.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

16.10.2003



Podlahismus je duševní porucha a jejím příznakem je tzv. kutilství, které mění věci s jasně daným účelem na věci s naprosto jiným účelem. Navíc tato změna je dražší než kdyby sis koupil specializovanou věc pro druhý účel. definice Arthura Denta z PNB

Možná patříte mezi ty, kteří si myslí, že je možné, ba dokonce nutné, zrecyklovat a využít vše, co se normálně vyhazuje. Rozčiluje vás pohled na vyhozené PET-lahve, starý deštník, sjetou pneumatiku nebo rozbitou televizi, kterou najdete na smetišti. Vždyť ze všech těchto předmětů lze vyrobit mnoho užitečných pomůcek a vylepšení pro váš útulný domov. Výsledkem jsou pak naprosto úchvatné nádobky na drobné předměty, různé květináče od Barumu nebo Pirelli a podobné estetické zlepšováky.
V tomto případě trpíte zvláštní formou Podlahismu — kutilstvím spořivým. Každý zlepšováček je nutné uvést do života a komu se to nelíbí, tak si asi tiskne peníze. V dnešní nelehké době je přece třeba využít příležitost. A koupit si za těžce vydělané peníze opravdový květináč nebo plastovou misku za 15,- Kč je určitě neuvěřitelná rozhazovačnost. O ekologickém přínosu recyklace starých deštníků (dá se z nich vyrobit bezvadná anténa k rádiu poskládanému z dílů nalezených v popelnici) ani nemluvě.

Pokud jste z těch, kteří si myslí že rychlost počítače velmi snadno zvýšíte tím, že místo 300 MHz procesoru do něj jen přidáte 1 GHz procesor a že to zvládne každý, tak se u vás začíná projevovat sklon k Podlahismu technologickému — neboli Bastlismu. Protože výraz „něco zbastlit” přesně vyjadřuje, o co tady jde. Jste noční můrou prodejců značkové techniky i drobných obchodníčků s výpočetní technikou (kteří své produkty také bastlí). Protože na ceně počítače je třeba ušetřit, ať to stojí co to stojí.

Možná jste však renesanční osobností, která zvládne vše od upgrade výpočetní techniky přes lopaty na sníh, měřáky rychlostí pro lyžaře i tenisty a váš rozhled se nezastaví ani u ekonomie. Víte, nebo aspoň máte tušení, jak se vypořádat s nezaměstnaností, jak zlepšit výběr daní, jak motivovat lidi k práci, ale i jak zefektivnit připojení k internetu a jak vyrábět elektrickou energii silou větru — například větrnou elektrárnou s polystyrénovými lopatkami, které musí urvat každý větší poryv větru.
Pokud podobné návody zatraktivníte hezkým klipartem Josefa Luxe, který si čte noviny, pak si dokonce myslíte, že by to mohlo někoho zajímat. Jste sice Podlahismem postižení, ale mám pro vás dobrou zprávu. Jste neškodní. Dokonce se může stát, že se nějaký váš nápad ujme.
Vaší motivací není výdělek, ale upřímná snaha pomáhat, a já si vás za to vážím.

Najdou se i lidé, kteří si za každou cenu musí pořídit něco extra. Sousedy je možno oslnit například skvělou saunou na kolečkách. Praktický význam pohyblivé sauny mi sice uniká, ale pokud přijedou na návštěvu sousedi, jistě budou závidět. Jako další nápad bych doporučoval hodinky s vodotryskem.

Může se stát, že vymyslíte naprosto skvělou věc, jako třeba obruč, která pomáhá vysypání popela z uhláku do kovového sudu, který je jako odpadkový koš na venkově poměrně rozšířený. Viděl jsem kdysi v legendárním receptáři pána, který takovouto geniální pomůcku vyrobil. Pomocí tohoto zařízení ušetříte při každém vysypávání popela 10 sec. drahocenného času. Výroba trvá 2 hodiny. Je tedy třeba popel vysypat 720x, aby se výroba vyplatila aspoň časově.
Pokud vyrábíte ve volném čase podobné nástroje a pomůcky, jste zřejmě dirigován manželkou, která dobře ví, že kdo si hraje, nezlobí.

A pokud každý víkend navléknete montérky a lehnete si pod auto s cílem vylepšit kdeco, jste zde dvě možnosti. Buď je vám méně než třicet let a vaše snaha má za cíl nalákat do auta pěknou slečnu. A nebo auto (nejlépe Škodu 120 GLX) vylepšujete na chatě, zatímco manželka natírá plot a děti sbírají jablka a hrabou seno z vaší pětiarové louky. V tom případě jste svému okolí nebezpečný, i když si namlouváte, že to děláte pro blaho vašich nejbližších. Trpíte totiž Autopodlahismem. A měnit motorový olej každé dva měsíce, kupovat (nebo vyrábět) různé magnetické šetřiče spotřeby (které spotřebu o 5% zvýší), případně lakovat disky od kol namodro a montovat různé spoilery, které znemožní parkovat na chodníku, není cestou ke kvalitnějšímu provozu vašeho přibližovadla.

Není však cílem vysmívat se lidem šikovným. Trpět představou, že správný intelektuál není IN, pokud neumí vyměnit žárovku nebo zatlouct hřebík.
Pro kutily mám jednu dobrou zprávu: bez nich by ztratily smysl všechny ty kutilské časopisy, televizní receptáře a podobné ptákoviny. Co by pak dělali všichni ti moderátoři a redaktoři?
A uznávám, že vlastnoručně vyrobené rotační uňuchávadlo nebo kulový přístrčník může skalního kutila naplnit nádherným pocitem, že svůj čas naplňuje něčím skutečně potřebným.
Českým národním sportem totiž není hokej nebo fotbal — je jím kutilství. A pojem „kutil” vystihuje českou povahu lépe než Švejk.
Protože schopnost improvizace je devizou nezanedbatelnou.











Zadal White Dog, 16.10.2003 12:06:41, 27 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/522

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Ja jednou - mudd (web)

videl v Receptari "konev, ktera setri vodu". Vynalez spocival v tom, ze autor zaletoval v kropaci kazdou druhou dirku {big grin} a usporil tak polovinu vody {big grin}
Jinak ale co se tyce radosti z vynalezani, tyhle lidi mam rad. Treba tady http://www.mentzl.webz.cz/ v rubrice Vynalezy.
    

Re: Ja jednou - Arthur Dent (web)

Když pošta zdražovala dopisy, tak jsme jedné kolegyni říkali: "Hele, budou dražší známky na dopisy, tak si dojdi koupit ještě teď, když jsou za korunu..." A ona šla...

Podobný princip šetření jako s tou konví. Probůh, vždyť ta kytka potřebuje určité množství vody, tam nelze ušetřit. A zaletováním toho kropítka se akorát prodlouží čas potřebný k zalévání. Leda by mu šlo o to, aby ten proud byl menší, pak bych to chápal...
    

Re: Ja jednou - mudd (web)

Mne je jasny, ze je to blbost, ale ze to vzali do ty televize?
    


Re: Ja jednou - mudd (web)

Mne je jasny, ze je to blbost, ale ze to vzali do ty televize?
    


můj názor je... - řetězka (web)

ne že bych sledovala pana Podlahu a všechny jeho receptáře, ale co vím, většinou se mezi kutily řadí aspiranti z řad důchodců (ano a je jich mnoho), jelikož ti opravdu nemají co na práci a chtějí pokud možno ušetřit, ať to stojí co to stojí.
a jinak, člověk je člověk tvořivý, já třeba v deseti letech rozebírala Bellův vynález, co jsme měli doma schovaný ve skříni. každý víkend jsem ho rozšroubovala a pak zase složila. naštěstí mi to nezůstalo :o)
    

Re: můj názor je... - Arthur Dent (web)

To je dobře, že ti to nezůstalo. Představ si, že bys šla někam na vstupní pohovor a během čekání na "Office Assistant and Junior Marketing Manager Sales Reprezentantku" bys jí jen tak z plezíru rozebrala telefon...
    


 - Trillian (web)

mne naprosto fascinoval velmi praktický vynález z Receptáře...
zhranatovač na vejce... hranaté vejce se nikam neskutálí...
jen to má drobné mouchy jako, že musí být uvařené, oloupané a v zhranatovači strávit 8 minut :o))
ale ty estetické zážitky :o)))))))
    

Re: - Arthur Dent (web)

To mě poser a v mrazu přejeď! Hranatý vejce, Kolumbův sen, a on na to je zhranaťovač.

Hele, já bych to vylepšil: Co takhle udělat něco na principu toustovače, co by mělo hranaté mističky, tam bys to vejce rozklepla, zapla to do proudu a ono by se tam hezky uvařilo natvrdo? Nebo vejce vyklepnout do takovýho toho umělohmotnýho a dát ho do mikrovlnky...

(Doufám, že si tohle nepřečte moje sestra, ona je známý kulinární experimentátor, knedlíčky do polévky dělá hranaté a když vaří rejži, tak jí obarví na modro...)
    


Re: - maja (web)

nevím jestli jsi viděla samé, co já. šlo totiž o maslostroj, do kterého´s rvala jedno vajco na tvrdo (oloupané)za druhým a lezl z toho nekonečný vajcový had, tuším že hranatý. myslím, že to je úžasné a každá hospodyňka to ocení {smile}
    

Re: - Arthur Dent (web)

Už vím, co dám manželce, mámě, tchýni a sestře k Vánocům!


Předpokládám, že díky tomu ušetřil autor v lednici spoustu místa, když vejce skladoval takhle úsporně, a ušetřené místo zaplnil lihovinou, kterou použil jako inspiraci pro další vynálezy! {smile}
    


Re: - mudd (web)

Nahodou tata kdysi donesl z nejake vyrobny polotovaru neco, co bych nazval vejcem tycoviteho tvaru. Proste tyc ze zloutku natvrdo a kolem ni bilek natvrdo. Bylo to dlouhe asi 20cm a dobre se to krajelo na chlebicky - vsechna kolecka vypadala stejne.
    

Re: - Jerry (web)

Docela rád bych viděl tu slepici... {smile}
    

Re: - Arthur Dent

Speciální plemeno: Slepice s kontinuální snůškou, za den snese asi 8cm vajíčka...
    


    


 - loar (web)

NevZpomene si někdo, jak se jmenoval ten vynáleZce, co vytvořil lžíci na polévku s větráčkem, aby se polévka nemusela foukat? Podobných věci měl víc...
    

Re: - mudd (web)

Ja akorat vim, ze vystavoval na Vystavisti v roce 1993 v tom pavilonu se slonem
    

Re: - White dog (web)

V pavilonu se slonem?
1) Buď tam něco bystavoval a náhodou v tom pavilonu byl i slon
2) Vystavoval v nějakym pavilonu a měl sebou slona
Tak jak to tedy bylo???
    

Re: - Arthur Dent (web)

nebo

3) slon byl na tom pavilónu namalovanej
4) slon byl nedílnou součástí pavilónu
    

Re: - White dog (web)

a nedemonstroval ten větráček na sloní polívce? Slona tam měl třeba jako jateční zvíře.
"Můj větráček ochladí dokonce i sloní polívku"
    

Re: - mudd (web)

Ten slon byl soucasti pavilonu. Presneji receno predni cast slona, ktera tvorila skluzavku pro deti. Nastupovalo se do nej skry ten pavilon.
Podle mne tam mozna jeste je.
    


Re: - CRW

Jmenoval/jmenuje se Syrovátka. A ty jeho šílený vynálezy byly jen pro pobavení... Nezapomenu na jeho přesýpací hodiny s regulací průtoku písku, hrábě na prudké svahy a podobné pohůdky... 8-))) Jo, a taky kolo, an kterém se do kopce šlapalo pozadu. To byl pohled, ze kterýho oči dělaly tumtum tududum... 8-)))
    

Re: - mudd (web)

Mne se zase libil "opticky sporic potravy". Yrcadlo, ktere se nasadi kolmo na talir pres stred, ta kze kdyz je na taliri parek, vidime dva {smile}
    


co se hranatých věcí týče... - hranek (web)

...tak na ně jsem expert já. chci chovat na chatě příští léto hranaté melouny a podobných hranatých věcí mám v záloze ještě spoustu (:
což mi připomíná, že bych měl už konečně dopsat ten manifest hranatosti...
za svět hranatější! (((:
    

Re: co se hranatých věcí týče... - Arthur Dent (web)

Ehm ehm... já myslel, že se melouny pěstují a slepice chovají... Ale proč ne...
    

Ty nevis jak chovat melouny??? - nonsense

...polopredpazis,ohnes paze v loktech tak, aby byla leva ruka +- zaklesnuta do prave loketni jamky a naopak no a pak uz do pripravene naruce vlozis meloun a chovas...,-) pripadne muzes brouknout i nakou ukolibavku!
    


Re: co se hranatých věcí týče... - Trillian (web)

u hranka je mozne vsechno :oD
    


Podlahismus a Sádlo-Máslo - mudd (web)

Kombinace Podlahismu se SM je fakt úžasná: http://www.bdsm.cz/art/rubrika.asp?id=3
{smile}
    
HotLinks
Zpět na článek