.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

20.11.2003



spusťte CHKDSK a chybu opravte!

Tak takováhle hláška na mě dnes vyskočila z hlubin mých WinXP, když jsem spouštěl cmd.exe. Jen taková nenápadná a za chvilku zmizela, tak jsem ji ignoroval, ale přesto jsem pro klid duše ten CHKDSK spustil. Proběhl, nic nezahlásil. Ale hláška se objevovala pořád.

Podíval jsem se tedy do složky windows a co jsem neviděl? Ehm, no — soubory jsem neviděl! Bylo jich tam asi všehovšudy třicet, od A do C a dál nic.

Zkopíroval jsem důležité soubory na druhý disk (mám s CHKDSK své zkušenosti) a dal jsem chkdsk /F. A objevilo se hlášení o tom, že se svazek používá a že restart...

Dobrá, tedy restart. Po restartu začaly Windows nabíhat, začaly kontrolovat disk C, to jsem psychicky nevydržel a šel jsem hledat instalační CD.

Když jsem se vrátil, tak se počítač právě rebootoval. Asi mi něco uniklo... Začaly nabíhat Windows, začaly kontrolovat disk C, to už jsem si u toho počkal, proběhly všechny tři fáze a RESTART.

Znervózněl jsem a sledoval, jak nabíhají Windows, kontrolují disk C, kontrola probíhá a jak se počítač restartuje.

Psychicky jsem se začal vyrovnávat s tím, že mě čeká den strávený instalací Windows, všech programů a nastavováním všeho možného. A než jsem se s tím smířil, Windows naběhly.

V adresáři Windows jsou ty soubory co tam byly předtím — předpokládám, že NTFS není jen tak nějaké ořezávátko a nenechá se podobnou blbostí vykolejit. Ale co to bylo netuším, jak se to stalo nevím. Máte někdo podobnou zkušenost?


Zadal Arthur Dent, 20.11.2003 2:36:16, 8 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/599

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - Jan Bien (web)

Mrknul bych do systémových událostí, tam by mohly být podrobnosti o opravených chybách.
    


Něco podobného - Mamlas (web)

Instaloval jsem nové ovladace pro Geforce a to přímo od výrobce karty. V pulce se najednou objevilo chybové hlaseni ze instalator nemuze poznat kartu a ze to zrejme neni produkt one firmy (uz tohle bylo dost divne - prece nejsem uplny idiot stahnul jsem ty pro moji kartu). No nic - reset - XP nabehly - chvili nic a opet reset jenze neplanovany. Musel jsem to nainstalovat komplet cely znova.
    

Re: Něco podobného - Mamlas (web)

A dodam jeste malickost z dnesniho rana - nainstaluji program a chci ho spustit. Jenze na plose nic a v nabidce start taky nic. Nevadi programek uz je starsi a treba ma problem. Tak si udelam ikonku na plochu. Najdu spousteci soubor - f:\...\neco.exe, next, pojmenuji ikonku, next, soubor c:\...\neco.exe neexistuje. Ale ja ho nasel (a mam) prece na disku F! Doted jsem to systemu nevysvetlil.
    

Re: Něco podobného - Vesničan (web)

Pošli mu informaci mejlem. To je jenom zádrhel v komunikaci!
    


Re: Něco podobného - JIBorg (web)

No tohle nekdy dela kdyz se zapomenou ty uvozovky nazacatku a na konci a ten soubor je v adr. s mezerou (napr. Program files).Uplne nejjistejsi je v takovem pripade dat mistni nabidku/Odeslat/Plocha(Vytvorit zastupce)
    


 - johnny (web)

Se čtením tohodle příspěvku mě jímala hrůza, stejně jako asi autora když to probíhalo naživo {smile} Já teď řeším takový problém, kdy si jeden program neustále vytvářel soubory, které teď nejdou smazat. Jdou přesunout v rámci disku, ale ne smazat. Z konzoly winXP na ně není přístup.
    


Problém BIOS + disk přes 32 GB - Radek Novák (web)

Podobný problém s checkdiskem (ScanDisk) se objevuje u XP v případě, že máte v PC desku se starším BIOSem, který má problém s korektní podporou partition větší než 32 GB. Obvykle nepomůže ani přenastavení jumperem na disku, čímž sice srazíte použitelnou velikost disku na 32 GB, ale stejně to s Windows XP chodí divně. Řešení je několik: nový motherboard, update BIOSu, disky pod 32GB. Stačí si vybrat. Testoval jsem PC, který mělo problém, že při každém druhém spuštění našel ScanDisk vadné sektory a odstranil je.
Jinak XPéčka frčela dobře, do doby než ScanDisk našel vadné sektory, které patřily syst.souborům a zahodil je!!! K tomu chci říci, že systém, který nalezne poškozené soubory vlastního kernelu a nepožádá o jejich obnovení z inst.CD je pouhou atrapou operačního systému.
    

Re: Problém BIOS + disk přes 32 GB - Arthur Dent (web)

Deska je ASUS A7V8X-X, tedy "hodně nová", disky 40 a 80GB, řešení "mít disky pod 32GB" je pro mne nepřijatelné - narážím na omezení EIDE na 4 zařízení.
    
HotLinks
Zpět na článek