.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

06.10.2003



Proč zrovna já nejedu na Invex, i když by to pro mě znamenalo den mimo pracoviště, dopravu a vstup zadarmo a podobně.

Na Invexu jsem byl v životě celkem třikrát. Jednou jako zástupce vystavovatele, dvakrát jako návštěvník. A už mě to tam neláká.

Dělám sice ve společnosti, která je v oboru — prodej počítačů, software, periferií a služeb, ale Invex opravdu nemusím.

Při svých třech návštěvách tohoto veletrhu jsem se samozřejmě zajímal o to, co tam najdu za vystavovatele, a jaký užitek z návštěvy budu mít.

Zjistil jsem, že konkrétně pro mě z toho užitek neplyne žádný.

Proč tedy lidé na tuto akci jezdí? Důvodů je podle mě několik.

1) Podívat se na nové výrobky a technologie.
Mnoho lidí chce vidět na vlastní oči, jak co funguje. Na Brněnském veletrhu je jistě možné vidět „v akci” ledacos, nejen počítače, ale hlavně různé periferie jako tiskárny, skenery, monitory, nebo i dost softwarových produktů, které je opravdu důležité vidět na vlastní oči. Jde přece o to, koupit správně. A kvalita produktu se z letáků a reklam opravdu poznat nedá.
Přesto je pro mě tento důvod nedostačující. Existuje mnoho možností, jak si jakýkoliv produkt prohlédnout v klidu. Možná by laika překvapilo, kolik výrobců je ochotno ukázat své produkty v sídle své firmy.
Klasická situace na Invexu: prohlížím si novou velkoformátovou tiskárnu nejmenované značky. Chci se zeptat na mnoho věcí okolo — parametry, cena, dostupnost, servis, spolupráce se specializovanými softwarovými produkty a podobně. Nejprve mi krásné asistentky vnutí kupu prospektů, a když jsem dostatečně neodbytný, přijde nějaký specialista, který mi je schopen vysvětlit, co potřebuji. Specialista vysvětluje, do toho se na mě mačká deset dalších lidí, kteří jdou náhodou okolo a které zaujalo jen to, že kdosi o čemsi povídá. Z okolních stánků se ozývá vyvolávání podivných frikulínů, kteří lákají na prezentaci produktu XY. Pak přijde dav školáků, kteří se vrhnou na prospekty, a v tu chvíli mě tiskárna přestává zajímat.

2) Uzavřít nové obchody, vidět se se svými obchodními partnery
Kvůli tomu, abych uzavíral obchody, nemusím na Invex. Mám telefon, počítač připojený k internetu, a to mi bohatě stačí. Pokud chci udělat zdvořilostní návštěvu, nepojedu kvůli tomu na Invex. Vím, kde která firma sídlí a mohu si dohodnout schůzku tam. Kromě toho je vystavování na takovéto akci pro vystavovatele dost stresující (sám jsem vystavoval, takže vím, o čem mluvím). A stres není dobrý pro rozvíjení obchodních přátelství.

3) Být viděn.
To chápu u velkých vystavovatelů, tedy významných IT společností. Je potřeba se zapisovat stále do podvědomí veřejnosti. Firma, která prodává spotřební produkty, a není zapsána v podvědomí lidí, je na tom špatně, ať se to někomu líbí nebo ne. Mluvím o produktech určených širokému okruhu spotřebitelů, ne specializované záležitosti pro několik vyvolených. Takže pokud se například prezentují výrobci digitálních fotoaparátů (což je spotřební zboží), rozumím tomu. I když sám při výběru dávám přednost referencím, recenzím, testům a doporučením.
Něco jiného je, pokud v jednom pavilonu vystavuje spousta firem, nabízejících podobný software, který se podle mého mínění liší jen vzhledem. Tam jde spíše o snahu vystavovatelů ukázat, že na to mají.

4) Pobavit se, užít si trochu rozptýlení.
Na posledním Invexu, který jsem navštívil, bylo možností k rozptýlení dost. Koncert skupiny Děda Mládek Illegal Band, skoky bungee jumping a mnoho dalších povyražení, sponzorovaných zejména mobilními operátory. Já se ale nepotřebuji kvůli zábavě někam trmácet.

A hlavně ty davy zevlounů. Davy lidiček, kteří dostali někde na úřadě den placeného volna aby se na ten Invex mohli podívat. Davy školáků, pro které je to příležitost ulejt se z vyučování (což plně chápu).

Přesto je jisté, že tento veletrh význam má. Protože pokud by neměl, prostě by se nekonal. Pokud by byl k ničemu, nehlásili by se tam vystavovatelé.

Proto tohle není v žádném případě kritika Invexu.
Pouze se trochu divím, co tam vlastně lidé hledají.
Organizátorům přesto držím palce. Dokud tam chodí návštěvníci, má akce smysl.







Zadal White Dog, 06.10.2003 17:53:39, 2 komentáře...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/500

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Navrhuji - Arthur Dent (web)

pro tebe, mne a podobné exoty, co nechápou zásadní a strategický význam Invexu ani důvody, proč všechny IT časopisy zaplácnou Invexem říjnové, listopadové a půl prosincového čísla, nový termín:

Outvex {smile}
    


Vše je jinak - Petr Ozogan (web)

Kdysi, když u nás počítače začínaly měl Invex velký význam. Tolik má vlastní zkušenost jako vystavovalete na prvních asi čtyřech ročnících výstavy. Jenže dnes je vše již jinak.
    
HotLinks
Zpět na článek