.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

06.10.2003



Ne, nezbláznil jsem se já. Zbláznili se obchodníci!

Dnes mi kolega říkal, že byl o víkendu v hypermarketech a že narazil na vánoční výzdobu. Pixy dokonce narazil i na vánoční reklamu v září!

Chápu, že obchodníci vědí, že o vánocích se prodává víc. Že lidé nakupují jak zběsilí, proto jsou vánoční tržby pojem srovnatelný s Eldorádem. Pro obchodníky by bylo ideální, kdyby byly Vánoce celý rok. Jenže to nejde, proto alespoň uměle posouvají jejich začátek stále dál a dál.

A to je právě tchořovina. Ze třech důvodů:

Pokud bude „předvánoční nákup” trvat od října do prosince, od ledna do března bude „předvelikonoční nákup”, od března do června „předletní nákup” a do toho se ještě vejde Svátek matek (dva týdny nákupů) a Valentýn (tři týdny se srdíčky), povede to v dlouhodobém časovém horizontu k tomu, že lidé budou nakupovat bez ohledu na svátky stále stejně. Je to tedy ze strany obchodníků chování kontraproduktivní.

Pokud budou po celý rok nějaké svátky, rozpliznou se. Křesťané mohou protestovat, že z duchovních Vánoc jsou pokrytecké svátky obžerství. Budiž, jsou. Ale stále to jsou svátky. Nejdůležitější funkce svátků je ta, že jsou jiné než dny všední. Lidé svátky potřebují pro zachování duševního zdraví. Ne náhodou už Starý zákon zmiňuje slavení sedmého dne... Svátky by tedy neměly být to, co si pod tím výrazem představujeme ("Vyrazíme na chatu, je třeba posekat tam trávník a natřít okna!"), ale spíše zastavením. Člověk, který nerozlišuje svátek a den všední, má sklony ke stresům a podobně. Je to problém psychohygieny. Podobně jako je „čas k dílu, čas k jídlu”. Natahování svátků je tedy ze strany obchodníků chování škodlivé.

A třetí problém je problém rodičovský. Kolega přemýšlí, jak vysvětlit svým malým dětem, že Vánoce ještě nejsou, že budou až za dva a půl měsíce. Pro tříleté dítě je dvaapůl měsíce jedna čtrnáctina života, tedy stejná doba, jaká jsou pro třicetiletého dva roky. Zkuste vysvětlit dětem, že tohle ještě nejsou jejich Vánoce. Pro dítě jsou teď Vánoce a další dvaapůl měsíce je doba neúnosná. Není pravda, že se bude o to víc těšit! Nikoliv! Akorát bude otrávené...


Kolega přemýšlí, jaká je možnost upozornit hypermarkety na to, že se chovají špatně. Obávám se, že žádná a všechny nátlakové akce (bojkot, petice a spol.) jsou k ničemu. Dokud se nepřipojí minimálně 10% zákazníků, není to pro nadnárodní řetězce závažný problém.


Zadal Arthur Dent, 06.10.2003 12:05:32, 10 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/499

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - fczbkk (web)

Možno by pomohlo, keby sme všetci nabehli do hypermarketov a vyfotili si ich vianočnú výzdobu.
    


 - Richard H. (web)

Pohané mohou protestovat, že ze svátku zimního slunovratu jsou pokrytecké vánoce...
    

Re: - Trillian (web)

přesně tak :o)
    

Re: - Arthur Dent (web)

A co teprv starý Sumerové!
    

Re: - White dog (web)

o starejch Mayích ani nemluvě...
    


 - CRW

Jediné, co zbývá, je na výše uvedený časový úsek zmizet i s dětmi do lesů, najít nějakou příhodnou jeskyni a odříznout se od civilizace... V zimě, plískanicích a permanentním průvanu, který nezastaví ubohá kůže lišky, vlastnoručně ulovené hlady napůl šíleným otcem, děti rázem zapomenou na nějaké těšení se na Ježíška, ale svůj čas budou trávit sbíráním klestí a rvačkami o kousek kořínku... 8-)
    

Re: - Tokugawa (web)

Jdu do toho {smile}
    

Re: - CRW

... a lovit umíš? Těch pár brambor z družstevního pro rodinu stačit nebude! 8-)
    

Re: - Trillian (web)

jako správný zálesák jistě uřízne kus kůry staletého stromu, což přivolá lesníka, který mu napaří pokutu...
ale on, jakožto správný zálesák, bude se ohánět svými bobříky a pak lesníka při pohledu do hladových očí svých potomků a ženy praští vlastnoručně ulomeným kyjem...
posléze obsadí hájenku, kde snědí vánočního kapra, rozbalí lesníkovy vánoční dárky z Kefíru a posléze za zvuků televizní zábavy usne :o)))
    

Re: - CRW

A pak že je život nudnej a bezvýchodnej 8-)))
    
HotLinks
Zpět na článek