.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

03.11.2003



Psali dnes v novinách, co se podávalo na obědě. Václav Klaus a Vladimir Putin si dávali do nosu. Jedna věc mi ale vrtá hlavou...

Občas čtu, co se servírovalo na nějaké recepci, setkání politiků, pracovním obědě nějakých diplomatů. Nebo při večeři na počest kdejaké královny, nějakého šlechtice, státníka a podobně.

Naprosto chápu, že jídlo musí mít úroveň. A je mi naprosto ukradené, kolik takové menu stojí peněz. Rozhodně nebudu lamentovat nad nákladností reprezentativních akcí.

Přečtěte si však jaké bylo menu na setkání našeho a ruského prezidenta.

Kaviár, losos s citronem, štičí medailonky v aspiku, uzená divoká kachna, divoká husa s dušeným zelím, kančí speciality, svíčková pečeně, bliny (to je něco jako lívance, pro neznalé ruštiny) z pšeničné mouky, jelení a kančí klobásy opékané s česnekem, rybí polévka „soljanka”, pstruh vařený s chřestem v páře.

Ještě jednou zdůrazňuji — naprosto chápu, že nabídka jídla při setkání dvou státníků musí být reprezentativní. Každý hostitel se snaží nabídnout to nejlepší. Takže z výše uvedeného seznamu pokrmů mě nic nepřekvapuje, kdybych měl nějakou významnou návštěvu hostit já, taky bych se snažil o příjemné občerstvení.

Ovšem pokud si já dám oběd, tak jsem obvykle po dvou chodech (polévka a hlavní jídlo) většinou zcela nasycený. A pokud si dám třetí chod — třeba dezert, tak jsem doslova přecpaný k prasknutí.

Menu obou prezidentů mělo minimálně 11 položek.

Jak dokázali sníst tak obrovské množství jídla???


Zadal White Dog, 03.11.2003 10:20:40, 5 komentáře...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/557

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - Petr (web)

Jenomže ty se taky těch binů vždycky přežereš, zatímco oni si tu dloubnou do kachničky, tu do pstruha - a je to.
A celé se to připravuje pochopitelně kvůli tomu, že zbytky si může personál odnést domů!
    

Re: - Arthur Dent (web)

To je přesně moje teorie... Tajhle udloubne prezident trošku masíčka, támhle zobne premiér kaviáru a zbytek se vyhodí (no... zbytek sežerou řidiči, ochranka a vůbec personál, co je zadobře se šéfem protokolu).

Druhá teorie, co mám, vychází z toho, že dřív byly takovéhle opulentní hody běžné - přijel král s družinou, tak zabil hostitel sto dvacet volů, stopadesát prasat, několik tun pávů (kvůli pavím jazýčkům) atd. a pak to sežrali sami, protože život byl v té době drsný a lidé těžce fyzicky pracovali... No a tenhle zvyk se udržel...

No, ne tak úplně. Kdyby dnes prezident při příletu nějaké hlavy státu pobil sto dvacet volů, tak by za chvíli ve státní správě nikdo nezůstal...
    

Re: - Tokugawa (web)

{big grin}
    


:) - Niky (web)

Ale to neni tak, ze dostanou plny talir jidla. Toho jidla je tam proste jenom kousek.
    


Časem si zvykne každý;-) - nebko (web)

Za prvé - nejsou tam oni dva ale ještě doprovod čítající několik až desítek lidí. Za druhé - oba jsou již zcestovalými politiky a jejich žaludky jsou dostatečně roztažené na přijímání velkého množství stravy (na internetu určitě koluje fotka V. Klause v korzetu, který nosí mimo pracovní večeře{smile}. Za třetí - nejedí určitě všechno, když si dají husičku, nebudou už kachničku!{wink} A dalších 997 ZA si nechám pro sebe...:o)
    
HotLinks
Zpět na článek