.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

22.12.2003



Zdá se vám to jako nesmysl? Nemělo být správně nehorázný nekňuba tropil neplechu? Také by se to tak dalo napsat, ale použili byste zbytečně třikrát předponu ne.

Nejprve stručně k překrásnému slovu nekňuba. Toto slovo znamenalo a znamená někoho nemotorného, nešikovného. Zajímavé také je, že se dá použít i pro označení osob pohlaví ženského — existuje i ta nekňuba. Tedy nikoliv nekňubice, nekňubka.
Jak toto slovo vzniklo? Snad kdysi existovalo sloveso kňubat se s něčím. Tedy dělat něco nemotorně a zdlouhavě. Možná to tak není. Rozhodně slova, která začínají na neznačí nic lichotivého — například slova kňučet nebo kňourat.

A nyní k nadpisu. Dalo by se předpokládat, že když existuje slovo nekňuba, které začíná na předponu ne, že existuje i jeho opak, tedy kňuba, který bude bystrý, rychlý, šikovný.
Není tomu tak. Slovo nekňuba patří do nevelké skupiny slov, kde předpona ne neznamená opak, ale zesiluje význam „základního” slova. A mezi tato slova překvapivě patří i plecha / neplecha a horázný / nehorázný. Například slovo plecha je příbuzné s ruským „plochoj” — špatný. Mezi další podobná slova by mohla patřit: vraživý / nevraživý, vrlý / nevrlý, urvalý / neurvalý.

Jen tak pro procvičení — vzpomenete si ještě na dvě podobná slova, u kterých předpona ne neznamená opak?

Odkaz na web, ze kterého jsem čerpal, uvedu později. Až někdo přijde na ta dvě slova.

Aktualizace — jelikož Evžen našel (trapně vygůgloval {smile} ) řešení — tedy stvůru a nestvůru, uvádím zdroje svých znalostí a vědomostí: Vesmír a rádio Regina.


Zadal White Dog, 22.12.2003 2:03:07, 7 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/664

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - Evžen (web)

(ne)stvůra
(ne)svár
...aneb ať žije google. Sám bych si rozhodně nevzpomněl {smile}
    


Nevražit - Arthur Dent (web)

Mám dojem, že existovalo sloveso "vražit na někoho" a bylo synonymem k nevražit, podobně jako je stvůra skoro totéž co nestvůra.
    


Nekuda - Jerry (web)

Pamatujete se na píseň Luďka Nekudy, která byla právě na odstranění předpony "ne" založena (objevila se v jednom díle Sešlosti ještě za komančů)? Text si nepamatuju, ale vím, že tam vrtal do zdi díru "bozezem", označovali ho díky tomu za "cudu" a on sám se v písni jmenoval "Kuda" {smile}
    

Re: Nekuda - Arthur Dent (web)

"Buď na mne trochu vraživá"

... a dál to nevím. Něco tím dílkem inspirované jsem našel tady: [galerie.pismak.cz/dilo.php?num=29907]
    

Re: Nekuda - White Dog (web)

Chudák... bohužel vraživá znemená totéž co nevraživá {smile}
    


Re: Nekuda - Jerry (web)

Jojo, vraživá, to je ono.
Teď jsem si ještě vzpomněl - byl nejen cuda, ale dokonce japný.
    


K nekňubovi - Gerzon (web)

<a href="[langweil.info/gerzonka/phprs/view.php?cisloclanku=2003121412]">Tady k nekňubovi něco nejdeě</a>, hledej spíš ke konci.
    
HotLinks
Zpět na článek