.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

02.10.2003



aneb Prosím vás, nejste náhodou zlý člověk? Já se totiž neumím bránit!

To jsem takhle tahal Oracle databázi. A než mi dovolili, abych si ji stáhnul, musel jsem vyplnit záludný dotazník, kde jsem potvrdil několik zásadních věcí, například že nejsem občan země, kam USA zakázaly export ani pro takovou zemi nepracuji, že nebudu ten program používat pro vývoj jaderných zbraní ani k takovému použití nedám souhlas...

Je to zvláštní svět. Na jednu stranu je všem jasné, že si žádný Íránec ani terorista nebude z nějakého zaškrtávacího políčka dělat těžkou hlavu — prostě prohlásí, že je čistší než padlý sníh. Taková kontrola je tedy naprosto nanic a je tam pouze proto, aby se vlk nažral a koza zůstala celá.

Stejně jako se imigrační úředníci před vstupem do USA ptají, zda dotyčný nejede dělat teroristické útoky nebo podkopávat demokratické zřízení.

Američané jsou nejspíš opravdu takoví důvěřivci. Podobně jako Islanďané: „Jasně, půjčte si to auto, jen mi řekněte jak se jmenujete. Ne, váš pas vidět nepotřebuji, já vám věřím. Proč byste mi lhal? A až ho budete vracet, hoďte klíčky do schránky!”

Připadá vám to směšné?

A proč?

Asi vám připadá směšná ta důvěřivost...

To je ta druhá strana. Je smutné, že dnešní definice je: „Důvěřovat = být hloupý a směšný”, „Mít soucit = být hloupý a naivní”, „Být spravedlivý = Být srab”. A je nejtěžším úkolem lidí, hodných toho jména, zůstat spravedlivým, soucitným a důvěřivým, i když se na ně bude jejich „vychcané” a „loktařské” okolí dívat jako na pitomce!

A prosím, odpovězte v anketě po pravdě!


Zadal Arthur Dent, 02.10.2003 15:15:23, 3 komentáře...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/484

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - sara

obavam se, ze v pripade americanu o duverivost nejde... spis o celeho vlka a nazranou kozu. dotaznikem se totiz firma zbavuje odpovednosti za zneuziti produktu. pokud jde o ty islandany, tam bych tomu rikala asi spis duvera nez duverivost (ktera - aspon pro me - implikuje jakousi priblblou naivitu {wink} islandani mi naivni neprijdou, spis fakt neni zvykem krast atd. - tudiz to clovek neni zvykly ani predpokladat. bohuzel, ani tam uz to neni co byvalo, v reykjaviku se (vetsinou) uz dvere zamykaji {smile}
    


Dotazník - George K. (web)

Tak podobný dotazník jsem musel vyplnit, když jsem kupovat notebook Dell (via net). Taky se mně ptali, jestli ze svého Latitude nebudu odpalovat rakety s jadernými hlavicemi {smile}. Kdyby jo, určitě bych se poctivě přiznal {big grin}).
    


 - Trillian (web)

ne, nejedu podnikat teroristický útok, to bych nebyla tak blbá abych šla přes dotazník...
ne, nebudu podkopávat US demokracii (TM), prostě proto, že si myslím, že něco jako demokracie v USA neexistuje... možná to jen někde píšou ;o)
    
HotLinks
Zpět na článek