.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

22.10.2003



Vůbec si nedovedu vysvětlit, jak někdo může několik hodin jen tak sedět a nedělat vůbec NIC

Lidí, kteří dokáží naprosto precizně dělat naprosto nic je možné potkat celou řadu.

Jede osobní vlak — v něm plno lidí. Někteří si čtou, někteří se spolu baví. Další telefonují, píší SMS, hrají nového hada na ještě novější Nokii, občas někdo spí. A do toho se klidně přimotá plno dalších, kteří jen tak sedí a koukají před sebe. A vydrží to klidně dvě hodiny.

Dalšími místy, kde lze podobné bloumače spatřit, jsou čekárny u doktora (i když se to možná změnilo, nevím, v podobné čekárně jsem byl naposled před čtyřmi roky a byl jsem tam sám). Nebo zastávky MHD, nádraží, lavičky v parku.

Tito lidé nejdou charakterizovat věkově, podle pohlaví ani podle oblečení.
Je pravda, že mezi nimi převažují senioři, ale rozhodně netvoří většinu. Poměr ženy — muži bych viděl tak 50:50.

Nic proti ním nemám, to v žádném případě. I já se někdy rád nudím. Jenže nic nedělat lze dvěma způsoby. Je možné nic nedělat aktivně, činorodě, s nasazením. A na druhou stranu je možné dělat cokoliv — i nic — pasivně, bez zájmu.

Prostě to nedovedu pochopit. Pokud někde mám čekat déle než 3 minuty a nemám se čím zabavit, tak trpím. Hledám po kapsách nebo v baťůžku noviny, časopisy, dívám se na telefon, dokonce si i čtu plakáty a jízdní řády, prostě cokoliv. Jen tam jen tak nestát. A do toho tam (kdekoliv z výše uvedených i jiných míst) otravuje třeba 10 nudičů, co stojí jak blumy třeba 10 minut, jen občas přešlápnou z nohy na nohu a koukají před sebe.

Jdu městem se psem. A vidím mladého člověka, on sedí na lavičce a čumí před sebe jak brambora. Jdu za půl hodiny zpět a on tam stále sedí a kouká. To prostě nechápu. Ten člověk mi opravdu nevadí, prostě jen jeho (ne)činnost nedovedu pochopit. Kdyby odpočíval, tak se třeba na lavičce schoulí nebo se opře o opěrátko, ale on sedí rovně a řádně a to je veškerá aktivita, kterou vyvíjí.

Možná to souvisí s potřebou podnětů, o které si říká mozek. Někdo je nastaven tak, že jeho mozek má potřebu stále něco analyzovat a vyhodnocovat. A někdo další si prostě vystačí s minimem. Nevím.

A perlička na závěr, která se vším souvisí.
Poslouchal jsem v rádiu rozhovor s jedním cestovatelem, který se specializuje na Balkánský poloostrov. Nejraději má Černou horu (součást bývalé Jugoslávie). Projížděl touto zemí vlakem. Přišli policisté (nebo milice nebo četníci, kdovíjak se tam tahle instituce jmenuje) a dělali kontrolu cestujících. Všem pouze zkontrolovali doklady, pouze tomuto cestovateli prohledali i ruksak, prošacovali ho, prostě mu udělali pakárnu. Tento pán se příliš nedivil — jiný kraj, jiný mrav — ale přesto se zeptal známých co to mělo znamenat. A ti mu řekli ať se nediví, vždyť si v celém vlaku jako jediný četl, ostatní jen tak spořádaně seděli. Pak se o tom bavil s nějakým Srbem, který studoval v Praze, a ten mu to potvrdil. Že když byl u nás, naučil se krátit si volnou chvilku třeba četbou novin. Ale když se vrátil domů do Srbska, tak na to prý musel rychle zapomenout.
Ptal jsem se na to kamaráda Albánce. Jestli to takhle v Albánii funguje taky. A on řekl, že to je nesmysl. Pak se ale zamyslel a řekl mi, že pokud si v Albánii někdo může dovolit číst noviny, tak určitě nejezdí vlakem {smile}

Ale tím nechci hodnotit ani jiné části světa, prostě se tam žije jinak.

Stejně to ale nechápu.


Zadal White Dog, 22.10.2003 10:19:51, 18 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/530

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Občas - Tokugawa (web)

takhle totálně vypnu. Vyberu si cíl, třeba pomalu plynoucí vltavskou vodu, zahledím se na ní, trochu rozostřím (někdo tomu říká koukat do blba) a vypnu. Ale to je jen vnější projev. Uvnitř běží myšlenkové pochody, asociace a tak. Řekl bych, že jsem zamyšlen a tělo při tom regeneruje. Svým způsobem i mysl.
    

Re: Občas - White dog (web)

To chápu. Ale jsem přesvědčen o tom, že na tvém výrazu (pohled, držení těla a podobně) lze poznat, že se uvnitř tebe (tvého mozku) něco odehrává. Kdežto výraz bloumačů vyjadřuje spíše "to je ale nuda, no, ještě hodinu to vydržím".
    

Re: Občas - Tokugawa (web)

Těžko říct, nikdy jsem se při tom neviděl {smile}
    


Re: Občas - Jan Bien (web)

Posloucháte hudbu? Jsou lidé, kteří se při poslechu a prožívání hudby pohybují, jiní jen leží a koukají do práZdna. A oba prožijí dojem úplně stejně.
Totožné je to s bloumači přemýšleči. Mají plnou hlavu myšlenek, které vyžadují dlouhé hodiny přemýšlení. Co třeba šachová koncovka?
SamoZřejmě nepopírám, že existují i bloumači nudiči.
    


Re: Občas - Lukáš Mižoch (web)

Tohle často dělám taky. Sedím, do blba hledím, ale kolečka v hlavě se zrychleně točí.

Ale někdy se taky jedná o lidi, kteří jsou třeba hodně smutní. Ti opravdu jsou schopni sedět a jen se dívat před sebe.
    


 - didactylos (web)

A co meditující? Nebo aspoň právě provádějící autogenní trénink? Taky to není vidět. A ještě jedna zábava, pozorovat okolí, to je k nezaplacení. A když se to nedělá moc okatě, taky to nemusí být poznat.
    


praktické využití - maja (web)

poslední dobou ty čekací chvíle využívám k vymýšlení článků na weblog (asi působím dojmem tupého čumiče) a vsadím se, že tys toto v duchu taky napsal někde na poště nebo na národním výboře, pardon, obecním úřadě {smile}
    


chápat to nemusíš - Lendys

stačí když to toleruješ;)
někdy má třeba ten dotyčný co sedí jak brambora nehnutě jen depku, nebo se něco děsného stalo a on najednou neví, jak dál...to tě nenapadlo? jak tady padla ta meditace nebo to koukani do blba, stačí jen,když je člověk vyčerpany nezaleží jestli fyzicky nebo psychicky, přesáhne-li to určitý práh, je mu jedno jak v takovém stavu vypada. A konečně bloumači ve frontach a tak...jo to je potíž, ale pochybuju, že by se většina kdoví jak bavila tímto bloumáním a nuděním. jen prostě třeba nemají po ruce žádný časák, a co jim zbývá, čekat prostě musí. Kolikrát v myšlenkách probereš věcí a rozvrhneš si den, nebo třeba i vymýšlíš, co takhle připsat do blogu;)
    

Re: chápat to nemusíš - White dog (web)

Ale napadlo, samozřejmě. Ale: když jedu vlakem, proč má vždycky polovina osazenstva depku? Obzvlášť pokud touto depkou trpí zejména strejdové a tetky co jedou do Kotvy na nákupy.
Ale moc dobře vím jaké to je když se člověk cítí špatně nebo se mu něco strašného stalo. To ale nebyl případ (případy), které jsem popisoval, to by mohlo být snad jasné.
    

Re: chápat to nemusíš - SuE (web)

no když už mi dojde čtení, tak ve vlaku taky jen tak zírám, někdy přemýšlím, někdy prostě vypnu a relaxuju. A užívám si to že nikam a nic nemusím, dokonce ani kdybych chtěla, tak nemůžu {smile}
    

Re: chápat to nemusíš - White dog (web)

No jasně. Jenže já v tomhle stavu vydržím tak nejvýš 3 minuty. A pak třeba zkusim spát.
    

Re: chápat to nemusíš - SuE (web)

někdy to proste nejde {smile} http://sue.webpark.cz/2003-10_200001.html
    


Re: chápat to nemusíš - Krystufek

Mam takovy pocit, ze nejvic na takove lidi naraziz v prazske hromadne doprave. Tolik kyselych obliceju a nejzajmu jsem jeste nevidel. Asi je to tim vlivem velkomesta. Nevim.
    

Re: chápat to nemusíš - kyjo

Jo, casto mi jizda metrem uplne zkazila naladu.
    


Re: chápat to nemusíš - Andulka (web)

ja jezdim vlakem kazdy den do prace a z prace. ve vlaku si krasne odpocinu. sedim, cumim pred sebe a premyslim o nesmrtelnosti chrousta. nekdy tedy i o necem zavaznejsim. kdyz ale pres osm hodin sedim v praci u pocitace, tak se mi ve vlaku uz nic cist nechce. cist si muzu doma a takhle krasne necham odpocinout oci.{big grin}
    

souhlas - Mirek

Jelikož jsem zjistil, že mě od čtení ve vlaku bolí oči (samé drncání), psát se ze stejného důvodu také nedá (já i normálně píši jak analfabet), tak i já ve vlaku hledím do blba {wink} Sice teď s sebou tahám MP3mana, ale "šňury" maskuju a tak asi vypadám, jak bezdůvodně podupávající si člověk, čumící do blbla {wink}
    


TV - Alfons (web)

Když těmto lidem vypnou TV nebo video atp. jsou ztraceni a zaskočeni nedostatkem vnějších podnětů. Aktivně si nějak vější podněty získat nedovedou (např. ubývá čtenářů) takže bloumají, čumí do blba, případně dělají hovadiny. Degenerace národa probíhá pozvolna, ale účinně.
    

Re: TV - Arthur Dent (web)

Něco na tom bude. Ono čtení je přeci jen aktivní zábava a čumět z okna je na stejné úrovni pasivity jako zevlovat na TV {smile}
    
HotLinks
Zpět na článek