.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

13.08.2003



Nejen mladí a neklidní mají své metody, jak se náležitě odreagovat. I důchodci touží po adrenalinové zábavě a užívají si dobrodružství.
Možná jste se setkali s mladými drsňáky, kteří třeba lezou na komíny, pořádají „závody v autech na trase Praha — Teplice (znám jednoho takového, tvrdil, že při takovém závodě rychlost neklesne pod 200 km/h)”, skáčí bungee-jumping z mostů a dělají podobné nepovolené vylomeniny. Ale i naši starší spoluobčané nechtějí stát stranou a také začínají přicházet na chuť dobrodružné zábavě. Několika disciplín jsem si všiml a zde uvádím jejich charakteristiku:
1) Skok přes zebru. Tato disciplína se provozuje tak, že důchodce přijde k přechodu pro chodce a dlouze se rozhlíží. Stojí však stále na chodníku. Když auta přibržďují, aby tohoto „chodce” pustili, „sportovec” nereaguje. Řidiči vidí, že se přecházení asi neuskuteční a rozjedou se. To je ta pravá chvíle pro „sportovce”. Vrhne se do silnice a auta nestíhají brzdit.
Nevím přesně, co se při této disciplíně hodnotí. Zřejmě to bude vzdálenost od auta, které na poslední chvíli zabrzdilo (kontakt s chodcem, tedy dů-chodcem je patrně za 10 bodů), případně intenzita kvílení pneumatik. Obzvlášť vzrušující! Bohužel však hlavně pro řidiče.
2) Skok tramvajmo napříč. Jedná se o velmi podobnou disciplínu, jakou je Skok přes zebru. Provozuje se hlavně na začátcích tramvajových ostrůvků. Úkolem závodníka je proběhnout, tedy vlastně probelhat se, co nejblíže před přibližující se tramvají. Někteří zkušení borci si dobrovolně tuto disciplínu ztěžují například dvěma plnými nákupními taškami a podobně. Zřejmě inspirace z koňských dostihů, kde se taky někdy používají handicapy.
Hodnocení u této disciplíny bude asi podobné jako u Skoku přes zebru, pouze místo kvílení pneumatik se oceňuje tramvajové zvonění.
Velmi oblíbeným místem této zábavy v Praze je náměstí I. P. Pavlova. Soutěžící a trénující seniory tam vídám denně.
3) Skok vlakmo. Při této disciplíně se nastupuje do vlaku. Ovšem je nutné počkat, až se vlak začne rozjíždět a pak teprve začít naskakovat. Velmi nebezpečná disciplína.
V hodnocení je zřejmě rozhodující rychlost vlaku, do kterého se naskakuje, a typ vagónu, do kterého se chce soutěžící dostat. Bohužel se nedá soutěžit u tzv. pantografů, kde se dveře od vagónu zavírají automaticky před odjezdem.
4) Padesátková rallye. Ano, i někteří senioři se účastní automobilových závodů. Pravidla jsou však poněkud zvláštní.
V prvé řadě jde o to, pohybovat se pokud možno stále rychlostí 50 km/h, pochopitelně i mimo obec. Dále je třeba držet se co nejblíže středové čáry na silnici, kola nalevo je nejlepší mít v protisměru. Je dobré nedat se pokud možno předjet a hlavně nereagovat na troubení a blikání řidičů jedoucích za soutěžícím. Povinnou výbavou závodníka bývá klobouk, přednost se dává tzv. slamáku. Samozřejmě je zakázáno dávat najevo, že se bude odbočovat.
U této disciplíny se hodnotí hlavně plynulost jízdy (stále 50 km/h) a dále pak vyváženost pohybu — stále co nejvíce na prostředku vozovky.
5) Cyklistický streetcross. Tato disciplína je určena hlavně pro důchodkyně. Je třeba jet na kole bez jakéhokoliv rozptylování se. Při odbočování je přísně zakázáno ukazovat rukou změnu směru jízdy.
Zpestřením této disciplíny může být třeba tandemový streetcross, při kterém jedou dvě spolupracující závodnice vedle sebe. Každá v neočekávaný okamžik zahne jinam.
U této disciplíny se patrně také hodnotí plynulost jízdy — je nutné jet stále stejnou rychlostí a nezpomalovat ani v nepřehledných křižovatkách.
Existuje také noční varianta této zábavy, u které je ovšem přísně zakázáno používaní jakýchkoliv odrazek, blikaček a světel na kole.
********************************
Pokud znáte nějaké podobné disciplíny, nenechte si to pro sebe! Třeba jednou budou speciální seniorské Adrenalinové hry, tak ať je těch disciplín co nejvíce. Věřím, že naši staříci by se ve světové konkurenci neztratili!


Zadal White Dog, 13.08.2003 16:29:10, 13 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/360

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - Richard Holas (web)

Ad 4.) Znám jednoho předčasného seniora (ahoj Pepo), tak kolem třicítky biologicky, duševně poněkud víc. Má starý mercedes "piáno" a jezdí zásadně stabilní rychlostí okolo 60 km/h, bez ohledu na to, zda v obci, či mimo. (Šetří naftu nebo benzín) Blinkr vpravo nepoužívá, neboť je to zbytečné, vždyť tak nemůže nikoho ohrozit. (šetří...)

Ad 5.) Jedna z manželčiných příbuzných, věk cca 80-90. Jezdí u nich po vesnici (dál si asi netroufne) bez rozhlížení a jakéhokoliv rozptylování. Na dotaz ohledně přednosti odpovídá ve smyslu "Já tady bydlím 80 let, tak mám přednost!" Jen to říká prajsky (vesnice je za Opavou)
    

Re: - válečná reportérka (web)

Nemohu nereagovat.Mluvíte-li o Prajzké, nutně musíte znát kravařské tlusté důchodkyně a jejich sobotní jízdy obcí, nákupní tašky na řídítkách se snažní vybalancovat jízdou středem silnice, na které se stěží vyhnou dvě auta jedoucí v protisměru. Podobná situace nastavá v Komárově, když v IVAXU končí šichta.
Zdravím a přeji pěkný zbytek dne.
    

Re: - Jerry (bez trojky) (web)

Juj, Kravaře! Přítelkyně je z Píště, když jedeme za její rodinou, vždycky čekám, kdo mi tam vlítne pod auto. Ovšem lepší se, tuhle jsem tam večer dokonce zahlédl kolo s červenou zadní blikačkou. Ještě tak mít světlo vepředu...
Mimochodem, když zmiňujete ta auta jedoucí v protisměru, také je pikatní kravařský zvyk na této silnici parkovat, pokud možno bez najetí na chodník. Obvykle se pak v takovém místě potkají dvě auta a bycikl.
Ovšem abych jen nekritizoval, kravařská cukrárna je pro mě pojem...{wink}
    

Re: - Jerry (bez trojky) (web)

Samozřejmě bicykl. <:o)
    


 - válečná reportérka (web)

Vzhledem k tomu, že v našem městě nejezdí tramvaje, provozují místní důchodci skoky autobusmo a trolejbusmo. Obojí pokud možno v době dopravní špičky. Cyklistický streetcross je také velmi oblíben a zdejší sportovkyně si tuto disciplínu vylepšily.Nákupní tašky (plné) zavěšené na řídítkách rozhodně zvýší hladinu adrenalinu.
Pěkná je taky soutěž:Pusť mě sednout v poloprázdném autobuse. To se občas neubráním mírné agresi vůči soutěžícímu důchodci. Ale kdo ví, třeba budeme jednou stejní.
    

Re: - ofr

a taky, kolik spolucestujících sejmu svojí taškou, než se dostanu ke "svému" oblíbenému sedadlu....
    


Babka a tramvaj - Lukyn.cz (web)

Moje babička se často účastnila podlejzání klandru, s během napříč křižovatkou - se zákazem běhu na zelenou.
Vždycky v Praze na Floře dobíhala tramvaj. A aby nemusela podchodem, vzala to přes křižovatku tou nejkratší cestou. Potom podlezla klandr u nastupního ostrůvku a ještě si dala (rychlo)chůzi na 10 m s holí v ruce. Samozřejmě několikrát přišla domů s nějakým menším úrazem.{wink}
    

Re: Babka a tramvaj - Arthur Dent (web)

Píšeš v minulém čase - že by byla tvoje babička jednou pomalejší než tramvaj?

(Promiň, jestli jsem se tě dotkl, ale prostě mi to nedalo...)
    


Tak už vím, - Arthur Dent (web)

proč vždycky u doktora sedí v čekárně patnáct staroušků - jdou si pro léky na zranění z těchto sportů.

Viz Mers: http://www.bloguje.cz/blogy/mersy/3656_item.php - když pominu ten pravopis, tak je to skvělý popis zákulisí závodů... {smile}
    


 - fczbkk (web)

Jeden kamarát je doktor a keď bola nedávno v Prahe taká strašná poľadovica že kolabovala doprava, mal akurát službu na pohotovosti. Keď sádrovali nohu päťdesiatemu dôchodcovi, už sa pri vypĺňaní papierov ani nepýtal na dôvod úrazu, pretože odpoveď na otázku: "Ako sa vám to stalo?" bola vždy taká istá: "Ja som sa len chcel/-a ísť pozrieť, či to naozaj tak strašne kĺže, ako hovorili v TV."

A mimochodom, špeciálnou kategóriou adrenalínových športovkýň sú babky v šatovej zástere a so šatkou na hlave, ktoré jazdia na babete. Keď na Slovensku začal platiť príkaz nosenia helmy pri jazde na motorke, všetky takéto motorkárky obohatili svoj šatník o tú najmodernejšiu nablýskanú čiernu helmu s nepriehľadným zrkadlovkovým sklom, akú dokázali zohnať. Aj keď uznávam, že pohľad na takéto ufo ženúce sa rýchlosťou 15km/h hore kopcom na Bramhoru, je adrenalínová záležitosť skôr pre pozorovateľov.
    


Překážkový běh s francouzskými holemi - tatanka

Oblíbený sport ve Zlíně.Soutěžící geront zahajuje podlezením řetízku, oddělujícího chodník od vozovky, pak pokračuje překonáním frekventované komunikace /nejlépe u polikliniky/ a zakončuje podlezením dalšího řetízku na protější straně. Možno modifikovat přelézáním svodidel u Tržnice.Je třeba důsledně ignorovat opodál se nacházející světelné přechody.
    


Aj Slovenski doxodci sutazia - Rabbit

..majma v discipline Obsad si svoje miesto: priktorej sa doxodca s 2 barlami a min. 2 taskami rozbehne k dveram autobusu alebo elektricky. Cestou k dveram je vhodne pouzit barle na atakovanie ludi roznyx vekovyx kategorii na trase xodnik, zebra, zastavka MHD az po dvere elektricky alebo autobusu s cielom ziskat min jedno miesto pre seba, alebo so skore +10 bodov za ziskanie miesta pre dalsiu doxodkinu(doxodcu) s ktorym bude mozne pocas cesty debatovat.
    

Re: Aj Slovenski doxodci sutazia - Popolvr6 (web)
(09.10.2005 01:57:29)

Tak naco cestujes sockou chálo? Obsadzovanie miest dochodcami k MHD vzdy patrilo a patrit bude, rovnako by som bezal (aj som bezal, ked som chodil na strednu)po zastavke a obsadzoval v autobuse miesta ako by to malo rozhodnut o vyvoji civilizacie na 1000 rokov Nemozno sa teda cudovat ze tak cinia dochodcovia kt. nato v sucasnom socialnoekonomickom systeme maju iste moralne pravo. A mas posahanu klavesnicu, stale ti to hadze "x" (alebo si "frikulín" FREE-COOL-IN a pises to naschval).
    
HotLinks
Zpět na článek