.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

20.10.2003



(via Poškole)

Jmenovaný totiž udělal stránky, v jejichž úvodu je napsáno:
Používá-li váš monitor menší rozlišení, kupte si prosím nový! Ten váš už kazí oči! Nezvládá-li totiž rozlišení 1024x768, je starý. a Vyskytla se připomínka, že asi pod Linuxem a Mozillou teno web nejede. Je to skutečně tak. Je to z důvodů využívání metod IE, XML a v neposlední řadě JavaScriptu. Pokud máte JavaScript zakázán, pro funkčnost stránky ho prosím povolte.

Povolil jsem v IE všecko a web stejně nejede, takže vám nemohu prozradit, o jaké skvělé stránky jste ochuzeni...

Jen doufám, že ten člověk má vytváření stránek jako koníčka a že se tím neživí...

PS: Vyskytly se připomínky, že Převážně neškodný blog nefunguje na ZX Spectru. Je to skutečně tak. A nefunguje, ani když si povolíte všech osm šroubků na spodním krytu, dolní čelist a kravatu.


Zadal Arthur Dent, 20.10.2003 9:24:41, 25 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/529

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - Robert (web)

Ale at se tim klidne zivi, kdyz mu za ty jeho patlanice je ochoten nekdo zaplatit. Nedavno jsem narazil na podobneho typka, pridaval jsem neco do seznamu internetovych firem a tam objevil reklamu na tyto stranky
http://www.enterman.cz/ - komplexni internetove sluzby
    

No to je teda věc :-D - Tokugawa (web)

    


Re: - CRW

No to je strašný...
    


Re: - White dog (web)

Pokud někdo dělá design www stránek a vlastní stránky má "v rekonstrukci", o něčem to svědčí.
Asi je tak zavalen prací, že nestíhá vytvořit vlastní web, budiž mu to přáno {smile}
    


:)) - Mirun (web)

To je jedině vpořádku. Furt samý dogma4, prohlížečová přenositelnost a tak - konečně někdo kdo vybočuje z řady. Výrobci aut taky vyráběj auta který jezděj jedno na naftu, další na speciál a některý na plyn a nikdo se nesnaží dělat univerzály. Jen tak dál Horáčku! PS:Mě se stránky spustěj, je tam spousta ohňostrojů, kouřů a pojízdných menu. O čem ty stránky jsou jsem však hned zapomněl...
    

Re: :)) - Arthur Dent (web)

He he... Ausgerechnet ty, Mirune, si kvůli mým stránkám budeš muset pořídit 19" monitor s rozlišením 1600x1200 a prohlížeč Mozilla 1.3 a VYŽADUJI, aby sis nainstaloval písmo Bodoni! {big grin}
    

Re: :)) - Mirun (web)

To mi nevadí - ale pokud by jsi začal psát ve fontu Windings, přestanu sem chodit. Tolik času nemám.
    


Hoh - HUB (web)

To je poprvé kdy se po mém článku vytvořili další 2 {smile} a ještě na tomto blogu {smile} Kdyby se lidi zmínili o tom, že si to přečetli o 2 hodiny dříve na http://www.bloguje.cz/blogy/hub/11133tema.php tak bych se vůbec nezlobil ..... Dodržuji NETiketu..
    

Re: Hoh - HUB (web)

Pardon, je mi jasné že Neškodný blog nemohl mít ani potuchy že se to vyskytuje u mě na blogu, ale http://www.bloguje.cz/blogy/poskole/11144_item.php se zmínit mohl (oním VIA...to je slušný odkaz)
    


dobrej vtip - johnny (web)

dobrej vtip, ktery Arthur holt nepochopil (ani pochopit nemuze).
    

Re: dobrej vtip - Arthur Dent (web)

Já jsem holt ten zanořený intelektuál.
    


HEH - Luděk Horáček (web)

S tím benzínem a naftou je to dobry. {smile} A webovky nikomu za peníze opravdu nedělám, přesněji se tím neživím. Kdo by to taky jedl! Každopádně si každé rýpe, že to nejede mod Mozzilou, ale (jak se říká) každé je chytré jak nevim co, přitom však neporadí jak to řešit pro jiny prohlížeče. Přitom se ale vyhnout radám jako: přepsat to do FLASH, PHP, a pod.. Teda XML+JavaScript+Mozzila. A teď babo raď! {smile} Přeju pěkny svátky vánoční!
    

Re: HEH - Arthur Dent (web)

Ale to já zase poradím... Nemíchejte jablka s tramvají (HTML s PHP a Mozillou). Lze napsat stránky, které jsou viditelné všude a dobře, stačí jen dodržovat základní pravidla tvorby stránek. A to nejzákladnější je: "Uživatel má právo na mé stránky vlézt čímkoli a mít to jakkoli nastavené." {smile}
    

Re: HEH - Luděk Horáček (web)

Všechno co jsem tam napsal bylo a mělo být jako doporučení, ne příkaz. :> Mimo to jsem si už dávno pár věcí zjistil. Takže asi tu úvodní stranu někdy přepíšu na strohší text. Teda, že je třeba k prohlížení IE. Prostě tam mám jede řádek pro práci s XML a ten je speciálním výmyslem Microfucksoftu a nic jiného než IE ho nepřekousne. Kdyby existovala alternativa pro Mozzilu nebo dokonce pro úplně jiný sistém tak by to bylo skvělé, ale zatím o tom nevím a ani mi to nikdo neprozradil. A o jaký řádek JavaScriptu jde?

var obsahxml_file = new ActiveXObject("Msxml2.DOMDocument");

Beru veškerou konstruktivní kritiku. {smile} Nevíc, jak se říká, každý si může říkat co chce, takže stejně jako tento článek je názorem někoho, tak i jakékoli jiné texty jsou nazorem jiných - tedy ty mé.
    

Re: HEH - Luděk Horáček (web)

JO, sory za ty (minimálně jednu) chyby. Nějak si to po sobě kontroluju až dvě minuty po dvanácté. (To jen pro osoby, ktery by měly chuť si rýpnout) {smile}
    


Re: HEH - Arthur Dent (web)

A co to má dělat? Proč to tam je? Je to nutné?

Je to jako hádat se, jak pomocí Javascriptu simulovat dynamická menu z Flashe - na stránkách, kde dynamické menu být nemusejí! {smile}
    

Re: HEH - Arthur Dent (web)

Ale asi nemá smysl, abychom my dva diskutovali o stránkách, protože se nejspíš neshodneme ani na té základní věci - k čemu vlastně HTML stránky slouží. {smile}
    

Re: HEH - Luděk Horáček (web)

Tak o tom, k čemu HTML stránky slouží neřeším. Dnes jsou o všem co koho zajímá a co kdo chce aby ostatní mohli vidět. A ten řádek je tam celkem životně nutné, protože díky němu můžu pracovat s XML souborem, který obsahuje veškeré texty stránek (jeden soubor). Vím o tom, že ve Flash je XML standard taky podporován, ale to mi jaksi je na dvě věci, když už jsem se pokusil o JavaScript. Samozřejmě jsem se až pak dozvěděl, že to nebyla volba nejšťastnější, ale stalo se. {smile}
    

Re: HEH - Arthur Dent (web)

Naprosto se míjíme v diskusi...

Neptal jsem se O ČEM, ale K ČEMU. Můj názor je ten, že by měly v první řadě přinášet informace, tedy že by OBSAH měl být důležitější než FORMA.

Tedy že zajímavé grafické zpracování a Javascript a kdesi cosi je jistě skvělá věc, ale nemělo by to bránit tomu, aby se člověk k těm informacím dostal.

A napsat na stránky "Pouze pro IE a JavaScript" je totéž, jako napsat tam "Tady je něco, co uvidíte, až si pořídíte přesně to, co chci abyste měli. A dokud si to nepořídíte, tak se nedovíte, co tu je, protože jste mi ukradený!"
    

Re: HEH - Luděk Horáček (web)

S tím soulasím. Zapomněl jsem totiž taky podotknout, že to takhle nechci nechat, ale vzhledem k lehkému vytížení školou jsem rád, že je možné prohlížet stránky alespoň někde (teda když pominu fakt, že IE je prakticky nejpoužívanější). Jinak mě taky MS systém obecně leze krkem, ale co nadělám.
A s tou důležitostí obsahu nad formou souhlasím, ale forma je u mě základ, který jsem chtěl vytvořit dle obrazu svého. Obash je otázkou času, který ho přinese. Tedy souhlasím s vámi, ale s tím rozdílem, že obsah chci stavět na základu, který vypadá tak jak bych si přál.
Víc mi vadí, když otevřu stránky - wow fungují. A tam je napsáno Under Construction!
    

Re: HEH - Arthur Dent (web)

Tak v tom případě si rozumíme...

Víte o co mi totiž šlo? Šlo mi o to, že IMHO 90% stránek "IE ONLY" znamená, že jejich autoři zkrátka neumí napsat obecně přístupný web. Pouze 10% takových stránek má nějaké opodstatnění - například vlastní ActiveX komponentu.

Takže nápis "IE ONLY" je podle mého ve většině případů ekvivalent vyjádření "Tohle jsou zpráskané stránky, které fungují jen v IE, protože jejich kód stojí za pendrek a my nemáme čas nebo neumíme je udělat pořádně."

Vlastně místo toho, aby říkali "Připravili jsme informace pro Vás, prosím, tady jsou" říkají "Až splníte to co po vás chceme, tak se k těm informacím možná dostanete." A pokud se návštěvník k těm informacím nedostane, řeknou: "Máte špatný prohlížeč", míst toho, aby řekli: "To je naše chyba, protože jsme ty stránky odflákli..."

A Vaše věta byla přímo ukázkový případ vyjádření: "Pokud se na stránky nedostanete, je chyba u vás!" {smile} Víc než o ten fakt, že jsou IE only mi šlo o formu toho sdělení.

Psal jsem o tom třeba tady - [blog.maly.cz/pnc177.html]

PS: Píšete, že obsah přinese čas... To je zajímavá věc. Možná bychom podobnou myšlenku našli u většiny podobných stránek. {smile}
    

Re: HEH - Luděk Horáček (web)

Jako radu-přijímající a vnímající tvor {smile} {smile} Jsem jako reakci na Vaši zprávu úvodních pár slov přepsal. A s tím obsahem následujícím formu je to IMHO u graficky založených nadšenců rozhodně normální (až na to Under Construction). Tím obsahem přineseným časem je to jasná věc, protože pokud stránky nejsou jen o události (FE: stránky vzniklé na základě maturity nějaké třídy), tak je jejich obsah rozšiřován stále. Tedy na počátku musí stránky samozřejmě něco obsahovat, což musí mít formu (jak píšete takovou, jakou si kdo představuje - ta se může ale lišit od představ jiných), a pak bez změny formy (čimž se zachovává schopnost orientace na stránkách) expanduje pouze obsah.
    

Re: HEH - Arthur Dent (web)

Takže jsem přišel o odstrašující příklad? {big grin}

S tou formou a obsahem, jak píšete - zkusím to říci přesněji.

Někteří tvůrci řeknou "Chci stránky, na kterých bude informace o tom a o tom!" a tomuto požadavku přizpůsobí a z něj vyjde forma. Vlastní obsah přijde časem, ale už předem se ví, co tam bude.

Ale spousta tvůrců řekne: "Chci fakt skvělý stránky!" takže navrhnou šablony a skvělou grafiku, s tím, že "tam pak něco dají". A zpočátku nevědí, jestli tam půjde fotoreportáž z maturiťáku nebo povídky nebo návody na hry... A to jsou právě ty případy, které jsem měl na mysli.

Nějak takhle:
- "Máme fakt skvělý bombastický stránky, ve Flashi, všechno je hypermegaultracool design..."
- "A co na nich je? K čemu jsou?"
- "To je vedlejší, vlastně zatím ani nevíme, co tam bude... Ale takový stránky hned tak nikdo nemá! Vidíte to skvělý grafický menu, jak se zasouvá a jak dělá ty zvuky???"

Není náhoda, že většina takových stránek je IE only...
    

Re: HEH PS - Luděk Horáček (web)

Přišel? To je škoda! {smile} To se budu muset zase o něco pokusit.{wink} {big grin}

Jinak co se týče následování toho obsahu . . . tak forma byla už dřív, ale dokud jsem neměl dostatečné množství obsahu, tak nebyla využitá.
    

Re: HEH PS - lzap (web)
(04.02.2005 12:20:23)

Hmm, tady někdo neumí navrhnout pořádný fórum. Evokuje mi to diskuzní fóra na rootu...
    
HotLinks
Zpět na článek