.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

05.09.2003



Podíval jsem se na stránky jednoho vydavatelství a zjistil jsem, že potřebuji slovník.
Je prostě vidět, že nejsem z reklamní branže. Přitom s několika velkými reklamkami komunikuji a slovník na to nepotřebuji.
Na stránkách tohoto vydavatelství se píše následující:

Vydařený relaunch Popcornu
Rekordní auditovaný prodej 42 102 výtisků zaznamenalo první číslo nového Popcornu (7/2003).
Dle publishera Jiřího Holny se letošní průměrný prodej Popcornu zvýšil o 43% v porovnání s loňským rokem. „Nový koncept jsme definovali claimem People&Stars magazín pro náctileté. Nový Popcorn je zaměřen na životní styl celebrit a sleduje, co se děje v zákulisí showbusinessu. Naší cílovou skupinou jsou především náctileté dívky”, říká Holna.
Cílem vydavatele Popcornu, akciové společnosti Axel Springer Young Mediahouse je dle Holny dosažení hranice 60 000 prodaných výtisků v horizontu příštího roku. Prodaný náklad ověřuje ABC ČR.


Je mi samozřejmě jasné, že toto sdělení není určen pro mě. Je určeno zadavatelům inzerce. Proto mu nerozumím.
Takže bych čtenáře poprosil, zdali by mi neřekli, co to je: 1) relaunch, 2) publisher (má to něco společného se slovem Pub, tedy hospoda?), 3) claim, a co to je definování konceptu claimem. Pochopitelně to lze najít v anglicko — českém slovníku, ale rád bych si ta slova dal do souvislostí. Protože pokud se to nedozvím, budu muset uspořádat brífing s brajnstormingem, kde vygeneruji definici těchto cool slov.


Zadal White Dog, 05.09.2003 15:50:01, 6 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/414

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

doporucuji:-)) - Vida

http://www.vajicko.cz/index.php3?
akce=text&text=reklamstina
    


 - pixy

Vydařené opakované spuštění PraženéKukuřice

Dosud nejlepší ověřený prodej 42102 výtisků zaznamenalo první číslo nové PraženéKukuřice (vydání číslo 7 z roku 2003). Dle vydavatele Jiřího Holny je letošní průměrný prodej PraženéKukuřice 1,43krát vyšší než vloni. "Novou osnovu obsahu jsme převzali od časopisu Lidé&Hvězdy pro pubescenty, který jsme koupili. Nová PraženáKukuřice je zaměřena na životní styl osob, kterým se věnuje bulvární tisk, a sleduje, co se děje v zákulisí obchodu těmito osobami. Chceme, aby našimi zákazníky byly především pubescentní dívky", říká Holna.
Cílem vydavatele PraženéKukuřice, akciové společnosti AxelSpringerYoungMediahouse, je dle Holny prodat do konce příštího roku aspoň 60 000 výtisků z každého vydání. To, že jsme prodali opravdu tolik výtisků, kolik tvrdíme na veřejnosti, ověřuje společnost ABC ČR.
    


Vysvětlivky :) - Filip Rožánek (web)

1) Relaunch - nové "spuštění" časopisu. To znamená, že prošel výraznými změnami, obsahovými nebo grafickými, na které je třeba upozornit případné nové čtenáře. Zpravidla to znamená, že bude následovat reklamní kampaň na tento časopis.

2) Publisher je člověk jednající v zastoupení vydavatele. Český termín neexistuje, možná vedoucí úseku, ale není to přesně podstata jeho činnosti. Například může řídit více redakcí a být nadřízen šéfredaktorům. Konkrétní pracovní náplň ale určuje to které vydavatelství. Publisher je odvozeno z publish, vydat. Mylný překlad je někdy vydavatel. Ale ve struktuře společnosti bývá publisher mezistupeň mezi vydavatelem a šéfredaktory.

3) claim je charakteristika titulu pro inzerenty. Definovat koncept claimem znamená vystihnout, co v tom vlastně bude.

Není to frajeřina, ale odborná terminologie. V médiích jsou věci, které česky vyjádřit nelze. To je jako bys chtěl porozumět debatě chemiků.
    

Re: Vysvětlivky :) - White dog (web)

Přeci jen bych řekl, že Pixyho překlad je jasnější. Ale díky za objasnění. Je pravda že leckterý obor má svou specifickou mluvu.
    


Re: Vysvětlivky :) - White dog (web)

Abych nezapomněl, je mi jasné, že specifická mluva k jistým povoláním prostě patří. Ale tento text byl uveden na titulní stránce nakladatelství. Kdyby tam byla nějaká rubrika "pro inzerenty" nebo "co je nového" atd... tak by to bylo možná lepší.
    


frikulíni - AdaMM (web)

hele, zasejvuj se do last senčery, kámo. nevíš wo co gou, protože nepatříš mezi bobos frikulíny, kteří serfujou na ňúdženerejšn vejv!

filip: občas mi přijde smutné, že právě v oblasti médií (kde by - snad - měli být lidé, pro něž je český jazyk potěchou i pracovní náplní) se rozmáhá podivná pidžin čengliš. ale taková je realita doby a asi s tím pár lidí nic nezmůže...
    
HotLinks
Zpět na článek