.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

30.12.2003



Sepisoval s vámi někdy policista nějaký protokol? Zápis, výpověď...? Je jedno, jestli včera, nebo před padesáti lety. Pokud ano, je asi 97% pravděpodobnost, že to inkriminované lejstro psal policista stylem „píšu všemi čtyřmi”, rozuměj prsty, na psacím stroji...

Pokud jdu v létě, kdy jsou otevřená okna, kolem libovolné policejní služebny, slýchávám nezamněnitelné „trc — trc trc trc — trc — klap klap klap — chrrrrrrrrrrr......trc trc-trc-trc klap klap”, tedy někdo píše na psacím stroji zřejmě značky Consul. Pro ty, kteří nikdy na policejní stanici vybavené psacími stroji nebyli, si dovoluji přiložit tuto pěknou fotografii.

Náš ministr vnitra pan Stanislav Gross to ovšem nemohl nechat jen tak. Je nutné zvyšovat prestiž naši policie na všech frontách. Stroje půjdou do sběru!

Cituji samotného ministra: Pokud jde o policii... první prioritou bylo zajištění počítačů pro základní útvary Policie České republiky, aby postupně končila ta doba, kdy si lidé dělají legraci z toho, jak na základních útvarech policie prostě se jenom datluje do psacích strojů, které jsou staré 40 let... — celý jeho projev na tiskové konferenci si můžete poslechnout zde , pozor, jde o soubor mp3 mrzké kvality.

Během posledních 10ti let jsem byl na policii asi 7x. Nic jsem neprovedl, řekněme raději že mě bylo provedeno. Nebo přesněji řečeno mému majetky bylo provedeno odcizení — předpokládám, že tak nějak by se to řeklo policejním žargonem {smile}

Vždy jsem na policejní stanici viděl počítač. Takové to pécéčko v rohu, jak policista, který u něho sedí, rychle shodí solitaire než si všimnu, že si v práci hraje. Vedle počítače byl zmiňovaný psací stroj.

Nechci pana ministra chytat za slovo, ale samotné počítače nestačí. Je nutné k nim ještě dokoupit tiskárny. I počítače to bude chtít nové, protože připojit novou tiskárnu ke starému počítači si žádá jisté investice, které pokládám za naprosto neefektivní.

A co se tiskáren týče, bohatě by stačily nějaké levné černobílé laserovky formátu A4, které se dají pořídit v cenách kolem 5000,- korun bez DPH. Náklady na provoz nízké, údržba snadná, kvalita slušná — rozhodně lepší než u psacího stroje. Ovšem jisté zájmové skupiny se jistě budou snažit protlačit na služebny minimálně vysokorychlostní tiskově-kopírovací stroje s pěti podavači, maximální gramáží papíru 320 g/m2 a rychlostí 7000 A4 za hodinu, fialovým krytem a velkým červeným a malým zeleným knoflíkem, v ceně od 130000 kaček za kus. Vybavení policie počítači a tiskárnami bude velmi zajímavý kšeft, a ohledně podobných obchodů si nemíním dělat jakékoliv iluze.

Jsem ale docela rád, že se policisté zbaví těch psacích strojů. Opravdu byli k smíchu. Zajímalo by mě ale, jestli se datluje jen na psacím stroji. Je možné, že i na klávesnici se dá datlovat kvalitně.

A nakonec — bude potřeba předělat následující vtip:
Jak dlouho policajtovi trvá, než na dort napíše „Všechno nejlepší” ? ... Tři hodiny a pět minut. Pět minut to píše a tři hodiny tahá dort z psacího stroje.


Zadal White Dog, 30.12.2003 14:21:10, 7 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/677

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - fczbkk (web)

Na strednej škole som sa učil strojopis. Píšem teda všetkými desiatimi (teraz už vďaka dlhoročnej praxi na počítači vynikajúco, kedysi som bol najhorší strojopisár v triede). Keď som v prvom ročníku stretol svojho kamaráta, ktorý zhodou okolností študoval na policajnej akadémii, chválil sa mi, že je najlepší strojopisár v triede. Vraj má 40 úderov za minútu. Po troch rokoch strojopisu. U nás (na obchodnej akadémii) by som za 40 úderov za minútu dostal päťku asi po desiatich lekciách...

A ešte jedna vec. Keď som bol na vojne, mal som raz prúser a ten musel byť spísaný (pplk. Vlk zistil, že počas služby nemám zápalky, ktorými by som v prípade poplachu a výpadku elektriky zapálil petrolejovú lampu... v ktorej mimochodom nebol petrolej). Sledoval som asi desať minút nášho výkoňáka, ako krvopotne vyťukáva ten môj výsluch, až som mu nakoniec povedal: "Dovolíte?" načo so ho odstrčil od klávesnice a naťukal to za pár minút (vrátane jeho otázok a svojich odpovedí), zatiaľ čo on sedel v rohu, pozeral sa z okna a šťastne sa usmieval.

Každopádne späť k rečníckej otázke: Datlovať sa dá nielen na stroji, ale aj na klávesnici počítača. Hardware v tomto prípade nie je podstatný.
    


 - Alfa (web)

tak já jsem měla kliku, že ten "můj" policajt nepatřil k těm zmiňovaným 97%. Bušil do klávesnice totiž všema dvěma ukazovákama...
    

Re: - griffin (web)

no to já mám <i>programátorský</i> prstoklad (tj. použití 4-9 prs(t)ů - a to někdy i najednou), když mě teď učí na škole techniku administrativy tak ze mě úplně nemůžou. největší problém je diakritika a samo<b>y</b>řejmě nezaměnitelné y a z. hrůůůza.

God shave the queen.
    

Re: - griffin (web)

zadny tagy nepovolite? :'(
    


Re: - griffin (web)

zadny tagy nepovolite? :'(
    

Re: - Arthur Dent (web)

Ani heverem!
    


 - radek (web)

Já když byl jednou na PČR ohledně ohlášení krádeže, tak jsem to pomalé tempo datlování *na počítači* nevydržel a navrhl tomu člověkovi, že to napíšu za něj. Uvítal to! A za 5 minut to bylo hotové {smile}
    
HotLinks
Zpět na článek