.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

12.11.2003



To by mě zajímalo, co kdo poslouchá za hudbu. Já poslouchám všechno možné. Ale starší věci se mi líbí více, protože jsou léty prověřené.

Můj soukromý top-ten se už několik let nemění. Jsou v něm: Jimi Hendrix, Eric Clapton, Led Zeppelin, ZZ Top, Janis Joplin a podobní pardálové.

Existuje mnoho nových muzikantů a skupin, které se mi opravdu velmi líbí. V poslední době například hispánský hip-hop v podání Cypress Hill nebo Control Machete (ach jo, zase jsem o pár let zpět, že?). A plno dalších nových a dravých muzikantů. A to je dobře.

A ohledně hudebních stylů — také si až tak nevybírám. Myslím si, že v každém stylu se najdou věci výborné, průměrné i špatné. Nelíbila se mi například dechovka. Takový ten Pepíček Zíma, Vlachovka, Budvarka, Velkopopovická Kozlovka a podobné kutálky. Pak jsem ovšem někde zaslechl nějakou balkánskou dechovku a bylo mi jasné, že i v tomto žánru existují skvělé věci.

Ale jak říkám — staré pecky, to je něco jiného. Už na nich ulpěla patina. Odolali působení mnoha let a mají mi stále co říci.

A díky internetu jim i rozumím. Tedy — je možné najít si jejich texty. Velmi doporučuji pokud se chcete zdokonalit v angličtině, mě to opravdu pomohlo.

Ale proč o tom píšu — kdysi dávno, pradávno (12. 9. 2002), vyšel v Reflexu článek „O čem se zpívá”, kde jsou hezky rozebírané texty písniček a jejich srozumitelnost. Ten článek je opravdu zajímavý a doporučuji ho ke čtení.
Na konci je 15 textů našich i cizích interpretů. Čtenář má určit, kdo složil který text. U našich se mi to podařilo kompletně, u zahraničních asi z poloviny.

Tak mě napadlo — i já zkusím nadšeným čtenářům dát jeden minikvíz. Zde je úryvek z jedné písničky velmi známé kapely. Zkuste určit, kdo je autorem, jak se písnička jmenuje a proč jsem do minikvízu vybral zrovna tohle hudební dílo.
Nápověda: ta hudební skupina, co tu písničku nahrála, patří k největším rockovým legendám všech dob.

Takže směle do toho, zde je část textu:

Didn't take too long 'fore I found out,
what people mean my down and out.
Spent my money, took my car,
started telling her friends she wants to be a star.
I don't know but I been told,
a big-legged woman ain't got no soul.

All I ask for when I pray,
steady rollin' woman gonna come my way.
Need a woman gonna hold my hand,
won't tell me no lies, make me a happy man.


Troufnete si na to někdo? Úspěšný řešitel získá nějaký titul, pro který zatím nemám jméno.




Zadal White Dog, 12.11.2003 12:25:39, 7 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/580

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

S boží pomocí - loar

tipuju na Led Zeppelin {smile}
http://www.led-zeppelin.com/EMl4.html
(bůh má jméno google {big grin})
    

Re: S boží pomocí - loar

P.S. Zbytek nechám na nějakého úspěšného řešitele...
    


Nebylo by lepší nějaký Black Cat? :) - pixy

Už jsem se smířil s tím, že textům prostě nerozumím a že je neposlouchám. Ale u tohohle mi nějak (bůhvíproč) připadalo, že by to mohlo být něco se zelím. A fráze "ain't got no soul" mi přišla jako jediná trošku povědomá... Sice mi pomohl zpěvník, ale hledal jsem správně - a ten "Black Dog"{wink} jsem si taky hned pustil... A zjistil jsem, že to jedna z mých nejoblíbenějších pecek od Řízené Vzducholodi, u které jsem jen neznal jméno ani text - a dokonce to slýchám denně, anžto je to součást jednoho jinglu na rádiu Beat{wink}

Ale to jen proto, že jsem se relativně nedávno hrabal v textech LZ - to když jsem se na stránkách Vlasty Redla dozvěděl, že mezihra z "Vracaja sa dom", kterou jsem považoval za jejich úžasnou vypalovačku a na koncertech se z ní rozpouštěl, není nic víc než kus z Gallows Pole od LZ (kterou jsem neznal) a že si ji musím okamžitě zařadit mezi jejich největší pecky. To je FAKT žrádlo...
    

Re: Nebylo by lepší nějaký Black Cat? :) - Jerry (web)

Tak tu jsem taky neznal. Na (původně) lidovku to má dobrej odpich. Ale už jsem asi vážně hooodlně dlouho nebyl naživo na Redlovi, Vracaja sa dom jsem na koncertě nikdy neslyšel a v nahrávce to není.
    

Re: Nebylo by lepší nějaký Black Cat? :) - Arthur Dent

Díky... Furt přemejšlím, co si pustím k vaření guláše se sojovým masem... A už to vím. Vlastu Redla!
"ať aspoň chvílu je všecko tak hezky sudé..." {smile}
    


Oba máte čestné uznání - White dog (web)

za dobrý postřeh a správné určení.
Tahle skladba je opravdu nádherná vypalovačka, moje oblíbená. A nejen kvůli názvu "Black Dog" {smile}
    


 - student (web)

Já mám rád arabskou a řeckou hudbu. Libí se mi i když textům většinou nezumím. Prostě tá (cizí pro mě) arabština zní nádherně. Tohle posloužilo inspirací k tomu, abych jsem se začal učit arabsky {smile} Pravidelně se tomu nevěnuji, ale občas se do rukou padne učebnice a tak se naučím nějakému slovíčku. Abecedu už jsem se naučil.

Stalo se Vám někdy, že se cizí řeč Vám líbila i když jste nerozuměli ani slovu? Co tak třeba polština nebo turečtina? {smile}
    
HotLinks
Zpět na článek