.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

29.12.2003



Jistě jste se setkali s všemi uvedenými výrazy. Znamenají to samé? Kdy který použít? Používají se tyto výrazy vhodně a správně?

Někdy se vyskytnou slova, u kterých je těžké rozlišit rozdíl. Je to právě ta ledovka a náledí, případně námraza.
Podobných příkladů je celá řada. A je s podivem, jak suverénně lidé používají slova, o kterých tuší, co by mohla znamenat, tam, kde se to nehodí.

Když v zimě vyjdete před dům a tam to klouže — myslíte, že jde o ledovku nebo o náledí? Nebo dokonce námrazu? A nevyskytuje se námraza jen na předmětech, ale ne už na zemi? Vylučuje náledí výskyt ledovky, nebo se na jednom místě mohou vyskytovat současně?

Podívejme se na definici:
Ledovka — souvislá, zpravidla homogenní průhledná ledová usazenina s hladkým povrchem, která se tvoří zmrznutím přechlazených kapiček mrholení nebo kapek deště na předmětech, jejichž teplota je pod 0 st.C.

Náledí — ledová vrstva pokrývající zemi, která vzniká, jestliže nepřechlazené dešťové kapky nebo kapky mrholení zmrznou na zemi, nebo jestli voda z roztátého sněhu znovu zmrzne.

Námraza — tvoří se rychlým zmrznutím přechlazených kapiček mlhy nebo oblaků za spolupůsobení sublimace a to při teplotách v rozmezí od -1 do -10 st.C.

Tak to definuje Český hydrometeorologický ústav .

A kdo se v tom má vyznat? Je tedy jisté, že je možné definovat jev — ledovku, námrazu nebo náledí — když vzniká. Pokud ale ráno upadnu na ledu, vím čerta starýho, jestli jsem uklouzl na náledí, námraze, nebo dokonce na ledovce.

Může námraza vzniknout při teplotě menší než -10 stupňů Celsia? Definice praví, že ne. Ale já určitě námrazu viděl i při mínus dvaceti. Nebo to nebyla námraza?

A to žijeme v mírném klimatickém pásmu. Pokud vím, tak třeba Eskymáci rozlišují několik desítek, ne-li stovek druhů sněhu. Kolik asi rozlišují drobných rozdílů a odstínů mezi námrazami, ledovkami a náledími? Představte si, že by v předpovědi počasí hlásili „zítra bude padat sníh typu 57 a 81 a bude se tvořit sedmý typ náledí a místy devatenáctý typ ledovky”.

Pro člověka, který je spokojen, pokud je venku přes třicet stupňů nad nulou, je to hrozná představa.





Zadal White Dog, 29.12.2003 13:06:28, 11 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/676

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - zuz (web)

Teda ty máš otázky... Hele, a prděj taky hadi? {smile} Btw, vážně hrozná představa. Jsem z těch, kteří si libují, že je konečně příjemně, když je kolem třicítky...
    


Namraza - ld (web)

Kdyz vylezes rano na chodnik, uklouznes a rozbijes si nos tak je ti jedno jestli to byla namraza, naledi, poledi, zaledi ..... {smile}
    

Re: Namraza - allora (web)

checht...s "Id" nelze nesouhlasit {wink}
    


 - NZNamy (web)

Ufff a já už jsem myslel, že tu ledovku začala tak strašně propagovat TV Nova... Oni to pak houfně začali používat i na ČT, ale je fakt, že tak 4-5 let zpátky slovo ledovka v počasí nezaznělo ani jednou...
A díky tobě teď vím, že je to v praxi totéž (teoretických případů, kdy to lze rozlišit je fakt minimum :o).

Mimochodem, ta poslední věta mi hovoří z duše! :o)))
    


 - pixy (web)

Na bednu je to i pro mě jako člověka, který si medí podstatně víc, když je venku třicet pod nulou... Při třiceti nad nulou začínám upouštět páru a kolabuju.
    


Ledovka je druh bonbonu - ANQUETIL (web)

Mám zato, že "ledovka" je uměle vytvořený nepovedený novotvar pro zažité slovo "náledí".
    

Re: Ledovka je druh bonbonu - Roj (web)

Ledovka je metoerologicky terminus technikus uz nejmin 50 let a stejnou dobu se pouziva v rozhlasovych relacich primo z ČHMÚ.
Vznikne-li namraza a pak se ochladi treba na -100 stupnu, neznamena to, ze namraza zmizi {smile}
    

S tou námrazou - White Dog (web)

Myslel jsem přílpad, kdy je třeba -12 a námraza není a přes noc je -20 a ráno námraza je. Ale může se to vůbec stát...?
    

Re: S tou námrazou - Roj (web)

Muze, ale jen malinko, pod -20 uz je to prakticky vyloucene. Kriticke je to v leteckem provozu, protoe namraza muze zpusobit pad letadla a neni proti tomu obrana. Jedine letet vys, kde je vetsi mraz. Ale letet vys se musi jeste pred vznikem namrazy, jinak ma pilot i cestujici zkazenou naladu po cely zbytek zivota, nastesti to neni tak dlouha doba {smile}
    


Přechlazená kapka - Milada (web)
(17.12.2004 10:15:18)

To by mě zajímalo, co to je přechlazená kapička mrholení. Může mít vůbec kapka vody méně než těsně nad nulou stupňů C?
    

Re: Přechlazená kapka - Arthur Dent (web)
(17.12.2004 10:20:48)

Ano, může. Stejně tak může mít led víc než 0 stupňů.

Nakolik si pamatuju tyhle záležitosti, tak jde vždy o tři faktory: Teplota, objem a tlak. Například teplota varu vody je při normálním atmosférickém tlaku 100 stupňů. Pokud klesne tlak, např. ve velkých výškách, sníží se bod varu i bod "zmrznutí".
    
HotLinks
Zpět na článek