.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

09.12.2003



Občas člověk narazí na zajímavé myšlenky, které stojí za to si někam poznamenat. Obzvlášť když dokáží vyprovokovat víc otázek než kolik dávají odpovědí.

Dnes jsem si šel do knihovny pro knížku, kterou jsem měl zamluvenou a na kterou jsem se těšil: Ubavit se k smrti od Neila Postmana. Protože jsem šílený knihomol (můj stupeň knihomolovitosti podle Liebermanna — Spinnela je 8E-F), tak jsem nevydržel, hned za dveřmi knihovny jsem knížku otevřel a za chůze jsem začal číst. A kdyby na mne nečekal pes, asi bych se do knihovny ještě vrátil pro další knihu — Konec civilizace Aldouse Huxleyho...

V předmluvě k českému vydání toho Postmana [Mladá Fronta, 1999] je napsáno (cituji):

"(...) V Huxleyho vizi však k tomu, aby lidstvo přišlo o svou autonomii, zralost a historii, není žádný Velký bratr třeba. Podle Huxleyho si lidé svého diktátora nakonec zamilují a technologie, které podvracejí jejich schopnost přemýšlet, začnou zbožňovat.

Orwell se obával těch, kteří zakážou knihy. Huxley se obával, že knihy už nebude třeba zakazovat, protože nebude nikdo, kdo by je chtěl číst. Orwell se obával těch, kteří nám zamezí přístup k informacím. Huxley se obával těch, kteří nám jich poskytnou tolik, že nás to dovede k pasivitě a egoismu. Orwell se obával, že před námi bude skrývána pravda. Huxley se obával, že pravda se utopí v moři bezvýznamnosti. (...) Stručně řečeno, Orwell se obával, že nás zničí předmět naší nenávisti. Huxley se obával, že nás zničí předmět naší lásky."


Mám dojem, že je to kniha, kterou bych si měl (po 1984) také přečíst. Do knihovny jdu hned zítra...

PS: Zítra od 00.25 (tedy za dvě a půl hodiny) na ČT2 — Farma Zvířat. Doporučuji naprogramovat video!


Zadal Arthur Dent, 09.12.2003 21:46:56, 3 komentáře...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/641

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

mno - deliverance (web)

když vynechám ten blábol z mladý fronty...
jak konec civilizace tak 1984 jsou geniální knihy a měl by si je přečíst každej... potom je tu ještě ostrov od huxleyho což je naopak optimistická vize lidský společnosti. ve finále je ale autor i tak skeptickej a prokazuje svůj realismus. vřele doporučuju všechny tři. co se pořadí týče, nejdřív orwell, pak huxley :o)

z orwella je pak zajímavá kniha esejů - uvnitř velryby a jiné eseje. občas trochu zdlouhavý, ale stojí za to.
huxleyho literaturu zbožňuju, tudíž od něj ber všechno co se nabízí... :o)

no a nakonec - neodpustim si komentář k videu. filmy nikdy nedokážou nahradit ten prožitek a hodnotu knihy {sad}
    

Re: mno - Arthur Dent (web)

1. Blábol nebyl od MF, byl od autora.

2. Viz jinde - nějaká bestie si tu knížku pučila přede mnou!

3. Zkusím.

4. Nojo. To hlásám taky. Dokonce hlásám i to, že ani knížka v palmtopu nedokáže nahradit ten pocit, který člověk má, když drží knihu v ruce... Ale v konkurenci programů tento týden mi připadlo vhodné na to upozornit.
    

Re: mno - deliverance (web)

1. zmátlo mě "[Mladá Fronta, 1999]" :o)

2. antikvariáty, případně kosmas nabízí ostrov v pěkným vydání za 219,- :o)

3. zkus.

4. mě čtení z monitoru dostává z koncentrace, pak si neumim knížku vychutnat... s palmem nemám zkušenosti, ale asi to bude mít podobnej efekt :o) konec civilizace sem jinak tušim viděl kdesi na netu (v češtině). ale papír je prostě papír :o)
    
HotLinks
Zpět na článek