.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

17.08.2003



Mé oblíbené slovo "chucpe" dostává další dimenze... A kdo že je chucpe tentokrát? Opět stát, konkrétně berňáci!

Stát, tato nenažraná obluda, vybírá od svých lidí daně za kdeco. I císař Vespasianus by se divil. A aby mohl svůj desátek (kéž by jen desátek... Spíš půleček...) vybírat, zřídil si za tímto účelem instituce berních úřadů. Vytvořil zákony, dal berním úředníkům do ruky převeliké pravomoce a dává jim plat za to, že pro něj ty daně vybírají. Povinností občana je ty daně platit, pokud je neplatí, dopouští se trestného činu.

Jenže stát se teď s berními úředníky rozkmotřil a ti začnou občanům házet klacky pod nohy. Říká se tomu obstrukce. Berňáci kvůli svým prebendám začnou ztěžovat občanům jejich zákonnou povinnost a tím přidělávat problémy státu. Tomu se též může říkat sabotáž...

Představte si: Přijdete zaplatit daně. Neradi sice, ale jste zákonů dbalý občan, tak platíte. Berňák vás začne honit po všech čertech a vy máte dvě možnosti — budete lítat jak debil všude možně a shánět všechna možná potvrzení jen abyste mohli odevzdat část svých vydělaných peněz, nebo pošlete berňáky kamsi a budete mít na krku žalobu.

Staří Římané měli institut decimace. Pokud nějaká vojenská jednotka odmítla poslušnost nebo prchla z boje, byla donucena nastoupit a každý desátý z řady byl popraven — proto decimace. Co takhle zdecimovat berňáky? Nebo ještě jinak — když v USA za vlády Ronalda Reagana začli stávkovat letoví dispečeři, šli do jednoho na dlažbu a jejich místa zaujali dočasně vojenští letoví dispečeři. Na Českých drahách se dodnes traduje, jak do jednoho většího nádraží přijel neohlášen generální inspektor a zjistil, že jsou ožralí všichni, od paní v pokladně po přednostu. Generální byl muž činu, zavolal si pro posily a za hodinu už řídila nádraží náhradní skvadra a původní měla na krku obecné ohrožení a hrubé přestupky proti předpisům.

Argument pro decimaci berních úředníků bych měl po ruce — pokud úředníci tvrdí, že chtějí původní platy, jinak že budou pracovat pořádně, znamená to, že za ty původní platy pořádně nepracovali. Takže si nezaslouží přidat a nejspíš ani pracovat!

Vezměte seznam všech úředníků berních úřadů podle abecedy a každému desátému napište výpověď. Na práci úřadů to vidět nebude, státu se odlehčí o několik miliónů měsíčně na výplatách a ouřadové sklapnou!

Pro ilustraci — iDnes


Zadal Arthur Dent, 17.08.2003 13:18:25, 13 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/367

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Ale berňák - White dog (web)

ti přece nebude bránit platit daně. Arthure, kolikrát jsi daně platil? Já asi bambilionkrát a nikdy to nebylo v hotovosti!
Naopak obštrukce mají přijít (podle té stávky) když zaplatíš špatně apod...
Tímto způsobem stávkuje kdekdo - nejedná se o klasickou stávku, ale o "důsledné plnění všech předpisů a povinností" a jako způsob protestu je to zcela běžené.
Což neznamená, že je to správné!
    

Re: Ale berňák - Arthur Dent (web)

Ty snad věříš tomu, že (pokud k té stávce dojde) zaplatíš tak jako dosud? Já si myslím že ne. Že tě naopak ve schránce bude čekat doporučený dopis s tím, aby ses dostavil na finanční úřad (pouze v úřední dny, tedy v době, kdy nejspíš pracuješ) a dodal nějaké nesmyslné potvrzení o bůhvíčem, jinak že dostaneš pokutu, protože jsi sice daně zaplatil tak jako dosud, ale teď je to špatně! A ty nevíš jak je to dobře, protože to už iks let platíš takhle! A nebudeš jediný.

A k tomu protestu - je to tzv. italská stávka, pokud se nemýlím.
    

Re: Ale berňák - Filip Rožánek (web)

Jenže, Arthure, tvá zloba by měla směřovat trochu výš než na úředníky berňáků. Tím, že dosud striktně nedodržovali všechna pravidla, šlo všechno o něco snadněji.
Musíš se zlobit na ty, kteří ten komplikovaný a přebujelý systém s hromadou nesmyslných požadavků a předpisů vytvořili. Úředníci jsou v tomhle jenom dělníci - svým způsobem by jejich stávka mohla upozornit na to, jaké obstrukce zákony přinášejí. Viz to, že správně by ti všechno měli posílat doporučeně do vlastních rukou a ne ti telefonovat.
    

Re: Ale berňák - Arthur Dent (web)

To je druhá věc, v tom máš samosebou také pravdu. Ale když shrnu svůj příspěvek:

1. Stát je nástroj, placený námi. Proto když se jedna část rozhádá s druhou, neměli by tím trpět ti, co jej živí. Oč sympatičtější je mi akce jistého magistrátu (tuším Žatec), který své spory se státem řeší tím, že např. bude posílat "nahoru" pouze nezbytně nutná hlášení...

2. Říct "Vraťte mi původní plat, nebo budu pracovat pořádně" je docela podivné, ne? A pokud úředníci věděli, že po nich chtějí předpisy nesmysly, proč se nezasadili už dřív o jejich změnu?
    

Re: Ale berňák - White dog (web)

Pokud budu mít v pořádku účetnictví, tak nezaplatím ani o halíř víc. S berňákem mám letité, ne zrovna příjemné zkušenosti. Počet jejich dopisů s modrým pruhem, které mi přišly se dá počítat na tuny. A ujišťuji tě, že si žádná pipina na berňáku nedovolí napočítat ti neoprávněně více, než jsi si spočítal v účetnictví. Pokud jsi přece jen donucen zaplatit více, neměl jsi účetnictví v pořádku. Pokud tě bude uhánět o peníze navíc podle tvého názoru neoprávněně, jsou zde možnosti, jak se bránit. A žádný berní úřad do nejasného soudního sporu nepůjde.
Ale se stávkou nesouhlasím. V případě státních zaměstnanců jde o vydírání. Když se jim tam nelíbí, mohou jít jinam!
    

Re: Ale berňák - Tomáš

Copak státní zaměstnanec, je něco jiného než obecný zaměstnanec? Stát je největší zaměstnavatel (bohužel) a pokud se chová nemravně, tak mají zaměstnanci právo se bránit...
    


strajk statnych zamestnancov - rony (web)

akurat ze neviem, preco a z akeho titulu maju strajkovat statni zamestnanci.
Ti nie su plateni konkretnou osobou, na ktorej si mozu vynucovat plnenie povinnosti. Platime ich my a okrem rady nevyhod maju aj jednu zakladnu: miesto statneho zamestnanca je akosi navzdy - poculi ste o tom, ze by dochadzalo k hromadnemu prepusteniu zo statnych sluzieb? Ja som pocul vzdy iba, ze sa akysi utvar proste zrusil, ale nikto nepovedal, ze ludia z neho isli zo statnych sluzieb. Proste sa akosi rozplynuli v inych utvaroch.
Sposob strajku "doslednym plnenim povinnosti" je take sympaticke gesto napriklad vo vyrobnej fabrike, kde ludia na pase dosledne plnia vsetky postupy a tym brzdia produkciu. Prenesene do prace uradnikov a statnych zamestnancov? Nie! Len preto nie, pretoze ODOMNA TIE PENIAZE DOSTAVAJU VZDY A NACAS a ja si nemozem povedat, ze teraz ti znizim plat tym, ze neodvediem dane, pretoze som nespokojny s tym co robis. Ak nebude toto mozne, nemozu ani oni strajkovat.
    

Re: strajk statnych zamestnancov - Marigold (web)

Svůj smysl mají i stávky státních zaměstnanců a to tehdy, když chtějí upozornit na neúnosnou situaci ve svém oboru. Představte si doktory, ať nemluvím o berňáku: doktor jde do stavky, protože je zoufalý z toho, že mu zdravotní pojišťovna platí s ročním zpožděním a proto jeho nemocnice nedostává léky, protože na roční splatnost faktur ji běžná farmakofirma kašle. Doktor tím upozorňuje na bordel - na to, že ministerstvo zdravotnictví, které slibuje dvanáct let reformu, nic neudělalo a jen flikuje díru. Je taková stávka svinstvo? Den, možná týden neordinují doktoři. Oproti tomu dvanáct let neměli úředníci ministerstva a vláda odvahu provést reformu, o které víme, že se stejně jednou udělat musí, jestli tu nechceme mít po doktorech.

Zajímavě stávku vyřešilo Peru: tam začali stávkovat státní zaměstnanci (i všichni ostatní) a Peru vyhlásilo výjimečný stav. Tím se stávky staly nelegálními a kdo do ní jde, může očekávat policejní zásah.

Je to řešení našeho problému? Já nevím, já bych to asi nechtěl...
    

Re: strajk statnych zamestnancov - White dog (web)

BTW poslanci, naši zákonodárci, jsou také svým způsobem "státní zaměstnanci". A podle jejich výsledků bych řekl, že stávkují pořád, svině!
Kdo nevěří, ať si někdy zapne ČT2, když tam jde záznam z jednání Poslanecké sněmovny. NEUVĚŘITELNÉ!!!
    

Re: strajk statnych zamestnancov - Marigold (web)

V Azerbajdžánu to nespokojený volič řešil zajímavě. Vběhl do sněmovny během jednání a šest poslanců, kteří chrápali a včas tedy nestihli zdrhnout, zastřelil samopalem. Od té doby tam prý alespoň poslanci při jednání nechrápou.

    


Statni zamestanci... - orA

1/ CD: kdes slysel o tom vyhazovu? to nemeli odbory? ted si nedovolej vyhodit nikoho, aby se modra "armada" nevzbourila.
2/ Nechapu proc se meri dvojim metrem:
a/ soudy jsou vlastne take statni sprava, prakticky u ne ve strasburku ci jinde platime pokuty a ty si vysoudej vsechno...
b/ skoly: netvrdim, ze maji kor nejake platy, ale povazte: 2 mesice prazdnin, praconvi doba od 8 v prumeru tak do 14. V zamestnani si mouzou delat co chteji, pokud se naserou tak si vybijou zlost na detech. Todle mi nikdo nevymluvi...
At si spocitaji hodinovy plat...
3/ Nechapu proc tedy zmrazovat platy jen nekterym "kastam". Snizeni platu nikam nevede (maximalne k pomijivym usporam - snizeni kupni sily, dani, atp.). Co takhle zlepsit efktivitu? Ze soudci? hned bychom za poslednich par mesicu usetrili co si pamatuju neco pres milion???
    

Re: Statni zamestanci... - pixy

Takovyhle zavistivy magory fakt miluju...

Mama cely zivot ucila, zena ucila, ja si to nejakou dobu vyzkousel - a never more. Netusis, o cem mluvis.

Tak za prve: ne dva mesice prazdnin, ale 6 tydnu (prvni a posledni mesic ucitel obvykle pracuje). Za druhe: pracovni doba rozhodne nerovna se dobe vyucovani. Jaksi do toho zapominas pocitat porady, dozory, opravovani domacich ukolu a hlavne pripravy. Dobremu a poctivemu uciteli mohou zabrat cely vecer. A za treti ta zodpovednost, kombinovana s obcasnou bezmoci a dnes i nebezpecnosti...

BTW, cim to je, ze tihle zavistivi blbecci v diskusich jsou vzdycky anonymni?
    

Re: zavistivy magory, aneb kdopak se tu rozlobil? - orA

1/ Nechapu, kdo je anonymni ?!
2/ nechapu, kdo je blbecek ?!!
3/ takove intose, co nesnesou odlisny nazor "fakt zeru" !!!
4/ mama byla nejaky cas ucitelka a tak mam nektere postrehy od ni: kantor je ve tride pan a pokud si dokaze zjednat respekt, tak si muze dovolit hodne ;-/
5/ souhlas s tim, ze poctivemu kantorovi zabere priprava kldidne cely vecer.. i vikend... (otazkou je, jestli to tak neni i v nekterych jinych, "mene vyznamnych" povolanich)
ale zazil jsem:
a/ "Ta pisemka se nepovedla" (nechtelo se mi ji opravovat), "tak jsem ji roztrhal/a"
b/ "Dnes budeme celou hodinu zkouset" (pohadala jsem se s manzelem)
c/ "delejte si svou praci" (potrebuju si neco docist)
d/ "ty ses ale slaboducha(y), vid? nechces prejit nekam jinam?" (ty blbecku, jak si opovazujes tady byt), "Tak pojd k tabuli. Predpokladam, ze to jeste neumis" (bez komentare)
e/ atp.
- a pak s tim neco delej
ZAVER: dobří (a mladi) ucitele a ucitelky jsou treba (bez diskuse), ale penize (ktere bych ji klidne zvednul - jen na okraj) stejne rozdeluje reditel, coz vetsinou byva milovnik starych poradku (a ucitelu), takze to chce mozna i lepsi system odmenovani (a treba i zatahnout studenty do rizeni skoly (odpovednost hodne zvedne moralku)- opet zazitek: "Hele, ty pro me nejsi partner pro jednani. A ted se vrat do tridy. Nebo si promluvime o hodnoceni tveho chovani?!?!" - kdyz jsem sel vyjednavat jako predseda tridy k "soudruhu" rediteli o nejake prkotine...)
BTW: Mam takovy neprijemny pocit z tveho clanku, ze jsi stale v duchu cast ucitelske lobby, tzn. ze nejsi tak zcela nestranny (coz ani ja nejsem).... ;-/
    
HotLinks
Zpět na článek