.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

06.01.2004



Neuvěřitelné se stává skutkem. Cigaretu jsem neměl už přes 2 měsíce. Ale co se to děje? Proč se neztrácí chuť na trošku toho poctivého nikotýnku? Proč si pořád představuji, jaké to je: cvak, Zippo vydává svůj nezaměnitelný zvuk a pokud by byl okolo klid, slyšel bych po zapálení voňavé, napěchované, kulaťoučké cigarety jemné praskání hořícího papírku.

Vdechnutí kouře a lehké zatočení hlavy. Několik vteřin zadržet dech, aby se kouř dostal hezky do celých plic, žádné šizení...

Ačkoliv jsem skutečně nekouřil dva měsíce, chuť na cigaretu stále mám. A to poměrně velkou.

Možná, že potřeba nikotinu je stejná, jen jsem se s ní naučil žít. Asi jako člověk, který cítí chronickou bolest, časem otupí. Bolest existuje stále, jen se zvýšil práh citlivosti.

Když jsem přestal, záměrně jsem se nepřestal vyhýbat místům, ke kterým kouření jakoby patřilo. Tedy podnikům typu kavárna a hospoda. A vyplatilo se to.

Pozoruhodný poznatek — v těchto podnicích, kde jsem měl kouření vždy jako něco samozřejmého, se mi kouřit nechce. Možná to je kouřením pasivním.
Zato se mi chce zapálit si v situacích, kdy jsem dříve téměř nekouřil.
Například doma. Nebo na procházce v lese.

Ano, přiznám se. Kouření mi chybí. Velice. Strašně hodně moc.

Musím se vyrovnat s tím, že se závislosti nezbavím. Jen ji budu odolávat.

Skutečně už nikdy kouřit nechci, asi to vydržím. I když kritický je prý konec čtvrtého měsíce. Uvidíme...

Nedávno ke mně do práce přišel zákazník. Měl jsem s ním poměrně komplikované jednání, šlo o návrh pracoviště pro DTP a práci s barvou včetně různých detailů okolo, složitá záležitost asi na hodinu.
Ten zákazník byl kuřák. Cítil jsem to z něj na dva metry. Smrděl skutečně strašně. A já to musel hodinu čuchat!

Zajímavé. Před dvěma měsíci jsem smrděl stejně a vůbec mi to nepřišlo.


Zadal White Dog, 06.01.2004 18:30:37, 10 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/689

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Cigárko - Karel (web)

to znám velice dobře! Ale znám i ten druhý pocit - nesmrdíš, voníš, nejsi závislý na nikotinu a pocit JˇA TO DOKÁZAL!!!
    


hm - rony (web)

a nie je teraz u teba ten spravny cas nasadit vselijake tie nikotinove nahrazky (zuvacky) a podobne?
    


Z vlastní zkušenost - arsinoe (web)

vím, že není tak úplně nejrhoší bojovat a přestat, i když se to zdá. Nemyslím tím jen kouření, ale cokoliv. Nejhorší chvíle pro mě vždycky nastaly až tehdy, když jsem měla pocit, že už jsem to zmákla a bojovat netřeba. Držím Ti palce....vím od svého tatíka, že po roce nekouření si jednu na zkoušku dal a už to jelo.......když odvykal, bojoval jak lev. jak už neměl s čím bojovat, bylo zle.
    


Myslim že už se to ví - Hynek von Valdek (web)

Jirka Kouba taky přestal a nevydržel. Zvládal to přes měsíc a pak si dal, ale jinak v tom nepokračuje. Sám nás asi před měsícem vyhecoval k sázce a nakonec byl první. Já a Adam jsme vyhráli láhev Jacka. Takže díky za závislost.
    


Ja ti fandim... - Mirek (web)

... bylo mi podivne, ze si jiz pri cekani na vlak nezapalujes, ale nechtel jsem se blbe ptat {wink}
    


 - braggart (web)

Ja jsem na to po podobnych pokusech, ktere k nicemu nevedly, sel z druhe strany. Psychicky jsem se pripravoval na to, ze nebudu kourit, vsugerovaval jsem si, jak me to omezuje, jakej jsem slaboch, jak to jsou to zbytecne vyhozeny penize, ale kouril jsem dal. Pri kazde cigarete jsem se sam takhle masiroval a ucil se byt nekurakem s cigaretou. Pak to najednou prislo, ja zjistil, ze ten den prave nastal, zahodil jsem pul krabicky do popelnice a bylo to. Proste jsem na cigaro uz nemel chut a ti NIKDY. Zadne abstinencni priznaky (jen me asi dva dny bolela hlava), ale ty stavy, ktere jsem zazival, kdyz jsem prestaval bojem, to premahani te chuti (potreby), to tu najednou nebylo. Nekourim uz osm let a ANI JEDNOU jsem nepocitil sebemensi chut na cigaretu.

Preju ti, aby ses zbavil te chuti si zapalit. Pokud se te nezbavis, jednou stejne zacnes...
    


Trochu kacířství - Vesničan (web)

Za těch třicet let, co kouřím, jsem zkoušel přestat několikrát, různými metodami a úspěch nikde. Chuť na cigaretu pořád, prázné ruce pořád, změny v mozku, způsobené nepřetržitým dodáváním tělu nevlastních chemikálií trvalé.
A teď přestávat? Na těch pár let se mi to už nevyplatí!
    


 - Jiri Krakora (web)

Vdechnutí kouře a lehké zatočení hlavy. Několik vteřin zadržet dech, aby se kouř dostal hezky do celých plic, žádné šizení...

... a vzápětí pocit, jako kdybych spolkl obsah přeplněného popelníku naráz a zároveň, jako bych vdechnul něco jako dusičnan sirnatý(pokud tedy existuje), následuje záchvat kašle, jež láme mé tělo, jako Vlasta Ctirada v kole, a který nějak ne a ne skončit.

Jo pardon.. to jsou jen mé zážitky z několika pokusů o kouření.

Buď rád, že už nekouříš. A když bude chuť, stačí si opět spočítat, kolik měsíčně ušetříš a v duchu si vybírat, co si za to koupíš.
    

Re: - Vesničan (web)

Třeba: "To by bylo cigaret!!"
    


Re: - llook (web)
(09.06.2004 01:37:42)

Myslím, že motivace penězi u závislostí moc nezabírá. To říkám já, kuřák, který má vždy hluboko do kapsy. Párkrát jsem přestával, ale snad nikdy tím spouštěcím momentem nebyly peníze.

A pokud vím, nefunguje to ani u nákladnějších závislostí. Kedru nepřesvědčíte, že když nebude půl roku fetovat, že si může koupit auto;) To je zrovna blbý příklad, protože H je hodně fyzicky návykový, ale podobně to bude i u pouze čistě psychicky návykových proherních automatů nebo konopí apod., kteréžto lezou obvykle do peněz mnohem víc než tabák.
    
HotLinks
Zpět na článek