.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

10.01.2004



Vlastně ani nevím, proč by se jev, který hodlám popsat, měl jmenovat zrovna Valašská kočka. Prý je to proto, že tomu tak říkal (a říká) nějaký člověk, který pocházel kdesi od Vsetína a který si toho všiml. O co jde?

Napřed bych vás chtěl upozornit, že postupy, které jsou popsané níže, cílevědomě neaplikuji. Vše, co bude uvedeno, je pouze pozorování...

Tak rychle k věci. Základní otázka, která celý problém uvozuje, je následující:
představte si, že k vám přijde kočka — a je jedno jestli vaše nebo cizí. Ta kočka se vám otře o nohy a chce pohladit. Jak se zachovat, aby ta kočka přišla i příště a toužila po pohlazení...
Řešení je možná překvapivé, ale přibližně v 90% případů účinné. Musíte kočku... potrestat. Bezdůvodně kopnout nebo chytit a hodit s ní o zeď.
To je výsledek pozorování. Já osobně jsem v životě žádnou kočku nenakopnul ani s ní nepraštil. Takové jednání mi je cizí. Je ale pravda, že ke mě žádná pro pohlazení znovu nepřišla...

A nyní pár dalších příkladů ze života. Tentokrát se budou týkat lidí.

Kolik žen žije s muži, kteří je fyzicky trestají... Přesto jsou s nimi stále a nedají na ně dopustit.
To je výsledek pozorování, ne žádná spekulace. Takový pár můžete výjimečně potkat na ulici. Muž bije ženu. Když zakročíte, první, kdo se ohradí bude ta žena...
Výsledek pozorování, tak to prostě je.

Jeden kamarád z východního Slovenska se mě jednou zeptal: „a u vás nebijete ženy?” já na to že to nebývá nějak obvyklé a on na to „to u nás přijde chlap opilý domů, zbije ženu, zbije děti a dobrý den je za námi”. Tak jsem se ho zeptal, co na to říkají ty děti a ty ženy a on odpověděl že jsou zvyklé, že to nikomu nepřijde zvláštní, takhle se chovat. Naopak, pokud by se takhle nechoval, tak by doma usoudili že je nemá rád a asi by od něho utekli.

Slyšeli jste někdy něco o Stockholmském syndromu? U oběti únosu se vyvine pozitivní vztah k únosci. Zdánlivě neuvěřitelné, ve skutečnosti realita.

Ale postupme ještě dále...
Co takoví diktátoři, kterých nebylo zase tak málo? Stalin — kvůli němu zahynulo nepředstavitelné množství lidí — obyvatel země, kde vládnul. A po jeho smrti byli všichni zdrceni. Celý národ Stalina miloval. A to nebylo jediného člověka, který by neztratil někoho blízkého právě kvůli němu.
Nyní jsem četl o Pol Potovi. To byl diktátor, jehož přičiněním zahynulo několik milionů lidí — údaje se pohybují kolem 2 milionů. Na jeho hrob se dnes chodí klanět i pozůstalí jeho obětí a mluví o něm jako o velkém člověku.

Znám i lidi, kteří teorii valašské kočky zvládli natolik, že ji cílevědomě využívají například v obchodu, v podnikání, v jednání s podřízenými. Tito lidé mají jedno společné — pokud to nepřehánějí, tak jsou velmi úspěšní.
Takoví lidé umí být i přátelští a zdánlivě nezištní. Ale dobře vědí co dělají a své přátelské chování dávkují velice střídmě.

Jak je známo, daleko lépe se ovládá ten, kdo má strach než ten, kdo má sympatie.
Knihy o pozitivním myšlení nemají pravdu... Pokud chcete aby se k vám ostatní chovali dobře, občas si dupněte.
Taková je realita. Takový je způsob jednání drtivé většiny lidí.

Abych nezapomněl — na mě takové jednání neplatí. A ani se tak nechovám. Dělám chybu nebo ne...?


Zadal White Dog, 10.01.2004 20:42:52, 17 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/697

Zpět na článek

HotLinks
Reakce na jiných stránkách (TrackBack)
Prevazne neskodny...: Lehkoocí čtenáři
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - rony (web)

asertivita.

a uz netrep blbosti! {wink}
    

Re: - Arthur Dent (web)

Ne, to není asertivita. Asertivita je způsob, jak prosadit sám sebe... Tohle je spíš metoda, jak ovládat ostatní.
    

Re: - Radek (web)

No, to vychází z normální lidské vlastnosti, kdy se člověk sám chápe pozitivně, pokud jej za správného považují i ostatní, snaží se "zavděčit" ostatním, a když to nejde, tím víc a víc se snaží. Jo, jo, dá se toho moc pěkně využívat... Perfektní postřeh.
    


Re: - Radek (web)

Toto je typický způsob manipulace, ne asertivita. Manipulace ale, bohužel, člověka ponižuje, na rozdíl od asertivního chování.
    


 - dk (web)

ad bití žen: na balkaně se mezi muži občas říká "když se ráno probudíš, tak zbij ženu. pokud nevíš proč, bude vědět ona."
    


Může to fungovat... - Alraune (web)

pokud velmi citlivě vycítíte, na koho takové chování můžete uplatňovat. Ty teorie o "celých národech" nejsou tak docela průkazné, akce vyvolává reakci a pokud na sebe narazí "stejné poly magnetu", může být reakce bouřlivá {smile}
    

Re: Může to fungovat... - Lendylink (web)

souhlasím s Alraune, tyto závěry nejsou nijak mladé a co se Stockholmského syndromu týče, patří spíš mezi výjimky, ale to ostatně jako všechno v konkrétním nebo individuálním případě. Kupříkladu kriminologie na zpřátelený vztah oběti a pachatele poukazuje spíš okrajově a v žádném případě ne paušalizovaně a generelně. krom toho z podobných dedukcí mám kolikrát dojem, že si je vytváří chlap, aby ospravedlnil své násilnické a agresivní choutky. Ženy, které se údajně nebrání bití, jsou většinou bez osobnostních práv...jiný kraj jiný mrav...případně onen strach skrývaný v souhlas.
A ad kočka a její paradoxní chování - vychází ze zoologie a jestli se to tak dá říct, psychologie tohoto zvířete. Podobně jako v tom smyslu - pes je věrný přítel, kočka nevděčná mrcha. Proto se v depresi doporučuje jako mazlíček kočka, které je jedno, že je vám na nic, spokojeně si bude vrnět dál, kdežto na psa se přenese stejný splín.
    


Pozor na kamarátov - Blanka (web)

To je skutočne veľmi pozoruhodný človek, ten kamarát z východného "slovenska". Ešte že to východné Slovensko je tak ďaleko, nikto sa nedozvie, či to tak skutočne je, ale všetci tomu radi uveria, veď je to také lákavé byť zas lepší, civilizovanejší...
Musí tam byť sveta žiť, na tom východnom "slovensku", kde dôkazom manželovej lásky je pravidelná bitka manželky. A akí sú tam naivní ľudia - oni skutočne nevedia, že na západ od ich hraníc sa ženy nebíjavajú a preto sa o tom musia presvedčiť u nejakého Bieleho Psa...
    

Re: Pozor na kamarátov - Arthur Dent (web)

Ehm ehm... Nemáte nějaký deficit sebevědomí?

Pokud něco takového řekne známý z východního Slovenska, je to zkrátka tak a nevidím nejmenší důvod, proč by měl psát "známý z jisté země" - snad jen proto, aby se Blanka a jí podobní neměli čeho chytat.

Kdyby to WhiteDogovi řekl známý z Albánie, tak asi napíše "známý z Albánie mi říkal..."

Netřeba v tom hned zakomplexovaně vidět snahu povyšovat se.
    

Re: Pozor na kamarátov - Blanka (web)

Tak to ste vedľa, náhodou mám český pôvod a narodila som sa v Uherskom Hradišti.{smile} Nešlo mi o žiadne vyvolávanie národnostných vášní. Akurát sa mi nepáči, keď si niekto robí závery zo správ typu "jedna pani povedala". A aj v tom Albánsku som bola, ako môžete vidieť z mojej homepage.
Uznávam, že to nebolo podstatou článku, ale predsa komentár nie je recenzia, proste som cítila vyjadriť sa k niečomu, čo mi nepripadalo korektné. Nemám žiadny deficit sebavedomia, dokonca ani nebývam na východnom Slovensku. Muži bijúci svoje ženy sa nájdu všade na svete, aj ženy, ktoré to považujú za prejav lásky, ale neviem o žiadnom prieskume, ktorý by najčastejší výskyt takejto formy spolužitia lokalizoval na východné Slovensko.
A už vôbec nechápem, prečo treba nesúhlasný komentár čitateľa k určitému článku považovať za prejav jeho národnej zakomplexovanosti.
    

Re: Pozor na kamarátov - White dog (web)

Mě to prostě ten Slovák takhle říkal. Nemám potřebu jezdit kamkoliv, tím méně na východní Slovensko, a zkoumat, jestli měl pravdu nebo ne. Když mi nějaký Číňan řekne, že v Šanghaji jedí psy, tak napíšu "jeden Číňan mi říkal, že v Šanghaji jedí psy". Nepoletím tam a nebudu zkoumat jejich jídelníček, abych to ověřil. Protože pouze cituji něčí názor, neuvádím svůj postoj k té záležitosti.
    


Re: Pozor na kamarátov - Arthur Dent (web)

Co je na tom nekorektního? White Dog netvrdil nic ve smyslu "na východním Slovensku je to hrozné, blablabla". Tady vůbec nejde o východní Slovensko, probůh.

Pouze konstatoval, že mu to říkal člověk z východního Slovenska. Kdyby mu to říkal člověk z Anchorage, napíše tam "známý z Anchorage". Nijak z toho nevyvozoval žádnou obecnou pravdu platnou pro daný region či snad to, že to je chování pro daný region typické, jinde se nevyskytující. Nebo snad máte ten pocit?

A proč jsem to považoval za projev národní zakomplexovanosti? Odpovím příměrem: Ptají se Záhoráka: "Kde na Slovensku žijou největší hlupáci?" On se zamyslí a povídá: "No, ale písničky máme hezké!"

Ptá se Američan Rusa: "Za jak dlouho si u vás vydělá člověk na nové auto?" a Rus odpoví: "No, vy zase mlátíte černochy!"

Vaše reakce byla přesně v tomto stylu.
    


Re: Pozor na kamarátov - rony (web)

blanka, cely prispevok je pisany v nadsazke a ani ja som v tom nevidel nic zle.

Mne to iste hovoril kamarat zo Zahoria. A ani WhiteDog ani ja ti nepovieme v akom kontexte.

Ak sa ozyvas, je podstatny ten kontext. Ja si o ludoch myslim vzdy, ze su dobri a prijemni a preto pokial ich vyjadrenie chapem negativne, dufam najprv v nepochopenie (moje) kontextu alebo vtipu.

(Ceska soda) Budme pozitivni {wink}
    

Re: Pozor na kamarátov - PetrS (web)

Já nevím, jestli je celý příspěvek psán v nadsázce.
Ačkoliv se mi to osobně vůbec nelíbí, tak příspěvek má bohužel pravdu.
    


Moje oblíbená hláška - Paranoicus Maximus (web)

<em>
"How does one man assert his power over another, Winston?"
<br />
Winston thought. "By making him suffer," he said.
<br />
"Exactly. By making him suffer. Obedience is not enough. Unless he is suffering, how can you be sure that he is obeying your will and not his own? Power is in inflicting pain and humiliation ... "
</em><br>Řekl bych, že docela vystihuje podstatu věci
    


 - Jiri Krakora (web)

Na vesnici, kde žije máma, jeden místní praštil kočkou o zeď. Pochybuji, že by si k němu kdy přišla znovu pro "pohlazení". Tou ranou totiž, tak nějak... no chcípla.
    
HotLinks
Zpět na článek