.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

31.10.2003



Před několika lety to byla nákaza BSE, pak slintavka a kulhavka, nyní opět BSE. Proč se kvůli tomu vraždí celá stáda? Vždyť je to tak jasné...

Krav je prostě v Evropě moc. A v nepřehledném systému dotací, kdy majitelé hovězího dobytka mohou dostávat příspěvky na jejich chov by se to jen tak nezměnilo.
Pokud by politik zemědělcům řekl něco jako „přestaňte s chovem krav a dělejte něco jiného” tak by se se odepsal. „Krávy choval můj otec, dědeček, pradědeček blablabla... a nějakej blbeček mi nebude radit co mám dělat.” Souhlas! Politik který nepozná vidle od rýče nemá kredit k tomu aby kafral do zemědělství.
Ale co s tím? Spotřeba masa klesá, mléka také. Seberte zemědělcům dotace a začnou volit populisty. Je potřeba zásahu vyšší moci.

A tak se vymyslí, že pokud je nějakou chorobou napadeno jedno zvíře, vybijeme celé stádo.
"Slintavku a kulhavku jsme občas měli a žádná zvířata kvůli tomu nebylo třeba porážet. Buď kráva přežila nebo ne" říkají zkušení sedláci, jejichž rody hospodaří po celé generace.
"Zvířata jsou po porážce stejně testována na přítomnost BSE. Takže se vybitím čtyř, pěti, stojednaapadesáti, osmsetčtrnácti kusů stejně nic nezmění!" říká každý kdo má v hlavě funkční mozek.

Argumenty znějí logicky. Potíž je v tom, že o to vůbec nejde.

Jde o to zbavit se co nejvíce kusů zvířat natrvalo. A pokud možno tak, aby to vypadalo jako že jde o vyšší zájem.

Takže:
ze zemědělského, chovatelského, spotřebního hlediska je masové vybíjení nesmyslné.
z hlediska politického, ekonomického jde o jedinou možnost.

Nejsem v žádném případě odborník na zemědělství. K tomuto oboru jsem se dostal nejblíže v 16ti letech, když jsem si s Arthurem přivydělával na brigádě v JZD.
Myslím si ale jednu věc — a jedná se o můj laický názor. Pokud je něčeho příliš (v tomto případě kraviček, telátek a dalšího bravu), je nutné stavy omezit.
A různé nemoci typu BSE jsou skvělým populistickým argumentem.

Mám jen strach z jedné věci. Co až bude potřeba omezit stavy například psů, přistěhovalců. automobilů, důchodců, telefonů, rybářů, nemocných... Ona se nějaká cestička, jak cokoliv zdůvodnit, vždycky najde.


Zadal White Dog, 31.10.2003 11:13:44, 7 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/550

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Predpokladam, ze je to odpoved na tohle? - mudd (web)

http://mudd.wz.cz/2003-10.html#310919
    


ad "seberte zemědělcům dotace a budou volit populisty" - mudd (web)

a koho voli ted?
Krav je podle mne tolik, aby si na sebe vydelaly. Dneska to neni masem a mlekem, ale dotacemi. Presneji receno dotacemi, ktere zarucuji vysoke ceny za celni barierou.
Problem je v tom, ze ti lidi ze zemedelstvi pak pujdou do prumyslu a sluzeb, kde budou pobirat jine dotace a jejich vyrobky budou prodejne jen diky dotacim a celni bariere.
    


 - Jiri Krakora

Stavy přistěhovalců, automobilů a důchodců bych omezil už teď. Chtělo by to vymyslet něco skutečně razantního a populistického, protože vymlátit takový domov důchodců jen tak, to je docela silný kafe. {smile}

Mimochodem, nečetl jste Cestu krve od Jiřího Kulhánka? Tam je docela dobře popsáno, jak ekologičtí aktivisté radikálně omezovali počty benzinových přibližovadel. Stačila jim na to bomba na podvozku a zase o jednoho trabanta se strejcem v rádiovce méně.
    

Re: - mudd (web)

Toho Kulhanka jsem cetl a presne tuhle cast jsem chtel dat na web. snad se k tomu konecne dostanu
    


 - Nonsense

s Arthurem v JZD????????
    


    


BSE - vzteklina

nevim o co komu jde, stejně všichni na něco takovýho za pět deset let zaklepeme bačkorama, kdoví jestli něco podobnýho neroznáší můj pes dechem, nebo kočka pohledem, ale až na to někdo příde, bude pozdě jako u BSE
    
HotLinks
Zpět na článek