.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

18.10.2003



Alfred Hitchcock se dopustil jedné závažné chyby ve svém Psychu. Remake, který právě vysílají na Nově, chybu zopakoval, ale autoři ukázali, že o ní ví...

Ve slavné scéně ve sprše je na konci záběr na odtok vody, který se prolne se záběrem oka Vivian Leighové, oběti vraždy. Oko má malou zorničku, což je, alespoň podle informací které mám, chyba, protože mrtvolám se zorničky roztahují. (Je-li mezi čtenáři lékař, může nám vysvětlit proč to tak je, já sice nějakou teorii mám, ale nejsem si jist, že je správná...)

Remake Guse Van Zanta, který právě teď vysílá Nova, se své předlohy drží velmi věrně, dokonce tak, že i tuhle chybu kopíruje. Ale v průběhu scény se objeví záběr na oko s rozšiřující se zorničkou. Má to naznačovat, že jsou si tvůrci remaku chyby vědomi?

Ještě poznámka — Anne Hecheová není tak hezká jako byla Vivian Leighová v originále. {smile} Jinak je to remake opravdu věrný, včetně použití originální hudby... Ale přeci jen — černobílé zpracování bylo trochu silnější, morbidnější, působivější...


Zadal Arthur Dent, 18.10.2003 23:09:40, 3 komentáře...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/526

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - Ota (web)

Nejsem lékař, ale moje teorie je:
Mrtvolám se prý rozšiřuje zornička proto, že dochází k "ochabnutí akomodačních svalů". V tomto případě je však možné (a někde v odborné literatuře by se to našlo), že v důsledku křeče svalů (rigor mortis)došlo po smrti nejprve k zúžení zorničky a teprve pak svaly ochably. Zorničky se mohou rozšířit také při náhlém pocitu hrůzy nebo bolesti.
A jaká je Tvoje teorie?
    

Re: - Arthur Dent (web)

Moje teorie je stejná - ochabnou svaly co roztahují zorničku (IMHO to nejsou akomodační, akomodační mění zakřivení čočky).
A pokud do tý ženský někdo bodá kudlou, tak se asi jedná o "náhlý pocit hrůzy a bolesti", takže i z toho důvodu by měla mít panenky jak kola od vozu.

(Sám Hitchcock tohle přiznal a v dalších filmech kapal "mrtvolám" do očí atropin, aby jim zorničky roztáhl...)
    


A navic... - Nonsense

... Anthony Perkins je mnohem mnohem lepcejsi Norman Bates nez Vince Vaughn!
    
HotLinks
Zpět na článek