.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

23.04.2003



Otvírám novou rubriku (po dovolené mám spoustu nápadů, tohle je jeden z nich), nazvanou Knižní koutek (jak originální). A otvírám ji knihou, kterou jsem právě na dovolené četl.
Začnu výtkami, bude jich míň než kladů: Anglické developing se obvykle překládá jako vývoj, ale to je výtka pouze kosmetická. Druhá výtka směřuje ke korektorovi. Sem-tam zapomenuté anglické slůvko, zapomenutá písmena a vypadlé slovo. Je jich tam sice jen pár, ale ruší.
A teď ke kladům: O PHP je na trhu knih dost, pohříchu se ale jedná většinou o referenční příručky. O MySQL je výborná kniha Naučte se MySQL za 21 dní, ale ta se zabývá hlavně databází, spojení s PHP je věnována jedna kapitola. Našel jsem jediný titul, který se zabývá návrhem webových aplikací v PHP a MySQL, tenkou útlou knihu autorů Berita a Mrázka, ve které bylo několik příkladů, ale byly to spíš komentované výpisy skriptů.
Kniha PHP a MySQL — rozvoj webových aplikací od Luke Wellinga a Laury Thomson začíná rychlým úvodem do PHP, pak se zabývá návrhem webových prezentací, některými speciálnějšími oblastmi PHP (práce s časem, otvírání vzdálených souborů, generování obrázků), návrhem a optimalizací databázových tabulek — vše je psáno srozumitelnou formou, ovšem nikoli pro úplného začátečníka.
Druhá část je rozbor a návrh několika projektů — mailing listu, e-shopu, redakčního systému..., na kterých jsou ukázány některé používané techniky (přihlašování uživatelů, session proměnné, generování obrázků, generování PDF dokumentů...)
Na závěr kniha popisuje instalaci PHP, MySQL a serveru Apache na stroji s Linuxem a na stroji s Windows (zde i se serverem IIS).
Ke knize je přiloženo CD, na kterém jsou instalační a zdrojové soubory PHP, MySQL a Apache a zdrojové kódy všech příkladů z knihy — to už je dnes snad samozřejmost.
Tuto knihu s klidným svědomím doporučím každému, kdo má za sebou několik PHP skriptů a MySQL databází a chce se pustit do většího projektu. Najde v ní jednak rady „jak na to”, jednak i upozornění na věci, kterých by se měl vyvarovat. A na závěr cena: 690 Kč.


Zadal Arthur Dent, 23.04.2003 9:04:01, 2 komentáře...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/67

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Kdo chce dnes sbírat poloprázdná CDčka? - Jirka

Re: "Ke knize je přiloženo CD, na kterém jsou instalační a zdrojové soubory PHP, MySQL a Apache a zdrojové kódy všech příkladů z knihy - to už je dnes snad samozřejmost."

Daleko lepší samozřejmost by byla, kdyby to bylo ke stažení přes internet (jako třeba příklady ke knížkám od O'Reillyho).
    

Re: Kdo chce dnes sbírat poloprázdná CDčka? - Arthur Dent

Samosebou, na to jsem zapomněl, to se omlouvám - knihu vydal Softpress, takže zdrojáky je možné stáhnout i z jejich www stránek.
    
HotLinks
Zpět na článek

Hodnocení: 4

bodbodbodbod
Čím víc psů tím líp. Pět psů je maximum.