.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

29.10.2003



Už jsem to tu zmiňoval — rád vařím a rád jím. Zlí jazykové by mohli dokonce říct, že neskutečně žeru. A někdy je to, věřte mi, nejlepší věc, co můžete udělat.

Otráven z diskuse tady na PNB jsem se vrhnul do vaření a přitom si vzpomněl na své předsevzetí, že budu zveřejňovat některé recepty. Proč ne — udělal to Pixy a o vaření psal i Scalex (škoda že už nepíše, opravdu škoda...)

Já sám nejsem kuchař a mé vaření se nechá popsat výrazem Nouze naučila Denta vařit. Jsou věci které nezvládnu a jsou věci, do kterých se pustím s odvahou. Pak se mi stane, že zvedám telefon, volám svoji mámu a ptám se ji na zásadní otázky jako „vono mi to nechce kynout...” nebo „hele, vono to těsto furt lepí a lepí...” Nojo, no, žádný učený z nebe nespadl. Přes některé dílčí nezdary však nepodléhám a vařím dál a znovu.

Pro ty, co rádi experimentují a jsou na tom podobně jako já, tedy zveřejním pár receptů, když budete mít někdo nějaké vylepšení nebo nápad nebo něco vlastního, napište. A začínám celkem jednoduchým receptem na jídlo, které je hotové za třičtvrtě hodiny, pokud to vezmete hopem a jste na to dva, tak i za půl.

S tímhle receptem přišla manželka ondyno odněkud, a nazývá se Masové kuličky s mírně pikantní omáčkou a těstovinami. Upozorňuju White Doga a svou sestru, že mírně pikantní v tomhle případě znamená, že vám dvěma to nebude vůbec připadat pálivé!

Takže ingredience: Půl kila mletého masa (vepřové + hovězí půl na půl), cibule, papriky (nejlépe půlka červené, půlka žluté, půlka zelené), 2 nakládané okurky, fazole (nejlépe Western fazole od Olmy — jsou výborně ochucené), malý protlak, bazalka, dvě lžíce plnotučné hořčice, pepř, sůl, kořenící směs Gyros.

Když tohle jídlo vařím, požádám manželku o pomoc a nechám ji krájet cibuli (umí to najemno, já jen nahrubo), papriky a okurky. Zatím si v míse zamíchám mleté maso s dvěma lžícemi hořčice, opepřím, osolím, přidám směs koření Gyros a žmoulám kuličky (k tomu se ještě vrátím).

Zatímco žmoulám, dám si vařit těstoviny, nejlépe takové ty trubičky. Jakmile má manželka nakrájenou cibuli, rozpálím si na hluboké pánvičce olej a cibulku osmahnu, pak přidám kuličky a opékám.

K nakrájené paprice a okurkám přidám Western fazole a malý protlak (když nemám, použiju kečup), okořením jemně bazalkou a tím mám připraven základ na omáčku. Jakmile jsou kuličky opečeny (pro kuchaře — začátečníky: Poznám to tak, že jednu vyndám a rozkrojím. Když je uvnitř ještě červená nebo růžová, tak není hotová!), přidám tu směs k nim. Celé to ještě pět minut vařím.

Po pěti minutách bývají už i těstoviny hotové, proto je scedím a v hrnci smíchám s těmi kuličkami a omáčkou. Tím je to hotovo a může se to všechno podávat. Já ještě strouhnu na všechno trochu sýra, jsem totiž milovník sýrů (ne že bych byl nějaký sýroznalec, miluji je čistě jako konzument a rád je přidávám do jídel.)

A teď k praktické stránce žmoulání kuliček: Když jsme to vařili poprvé, tvrdila mi manželka „žmoulej, žmoulej, kuličky musí být tak maximálně dvoucentimetrové...” Tak jsem žmoulal žmoulal, kuličky se mi na sebe lepily a když jsem je pak začal opékat, tak se roztrhaly a byla z toho masová drť. Od té doby tedy na žmoulání kašlu (úspora času je asi deset minut) a na cibulce to mleté maso pouze osmahnu — jak je v něm ta hořčice, tak u sebe stejně moc nedrží a dělá jen takové malé hrudky. Uznávám sice, že by kuličky byly estetičtější, ale tohle je taky dobré... Možná by pomohlo vrazit do toho vejce, ale manželka prohlašuje, že jí ta masová drť vyhovuje...

Jako přílohu lze údajně použít i rýži nebo brambory, ale nevím, nezkoušel jsem to.

Příště bude zase něco, co připravuje manželka — nejspíš Zapékané brambory s brokolicí.


Zadal Arthur Dent, 29.10.2003 20:19:33, 12 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/545

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - Mahu

vyzkousim a na tu brokolici se uz moc tesim - mam brocoli obdobi,tak beru vsechno{smile}
    


Draku! - pixy

Čtu a sliním. Jak by tohle vysvětlil Pavlov?
    

Re: Draku! - Jerry (web)

Někdo zvoní? {smile}
    


Re: Draku! - Arthur Dent (web)

No, až to budu zase vařit, vyfotím našeho dobrmana v detailu, kterak stojí, strašně zoufale kouká na to jídlo (protože mu nechci dát svou porci) a sliní až hamba... Pak pochopíš, co by tomu řekl Pavlov {smile}
    


Trochu mi to pripomina - mudd (web)

recept na morskeho jezika z Kucharky starenky Oggove: "Dulezite je nepouzit ani kousek z morskeho jezika".
Tady se to jmenuje "Masove kulicky ..." a recept konci "kulicky by byly estetictejsi, ale tohle je taky dobre" {big grin}
Jinak jsem taky milovnik syru a pak jeste do vetsiny techhle jidel ze skupiny "hňahňa" pridavam cerne pivo a bily jogurt (ten az nakonec)
    


Já také vařím - Jiri Krakora

Dám do rychlovarky vodu(cca 250ml) a pak ji zapnu. Nez se voda uvari, pripravim si svuj specialni salek-puclak, ktery jsem dostal z lasky k narozeninam a vlozim do nej jeden sacek libovolneho caje(ale radeji ne zeleneho). Pak to preleji uvarenou vodou, necham tak tri, ctyri minuty vylouhovat a voila, caj je na svete.

P.S. Tenhle recept bych prosil nikde jinde nepublikovat, chtel bych si na nej udrzet vyhradni pravo. {smile}
    


Dobrou chut - pani Dentova (web)

Ty "trubicky" najdete pod obchodnim nazvem Penne. Kupuji ceske, jsou cca o pulku levnejsi, a chutovy rozdil jako negurman nepoznam. A jelikoz varime jak pro cele pribuzenstvo, pripadne uspory jsou znat - i kdyz my je stejne prostrouhame v syrech.
    


Hm-cožpak o to,zní to zajímavě... - nonsense

... ale mam zasadni problem v 8.odstavci-"...jakmile má manželka nakrájenou cibuli,rozpálím si na hluboké pánvičce olej..."
Nemam totiž manželku-tak jak pak mam vědět kdy rozpalovat olej??{sad}
P.S.:Myslíš,že bych si mohla pučit Tvoji? i když...fungovalo by to pak-když by ta pučená manželka byla zároveň moje švagrová???
    


Vzpomínka z dětství - nonsense

to ŽMOULÁNÍ.... nerikej,Arture,ze si taky nevybavujes svou babicku pri snidani-kterak pije bily kafe a hazi do nej... [ble-se mi navaluje]...drobecky z rohliku/chleba/kolace... ktery predtim-hmatem mistra-postupne zpracovavala-uvalela-nabalila-uŽMOULALA v kulicku [fujblehumus] .... mno-dobrou chuť ,)
    


tu sa musi doporucit vyborny web - rony (web)

tak pre tento spot sa hodi tento link:

http://www.dobre-jedlo.sk/

(pozor, ta pomlcka je tam dolezita)

Pise to Miro Vesely, ktoreho pred casom ktori chvalil kvoli inym projektom.
    


Mnamka! - Marketa P.

Arture, diky! V sobotu jsem uvarila, manzel zmoulal a uzmoulal dokonale dvoucentimetrove kulicky, a i pres nedostatek fazoli jsme si nesmirne posmakli!
    

Re: Mnamka! - Arthur Dent (web)

Tak to mě fakticky těší...

A s těma fazolema je to ještě asi dvakrát lepší! {smile}
    
HotLinks
Zpět na článek