.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

16.10.2003



Taky si vzpomínáte na Willyho Foga, na seriál Čáryfuk a na Smolíkovy? Trillian (opět...) ve mně probudila nostalgické vzpomínky.

Jenže jsem o trošku starší (opravdu jen o trošičku), ale i ta troška stačila k tomu, aby mě sice zasáhl Magion, ale Vega minula... Pamatuju se na Honzu Rosáka a na Magické oko Magionu, ovšem Standu „Vegáče” Hložka spíš zná moje sestra (ta, nutno přiznat, i na gymnáziu koukala na Kuřátka...) Takže mám raději ty pořady, co dávali tak o pět let dřív...

Ale to asi nevadí, ty pořady po pěti letech stejně opakují! {smile}

Vzhůru do nostalgie: Pamatuju se, že zlá bedna Edna byla televize, co čarovala, a že ten seriál byl vlastně hlavně o tlusté bludičce Ágnes a Edna hrála jen roli Mufa, tedy „toho zlého”. A taky si pamatuju na psa, co se jmenoval Muk.

Nevím proč mám s tímhle seriálem spojený i další, který se jmenoval Dobrodružství malé myšky na Marsu. Asi proto, že oba mluvil Oldřich Kaiser.

Stejně jako Trillian se ani mně nelíbil Čáryfuk. I když v dobách mé základní školní docházky byl zrovínka tenhle seriál hodně populární, dokonce se jednomu učiteli říkalo Tačúd... (Mimochodem — před nedávnem jsem tenhle seriál náhodou viděl odpoledne v televizi.)

Vzpomínám si ještě na seriál Dva roky prázdnin, i když z něj si pamatuju hlavně tu písničku ("Vzhůru na palubu dálky volají, vítr už příhodný vane nám...") a když jsem si ji onehdá v práci začal broukat, zjistil jsem, že nás je víc, takže se za chviličku ozýval z kanceláře řev: „...mým domovem bude o-ce-án!”

Phileas Fogg a Cesta okolo světa (on byl jelen!) se mi až tak nelíbila. Hezká byla, to ano, ale dávali ji v době, kdy už jsem byl poněkud odrostlý. Stejně tak mě nikdy nechytli Šmoulové, o Gumídcích a spol. ani nemluvě. Zato na jejich předchůdce (Včelku Máju, Rychlou rotu a strýčka Skrblíka) nedám dopustit.

A co teprv Návštěvníci a jejich legendární Amarouny, popřípadě pokyn „žhavíme!” a hláška, která vešla do folklóru: „Hlavně nenápadně!” Létající Čestmír už mě tak „nebral”, i když i v něm člověk nalezl spoustu hezkých věcí.

(Vsuvka: Teď jsem chtěl Čestmíra porovnat s něčím dnešním pro třináctileté, ale uvědomil jsem si, že neznám nic, na co se dnes deseti-třináctileté děti dívají.)

No a konečně Smolíkovi, seriál seriálů... Asi nemá smysl o něm nijak diskutovat: Seriál kultovnější než Matrix, veselejší než Dobroty, seriál, který utvářel můj pohled na Vesmír a astronautiku (ne že bych věřil, že je „planeta vrahů”, ale dost silně jsem věřil, že je možné zkonstruovat raketu jen tak doma na zahrádce), seriál, který dal českým manželkám univerzální povzdech „proč já nešťastná jsem si nevzala Pištu Hufnágla!”

Jojo, nostalgie...

A teď ještě jedno krátké slovo k autorům petice. Je to sice skvělé, ale já bych spíš přivítal petici komplexnější, tedy takovou, která by kromě reprízy Magionu (a těch seriálů) zařídila, aby repríza byla v čase, kdy se na ni může podívat i normální člověk (tedy v půl sedmé večer) a hlavně by v ní neměl chybět zásadní požadavek: Aby se nám ty seriály líbily stejně jako zamlada!


Zadal Arthur Dent, 16.10.2003 10:57:54, 62 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/521

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - Trillian (web)

proč já to neumím tak hezky napsat? to by do toho člověk kopnul :o))
a máš pravdu, zlatý pišta Hufnágl :o)))
a víla Agnes mi byla sympatická, protože byla názorným příkladem, že éteričnost není vyhrazena jen hubeňourkám :o)))
    


:-) - Martin Kysela (web)

Diky za dalsi pekny prispevek o projektu.

Jen k te petici... Ono je to trosku slozitejsi - osobne budu rad, kdyz budou ty porady reprizovat treba ve dve rano. Mam programovatelne video. {wink} Kazdopadne uspech zkratka bude, kdyz se to na obrazovky vrati v jakemkoliv case. Dalsi podminky by v CT uz zcela urcite nezkousli. Nehlede na to, ze celou petici muzou klidne hodit do kose (ma pouze doporucujici charakter - nejsou tam podpisy). Ale aspon neco. {smile}
    

Re: :-) - Arthur Dent (web)

To je právě to... Já si nejsem moc jist, jestli bych ty seriály chtěl vidět znovu. Bojím se, že bych byl jimi zklamaný. Protože by mě už nebavily tak jako tenkrát, neměl bych na ně čas...

(Defacto jediný seriál, který sleduju stále, jsou Simpsonovi. Pak taky ještě SouthPark a Přátelé.)
    

Re: :-) - Martin Kysela (web)

Ono se to da brat i z jineho pohledu - co dnesni deti? {smile} Pro ne tady existuje "Kouzelna skolka", kterou osobne sleduju pravidelne prave kvuli Caryfukovi. {smile} Nicmene 99% poradu, co se tam vysila, jsou prevzate filmy a serialy ze zahranici a mnohdy na DOST hrozne urovni. Nicmene pak muzeme jit jeste dal - Teletubbies. Ja osobne bych nechtel, aby si treba moje deti necim takovym kratily volne chvile. Magion a Vega obsahovaly porady hodne zajimave a hlavne takove, ktere se k nam jinak temer nedostaly (s vyjimkou nekolika - Caryfuk, Byl jednou jeden zivot) a pritom mely hlavu a patu. Clovek se z nich neco dozvedel, atd. Tudiz bych chtel, aby se na televizni obrazovky vratily. A samozrejme se na ne sam take rad podivam. {smile} Jestli me kvalita tech serialu zklame... nevim. Ale je potreba k tomu pristupovat s urcitym nadhledem - clovek je starsi a vnima to jinak nez driv. A vo tom to je. {smile}
    

Re: :-) - lobb

Co do toho michas "tubiky"? Zaprve je to porad urceny pro jinou vekovou kategorii (uplne jinou) a navic je to porad z hlediska psychologu i docela chvalenej. Nemuzes michat Ednu a Tubiky, to nejde(!).
    

Re: :-) - Trillian (web)

jasně... je důležité pro psychický vývoj dítěte vědět, že tuli-tuli jedině vy čtveřici a nejlepší komunikací je opakování téhož slova stále dokola... :o))
    


Re: :-) - Martin Kysela (web)

Nesouhlasim. V Kuratkach bylo nekolik mnohem zajimavejsich serialu pro tuto vekovou skupinu. Kazdopadne to nesrovnavam ale rikam, ze az ja nekdy budu mit deti, tak na Teletubbies uvalim emargo. {smile}
    

Re: :-) - Trillian (web)

tulituliiiiiiiiiiiiiii, tulituliiiiiiiiiiiiiii, tulituliiiiiiiiiiiiiii, tulituliiiiiiiiiiiiiii, tulituliiiiiiiiiiiiiii, tulituliiiiiiiiiiiiiii
Klouzat! KLOUzat! KLOUZAAAAAAAAAAT!

:o))) a dál už jsem se nekoukala ;o)
    

Re: :-) - CRW

Tak tahle hláška se dá vykládat dvěma různými způsoby... Mě samozřejmě hned napadl ten druhej (vlastně první) - nejdřív se dva tulí a pak to klouže... 8-)))))))))
    

Re: :-) - Trillian (web)

jací dva? čtyři musí být... bez správného počtu, není tuli :o))
    

Re: :-) - CRW

Takže hned grupáč? 8-)))) Jsem chtěl působit dojmem, že je mi něco podobného cizí... No, ono vlastně je, znám akorát z filmů... 8-)))
    


Re: :-) - Jura (web)

A v tom má Arthur asi pravdu, protože když ještě jednou zabrousím do dětství, tak si vzpomínám na jeden seriál, který sice pro děti moc nebyl, ale já ho tenkrát hrozně žral. Byl to Randall a Hopkirk - ne ten remake, co teď nedávno dávala ČT, ale ten původní starý černobílý, kde byl Randal černý a Hopkirk bílý.
Před pár lety to opakovali, já se na to hrozně z důvodu nostalgických vzpomínek těšil a pak jsem byl zklamaný, protože mě už to vůbec nebavilo, byla to nuda.
    


A já jsem tak starej, - Jura (web)

že si pamatuji nejen čertíka Bertíka a Kačenku, ale i robota Emila. A taky seriál Kamarádi a taky Rychlý šípy s Třískou jako Širokem.
A když už jsme u těch pohádek, tak si pamtuji na ty ranní nedělní, kde hráli vždy jen dva herci - Štěpánka Zpravidla jako princeZna a Jan Přeučil jako princ. Ale oni hráli všechny party.
    

Re: A já jsem tak starej, - Arthur Dent (web)

Tak to už je fakt stáří, ten robot Emil... Ale na Štěpánku se pamatuju taky, jenže mně to nebavilo... To mně víc bavili Hup a Hop! {smile}

A taky si pamatuju na tu znělku, jak tam byl ten kolotoč, na něm jelo prase na nějaký tříkolce a nahoře nad kolotočem byla anténa a budka s ptákem.

A pamatuju se i na (a to nevím odkud) písničku "Pojďte s námi za pohádkou, projdeme se pamětí, naše staré kamarády nehodíme do smetí. Ty jsi bráško ještě malý, nemůžeš je všechny znát - ale až je všechny poznám, budu je mít také rád!"
    

Re: A já jsem tak starej, - Tokugawa (web)

No to je právě z Rozmarýnku {big grin}
    

Re: A já jsem tak starej, - Arthur Dent (web)

Mně bylo v roce 1979 teprve šest, takže jsem mladší než Ty, proto si to nepamatuju {big grin}
    

Re: A já jsem tak starej, - lobb

Je divny, ja se v sedmdesatemdevatem narodil a Rozmarynek i tu pisnicku pomatuju... {smile}
    


Re: A já jsem tak starej, - SuE (web)

a to já už su tak stará, že si to nepamatuju vůbec{smile}
Akorát jak sme měli první telku co měla ještě tu skoro kulatou obrazovku a tata lezl na střechu montovat anténu a ono to nic neukazovalo {smile} a pak vysílali monoskop my na to hleděli jak sova do hodin, a to nám bylo asi 8, takže mateřská školka mě nějak minula.
    


Re: A já jsem tak starej, - pixy

Ano, Hup&Hop byli taky moji oblibenci! A k tomu kolotoči hrála muzika na téma Skákal pes přes oves - ale jinak (adlib) ukončená...

Ale stejne je to zvlastni - zrovna dneska jsem byl v CT na projekci Mufime si pomahat a tam taky zacala podobna nostalgicka debata a vsichni se tak rozneznili, kdyz vzpominali na ty Certiky Bertiky, Rozmarynky, robutky Emily, Juhelaky atd... Tematicky nostalgo-web by asi mel velky uspech {smile}
    


Re: A já jsem tak starej, - White dog (web)

kačenka se jmenovala "Bečvanka" :o))
    


Rosák - Tokugawa (web)

uváděl Magion až posléze. Původní moderátor byl Rostislav Kuba.
Rozmarýnek s čertíkem Bertíkem a Štěpánkou také pamatuji, bylo to vysílání pro mateřské školy, ještě šernobílé, začínalo kolotočem a melodií: tralala tralala, tralala tralala, tralalalalalalala... Dva polštáře (černé divadlo), které mluvil Filipovský, Cinky linky přes kamínky, kutululů tralala, jů to jsem si pohrála...
Boha, jak mě se stýská po tom být dítě v roce 1979! To mi bylo 7 a hltal jsem své dětství plnými doušky!
    


 - Ota (web)

Možná to sem mezi vzpomínání na českou kinematografii nepatří, ale vzpomněl jsem si i na zahraniční seriály, co se promítaly před dvaceti +/- roky: Sandokan, Šurda Šurdelovič, Čtyři z tanku a pes (nebylo to náhodou český?), miloval jsem Čuka a Geka, nesnášel jsem Bílý Bim Černé ucho. A zvlášť mi utkvěl jeden britský - Randall a Hopkirk, to bylo něco!
    

Re: - mudd (web)

Ctyri z tanku byli polsky. Pamatuju se jak mne pozdeji zaujalo, ze zatimco v serialu se tank jmenoval "Rudý", v knizce to prelozili jako "Zrzek".
Naucne porady jako Vega snad ani moc nebyly, spis tak porady o prirode. Ale mel jsem desne rad v radiu "Meteor - popularne vedecky magazin pro mladez" - dodnes si tu znelku dokazu vybavit.
    

Re: - hranek (web)

jenom jestli to nebude tím, že meteor má tu znělku pořád stejnou a dodnes se vysílá (((: táta ho poslouchá každou sobotu u snídaně (:

já jsem chtěl ale napsat, že je zajímací, že ač jsem evidentně o mnoho let mladší než ctihodný arthur dent, vidím to úplně stejně, hlavně co se týče pořadů, které si pamatuji...

no uznejte, není to fakt zajímací? (((:
    


Re: - anny (web)
(05.08.2005 09:18:06)

Meteor davaji na Praze dodneska... Kazdou sobotu v osm rano. Nebo si jednotlive dily muzes stahnout ze stranky ceskeho rozhlasu{smile}
    


To ja si pamatuju - mudd (web)

pohadky, ktere zacinaly "Bylo nebylo, davno tomu..." vypravela je asi Stepanka, to si nejsem jisty, ale hlavne si pamatuju, ze na konci pohadky byla vzdycky takova lampa, tu sfoukli a pak byl dlouhej zaber na kour.
A serialy, ktere si nejvic pamatuju z detstvi byly Tajuplny ostrov (Nemo=Omar Sharif, super muzika) a Daktari (opicka Judy, lev Clarence se zelenym zakalem a nejaka rodina)
    

Re: To ja si pamatuju - Arthur Dent (web)

Ten Tajuplnej ostrov (jestli máme na mysli ten samej) byl STRAŠNEJ! Co tam dělala ta ženská??? V Tajuplným ostrovu od Verna žádný ženský nejsou!
    

Re: To ja si pamatuju - mudd (web)

V tom Tajuplnym ostrove co si pamatuju ja, zadna zenska nebyla. A nebo si nepamatuju, ze byla {wink}
Vyjizdely tam takovy koule za skalama a strilely po kolonistech blesky. Ale Cyrus Smith na ne vyzral a pridelal kazdemu na zada hromosvod {big grin}
    

Re: To ja si pamatuju - Arthur Dent (web)

Cože?
    

Re: To ja si pamatuju - mudd (web)

No fakt. Ja vim, ze ani ty koule tam nepatri, ale cele to melo takoveho vernovskeho ducha: Naivni okouzleni technikou a viru, ze veda vyresi kazdy problem. Pak uz ten serial nikdy nedavali a mne to prijde jako skoda.
Tadu jsou hodne strucne udaje: http://csfd.atlas.cz/film.php?86442
    


Re: To ja si pamatuju - pixy

Jasně, taky na to rád vzpomínám - a ty střílecí koule jsou jediný, co si z toho pamatuju, vždycku udělaly takový "huuuuúúúúúú-PFŠIJÚ". A ta muzika byla úžasná - hlavní melodii si dodneška hraju na piáno (nemůžu to po celým netu najít, asi to zkusím narychlo hodit do MIDI a pak sem hodim odkaz).

Arthure, to byl dobrej seriál, žádná politicky korektní americká sračka (viděl jsem jeden díl a never more).
    

Re: To ja si pamatuju - pixy

S midi se mi nechce dělat, ale pro ty, co si nemůžou tu melodii vybavit, jsem narychlo splichtil aspoň tohle: http://pixy.cz/music/ostrov.mp3
    

Re: To ja si pamatuju - Alfa (web)

No to dík - pamatuju ti tuhle melodii velmi dobře. Když to dávali v televizi, bylo mi ... no, nevím už kolik, ale hodně málo ...náct. A strašně jsem se tam zamilovala do Omara Sharifa! Když jsem si pustila tvou mp3, připadalo mi to jako včera... Ale že už je to let... {smile}
    


Pomoc! - mYchal

Možná je to trochu off topic, ale:
Já si zase vzpomínám na novozélandský seriál Děti z kouřové hory - dávali ho ve Studiu kamarád někdy začátkem 80. let. Bylo to o osadnících na Novém Zélandu, domorodých Maorech, sopce, která občas začala být aktivní a mimo jiné tam byla následující scéna: Maorský kouzelník stojí na kolejích, proti němu se blíží vlak. Vlak houká, aby kouzelník utek, ten neuteče, vlak se k němu blíží... Střih a železniční neštěstí - sopka se ozvala, došlo k sesuvu půdy, ten kouzelník je asi chtěl varovat, lidi si ale myslí, že očaroval vlak a způsobil neštěstí.
A nyní dotaz: Ten maorský kouzelník ve zmíněném seriálu vystupoval celkem často. Jak se ta jeho postava jmenovala???
(Lámem si s tím hlavu v partě už několik let a nemůžem si vzpomenout. Pomůže někdo? Dekorování titulem "Zlatý Maor" zajištěno {smile} )
    

Re: Pomoc! - Tokugawa (web)

Já si jménem pamatuji akorát zlého Cedrica!
    


Re: Pomoc! - Arthur Dent (web)

Tei Puri-nui???
    

Re: Pomoc! - mYchal

Nejsem si jist, ale díky za tip. Schválně se přeptám ostatních lidí, co s nimi nad tím bádáme.
A co se týče návštěvníků, ještě jedno slovo, které vešlo do dějin: HUMIDOVAT {smile}
    

Re: Pomoc! - mYchal

Je to Tei Puri-Nui! Arthure, díky!
    

Re: Pomoc! - Arthur Dent (web)

Byl jsem si téměř na 99 procent jistý... {smile}
    


Re: Pomoc! - krtek (web)

{smile} Jo, tak to mě taky trápilo. Alespoň vím, že nejsem sám blázen.
Kouzelné jméno je "Sůva Duajér" {smile}
    


Re: Pomoc! - Mýval (web)

Vzpomínám si jen na postavu "Sůvy Duajera" ale bohužel si nevzpomínám, co to byl zač...
    


 - nonsense

... a co Goro? jak tam furt pobihal bilej pes a sikmooka slecna piskala na pistalku...
    

Re: - Tokugawa (web)

No konečně něco japonského: Goro, bílý pes (Goro kiiroi inu). Mluvila ji Molavcová. Kdo mluvil Gora si nepamatuji.
    

Re: - Arthur Dent (web)

A co Sokol, strážce noci?
    

Re: - Tokugawa (web)

Výtečné, dík za připomenutí! Takže další událost, která osvětluje můj fanatismus {big grin}
    


Re: - kalinak (web)

ze sokola strazce noci mam na kazete nahranou uvodni pisnicku, jako malej sem to desne zral, vzpominate = otokoma sakewa... ?
    

Re: - Arthur Dent (web)

Foneticky:"Nakita e osei... Otokono utawa..." {big grin})))
    


Sokol, strážce noci - Silva (web)

Mám obrovskou prosbu. Pátrám pátrám po čemkoli z tohoto seriálu. Hudba, úryvky, cokoli! Budeme mít s přítelem výročí, na SOKOLOVI vyrůstal, je to pro něj legenda, chci mu splnit sen, znova tenhle seriál vidět.. Nemáte někdo radu kde pátrat? Pokud něco máte doma, koupím!!! Jen prosím poraďte, záleží mi na tom víc než dost.. Díky moc!!!!!!
    

Re: Sokol, strážce noci - Duke (web)
(24.07.2004 19:03:47)

Ahoj, nevíte něco bližšího o tom seriálu Sokol, strážce noci? Odkazy na netu, originální název nebo tak? díky
    


Re: - nonsense

"inu" je pes? Inu- akita inu je akita pes? a co je teda akita?
    

Re: - White dog (web)

"Inu" je jedno z japonských označení pro psa. Třeba Akita-Inu, Šiba-Inu, Tosa-Inu...
To slovo před "Inu" většinou označuje lokalitu. Tedy "pes z provincie Šiba" apod...
    

Re:ahaaaaa - nonsense

tak to jooooo - dik za infci
    


Re: Goro - Cestovatel (web)
(10.01.2005 18:38:50)

Pokud jste si Gora oblíbili (a pokud si tenhle starší článek někdo čte), tak se těšte. Tady [www.flyingczechman.org/index.php?cat=4] (WWW u nicku) se dá stáhnout znělka v ČJ a orig. a dokonce kompletní díly, ale jen audio mp3, bez obrazu {sad}(
    


Re:kiiroi - LANcelot (web)
(08.10.2005 13:25:25)

akorat podle tvyho prekladu v zavorce by mel byt cerny {smile} bily je japonsky shiroi, pokud se nepletu {smile} nevim co s tim kazdej na netu ma pritom jsou to prvni lekce ucebnic a online slovniku je taky dost namatkou www.trussel.com
ja matta ne
    


Arture, - CRW

když už jsi to zmínil, byla by tady taková velká ňamka... Pokud o té stránce víš, tak to ber jen tak, že se vnucuju... 8-)))

http://www.akademik.cz/navstevnici/
    

Re: Arture, - Arthur Dent (web)

Neznám a už se tam koukám, díky!
    

Re: Arture, - Arthur Dent (web)

Skvělý!!! Je tam i soundtrack a když člověk zapátrá, najde i Létajícího Čestmíra...
    

Re: Arture, - CRW

Přesně tak, Létající Čestmír je taky KULT!!!! 8-)))
    

Re: Arture, - Arthur Dent (web)

No ale... vuideoukázka s AMAROUNAMA!!! Co chtít víc??? http://www.akademik.cz/navstevnici/05/05_amaroun.avi
    

Re: Arture, - CRW

A šlupky z amarounů se potom nechaj zkvasit... 8-)))
    


Kino a tv na internetu - mars (web)
(13.02.2004 16:25:52)

Možná něco o tom na co rádi vzpomínáte postupně naleznete na našich stránkách, hlavně pod heslem Nostalgie:
[www.autostradanet.com/tvnostalgie.htm]
    


Petice oživena!! - Maftík (web)
(30.06.2005 14:46:06)

Zdravím všechny příznivce nostalgických seriálů s oznámením o tom že stránky www.tv-porady.cz obnovily činnost! Uvítáme když nám někdo napíše nějaký článek! {smile}
    
HotLinks
Zpět na článek