.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

10.12.2003



Občas mě překvapuje, jak laická veřejnost pohlíží na počítače Apple. K této úvaze mě inspiroval řetězčin článek. Pokusím se uvést na pravou míru nejen některé mýty a polopravdy, ale upozornit i na některé skutečné nevýhody.

Počítače — jak na platformě Windows, tak Apple Macintosh — znám z pozice obchodníka. Tyto produkty prodávám již nějaký ten rok. Proto si troufám tvrdit, že oba typy počítačů trochu znám. Nejsem ale servisní technik, takže nějaké detailní podrobnosti také nemusím vědět.

Chtěl bych jen upozornit, že nemám žádný soukromý ani profesní důvod upřednostňovat jakoukoliv platformu na úkor druhé.

Nejprve jednu příhodu ze života. Nějací zedníci opravovali fasádu na domě, kde pracuji. Jeden z nich mě požádal, jestli bych mu něco nenašel na internetu. Pak si uvědomil, že ve firmě „jedeme” na počítačích Apple a omluvil se:
"Jo pardon, vy vlastně děláte na těch mekách, tam přece internet nefunguje."
"Proč by neměl fungovat?"
"No to se přece ví, že meky nejsou na internet, že tam nefunguje."
"Jak 'to se ví' — kdo vám to nakukal?"
"Takže na mekách jde internet? No to jsou věci!"

Co si lidé myslí o Mecích — tedy uvedení věcí na pravou míru a zároveň ukázka výhod:

1) Je to stroj jen na grafiku
Nesmysl. Na těchto počítačích spustíte programy z jakéhokoliv myslitelného oboru. DTP, hudba, střih filmu, hry, kancelářské aplikace, účetní programy (i české), speciální aplikace (vědecký, výzkumný software) a další a další...
2) Nespustím na nich programy pro Windows
Není zcela pravda. Existuje například program Virtual PC, pod kterým můžete i na Macku spustit libovolný operační systém Windows nebo Linux . A pak spustit opravdu jakýkoliv program určený pro PC i na Macíkovi. O tom, že to jde obráceně — tedy spouštět programy pro Macka na Windowsovém PC — dost pochybuji.
3) Malá dostupnost shareware a freeware
Tak to je opravdu nesmysl. Stačí se podívat třeba na Versiontracker nebo na tyhle kravičky a programů máte hromadu.
4) Jsou přehnaně drahé
Tento argument považuji za nepřesný. Raději bych použil termín „jejich hodnota je vyšší”. Pokud si někdo koupí počítač Apple (eMac, iMac, PowerMac — to jsou stolní (desktop) stanice, nebo iBook či PowerBook — přenosné stroje), pak dostane v prvé řadě značkovou sestavu, sladěnou k maximálnímu výkonu. Nebude se jednat o nějaký výrobek, kde 2GHz procesor běhá na 133 MHz sběrnici a podobně. Nezanedbatelná je i hodnota software, kterou kupující dostane. Mailový klient, prohlížeč www stránek, kancelářský balík, přehrávač hudby, program na katalogizaci fotografií, program na střih videa a další... Nejde přitom o nějaké beta verze, jsou to všechno výborné a plnohodnotné programy. Zkuste schválně porovnat cenu jakéhokoliv počítače Apple s odpovídajícím značkovým PC (třeba IBM, DELL a podobně). Obzvlášť u notebooků je vidět, že počítače se srovnatelným výkonem si cenově odpovídají.
5) Mají malou rychlost procesoru, musí být tedy pomalé
Není zcela pravda. Rychlost počítače závisí na více okolnostech než je jen rychlost procesoru. Procesory užívané v počítačích Apple mají navíc jinou architekturu než procesory Intel / AMD. Tvrdit, že počítač s rychlejším procesorem bude obecně rychlejší je stejné, jako tvrdit například, že auto s vyššími maximálními otáčkami bude výkonnější. To samozřejmě platit může, ale zdaleka ne vždy je to pravda.
6) Jsou síťově nekompatibilní
Za tu dobu co se pohybuji v oboru jsem viděl desítky, ne-li stovky pracovišť, na kterých spolu bez problémů komunikovaly PC s Macy. Mohou se vyskytnout problémy, ale ty se nedají vyloučit v žádné heterogenní (multiplatformní) síti. Pokud síť složená s počítačů Apple a PC nefunguje dobře, bývá podle mé zkušenosti (a zkušenosti techniků) problém mezi židlí a klávesnicí.
7) Jsou náročné na ovládání
Macíci jsou na ovládání rozhodně jednodušší než PC. Mohu posoudit — v práci mám iMac s operačním systémem MacOS X a doma PC s Windows 2000 Pro. Ani s jedním není problém, MacOS mi připadá ergonomičtější.

Ovšem nemyslete si. I počítače s jablíčkem ve znaku mají své mouchy. Zvlášť v České kotlině existuje jedna společnost, která se tváří jako výhradní dovozce, a přitom celá její snaha je cílevědomý bojkot značky. Ale o tom zítra...


Zadal White Dog, 10.12.2003 17:10:44, 12 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/642

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

duleZity poZnatek - stabilita - Misha (web)

Za nekolik let, ktere jsem s meky stravil, jsem prisel na to, Ze to jsou uplne normalni pocitace. Cetnost jejich padu nebo vytuhnuti je totiZ v dlouhodobem meritku naprsoto stejna jako u pocitaci s Windows:
    


Cena - selda (web)

Laptopty od Applu jsou znatelne levnejsi, ale desktopy jsou porad pomerne drahe.
    

Re: Cena - pixy (web)

Vážně?

Vše-v-jednom eMac s G4/1GHz za 25.300 + DPH je poměrně drahý? 40.300 za desktopový PowerMac G4/1.25GHz je příliš? Kolik stojí srovnatelné značkové PC?

[www.tauer.cz/products.php?category=1_30]
[www.tauer.cz/products.php?category=1_27]
    

Re: Cena - selda (web)

<p>Vazne, tedy aspon ve statech.</p>

<p>Za sveho Della (2.6GHZ - HT, 512MB DDR, a dalsi blbustky) jsem zaplatil $1200 + $200 za Dell 19" CTR na Ebay.</p>

<p>eMac stoji mene, jenze ma pouze 17" CTR, zadny audio vystup (krome sluchatek), pouze 3 USB, horsi RAM...</p>

<p>iMac je skvelej a nic proti nemu nemam, ale 17" iMac zacina na $1800 a to je celkem dost. Navic mam radeji stare dobre CTR monitory :o)</p>
    


 - pixy (web)

Ano, mam pocit, ze stale casteji nekde opakuji variaci na tema "Cerny mor na CDS"... {sad}

Jasne, meky jsou kompy jako kazdy jine. Spousta mytu a pover byla platna snad kdysi v zacatcich (ja kdyz jsem se odchovany Norton Commanderem na sve tehdy spickove 286 prvne posadil v redakci ke sve prvni Quadre, byl jsem z toho u vytrzeni) - od te doby se i wokna hoooodne zlepsila a XP uz jsou skoro srovnatelna (taky maji wokna leccos z MacOS)...

Objektivne se srovnavat neda - resp. da a obe platformy vyjdou vicemene srovnatelne... Velky rozdil je ale subjektivni, v pocitu, v zazitku. Ve hre je strasna spousta malickosti, drobnosti a tezko popsatelnych detailu - treba to, ze kdyz v praci Wokna aspon jednou denne nerestartuju, tak se po par hodinach prace uz neuveritelne vlecou a prestavaji byt pouzitelna; zatimco sveho Maca doma jsem vypinal/restartoval naposledy nekdy pred mesicem, pokud si dobre pamatuju... A tisice podobnych drobnosti... {smile}
    


freeware na Mac - PetrVod (web)

Tak doufám, že se tu sejde dost Mekařů a někdo poradí nějaký schopný FTP klient pro Mac OS 9. Máme Maca na řízení jednoho přístroje a zatím to jede jen pod OS 9, takže rady typu přejděte na OS X prosím ne {smile}.
Díky
    

Re: freeware na Mac - Arthur Dent (web)

Hehe... Takže koukám i u Macíků je to podobné: "Nejede vám to a to? No bodejť, to musíte mít Masox!"

Ale WhiteDog mi tvrdil, že dneska už jsou ty Eply podstatně líp rozšiřovatelné, takže to stačí si jen koupit víc paměti a větší disk... {smile}

BTW, když jsem se kdysi bavil s jedním Mackařem, tak jsem argumentoval tím, že komponenty do PC dnes seženu všude, že každou blbost dělá minimálně pět výrobců, takže si můžu vybrat, jestli chci třeba zvukovku tu anebo tamtu... A dotyčný mi říkal: "Ale Mac zvukovku má, tak NA CO KUPOVAT JINOU!"
    


Re: freeware na Mac - pixy (web)

Já na OS9 používal Transmit, Fetch a nakonec jsem skončil u NetFinderu (hlavně kvůli "Edit in BBEdit"). Podívej se třeba na versiontracker.com nebo macupdate.com - tam jsou tuny softwaru, a pěkně rozdělený OS9-OSX...
    


Nostalgicka poznamka - Mudd (web)

Ja jsem jeste pametnik modelu SE, LC a Centris610. S nemeckym operacnim systemem a MS Office.
Poprve jsem s nimi prisel do styku v roce 1993 a byla to bomba, kam se tehdy hrabaly Windows (kdy se vlastne objevily?). Fungovali jsme jeste po siti Localtalk (dvacet pocitacu na dvoudratu), pak postupne doslo na Ethernet. Nejvetsim prusvihem byla ale cestina a sdileni souboru v heterogennim prostredi. MS Office pro Win a Macy zacaly byt tak trochu kompatibilni az nekdy od verze 5 a i tak byly prusery s kodovanim cestiny (Mac tusim pouzival nejakou codepage s petimistnym cislem). Sehnat Telnet klienta, ktery by korektne zobrazoval cestinu byl neresitelny problem.
Myslim, ze rada tech mytu o Macich pochazi z tehle doby.
    


pro me je Mac znatelne horsi - radek (web)

Mam doma PowerBook i Dell Latitude 600 notebook, ten Mac je pro manzelku, ale ani na nej nesahnu a ona by uz snad radsi taky ne. Pri stejne cene je MacOSX pomalejsi, radu veci, jako prave tlacitko mysi je nutne delat v kombinaci ctrl (klavesnice)+mys, cely system MacOS je MENE intuitivni nez Windows XP... Slozky PROGRAM FILES, My Documents, My Music, My Video, ci My Pictures jasne organizuji soubory, ne jako na MacOS.. Proste, dle MEHO nazoru, je Mac vyhodny v jedine veci -je JINY. Takze pokud chcete byt jini, kupte si jej, ale pak si nestezujte ze ripovani videa trva radu dni, ne 2 hodiny jako na PC, neexistuji slusne programy (na PC je pro JAKOUKOLIV cinnost volba z desitek programu, a z toho je polovina freeware), vse je pomale a jedine co vas potesi je ten design. Prosim o nepsani flamewar. Jen jsem popsal SVOJE prerefence, NEVYDAVAM je za nazor vsech {i kdyz vetsina pouziva PC}{wink}
    

Re: pro me je Mac znatelne horsi - .lada hora. (web)

...Amen...
Promluvil marketingovy cil Billa Gatese. Pripada mi to jako cut&paste z diskuze Linux x Windows....
    


Re: pro me je Mac znatelne horsi - IP:85.160.68.125 (web)
(21.02.2005 10:55:24)

Hmm, nebudu to moc komentovat... ale
Mac OS X ma take jiz defaultne Vami zminovane slozky (documents, music, pictures...) ale pokud jste ve Vasi znalosti s Macem nedosel ani sem, pak se neni cemu divit.
Narozdil od toho je hrozne LOGICKE, ze kdyz chci VYPNOUT pececko, musim kliknout na START
    
HotLinks
Zpět na článek