sušené obilí je obilovina; fazole jsou luštěnina, zelené fazolové lusky jsou zelenina. Atd.

A nakonec - snad nejjednodušší dělení je tohle:

- co se nedá osolit, je ovoce
- co se osolit může, je zelenina

Zřejmé to je hlavně při tepelné úpravě: zelenina BEZ soli není příliš poživatelná; ovoce není příliš poživatelné SE solí. Zkus si osolit banán nebo neosolit květák a nebudeš více na pochybách{wink}

Určitě se to řídí nějakým poměrem kyselin nebo čehosi takového, co tenhle fakt způsobuje, ale tomu já nerozumim. Třeba se k tomu vyjádří nějaký organický chemik {smile}
    

Re: - Arthur Dent (web)

Advocatus diaboli: Zkus osolit papriku (pokud je paprika zelenina).

Citron je plod s převažující chutí KYSELOU, cukru pramálo, a je to přitom ovoce... Grapefruit nemlich tak...
    

Re: - matlock (web)
(04.03.2005 12:22:27)

Nehledě na to, že když si dávám tequilu, osolím si ho :o)) Přesto je to ovoce
    


Ošidnosti jednoznačných soudů - Arthur Dent (web)

Asi vám dlužím vysvětlení. Proč do toho rejpu? Protože jsem se kdysi ve společnosti nechal slyšet, že rajče je ovoce, a schytal jsem posměch, že "jsem snad blbej, rajče je přeci zelenina, to ví každej!"
Ale PROČ to je zelenina, když je to plod, sladký a vůbec a tedy IMHO ovoce, to mi nebyl schopen nikdo vysvětlit. Jakmile někdo začal s nějakou definicí, vždy se našlo dost případů, které nevyhovovaly.

Pokud mi neprojde název "zeloce" popřípadě "ovonina", navrhuji tuto definici:

Ovoce jsou plody, s výjimkou okurek, melounů, rajčat, paprik, dýní, lilku a několika dalších, které jsou jako na potvoru zrovna zelenina, protože to jsou buď bobule, tykve nebo lusky. (A pokud si myslíte, že angrešt a rybíz jsou bobule, jste na omylu!)

Čili závěrem - než řeknete, že je něco PŘECE JASNÝ VŠEM, zamyslete se - je to opravdu tak? {smile}
    

Re: Ošidnosti jednoznačných soudů - Honza (web)
(15.06.2004 14:52:07)

Nekdy je to i politika a obchod.... Treba v americe jsou rajcata tusim ovoce, protoze na ovoce maji vyssi dan nez na zeleninu - a aby si stat nepohorsil, tak to zaradili do ovoce... Nebo mozna naopak, uz je to davno co jsem to cetl...
    


 - válečná reportérka (web)

Prosím pěkně, kam zařadit třeba takový česnek? Ovoce bych vyloučila, ale dál? Je to zelenina, či snad koření, nebo potravinářská surovina? Ještě víc jsem zmatena, když vím, že středomořské národy vyrábějí kulinářskou lahůdku, jež se zove "Černá perla" a je to česnek obalený čokoládou a sypaný oříšky.Kupodivu se to dá i jíst. Takže to vyvrací názor, že zeleninu bez soli nelze pozřít a posolené ovoce taky ne.
    


 - Jiri Krakora

Ovoce má obecně výraznější chuť. Převažuje v něm sladké, nebo kyselé. Zelenina je obecně používána k dalšímu tepelnému zpracování a je méně výrazná. Například taková jahoda je mnohm sladší, než nejsladší paprika. Navíc, sladkou papriku si mohu osolit, ale ne přisladit. S jahodou je to naopak. Jahody se ještě přislazují a přidává se k nim sladká šlehačka.
Většina ovoce jsou plody a většina zeleniny jsou části rostlin.
Ke všem těmto definicím existují vyjímky, které potvrzují pravidlo.
V zásadě bych řekl, že se prostě kdysi lidé dohodli, čemu budou říkat zelenina a čemu ovoce. Stejně, jako se dohodli, čemu budou říkat koupací potřeby a čemu potřeby mycí.
Na závěr bych chtěl říci takovou úvahu. V angličtině se ovoce zove "fruit". V ruštině máme slovo "frutky"(nebo tak nějak) a znamená to zelenina. Třeba to znamená, že ovoce a zelenina jedno jsou, bez ohledu na to, jak to nazýváme.
    

Re: - Arthur Dent (web)

Hm... Meloun vodní... Sladký jako cumel, ale podle akademiků je to zelenina!
    

Re: - Jiri Krakora

Vyjímka, která potvrzuje pravidlo. {wink}
    


ovoce... - orA

A není náhodou v ruštině ovoce zelenina?

    

Re: ovoce... - válečná reportérka (web)

No, řekla bych, že "fruchty" jsou ovoce a "ovošči" zelenina. Ale ruku do ohně za to nedám. Rusky jsem hovořila naposledy někdy před patnácti lety.
    

Re: ovoce... - orA

také si to myslím...
    


Ovoce a zelenina - rozdíl je chemický - Martin Veverka (web)
(22.03.2004 09:20:48)

Už jsi to přesně nepamatuji, ale kdesi sjem slyšel,že ovoce obsahuje jisté organické kyseliny a jisté cukry nenacházející se v zelenině. V důsledku toho v každém ovoci může probíhat alkoholové kvašení a lze z něj pak aspoň teoreticky vyrobit pálenku. Budeteli mít sebesladnší meloun, alkoholové kvašení v něm nezačne.
    

Re: Ovoce a zelenina - rozdíl je chemický - White Dog (web)
(22.03.2004 09:28:40)

Ehm... pálenku lze vyrobit i z chleba.
Pátral jsem po rozdílu mezi ovocem a zeleninou velmi intenzivně, neváhal obětovat volný čas, a výsledky jsem shrnul do tohoto příspěvku: [blog.maly.cz/pnc363.html]
    


Re: Ovoce a zelenina - rozdíl je chemický - BaHnO (web)
(28.01.2005 15:55:04)

ale... ja to pil, nechutna to spatne(koralka(palena) z melounu)
    


Re: Ovoce a zelenina - rozdíl je chemický - matlock (web)
(04.03.2005 12:27:08)

to je blbost, kvasit muze vsechno, co obsahuje cukr
    


Jednoduchá definice - Frodo (web)
(15.07.2004 16:06:52)

Kdysi jsem na tuhle otázku narazil a řešení je primitivní:

Zelenina jsou jednoleté, ovoce víceleté rostliny.
To je celé.
Můžete to po libosti aplikovat - viz sporné rajčata, okurky, nebo jahody.
    

Re: Jednoduchá definice - White Dog (web)
(15.07.2004 16:12:17)

Není to tak jednoduché.
[blog.maly.cz/pnc363.html]
    


Re: Jednoduchá definice - lanýž (web)
(18.10.2004 19:55:33)

A kam patří podle jedno- a mnoholetosti artyčoky, do ovoce?
    


 - Michaela Štemberová (web)
(09.11.2004 19:19:12)

Otázku:Definujte ovoce a zeleninu nam zadal náš profesor a snad sme mu řekli uplně vševhno,ale nic z toho nebylo dobře.A až nám to poví nebo to někdo zjistí dam vědět.
    


rozdíl je pouze botanicky - Vendula (web)
(17.11.2004 09:24:03)

Máš podobné otázky jako já. a jelikož ve škole na zbožíznalství bereme ovoce a zeleninu, tak to byla má první otázka, a jedinej rozdíl jakej mezi tím je botanickej.
    

Re: rozdíl je pouze botanicky - Arthur Dent (web)
(17.11.2004 09:55:46)

Hehe, to je sice hezký... ale JAKEJ botanickej? {smile}
    

Re: rozdíl je pouze botanicky - ondra (web)
(28.05.2005 23:01:40)

rozdíl mezi ovocema zelinou je následující: ovoce jsou plody, které vyrůstají z květů (tady pozor - z květů!) a obsahují semena. Vše ostatní je zelenina. Rajče patří dle botanického členění mezi ovoce. Meloun (neviděl jsem ho růst) myslím neroste z květů - tudíž patří mezi zeleninu. Toto je botanické členění, nikoli spotřebitelské či zahrádkářské.
    

Re: rozdíl je pouze botanicky - Arthur Dent (web)
(29.05.2005 09:23:22)

Z čeho roste taková okurka? Má semena? Je to ovoce?
    
HotLinks
Zpět na článek