.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

27.10.2003



Stane se, že na ulici potkám někoho, kdo se nechová úplně standardně. Velký pozorovací talent na zvláštní lidi má Filip Rožánek. Ale ani já nezahálím a všímám si zvláštností.

Dnes během cesty od tramvaje do práce jsem se míjel se starší paní. A ta náhle spustila. Aniž by se na mě podívala. Přitom jsme na ulici byli sami.

"To je hrozný, zloději, zloději, vrazi, úchyláci, sadisti. Samý vrazi a zloději. To je reprezentace! To je hrůza! Úchyláci, vrazi, sadisti, zloději!! Aby se člověk styděl že se tady narodil!" A pořád dokola. Nevěnoval jsem ji pozornost, šel jsem rychleji než ona ale její lamentování ke mě doléhalo pěkně daleko. A stále dokola opakovala svou mantru: „zloději, zloději, vrazi! Ostuda! Stydět se za to že žijeme tady! Vrazi!”
Přitom nevypadala, že by ji aktuálně někdo ublížil. Standardně oblečená důchodkyně s plnou nákupní taškou v jedné ruce a s holí.

Je to opravdu tak, že jsou poměry horší než dříve? Že je skutečně mnohem více zlodějů, vrahů, sadistů a další verbeže?
Nemyslím.

Podle mého názoru je takzvaných špatných lidí stále stejně. Pouze jsou více vidět. Doba je taková, že se o nich lidé spíše dozví.
Nevěřím tomu, že by se za dob reálného socialismu — to jest v letech 1948 až 1989 — kradlo méně než dnes. Pouze se to více tajilo. Nikdo mi nevymluví, že tehdejší funkcionáři netunelovali tehdejší státní podniky (v té době byly všechny podniky státní). Ale pokud hrozilo, že se to provalí, tak se vše ututlalo a problémy se nazvaly „přechodným zhoršením způsobeným sabotážemi nepřátelských imperialistů.”
Stejně tak se vraždilo i v těch dobách. V tomto případě to však asi skutečně bylo v menší míře než dnes. Ale co třeba justiční vraždy nebo střelba do lidí prchajících z naší země na západ? To nebyly vraždy?
A sadisti a takzvaní úchylové?
I oni zde žili. Pouze neměli takový prostor k tomu projevovat se na veřejnosti. Podat si v té době inzerát typu „sháním otroka na SM hrátky” bylo naprosto absurdní.

Bavil jsem se s několika dřívějšími funkcionáři. A ti mi potvrdili, že to, co se dělo třeba na různých školeních funkcionářů SSM, byly skutečné orgie, před kterými by se možná červenali leckteří provozovatelé nočních klubů.

A tak mi z řečí té lamentující paní vyplynul optimistický závěr. Dnes si můžeme aspoň zanadávat. To dříve skutečně nešlo. Pokud by v dobách nedávno minulých někdo chodil po ulici a říkal nahlas to co si myslí, zřejmě by ho zavřeli dřív než by se stačil rozkoukat.



Zadal White Dog, 27.10.2003 10:48:54, 14 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/538

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

To byl za komunistu takovy vtip - mudd (web)

Ptali se Americana a Cecha, jak se maji:
Cech: Nemuzu si stezovat.
American: Muzu si stezovat.
    

Re: To byl za komunistu takovy vtip - Vlk (web)

A jiný:
Otázka pro Čecha, Rusa a Američana:
"Jaký je váš názor na fronty na maso?"
Američan: "Co to je fronta?"
Rus: "Co to je maso?"
Čech: "Co to je názor?"
    


Dotázek - Mirek

No mě by spíše zajímalo, proč začala lamentovat, když tě spatřila? {wink}
Jo a mimoto, je lepší, žes žel po té ulici sám. Kdyby byli kolem lidé, tak by se někdo mohl domnívat, že ji doopravdy ubližuješ...
    

Re: Dotázek - White dog (web)

Myslím že začala lamentovat proto, že viděla potenciálního posluchače, tedy mě. Lamentovat pokud někdo neposlouchá nemá smysl.
    

Re: Dotázek - hŔvN (web)

Nekecám: skoro totéž se mi stalo v sobotu ráno, až s tím rozdílem, že jsem byl po opici a babka šla přímo na věc slovy :"Řeknu vám mladej..." Díky svému stavu jsem jí nedokázal vzdorovat a tak jsem si s ní pokecal na téma, jak jediní komunisti mysleli či nemysleli na lidi, jak jsou drahé zákusky, že dobré jsou německé seriály na Primě etc. Rozloučili jsme se poměrně přátelsky slovy:
Babka: Stejně je budu volit (komunisty). Na shledanou.
Já: Já ne. Spánembohem.
Na druhou stranu nám tyto nespokojené babičky budou zvyšovat preference komoušů maximálně tak deset let. hRvN
    

Re: Dotázek - White dog (web)

A kde se ti to stalo? Mě v Praze na křižovatce "Budečská, Lužická".
Jestli nešlo o stejnou babičku.
    


1948 - Alfons (web)

Myslíš že to platí i před rok 1948? Mezi chováním dnešní mládeže a té dřívější je sakramentský rozdíl. Už jen vylézt na větve. Stačí rozdíl v kultuře oblékání. V obyčejné průmce nebo na gymplu do byučování jedině v obleku a šlajfku nebo motýlka. Profesor nebo inža před žáky smekal klobouk, když ho uviděl dřív. Zdravil KAŽDÝ a ne jak hejna dnešních kreténků, kteří neřeknou ahoj ani když míjejí spolužáka ze třídy. Až budeš o něče, psát tak se někoho zeptej a nepiš sem hovadiny.
    

Re: 1948 - Arthur Dent (web)

Panáčku, my si sem můžeme psát co chceme, pokud s tím nesouhlasíte, můžete zde vyjádřit kultivovanou formou svůj nesouhlas. Asi tak.

(Což není připomínka k tomu komentáři, pouze k poslední větě. Nejspíš jste nepochopil, kde se nacházíte - toto není server dělající si nárok na univerzální pravdy, toto jsou stránky osobních postřehů a názorů.)
    

Re: 1948 - Alfons (web)
(26.01.2004 07:04:44)

Vážený bloggere, Vaše reakce je vskutku k věci.
    

Re: 1948 - Arthur Dent (web)
(26.01.2004 07:23:27)

Vážený komentátore, moje reakce se váže k této Vaší větě: "Až budeš o něče, psát tak se někoho zeptej a nepiš sem hovadiny", která byla nejen v kontextu Vašeho komentáře, ale i v kontextu celého článku naprosto mimo mísu. Toť vše.
    

Re: 1948 - Alfons (web)
(30.01.2004 07:09:34)

Koniáši-amatére. Držím ti palce. Jen VY si tady můžete psát co chcete. Tak si teda pište co se sem vleze.
    

Re: 1948 - Arthur Dent (web)
(14.02.2004 13:46:15)

Ano. A to je přesně to co budeme dělat!
    

Re: 1948 - Alfons (web)
(23.02.2004 04:59:00)

Ještě si postavte kolem blogu 3m vysoký plot ať vám sem nikdo neleze a nemůže vás ideologicky nakazit. Nech žije vaše nedoktnutelná stranická buňka!
    

Re: 1948 - Arthur Dent (web)
(23.02.2004 05:11:12)

Vy jste těžce mimo, že? Uvědomte si prosím, že na svých stránkách, které provozuju na své doméně, placené z mých peněz si opravdu mohu psát co chci a poznámky typu "nepiš sem kraviny" jsou tudíž naprosto zcestné.
    
HotLinks
Zpět na článek