.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

24.09.2003



Kdykoliv jedu do Prahy, stavím se v tomhle obchodu na Václaváku a většinou si i něco koupím.

Na rozdíl od Ivy Celbové z toho ale nemám trauma. Naprosto mi nevadí, že si koupím knížku v malém „bleším tržišti”, kde nejsou nabízeny v regálech, ale vyrovnány na zemi a na stolech do vysokých sloupců. Protože jestli dám třeba za mého oblíbeného McBaina 229 korun nebo 59 korun, to je sakra rozdíl! Přitom ten text je stejný...

V Levných knihách prodávají hlavně paperbacky za velmi lidové ceny: 19, 39, 59, 79 korun. Ale pozor — není to jen nějaký škvár! Z Levných knih mám třeba Orwella, Leacocka, Haška, Wilderovy Březnové Idy, Gravesova Claudia, Staré pověsti české... Ano, koupil jsem je tam a nepřipadám si proto jako nějaký póvl.

Je spousta věcí, které bych si „levně” nekoupil ani za nic! Ovšem u knih mne zajímá hlavně obsah, nikoli forma. Kniha je pro mne funkční tehdy, když si ji mohu přečíst. Nekupuju je proto, abych je pak vystavil v knihovně na odiv návštěvníkům, aby návštěvník viděl, jak jsem sečtělý. Já knihy opravdu čtu, takže u mne leží na stole, pod stolem, ve skříni, vedle postele...

Jsou samosebou knihy, u kterých záleží hodně na tom, jak vypadají. Mám pár takových. Za nehorázné peníze, na kvalitním papíru... Takové knihy otevírám jednou za čas a mám u toho vždy sváteční pocit. Ale jinak jsou knížky pro mne předměty denní potřeby. Kdykoliv mám volno, čtu. Pokud v televizi nedávají zrovna něco, co chci vidět, tak si čtu. Čtu si v posteli, čtu si při jízdě vlakem. Čtu odbornou literaturu, čtu beletrii...

Mohu upřímně říct, že „1984” bych si za hodně peněz nekoupil. Zas tak nutně to číst nepotřebuju. Ale za 59 korun jsem neváhal. Stejně tak třeba Tiché dny v Clichy Henriho Millera za 39 Kč.

A pozor — na rozdíl od „levných bot Nake” nebo „levných triček Adibas” se mi ještě u knížky z Levných Knih nestalo, že by se rozpadla, že by z ní padaly listy a podobně.

Pokud jste podobná nátura jako já, zkuste se do Levných knih podívat. Jejich prodejny jsou ve většině větších měst. (Jen v Českých Budějovicích ne!)

PS: Toto je nezávislé doporučení, ze kterého autor, tedy já, vůbec nic nemá...


Zadal Arthur Dent, 24.09.2003 10:57:29, 26 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/465

Zpět na článek

HotLinks
Reakce na jiných stránkách (TrackBack)
Prevazne Neskodny...: Levné knihy v Budějovicích
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Já taky - Ota (web)

{smile}

... a taky tam občas koupím CD s hudbou. Většinou to jsou nahrávky nevalné úrovně různých druhořadých hudebních těles, ale někdy se najdou docela slušné a unikátní věci. A taky namluvené pohádky pro děti.
    


Kvalita - Tokugawa (web)

Svého čau jsem pracoval v knižním nakladatelství, a tak vím, že do Levných knih se prodávají tituly neprodejné nebo špatně prodejné. Za výrobní cenu. To znamená, že v levných knihách najdete:
a) totální brak, který nikoho nezajímá
b) literární skvosty, které dnes také nikoho nezajímají
Tak vybírejte jehlu z kupky sena {big grin}
    

Re: Kvalita - Didactylos (web)

Sama jsem si tam koupila několik odborných religionistických publikací, např. Ŕecká mystéria od profesorky Dostálové za 25 Kč (neuvěřitelné), Ježíše od profesora Machovce dokonce za 10.
    


taky jeden takový - Mamlas

Bohužel se musím poslední rok spoléhat na jejich internetové stránky a tam je výběr žalostný. Jinak je to fajn podnik - když "sáhnu vedle", nemusím se příliš trápit výdajema.
    


1984 - Jiri Krakora

jsem právě dočetl. Bylo to z levných knih a jsem rád. Zajímavé však je, že jsem tuto knihu nenašel v žádném běžném knihkupectví. Vůbec mám pocit, že nejnovějším trendem je, prodávat brak a takzvanou populární literaturu. Například již delší dobu sháním klasické vojenské příručky a knihy o taktice a strategii boje. Nezajímá mne specifikace a výzbroj stíhačky F16, nezajímá mne ani historie válek z pohledu přímých účastníků, která by se dala shrnout třemi slovy "Válka je špatná". Chci typickou ukázku učebnice taktiky a strategie boje v různých podmínkách a s různou výzbrojí. Všude jsou však knihy od Jane's apodobně.
    

Re: 1984 - Tokugawa (web)

Nejlepší strategie je od mistra Sun Tzu. Jen si teď honem nevzpomenu, jak se ta tisíc let stará kniha jmenuje. Tuším že Umění války.
    

Re: 1984 - Jiri Krakora

A kde ji seženu? A kde seženu jakoukoliv knihu na téma strategie a taktika boje?
    

sun tzu - Tokugawa (web)

http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.php?name=Top

je potřeba se zaregistrovat.
    


Právě jsem se vrátil - White dog (web)

z Levných knih.
A kromě 1984 jsem za neuvěřitelných 59 korun pořídil knihu od Roberta E. Howarda: CONAN - Věž slona!!!
Díky, Arthure za navigaci :o)
    


Antikvariáty - saybye (web)

Pokud jde o levné knihy, mnohem raději nakupuju v antikvariátech. Do LEVNÝCH KNIH chodím pokaždé, když jdu náhodou kolem, ale nikdy jsem si ještě nic nevybral... :o(
(což mě ovšem ještě nikdy neodradilo od další návštěvy...)
    


já se taky nechala nalákat :o) - řetěza (web)

Arthur má totiž naprosto neodolatelné schopnosti někoho přesvědčit o tom, co je dobré :o)
Ne, je pravda, že jsem tam občas zašla i dřív (ano, v předvánoční horečce) a hlavně jsem si posledním rokem oblíbila antikvariáty, odkud mám třeba ...a bude hůř od Pelce nebo Hellerova Golda za všechny peníze (doslova za 40 korun). Poslední dobou šetřím (kupuju si místo knih debility), ale na Arthurovu radu jsem reagovala návštěvou webu Levných Knih, a tak jsem zjistila, že prodávají za 30 korun úplně boží (podle mě) knížku Bratr spánku, kterou jsem četla z knihovny.
WhiteDogu, máš ji u mě nachystanou až budeš mít čas. Koupila jsem si dvě :o) Ale řekni mi prosimtě, kdys v pracovní době stihnul dojít do Levných knih? :oD
    


 - Trillian (web)

já si doma z Levných knih zakládám slušnou knihovničku :o)))
1984 mám taky :o))
a navíc mého oblíbence Viana...

škoda, že tam nikdy neskončí S. King :o))
a je fakt, že tam jsou knihy přesně dle Tokugawových charakteristik...
    

Re: - White dog (web)

Tušim že od Kinga něco z Levných knih mám. Určitě tam byla "Zelená míle", což je sice na Kinga dost slabota, ale aspoň něco. Čili z mých asi 35 knih od Kinga je zřejmě 1 až 2 z levných knih.
    

Re: - Tokugawa (web)

Tuto knihu jsem nečetl, ale co se týče filmu, je to dokonalé. I myšlenka.
    


TheONLY se připojuje - TheONLY (web)

k Arthurovi. Vždy když má cestu po Praze a má čas, zavítá do tohoto obchodu, alespoň omrknout. A moc se mu líbí, že ten obchod existuje.
    


nejde o obálku... - AdaMM (web)

...nebo o to, že levné knihy prodávají nezajímavé věci či škvár (Sartre - Zeď a Nevolnost, Bulgakov - Mistr a Markétka, Wells - Válka světů; to vše přímo v edici levných knih - 1984 mám už v předchozím vydání). ale tento systém prodeje dělá vrásky mnoha nakladatelstvím a knihkupectvím. nejsem odborník, ale myslím, že si stěžují velmi podobně, jako obchodníci (nejen) s potravinami nevraží na hypermarkety. osobně také dávám přednost antikvariátům (v brně jich pár slušných je) - a máme tu několik velmi solidních knihkupectví, po kterých se toulám s o dost větší chutí...
    

Re: nejde o obálku... - Pavel Kotrla (web)

Pokud vím, tak knihkupcům ani tak nedělají vrásky Levné knihy, ale právě hypermarkety a supermarkety, ve kterých jsou knižní koutky. Ty zpravidla nabízejí pouze ?spotřební? literaturu. Ale právě tyto knihy knihkupectví živí. Hlavně na malých městech.
    


Re: nejde o obálku... - PetrVod

no muj oblibeny antik primo na Masarycce nahradily prave Levne knihy...
taky tam samozrejme nakupuju, ale uz to neni ono {sad}
    


Ad. Antikvariát - Jiri Krakora

Nevím, jestli je to běžné, ale stalo se mi, že v antikvátu po mně chtěli za knihu z roku '87, která tehdy stála 35 korun, dvě stovky. A všechny další knihy, starší, nebo novější, se tam cenově pohybovaly, jako v normálním knihkupectví. Například jsem tam zahlédl skvost - mou dávno ztracenou knihu Mé srdce pohřběte u Wounded Knee od Dee Browna ve starém vydání. Cena byla však natolik vysoká, že jsem ji nekoupil.
Pro informaci, ten antikvariát se nachází v Praze v ulici mezi Masarykovým nádražím a Senovážným náměstím. Jsem zvědavý, jak dlouho tam bude. :-/
    

Re: Ad. Antikvariát - White dog (web)

V té ulici (jmenuje se Dlážděná) jsou 3 antikvariáty a podle zpráv mých špehů všechnz prosperují. Ten "hlavní" a nejznámější antikvariát tam je už mnoho desítek let a nevypadá to, že by se chystal skončit.
    


 - saybye (web)

Dneska jsem byl v Levnych kniham po dobrem pul roce a byly žně.
Kromě zmiňovaného 1984 jsem si ještě za stejnou cenu pořídil
Válku s mloky
sbírku povídek E.A. Poea
a hlavně klasiku Hlava 22
    


Levné knihy miluju - Alraune (web)

Mám odtamtud Krysaře od Dyka, Fantasitckou zoologii, spoustu knih o léčivých rostlinách, slovník cizích slov, a co mě dostalo, je jejich přetisk Mathioliho Herbáře. Mathioli v pejprbeku... skvělé, je to fakt postmoderna {smile}
Mimochodem, tyhle knihy mají proti těm e-knihám z netu jednu výhodu. Můžu s nimi do vany a do postele {smile}
    

Re: Levné knihy miluju - Arthur

Jak já Ti rozumím... Když mi říkají: "Jo, mám knížku o SQL, mám ji v PDF", odpovídám: "Zkuste si ho číst v posteli a pak založit papírkama čtyři zajímavá místa..."
    

Re: Levné knihy miluju - honzík (web)
(25.04.2005 21:00:13)

pořiď si notebook a můžeš s nimi do postele nebo kamkoli jinam {smile}
    

Re: Levné knihy miluju - Arthur Dent (web)
(25.04.2005 22:02:54)

Zkus si číst na notebooku PDF a založit si v něm čtyři zajímavá místa a nakonec na něm usnout...
    
HotLinks
Zpět na článek