.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

01.12.2003



Několik posledních let se objevují v kdejakých magazínech a víkendových přílohách novin „prorocké” články, které věští, co se stane v dalším roce.

(Prosím — než začnete psát komentáře, dočtěte si celý článek, ať nekomentujete jen první dva odstavce! Vyznění je totiž jiné, než se z prvních odstavců může zdát.)

Určitě to znáte: Článek přes dvě stránky, všude hvězdičky a titulek ve stylu: „Co nás čeká v roce 2004 (Astrolog Petr Messany odhaluje roušku tajemství)”.

Každý rok si umiňuju, že si ty proroctví schovám a napřesrok se nad nimi báječně pobavím a každý rok na to buď zapomenu nebo mi někdo (nebudu jmenovat...) ty časopisy začátkem února vyhodí. Takže nemám možnost zkontrolovat, jestli „v srpnu vstoupil Jupiter do třetího domu a pro Českou Republiku to znamenalo nějaké závažné změny v politice...”

Vím, že je to především hra a nevážné rozptýlení před Silvestrem. Překvapuje mne ale, kolik lidí mi tyto informace hnedle v lednu sděluje jako jasná fakta: „Hele, to nemá smysl, v červnu udeřej teroristi, věštila to Růžičková z lógru...”

A protože na jednu stranu vím, že jsou věci „mezi nebem a zemí”, o kterých nic nevíme, na druhou stranu mi ale konkrétně takovéto předpovědi budoucnosti připadají jako tchořovina, rozhodl jsem se: Letos dám ty předpovědi sem na blog, hezky i se zdrojem a přesnou citací... Tak bude každý moct průběžně kontrolovat, jestli a jak se ty předpovědi plní.

Tak proč to vlastně chci celé podniknout? No hlavně proto, že se mi dostala do rukou kniha o proroctvích někdy z roku 1994, kde byla na konci uvedená proroctví pro roky 1995 — 2000 od Edgara Cayce, Nostradama, indiánů Hopi... No a nesplnilo se žádné. Ani doslova, ani obrazně. Ovšem — člověk si to uvědomí až ve chvíli, kdy je čte zpětně. Docela to změnilo můj vztah k lidem, kteří mi v diskusi tvrdí: „To předpověděl už Nostradamus!”

Takže až mi zase někdo bude tvrdit, že se stane to a to, protože „to věštila Dagmar Kludská v Květech”, budu mít tady důkaz, který mi potvrdí nebo vyvrátí věrohodnost takových předpovědí.

Předpokládám, že obdržím několik komentářů od lidí, kteří mi budou spílat, že oni byli u astrologa (kartářky, druida, augura, šamana, rabína...) a ten velmi přesně věděl, co zažili až dosud a velmi přesně jim předpověděl, co je čeká. Proto upozorňuji předem: Já vám to neberu, mně se to nestalo, ale nemohu proto říci, že to není možné! Nejsem rozhodně z těch, co šmahem zamítají uznat existenci čehokoliv „paranormálního” jen proto, že to věda ještě neobjevila. Ale nezlobte se, na druhou stranu teoriím pana Maška a spol. věřit opravdu nemohu.


PS: Nemáte někdo nějaké takové časopisecké předpovědi z loňska pro letošní rok? Podělte se...


Zadal Arthur Dent, 01.12.2003 17:30:45, 10 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/621

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - Jiri Krakora (web)

A kdy to bude? Ty předpovědi? Zajímalo by mne totiž, jestli se konečně příští rok moje přítelkyně vdá? Jinak tyčinku Mars mám doma každou chvíli, a že by se pokaždý něco změnilo v politice, to ani náhodou. Moje máma taky vždycky odněkud vytáhne zaručené datum konce světa. Když se jí rok na to vysměju, vytáhne další, ještě zaručenější. Ona je strašně pověrčivá. Ale na druhou stranu, když jí bylo osmnáct, tak jí kartářka předpověděla, že jí pátý manžel zabije. A přesto se nebála vdát se šestkrát. Já jí pořád říkám, že její pátej je ještě pořád naživu a může jí kdykoliv majznout, nebo zapíchnout, ale v tomhle případě zase tak pověrčivá není. Mě zase prý doktoři v šestém měsíci života předpověděli, že mi zbývá pár týdnů, no a jsem tu stále, že? A s Nostradámem se nejlépe vypořádal Ondřej Neff v prvním díle své trilogie Milenium. Za vším jsou mimozemšťani a basta.
    

Re: - Jiri Krakora (web)

Jo on to byl Jupiter a ne Mars a navíc je v třetím domu od nás, no tak to neznám.
    


Nevím - Mudd (web)

nevím jak Jupiter ve třetím domě, ale Špidla v Lidovém domě předpovídal tohle: [www.socdem.cz/volby2002/index_mamaJ.htm]
{big grin}
    


Kam se ty casopisy ztraceji?! - pani Dentova (web)

Nikdo ti casopisy nevyhazuje. Prubezne si je odvazi tva svestra.
    


    


    


 - IP:195.146.126.22 (web)

Já hledám adresu paní Kludské, ale marně.Asi před pěti lety moje maminka vyhrála soutěž a první cena byla výklad z karet od p.Kludské.Hodně věcí se splnilo a mimo to i to, že já budu velmi smutná a sama.Zemřel mi muž a jsem opravdu sama a smutná.tak nevím.Chtěla bych její adresu a vědět, jestli někdy moje samota odejde.Anebo já?
    

Re: - Arthur Dent (web)

Hledáte dobře, ale na blbém místě...
    

Re:kontakt??? - martina (web)
(23.04.2005 19:53:18)

Dobrý den,
ráda bych také navštívila paní Kludskou,ale marně scháním na ní kontakt.Prosím pomůžete mi???
Děkuji
    

Re:kontakt??? - Arthur Dent (web)
(23.04.2005 19:57:03)

Ne. Kontakt na paní Kludskou nemám, ale možná někdo ano...
    
HotLinks
Zpět na článek