.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

10.08.2003



Mají telenovely význam nebo je to jen vymývání mozků?
K tomuto příspěvku mě inspiroval rozhovor z časopisu Reflex č. 31 z tohoto roku. (Původně jsem chtěl dát odkaz na elektronickou verzi tohoto časopisu, ale stránky se tááák dlooouuuhooo načítají, že s tím nebudu čtenáře obtěžovat).
Rozhovor poskytl polský režisér Krzysztof Zanussi. Okrajově se zmínil i o telenovelách. Dovolím si citovat:
"Mě osobně velmi ponižují ty hloupé mnohasetdílné telenovely a doslova mě uráží jejich hromadná sledovanost. ... ...tato masová pseudokultura, která nás vrací do mentality, kdy vyšší IQ než divák mají automatické pračky či můj pes."
Přiznám se, že jsem viděl asi tři díly různých telenovel. Pokud bych na základě tohoto zřídkavého sledování mohl činit závěry, tak bych měl následující hodnocení: několik typických postav, komplikovaná zápletka, jasně určené kladné a záporné postavy, komorní prostředí, velmi nepravděpodobný děj. Na základě této velmi povrchní znalosti telenovel mi připadají jako neskutečně pitomé.
Přesto si myslím, že jistý pozitivní význam telenovely mají. Je však potřeba si uvědomit, kdo se na ně dívá. Prováděl jsem malý průzkum a odhalil jsem cílovou skupinu (netvrdím, že moje průzkumy jsou správné, ale myslím si že ano): hlavní cílovou skupinou NEJSOU ženy v domácnosti, jak si mnoho lidí myslí, hlavní cílovou skupinou jsou (podle mých informací jednoznačně) důchodci, a to jak ženy tak muži.
Vzhledem k tomu, že tento typ pořadů ukazuje svět úplně mimo realitu, jde o podívanou velmi pasivní. Můžeme hlavní hrdince držet palce, aby si ji vzal urostlý a velebohatý hrdina, po překonání hromady intrik její úhlavní sokyně (jde v nějaké telenovele o něco jiného?), ale život je prostě jiný. Myslím že i v Latinské Americe.
Ovšem taková důchodkyně (důchodce) se rád(a) podívá a má si aspoň o čem poklábosit s jinými důchodci (důchodkyněmi). Těžko si budou staří lidé, většinou nemocní a unavení, povídat o nových hudebních trendech, adrenalinových sportech nebo situaci v jižní Angole, pokud se tam zrovna něco děje. Tito lidé potřebují společné téma, které je ve skutečnosti dostatečně jednoduché, a zároveň zdánlivě komplikované.
Proto si myslím. že telenovely u starších lidí mohou napomáhat k uchovávání sociálních vazeb s okolím. A v tom je jejich užitek.
A mimochodem — v televizi jde mnoho jiných a stejně hloupých typů pořadů — namátkou neobvykle blbé seriály pro mladé, nebo rádobydetektivky.
Takže závěr zní: sledování telenovel nemusí souviset s IQ diváka. Kromě toho může být pojem IQ nejednoznačný a o kvalitě jedince může vypovídat velmi málo.



Zadal White Dog, 10.08.2003 1:49:30, 4 komentáře...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/353

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - pixy

Za ten Reflex fakt sorry, uz se tesim az ho (na podzim) totalne predelam.

A k tem duchocum a telenovelam: vzheldem k poctu dilu muze byt silna citova vazba na prislusnou telenovelu dobrym stimulacnim stimulem (prece neumru, dokod se nedozvim, jestli se vezmou?!). Takze telenovely treba zvysuji prumerny vek populace?
    

Re: - White dog (web)

Možná máš pravdu.
Byl prováděn jakýsi výzkum, kdy umírají starší lidé. A zjistilo se například, že židé umírají mnohem méně před významnými náboženskými svátky. Prostě se toužili dožít významné události. Po proběhnutí svátků se úmrtnost na neduhy stáří prudce zvýšila.
S telenovelami to s trochou nadsázky může být podobné.
    

vek... - orA

Zajimava myslenka... A ja proc maji telenovely tolik dilu...
Ad clanek: Souhlas, v televizi davaji furu blbin a vetsina lidi se pozastavi jen nad telenovelou. Kuprikladu ted nedavno: na nove davaly nejakou ptakovinu s tloustikem (samurai) a na ct2 davali Ghost Doga, coz povazuji za povedene dilko. Jsem zvedav na kolace sledovanosti... ;-/
    


Re: - Arthur Dent (web)

No... Nevím jestli zvýšení průměrného věku populace je dobrá věc, notabene s naším důchodovým systémem... Mladí se nerodí, staří neumírají, populace stárne, za chvíli budou polovina národa důchodci a KDE SE VEZMOU PENÍZE NA JEJICH DŮCHODY???
    
HotLinks
Zpět na článek