.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

01.10.2003



Spousta vychcánků totiž zneužívá toho, že se v takové situaci nacházíte. Chcete vědět, na co si dát pozor?

Příklad první:
Sestra jedné mé známé hledala práci. Chtěla tedy odpovědět na inzerát v Annonci. Inzerát byl Hledáme ženu na pozici blablabla, musí umět s PC blablabla... a jediný kontakt byl telefon. Zavolala tam a ozval se automat, který jí nadiktoval URL nějaké stránky. Po připojení na tu stránku se objevil dotazník, který měla vyplnit a poslat na e-mailovou adresu, která byla na nějakém freemailu. Dotazník obsahoval hodně velké podrobnosti, například kolik vydělává, kolik utratí, kde nakupuje, jaké oblečení nosí a podobně. Bohužel už mi nebyla schopná říct adresu té stránky a zase takový investigativec, abych si kupoval Annonci a zkoušel ty telefony nejsem.

Tady jde o jednoznačný sběr osobních údajů a na hony to smrdí.

Příklad druhý:
Online Bussines System. Psal o tom DarkMaster, takže se nebudu opakovat, pouze uvedu, že na jejich přesvědčovacích stránkách vás přesvědčují o tom, že můžete vydělávat z domova několik tisíc až desítek tisíc. Neprozradí nic, pouze vám tvrdí, jak je systém všude jinde úspěšný, jak to mají promáknuté a jak budete hepienfrí jako frikulíni na obrázcích. Stačí málo — objednat si za 450 Kč „rozhodovací balíček” s CD nebo videokazetou...
Důvody proč nevěřit shrnul DarkMaster a nejspíš jako reakce na jeho článek byla do stránek OBS přidán tento odstaveček:

Upozornění: Pozor na zloděje snů! Každý je kolem sebe máme. Oni Vám dávají vždy důvody, proč nezačít. Možná to s Vámi myslí dobře, možná ne, ale rozhodně Vás to odvrátí od příležitosti. Pravidlo úspěšných je: Vždy se radit se zasvěcenými odborníky, ale tyto „rady” dávají většinou lidé, kteří vycházejí pouze z domněnek.

Ano, jsem zloděj snů, zejména těch o tom, že balíček za 450 Kč z Vás udělá úspěšného člověka, co z domova bude vydělávat desetitisíce.

Zkuste se zamyslet: Když je to tedy tak skvělý způsob, proč jej nepoužívají všichni?

Už se těším na komentáře od lidí, co neuvedou ani svůj mail, a budou psát, že kritizuji něco, co jsem sám nezkusil, a že spousta lidí, jako například Petr a Petra Ševelovi, vydělávají díky OBS velké peníze. Podle Obchodního rejstříku jsou Petr a Petra Ševelovi majitelé OBS, nikoli šťastní klienti... Že by tedy stránky OBS tak trochu mlžily???

A jedeme dál.

Příklad třetí:
Stránky HomeEarning. Nabízejí uplatnění formou hlavní nebo vedlejší činnosti, možnost pracovat doma nebo v kanceláři, perspektivu v oboru a nadprůměrné příjmy. Ovšem ani slovo o tom, jaký ten obor je, zato opět nicneříkající bláboly Naše společnost v současné době hledá v ČR omezený počet schopných lidí pro zajištění aktivit v tomto (v ČR zcela novém) mezinárodním systému práce, ve kterém v západním světě pracuje již řada lidí, kteří dříve marně hledali uplatnění, nebo spravedlivé ohodnocení své práce.

Pokud chcete, pošlete jim i svá osobní data.

A další:

VYPLNĚNÍM DOTAZNÍKU UDĚLÁTE PRVNÍ KROK, PRO DODÁNÍ VÍCE BEZPLATNÝCH INFORMACÍ O TOMTO SYSTÉMU, objednejte si brožuru, vyplňte dotazník (tady dokonce použili i ten obrázek z Windows XP, ty ruce na startovní čáře).

Typické znaky podobných podezřelých „systémů” jsou:
  • velká písmena
  • fráze „první krok”, „váš rozvoj”, „váš zisk”, „bezplatně”, „nic neriskujete”, „Ano, zašlete mi...”, „Ano, mám zájem o...”, „záruka vrácení peněz”, „rozvoj potenciálu”, „vydělejte”, „ještě dnes”, „Nejde o Herbalife”, „rozhodněte se”, „změňte svůj život” a podobné
  • pravopisné chyby
  • stránky na nějakém freehostingu
  • Adresa s P.O. BOXem



Při hledání práce nezapomínejte na to, že některé věci o vás váš potencionální zaměstnavatel vědět nemusí. Typický příklad je dotazník firmy Libra (a dalších). Váš potencionální zaměstnavatel nepotřebuje znát číslo vašeho řidičského průkazu a pokud dokonce chce znát Vaši národnost, potřebuje Váš výslovný souhlas s tím, že tento údaj (citlivý osobní údaj) smí zpracovávat. Žádný takový souhlas však v tom dotazníku nedáváte!

Vágní formulace v dotazníku "Tento dotazník je určen uchazečům o zaměstnání (...) a po vyplnění je přístupný pouze vybraným pracovníkům, kteří provádí výběr nového zaměstnance na příslušný pracovní post. Všechny uchazečem v dotazníku uvedené osobní údaje důvěrné povahy jsou ve společnosti chráněny proti možnosti poskytování třetím osobám a nemohou být bez předchozího písemného souhlasu uchazeče dále šířeny a to platí i v případě, že by nedošlo k uzavření pracovně právní smlouvy (...)" ani Důvěrné — pouze pro interní potřebu není podle mého názoru tím, co zákon v souvislosti s citlivými údaji vyžaduje, tedy (zákon 101/2000 Sb., paragraf 9, písmeno a):

Citlivé údaje je možné zpracovávat, jen jestliže

a) subjekt údajů dal ke zpracování výslovný souhlas. Souhlas musí být dán písemně, podepsán subjektem údajů a musí z něho být zřejmé, k jakým údajům je dáván, jakému správci údajů, k jakému účelu, na jaké období a kdo jej poskytuje. Souhlas může subjekt údajů kdykoliv odvolat. Správce je povinen předem subjekt údajů o jeho právech poučit. Tento souhlas musí správce uschovat po dobu zpracování osobních údajů, k jejichž zpracování byl souhlas dán, (...)


Můžete se podívat na vzor takového prohlášení.

Navíc — tyto dotazníky nevyplňujete při nástupu do zaměstnání, ale na jeho základě se firma teprve rozhodne, zda vás pozve k výběrovému řízení! Jenže logika věci je jednoduchá — nemáte práci, vyplňte dotazník! Nevyplníte-li, práci mít nebudete!

Hodně štěstí při hledání práce a — nenechte se napálit!


Zadal Arthur Dent, 01.10.2003 14:27:10, 27 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/480

Zpět na článek

HotLinks
Reakce na jiných stránkách (TrackBack)
Prevazne Neskodny...: MLM podruhé
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

nebyl to tenhle dotazník? - řetězka (web)

http://www.d-s.cz
inzerujou teď skoro všude. zajímalo mě co to je, tak jsem si něco vymyslela a vyplnila jim to. choděj mi maily s chybama od nějakýho "šéfa", že dělaj srazy, je tam vždycky adresa a že se budem třeba učit fotit a podobně. dneska napsal někdo jinej, ale chyby jsou v tom vždycky.
    

Re: nebyl to tenhle dotazník? - Arthur Dent (web)

Na tenhle mne upozornili taky, ale neviděl jsem nikde jejich inzerát...
    

inzerát je všude - řetězka (web)

ptají se tě i v tom dotazníku, kdes k nim přišel. já viděla ten inzerát na grafika.cz, v MfDnes a možná i v metru, je i v Annonci.
    

Re: inzerát je všude - Arthur Dent (web)

Máš na to odkaz?
    


A to je vše, přátelé... - Martin Žantovský (web)

A kdo tomu stále ještě nerozumí, nechť se podívá na www.intronea.sf.cz
A hlavně vytrvejte a dočtěte to až do konce (-;
Tak co, už jste to pochopili? A to je celé, dál se výhodnými nabídkami nezabývejte; kde nic není, tam nic nenajdete.
    

Ljetovanje u Supetru! - dino (web)
(08.02.2005 21:20:53)

Ljetovanje u Supetru!
Uzivajte na otoku Bracu.Nudimo vam apartman u centru Supetra, a Supetar vam nudi nezaborani godisnji odmor.
www.jadrantours.com/brac/
    


Ljetovanje u Supetru! - dino (web)
(08.02.2005 21:24:16)

Ljetovanje u Supetru!
Uzivajte na otoku Bracu.Nudimo vam apartman u centru Supetra, a Supetar vam nudi nezaborani godisnji odmor.
www.jadrantours.com/brac/
    


Čtěte - není důvod (web)

Doporučuji přečíst celé, i když je toho mocmoc.
    

Re: Čtěte - Arthur Dent (web)

Skvělé stránky. Určitě se k tomuhle tématu ještě vrátím a tyhle stránky odkážu.
    


Re: Čtěte - antipyr (web)
(01.05.2004 16:06:09)

Fakt dobrý článek, hned jsem přidal odkazy na něj na své stránky.
    

Re: Čtěte - jana (web)
(23.01.2005 09:49:54)

zajímalo by mě, co víte o lyoness
    

Re: Čtěte - Vidon (web)
(23.02.2005 11:34:41)

Firma Lyoness není letadlo. V tomto systému si nakoupíš poukázky na zboží a následně jimi platíš. Já mám zkušenost s Intersparem, tam jsem platila poprvé s bušícím srdcem, ale je to v pohodě. Berou je jako např. stravenky.Jsem v této firmě zaregistrovaná, nakupováním poukázek si vytvářím možnost slev, které nejsou zanedbatelné.Mrkni na jejich website.
    


 - Borek (web)

ke mě zase dolehlo www.vebso.cz je to letadlo maskovaný prodejem drogerie. prý postačí vstupní kapitál pouhých 5000 kč a za to mi daj licenci abych moh nabírat další osly do systému. dokonce mi půjčili knížku Bohatý táta, chudý táta - ta taky stála za to - a kazetu s půhodinovým povídání o tom jak se budu mít skvěle.
Čím se tyhle podvody vyznačují - že trvá hodinu než vám vysvětlí co máte dělat a ani potom to není úplně jasný. A přestože si tyhle firmy dávaj megalomanský jména ve stylu amerických nadnárodních firem, tak za nimi stojí pár lidí kteří by nemohli dělat ani ošetřovatele v kravíně {big grin} PS: dobrý sajt to tu máte, asi sem pudu častějc {smile}
    

Re: - Antipyr (web)

Já jsem zase narazil na letadlo Lyoness. Pozor na ně, mají to velice dobře promyšlený, abyste jim nenaletěli!
    


Re: - Nicole (web)

Ty troubo ...dyk ty nevis co je MLM a letadlo a ze je mezi tim nesrovnatelnej rozdil. Ona potiz je v tom ze si vetsina lidi tak jako ty mysli ze to vi ale vi prd. Vebso je Amway corporation a myslim ze mas dost zkresleny informace tak si nejdriv zjisti jakej je mezi tim rozdil .. ten kdo ti to nabidl ti k tomu da kazetu Malickosti, ktere delaji velky rozdil ... a pak je jeste jedna kde to presne vysvetlujou co je a co neni Amway ... tak si to poslechni nedriv a pak mluv. Az o tom budes vedet aspon to co ja tak nebudes kecat takovy nesmysly. Je mi jasny ze tu knizku od Roberta Kyiosakiho Bohaty tata a chudy tata si ani necetl, protoze bys nemohl napsat takovy hlouposti. NO holt az to jednou pochopis, si ulevis. Pak totiz budes presne vedet kde je ten rozdil a co je MLM a co ne. Tak preju stastny zjistovani. Az to bude chapat aspon 20 procent lidi tak bude hned tomuhle statu lip. Jenze problem v Cesku je ze ani vlada poradne nevi jak spravne zit v kapitalismu a co podporovat a co ne. Amway to aspon pochopili a delaji to spravne. Jen to komunisiticky mysleni a cesky mysleni je prekazkou.
    

Re: - rony (web)
(12.07.2004 14:46:14)

mam prakticku skusenost aj z inej strany ako otravovany potencialny zakaznik a viem toho o "obchodnych zastupcoch" relativne dost, Nicole - netvar sa prosim, ze MLM je nieco viac ako to v skutocnosti je. Prelozte si uz konecne z anglictiny tu skratku a potom porovnajme s principom lietadla. Mozes ty a ktokolvek akokolvek protestovat ale v prvom rade musim podotknut, ze MLM je len aplikacia znamych lietadlovych hier prevedena do obchodneho modelu. Tym rozdiely ale zaroven koncia. V kazdom pripade uspech predajcov v takomto retazci je zaplateny neuspechom tych pod nimi - dufam, ze mi nebudete vyvracat tvrdenie, ze velka vacsina ludi, co sa zapoja do predajnej siete velmi rychlo s predajom konci - proste nemaju uspech alebo zaludok na potrebne naplnanie kvot. Dodnes si pamatam ako obchodaci vo firme naraz robili viacej MLM systemov aby sa vobec ako tak uzivili, ako s nervami dosahovali svoj predaj nad limitnu cervenu ciaru aby vobec mali provizie. Videl som ako to niekolkorocnym predajcom menilo osobnost na puhy "predajny hlasovy putac".
ano je pravda, ze na MLM je stale dost materialu - celej tejto obchodnej masinerii totiz ide len o to, co najviac rozsirit pocet predajcov naviazanych na seba, nejaky klient a predmet predaja je uz potlaceny do uzadia aj ked konkretny MLM predajca to samozrejme takto nevidi - jeho zivot sa totiz ztazka obmedzuje na kontaktovanie dalsich a dalsich klientov az k zisteniu, ze inak to nepojde ako naberanim "kolegov" do retazca.
    

Re: - Krby (web)
(06.01.2005 21:53:00)

Ježiš!! Vy všichni ubožáci! MLM nechť je multi-level-marketing, nikoliv letadlo! Dyť vy nevíte co to je! Letadlo je systém, kde se nabaluje jen hromada lidí, za účelem vybírání od nich nechutný peníze (většinou 80 tisíc), část peněz putuje do kapsy tomu nad vámi, ale dost toho zbyde ještě pro toho úplně nahoře. A ten úplně na konci z toho nic nemá, pokud nesežene někoho dalšího. Jak to dopadne až nikdo nebude? Letadlo spadne. Vebso je systém, který vám umožňuje v 99% výhodně nakupovat nejen přes internetový obchod a všechny peníze které přes vás putujou se mění na body, ze kterých vy část dostanete zpět a ty se vám vracejí v hotovosti jako výdělek. Nikde neni řečeno, že musíte pod sebe někoho shánět. Nevyděláte si čtvrt milionu měsíčně, ale ušetříte na ceně zboží a ještě dostanete něco málo zpět do kapsy. Když pod sebe seženete pár lidí, máte dobrou možnost začít si vydělávat opravdu velký peníze. A co je největší sranda? Vydělá si i ten úplně poslední v řadě...jistě se bere otázka, kde vebso a amway ty peníze bere, co? Viděli jste někde placenou reklamu na vebso nebo amway? Myslim skutečnou, pořádnou reklamu, za kterou by někdo musel zaplatit opravdu nehorázný prachy. Ne? No právě. Ty peníze dostanete vy...zdar amwayáci!!! :o) Sbohem vy ostatní.
    


Re:rony - jodl (web)
(07.01.2005 21:53:12)

Souhlasím i nesouhlasím
1. Souhlasím s tím, že většina lidí s MLM skončí, ale jsou taky lidi kteří začínají MLM i 5krát.....
2. Nesouhlasím, že je to jiná forma letadla. MLM je legální, ale letadlo je v našem právním systému, s mírnou kosmetickou úpravou, bohužel taky legální.
Myslí si, že kdyby naši zákonodárci dělali to co mají, byla by tato diskuze zbytečná.
    


Re: Kde je pravda? - Montti (web)
(13.02.2004 23:18:59)

Pánové, zajímalo by mne, kde je pravda. Dostal jsem nabídku k účasti, a upřímně, jevilo se mi to jako maskovaný podvod. Podíval jsem se ale potom na net a našel jsem spousty stránek, které Vebso vyzdvihovaly do nebes (když myslím spousty, myslím opravdu spousty). Je to k podivu, že tak „úžasný“ projekt je tak neznámý, a se vší úctou, moc důvěryhodně také nepůsobí. Ptám se tedy znovu, Vebso se prezentuje jako nejlepší cesta ke zbohatnutí, je to tak? Nebo se pouze jedná o další trik jak z lidí vytáhnout prachy? (já osobně jsem pro to druhé). Nebo snad někdo dokáže vysvětlit, proč i přes tak dlouhou tradici, jak se uvádí, je společnost tak neznámá.
    

Re: Kde je pravda? - Jana (web)
(15.02.2004 00:44:55)

Je to úplně jednoduché. Stačí málo a to než začnu kritizovat tak si zjisti několik málo informací. Vebso je část projektu firmy Amway pro východní Evropu. Vebso ani Amway nikomu neslibuje zbohatnutí. Amway pouze platí lidi za odvedenou práci a platí je dobře.
Pro informaci - bankovní hodnocení firmy Amway v Americe je AAA. Takové hodnocení nemá ani Rakousko. Nechci vědět jaké hodnocení by dostala ČR.
Než začnete kritizovat zjistěte si dostatek informací - stačí zajít na VŠ Ekonomickou - jsou tam o systému MLM a Amway kvalifikované přednášky.
    

Re: Kde je pravda? - Nicole (web)
(11.03.2004 03:02:22)

Diky za pochopeni konecne nekdo kdo vi presne o co jde. Mam moc radost ze to nekdo taky chape ... vim o Amway and techto ostatnich jejich projektech az dost na to abych vedela o co jde. Je to krasny ze je to na vysoky skole...ja mam veskery infor primo z kazet, knizek a lidi mezi kterymi se tam pohybuji .. tito lide se s normalnimi pracujicimi lidmi nedaji srovnat ... lisi se totiz myslenim a wo tom to je ... nase mysleni urcuje a urci kde budeme za 5,10 let. Ten kdo si veri a dela neco pro to aby to bylo jiny a lepsi ten bude tam kde si to preje, ten kdo wo tom jen keca asi ne ze jo. Naprosto neni pochyb kdo vychazi jako vitez ... Vebso ma obrovskou budoucnost a je to jen otazka casu.
    

Re: Kde je pravda? - Jerry (web)
(27.04.2004 08:45:52)

Amway nebo MLM resp. tento system prodeje je v Česku už hezkou řádku let. Kdyby to byly tak úspěšné projekty jak píšete, tak už by dávno vypadaly jinak. Jde jen o to jak získat lidi kteří mají hroší kůži, vymýt jim mozky a pak je nechat prodávat předražené produkty, které mají různou úroveň kvality. Fakt je ten, že znám spousty lidí kteří tak začali a dnes podnikají v něčem jiném, takže určitý přínos to má, ale není všechno zlato co se třpytí. Znám spousty lidí jimž takováto práce zdegradovala osobnost a neumějí nic jiného než slepě přesvědčovat, že to co nabízejí je to nejlepší. Vy jako zákazník, když už jste byl poctěn tím štěstím že Vám byl tento jedinečný produkt nabídnut si jej musíte koupit, i když na to třeba nemáte, nebo to nepotřebujete. Pokud vám je jedno že s Vámi vědomě manipulují lidé, kterým jde především o zisk,nikoli o podnikání, pak je to Vaše volba. Pokud tvrdíte že pracujete jen pro sebe tak je to lež, především pracujete pro toho kdo je v tomto poměrně dobře propracovaném systému nad Vámi. To že poměrně dost "vyděláváte" je díky tomu že se prodávájí předražené produkty o jejichž kvalitě lze mnohdy s úspěchem pochybovat. To neplatí ve všech případech, ale bývá to převážně pravidlem. Pokud jste úspěšní v takovémto podnikání pak máte předpoklad být úspěšný i v podnikání všeobecně a je celkem jedno co budete dělat. Takže resumé: Dá se živit i takhle. Otázka je jestli Vás to ve Vás probudí podnikatelské úsilí, které pak využijete jinde. Odvažuji se tvrdit že za nějaký čas, pokud si nevybudujete v takovéto firmě velmi silnou pozici, budete dělat něco úplně jiného. Chce to ale především si uvědomit že to na čem vydělávám je umění vnutit někomu něco co nepotřebuje za šílené peníze a ještě se nechat přesvědčit že dělám poctivou a "prospěšnou" práci. Pokud Vám tohle ke štěstí stačí, pak proti gustu žadný dišputát! Prosím ale neobhajujte tento životní styl jako spásu světa, určitě jí není a nikdy nebude.

P.S. Vím o čem mluvím jediné co mi tyhle systémy daly je jistota že se člověk musí neustále učit.
    

Re: Kde je pravda? - Libor (web)
(07.07.2004 14:55:28)

Je mi trošku líto, že se tu navážíte do lidí, kteří se snaží dělat něco, o čem jsou přesvědčeni, že je správné. Zkuste se všichni zamyslet nad jednou věcí - kdo z Vás je v současné době štastný a spokojený? Děláte všichni to, co Vás skutečně baví? Můžete si dovolit to, co byste opravdu chtěli? Vzpomeňte si na vaše dětské sny - co jste chtěli od života (co mít, co dělat, kam se podívat, atd)? Porovnejte to s tím, kde jste nyní.. Myslím, že většina z nás zatím dělá věci, které nás třeba vůbec nebaví, ale potřebují peníze, které za to mají (tím myslím práci většiny z nás). Opravdu Vás vaše práce baví? Těm z vás, kteří máte práci, která Vás baví a naplňuje a dává vám dost peněz na Vaše potřeby, GRATULUJI. Ale vím, že Vás není moc.. Možná, že ne všechny lidi, kteří dělají MLM ta práce vždycky baví, ale alespoň se snaží dělat něco, co jim může pomoct k jejich pravému a hodnotnému životu - k naplnění jejich snů a přání. Tito lidé neprohrávají, protože svůj osud vytváření a nespoléhají na druhé. Je to tvrdá práce, ale je to také obchod a tam platí čísla. Není třeba nikoho přesvědčovat, je třeba jen dát lidem šanci a ti co chtějí jí využijí. Všem co se rozhodli vzít osud do svých rukou držím palečky - máte na to, jen to nevzdávejte a s ostatními si o tom klidně rád promluvím. Email na mě je kecko@atlas.cz tak klidně pište. Libor
    

Re: Kde je pravda? - Arthur Dent (web)
(07.07.2004 17:47:16)

A bylo by něco jiného než propagandistické blábláblá?
    


Re: Kde je pravda? - MUDr. Martin Vejražka (web)
(12.07.2004 09:35:33)

Z komentáře se po dohodě s autorem stal samostatný článek
    


Re: Kde je pravda? - IP:213.220.223.162 (web)
(06.10.2005 13:37:00)

moc hezkej příspěvek...DJ
    
HotLinks
Zpět na článek