.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

16.10.2003



Pracuji (zatím ještě) na úřadu, kde je takový požadavek samozřejmostí. Ovšem mám dojem, že každý, kdo spustí Word a přitom se mu podaří nezhroutit systém, má dojem, že umí pracovat s PC.

To takhle letí do vesmíru smíšená posádka: Prase a policajt. Před startem dostane každý obálku s úkoly. Vesmírná loď vyletí na oběžnou dráhu, prase rozlepí svou obálku a čte: „Zorientuj loď podle Slunce a dvou hvězd, nastav program MICRO na váhovém spektrometru, zkontroluj růst plísní v kultivátorech, připrav se na spojení s dopravním modulem...” Prase nelení a začne poletovat po kabině, mačkat čudlíky, hýbat páčkami... Policajt na to kouká a říká si: „Sakra, to bude pěkně složitý, co tam mám asi já za úkoly?” Roztrhne tedy svoji obálku a na papíru čte: „Nakrm prase a na nic nešahej!”

Před týdnem přišel jeden uživatel, že mu zmizela polovina mailů z Doručených (samosebou všechny nutně potřebuje). Na klasickou otázku „Co jste dělal?” odpověděl „Nic!”

Je skvělé, že někdo dělá s počítačem a na otázku co dělá, odpoví že nic. Ale to ponechme stranou... Po chvilce pátrání ten člověk přiznal, že „se mu tam objevila nějaká hláška, tak ji odklepnul a pak už měl ty maily pryč!” Na logickou otázku „Co to bylo za hlášku” řekl, že neví, že to ani nečte, že to jen odmáčknul.

Tady by mohla historka skončit. Maily jsme mu obnovili ze záloh a jelo se dál.

Dotyčný volal za tři dny znovu s tím, že mu zase zmizely maily. Ptali jsme se: „Nebyla tam zas nějaká hláška?” a on odpověděl, že byla, asi ta samá. A na otázku „Tak co to tedy bylo za hlášku?” odpověděl „Já nevím, já jsem tomu nerozuměl. To jste měli říct, abych si ji zapsal...”

Indolence!

Ten člověk určitě psal do svého životopisu „znalost práce na PC”. Ale on s počítačem NEUMÍ pracovat!

Abychom si rozuměli: Schopností práce na počítači nemyslím, že by dotyčný měl vědět, jak počítač funguje, jak se zapojuje a proč mail dojde tomu člověku, který je tam uveden v „příjemcích”. To po nikom asi nikdo nechce. Ale každý člověk, co pracuje s počítačem, by měl především u práce přemýšlet! Když se objeví nějaké okénko, asi chce něco sdělit. Většinou je to srozumitelné i laikům, pokud ne, od toho jsou tu informatici. Žádný vám hlavu neutrhne, pokud se ho zeptáte na smysl nějaké hlášky, které nerozumíte! Sakra! A nepokoušejte se pak balamutit tvrzením: „Já tomu nerozumím, od toho jste vy!”

Pokud děláte s něčím, čemu rozumíte jen zběžně, tak se proboha snažte o to víc uvažovat. To je to tak těžké? „Je tu okýnko, kde je napsáno Chcete smazat maily? Co se asi stane, když odpovím ANO?”

A pokud u práce nedokážete přemýšlet, tak nakrmte prase a na nic nešahejte!


Zadal Arthur Dent, 16.10.2003 12:39:22, 17 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/523

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Zviratka a PC - mudd (web)

To NIC je asi vsude stejny {sad} Nejhorsi je, ze jsou tihle lidi pak jeste agresivni, ze se po nich vubec chce aby mysleli ("Ja jsem jenom uzivatel a vy jste tu od toho, aby to chodilo.") a ackoliv do dotazniku napsali, ze umeji s PC, s oblibou argumentuji "Ja tem pocitacum vubec nerozumim" a to i v pripade, kdyz se jich clovek zepta treba na to, kdo zadava faktury do pocitace.
V byvale praci jsme meli operatorky naucene, ze jak se objevi "Masáž" (Please acknowledge message), maji nas zavolat. Pak jednou prisly, ze jim vyskocil tygr. Byl to "trigger raised unhandled error ..." {smile}
    

Re: Zviratka a PC - Trillian (web)

a dobrý je taky generál Failure :o)))
    

Re: Zviratka a PC - Arthur Dent (web)

Ten co mi občas, ještě v DOSu, četl můj disk? {smile}
    

Re: Zviratka a PC - rony (web)

dneska presne na tuto temu penim.

clovek dostane upozornenie mailom generovane strojom.

v prvych riadkoch je:
Pozastavena sprava
Dovod: blablabla
Kontakt: prosim vyhradne odpoved MAILOM na tuto spravu
Vase riesenie: precitajte si tuto spravu!!!

Vasa sprava OD PRE DATUM SUBJECT [blablabla viete co asi nasleduje]

bola pozastavena a nebude automaticky dorucena.

Odoslanim odpovede "ziadatE" o manualne prepustenie spravy.

[zasa nasleduje dalsi blbabla text]


niekolkokrat denne oni radsej zdvihnu telefon a volaju rovno mne.
ako argument uvadzaju, ze je to jednoduchsie. este ze tych upozorneni je denne na stovky az tisicky... a takych
trupiek je mensina. inak by ma regulerne jeblo z telefonov. ze ja uz len z toho zvonenia a nasledneho pocuvania toho isteho dokola pomaly saliem je len taka ticha radost, ze mi pomohli a neotravovali ma mejlom.. ach..

ze ma kazdych 10 - 15 minut vyrusuje zvonenie.. ze im ani nemozem povedat, ze su ignoranti a nevedia citat stupidny text slovensky... atd {wink}

proste oni sadnu pred pecko a vypinaju akukolvek logiku a nehovoriac o citani mailov od odosielatelov, ktori co len trosku zavanaju informatikov (v style jedneho humortextu: necitajte maily od adminov, oni len tak testuju).
    


Re: Generál Failure - White dog (web)

Není o tom generálovi taková ta přisprostlá písnička?
Generál Failure jede skrz vesnici, generál Failure jede skrz ves. Jede skrz vesnici, má bílou čepici, generál Failure jede skrz ves {big grin}
    

Re: Generál Failure - Arthur Dent

A co je na tom přisprostlýho? Já už jel skrz vesnici několikrát a že by to byla nějaká čuňačinka, to se říct nedá...

Leda že by generál jel vytuněnou Škodou 120, to by pak bylo sprostý dost...
    


Lamy - odpad (web)

Lidi jsou hrozný lamy. Já pracuju jako technická podpora v jedný SW firmě a kolikrát volaj takový jelita, až to bolí. Na otázku "co používáte za operační systém" běžně odpovídají "pentium 3"...
    

Re: Lamy - Lukyn.cz (web)

Já trochu odbočím od PC. Kolikrát se mi stalo, že jsem se ptal známých lidí, co mají za mobil, co je to za značku. Jeden odpověděl, že má Oskar, druhý měl Eurotel. Jenže mě zajímala značka telefonu ... {sad}
    


Re: Lamy - Arthur Dent (web)

Ale o tohle vůbec nejde! Ten člověk nepotřebuje vědět, co je operační systém a co je to procesor! Nepotřebuje, opravdu ne! Proto se ptám vždycky takhle: "Najeďte na tlačítko Start a zmáčkněte, takhle vlevo je napsáno, jaká je to verze Windows!"

Ale sere mě, když dokáže dvakrát po sobě odklepnout něco, co si ani nepřečte!
    

Re: Lamy - White dog (web)

...a pak se dušuje že "s tim nic nedělal".
    


Re: Lamy - eLKa (web)

Problém ovšem je, pokud mají zaplé "V nabídce Start zobrazovat malé ikony". To pak nezjistí nic {smile}
    


BFU - eLKa (web)

Tohle se mi stalo zrovna předvčerem. Taky volal chlapík, že něco odklepl a mejly jsou v čudu. Naštěstí šlo jen o automatickou archivaci v Outlooku, takže mejly byly po chvilce na svém místě. Už jsem uvažoval, že na E-deníku založím rubriku BFU, kde bych popisoval skutečné příhody dementních znalců práce na PC, ale vždycky se mi jich zželelo {smile}
    


 - Robert (web)

Vtip s prasetem dobry, uz jsem ho nekde slysel. Co se tyce znalosti ovladani pocitacu, tak jak pise Mudd, je to vsude stejny. I u nas (zatim tam taky stale pracuju) a to jsme nejaka IT firma jsou uplny trouby, hlavne ti, co si rikaji "manazeri"....
    

Re: - nonsense

...manazeri sou desna svoloc-oni ale nic umet nemusej-od toho maj lidi!
    


Adresář - Mirun (web)

Poznat adresář se dá třeba dle tohoto autentického popisu: Co máte na obrazovce ? No, okno. A v něm ? V něm je takový to oranžový a nahoře je to v jednom místě o maličko vyšší.
    


Kdyby vás chtěl zdrbat - Martin Žantovský (web)

taky někdo, kdo rozumí zas jinému oboru než vy, troubové! (-;
    

Re: Kdyby vás chtěl zdrbat - Arthur Dent

Ale no prosím...Jsem připraven... Můžeš se do mně pustit třeba v oboru sportu, tomu nerozumím vůbec. {smile}

Tady nešlo o to, jestli někdo něčemu rozumí nebo ne, tady šlo o to, že když dělám s něčím, čemu ne-tak-úplně rozumím, tak u práce o to víc přemýšlím! Když třeba vařím a něco mi divně kyne nebo se divně chová, tak zavolám a zeptám se někoho, kdo tomu rozumí.

Radši mám toho, kdo mi zavolá a zeptá se na úplnou chujovinu a přečte mi lámanou angličtinou hlášku, co má na obrazovce než tupce, co všemu rozumí nejlíp, někomu zavolat je pod jeho úroveň a pak akorát chce, abych napravil něco, čemu se nechalo zabránit.

Blb není ten, kdo něco neví ale ten, kdo se ani nezeptá. Troubové (-;
    
HotLinks
Zpět na článek