.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

08.10.2003



Pokud má někdo odlišné názory, je potřeba mu jasně sdělit, jaký je vyvrhel! Bolševik nebo fašoun, padni komu padni.

Je velmi jednoduché, a hlavně pohodlné, škatulkovat lidi. Třeba podle názorů. Pokud si někdo myslí, že by bylo dobré více zdanit bohaté, je to okamžitě bolševik. A pokud si někdo jiný myslí, že by stát neměl plýtvat penězi na neefektivní nesmysly, jako třeba plošně vyplácené dávky, tak je to fašoun. Hitler je jeho vzorem, do pekel s ním!

Málokdo si uvědomuje, co vlastně říká, když někoho slepě řadí mezi bolševiky nebo fašisty (i když by zde bylo na místě napsat spíše nacisty, je v tom sakramentský rozdíl!)

Je dobré si uvědomit, že pojmy „krajní pravice” a „krajní levice” k sobě mají i názorově velmi blízko. Liší se pouze terminologií. Krajní pravičák chce čistotu rasovou, krajní levičák čistotu třídní.

Zajímalo by mě, kolik z těch, kteří škatulkují pravicově orientované lidi pod pojem „fašoun” nebo „nácek” a neváhají srovnávat kohokoliv, kdo se jim k tomu hodí, třeba s Hitlerem, ví následující:
V dobách mezi dvěma světovými válkami se postupně dostala v Německu k moci NSDAP. Nacionálně socialistická dělnická strana. V roce 1921 se do jejího čela postavil jakýsi Adolf Hitler. Ten s touto politickou stranou postupně uchvátil moc v celém Německu. Ale dost kurzu historie — tady jde o něco jiného.

Kdo chce srovnávat pravicově smýšlející s nacisty by si měl uvědomit několik věcí. V prvé řadě — onen název NSDAP, ve kterém se jasně vyskytuje sociální. A v druhé řadě to, že tzv. pravicová orientace této strany nebyla dlouho jednoznačná. K jakémusi vyhranění se „napravo” došlo až v polovině třicátých let, kdy „pravicovější křídlo” této strany převládlo nad „levicovým”. Šlo pochopitelně k vymezení se vůči bolševickému, tedy „ultralevicovému” Sovětskému svazu. Ovšem tato orientace nebyla vůbec převažující v dobách, kdy se NSDAP drala k moci. Hitlerovi bylo celkem jedno, jaká bude „ekonomicko-politická” orientace, tomu šlo o absolutní moc.

Nechci vypadat jako demagog, ale rozdělování vyhraněných postojů na krajní „pravici” a „levici” není přesné. Oba tyto názorové proudy k sobě mají velice blízko. Jako příklad lze uvést KSČM a Sládkovy republikány. Třebaže první jmenovaní se hlásí ke komunistické ideologii a ti druzí se rádi označovali (označují) za stranu pravicovou, rozdíly mezi nimi byly minimální. Stačí jen vzpomenout si na volební hesla Republikánů — vyšší důchody, všem poctivým lidem právo na práci, NE prodeji našich podniků do zahraničních rukou a podobně. Pokud si na to někdo, kdo to zažil, nevzpomíná , tak to není smutné, ale tragické.

Proto s tím škatulkováním opatrně. Nebezpečná není ideologie sama o sobě, ale demagogie, s tím spojená.

Mimochodem, rozdělování na tzv. pravici a levici je značně ošidné. Třeba ODS se vždy vymezovala jako strana pravicová. To však nic nemění na tom, že metody její vlády byly „levicovější”, než u ČSSD za panování Miloše Zemana.

To, že se někdo za někoho označí, ještě neznamená, že jím skutečně je. A to, že někdo někoho někam zařadí, také nic neznamená.

Normální, zdravý člověk se rodí s mozkem a se schoností používat rozum. Umí na základě životních zkušeností posuzovat význam věcí a činů. To by si měl každý uvědomit před tím, než způsob uvažování někoho druhého začne srovnávat s temnými postavami dějin.






Zadal White Dog, 08.10.2003 23:05:59, 11 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/511

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Fašista x nacista - Rengen (web)

Před časem jsem zkoumal, jaký je vlastně rozdíl mezi fašistou a nacistou. Bohužel jsem vůbec nic nenašel. Jen nějakou zmínkuo tom, že fašisti mají vlastní stranu a nacisti ne .... je to pravda ?
    

Re: Fašista x nacista - IP:212.71.128.102

Nacisti byli v Německu. Naproti tomu fašisti jsou spojeni s Itálií a tzv. Fasci di compatimento. Ale de facto to vyšlo prašť jako uhoď.
    

Re: Fašista x nacista - Pavel

Presne tak.

To ze levicovy extremista pouziva slova fasismus a nacismus jako synonyma pochopim, ale to ze to tak pouziva i spousta novinari a politiku...
    


antifašismus - mudd (web)

alespoň v podání současných levicových extremistů je navíc výborným ospravedlněním úplně stejného chování. Od té doby, co jsem potkal jeden antifašistický pochod (který se o chvíli později střetl se skinheady) jsem pochopil, že jde o totéž.
    


 - pixy

Já vůbec netuším, kdo a proč přišel na označování extrémních nacionalistů pojmem "krajní pravice", resp. pravice vůbec.

Odjakživa přece platí rozdělení na pravic a levici podle vztahu občan-stát: čím víc doleva, tím je větší důraz kladen na stát a občan je vedlejší (omezení, nucené ochraňování, silná role státu); čím víc doprava, tím je kladen větší důraz na člověka, schopnost se o sebe postarat sám a omezení státu jen na nejnutnější funkce. V tomto světle jsem ultrapravicový extremista {smile}

A zvlášť pikantní na tom je, že zastánci skutečně limitně pravého názoru (jedinec:1, stát:0), tedy anarchisté, jsou obvykle prezentováni jako krajní levice - kdežto fašisti, nacisti, nacionalisti, kteří obvykle tendují spíš k diktaturám a totalitním zřízením (tedy jedinec:stát 0:1), jsou zase naopak označováni jako krajní pravice.

Buďto kdysi někdo něco fatálně spletl a už to zůstalo, anebo je to nějaký postkomunistický relikt, kdy se komusi eklovalo označovat fašisty/nacisty (proti kterým JSME bojovali, že) jako krajní levici, když levice jsme přece my (bohužel mezi tím zas takový rozdíl není). Tak to označili opačně a už to zůstalo...

Nevím - ale je to prostě nějak blbě. Faktem zůstává, že někteří lidé s extrémně pravicovými názory (anarchisté) jsou označováni jako "extrémní levice", stejně jako lidé se skutečně extrémně levicovými názory (ultrakomunisté) - a vice versa: lidé s extrémně levicovými názory jiného druhu (ultranacionalisté) jsou označeni "krajní pravice"... Obecně je však "extrémní levice" vnímána pozitivněji, než "extrémní pravice" - možná proto anarchisté emigrovali na tu umělou levou stranu, kdo ví...{wink}
    

Ona asi nejde ani tak o význam, jako o nálepku - mudd (web)

Pamatuju se, jak začátkem devadesátých let kdy byla krize v Moskvě, označovala média skalní stalinisty za pravici.
Jinak si myslím, že je to "kdo dřív přijde, vybírá si svou stranu hřiště". Kdysi se někdo etabloval na jedné straně jako extrémní ...ice, tak jejich oponenti, aby se to rozlišilo, byli označeni za extrémní opak.
    


A nebo možná ještě jinak - mudd (web)

Extrémní levice: "Vytvoříme novou společnost. Budeme si vládnout sami a spravedlivě. Víme, jak to zařídit, rádi pomůžeme, v nejhorším případě po přechodnou dobu to budeme i koordinovat. Dnešní společnost je zkažená a my vám dáme přes držku."
Extrémní pravice: "Nechceme žádné novoty. Nechceme přistěhovalce, Cikány a vůbec. Víme, jak to zařídit, rádi pomůžeme, v nejhorším případě po přechodnou dobu to budeme i koordinovat. Dnešní společnost je zkažená a my vám dáme přes držku."
    


áječná slova... - Filip Rožánek (web)

Ten první odstavec se tak hezky čte... Ale netřeba chodit pro příklad k náckům a třešňožroutům. Stačí si vzpomenout na kauzu Carrefour - jak někdo neřval s davem, už byl téměř na okraji společnosti.
    

Re: áječná slova... - White dog (web)

Nějak mi unikají souvislosti...
    


Ááá - Richard H. (web)

Kdopak tě inspiroval k napsání tohoto blábolu...?
    

Re: Ááá - Arthur Dent (web)

Přišlo mu to mejlem... {smile}
    
HotLinks
Zpět na článek