.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

29.08.2003



Známe je všichni — ilustrační fotografie k různým článkům. Neměli by ale být autoři trochu soudnější při jejich používání?
Ilustrační fotografie samy o sobě mohou být užitečné — například pokud se stane nějaká událost a aktuální obrázek není k dispozici. Kupříkladu se v nějaké ZOO třeba narodí slůně, ale jeho fotografie není k dispozici. Tak je možné do článku dát fotografii ilustrační (například spokojená sloní rodinka).
Někdy však autoři používají ilustrační fotografie poněkud nevhodně. Jako experty bych v této nelibé činnosti označil autory zpravodajských stránek Novinky.cz
Příklad 1: možnost poškození jiných osob a institucí.
Zde vidíme ilustrační foto k příspěvku, jehož titulek zní „Policistu na motorce usmrtila dodávka”. Je zobrazena dodávka pohřební služby a několik policistů. Přestože je u obrázku nápis „Ilustrační foto”, není zřejmě všechno v pořádku. Je totiž patrné logo automobilky Volkswagen a je možno dokonce přečíst komu dodávka patří — včetně telefonního čísla. Přitom stačila minuta práce například v programu Photoshop, aby byly tyto konkrétní údaje vyretušovány (například rozmazány). Což bych považoval za slušnost.
Celý článek najdete zde.
Příklad 2: naprosto nevhodný motiv ilustrační fotografie, nekorespondující s obsahem článku.
Zde je obrázek fraktálu. Jedná se spíše o matematickou záležitost, vysvětlení, o co přesně jde bych raději přenechal na Arthurovi. Rozhodně však nejde o obrázek například elektrického výboje, který by si spíše zasloužil vévodit tomuto článku.
Příklad 3: Neustále se opakující obrázek u různých příspěvků.
Tento obrázek se na novinkách objevuje častěji. Nic proti němu, je neutrální, nikoho nepoškozuje a hodí se do rubriky „krimi”. Ovšem všeho moc škodí. Tento obrázek se totiž objevuje u mnoha zpráv s touto tématikou. Trochu větší pestrost by neškodila. Kromě toho věta pod obrázkem „Žena prý chtěla nepochopitelným skutkem vyřešit problémy s bydlením” působí spíše komicky. To chtěla jít bydlet na stanici policie?
Abych to shrnul: ilustrační fotografie mají své místo. Ale musí se umět správně používat. Což není zrovna případ novinek.cz, A v rámci objektivity — nejen jich.



Zadal White Dog, 29.08.2003 19:03:20, 4 komentáře...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/391

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Náhodou, - George K. (web)

majitele Harmonie znám osobně a je to docela zajímavej chlapík {smile}. Docela ujetej tím, co dělá {big grin}).
    


Další příklad - White dog (web)

Tentokrát opravdu dokonalé ilustrační foto o smrti českého raftaře. Příčina smrti - srdeční záchvat.
http://www.novinky.cz/01/43/43.html
    

Re: Další příklad - Tokugawa (web)

To jsou hovada...
    


Re: Další příklad - Richard Holas (web)

Ale ne, to musí být humoristická příloha!! Proč se už notnou chvíli směju jako retarda u tak smutnýho článku?!
    
HotLinks
Zpět na článek