.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

12.01.2004



aneb Ještě je to dobrý...

Žabí syndrom je jev, který vypozorovali vědci, a lze ho popsat asi takto: Když vezmete žábu a hodíte ji do vařící vody, vyskočí z ní ven. Ale když ji hodíte do studené vody a budete teplotu pomalu zvyšovat, žába nevyskočí, jako by si říkala „je sice teplo, ale ještě to jde...” — a nakonec se uvaří.

Co z toho vyplývá? Zaprvé to, že mezi vědci jsou divní sadisté, kteří vaří živé žáby, navíc ne proto, aby si pochutnali na stehýnkách, ale proto, aby mohli pozorovat, jak se nebozí obojživelníci trápí.

Zadruhé to, že většina lidí se někdy, v nějaké situaci, v nějakém kontextu, zachová jak žába. Tedy že jsou v situaci, kdy si říkají „ještě to jde, ještě není nejhůř...”, posouvají hranici snesitelného, časem se původní představy o „nejhůř” stanou realitou všedního dne a ve chvíli, kdy si dotyčný uvědomí, že už je fakt zle, tak bývá pozdě.

Chcete příklad? Mezilidské vztahy. Řekněme, že muž chodí jednou týdně do hospody a žena si říká: „To jde, může být i hůř”. Pomalu, postupem času, tráví muž v hospodě víc a víc času a žena si stále říká „může být hůř”. Pak začne být muž víc ožralý než střízlivý, pak padne první facka, pak první kopanec a za pár let žena náhle v nějaké jasné chvíli zjistí, že vlastně žije s ožralým individuem, které ji každý den mlátí, a diví se sama sobě, že se s ním nerozvedla. Přitom někoho takového by si před lety rozhodně nevzala.

A další příklad: Pokud chce vedení firmy snížit platy, zkrátit dovolenou, zrušit školku a propustit pár lidí, musí to udělat hezky jedno po druhém, nejlépe každý krok vždy ve chvíli, kdy se na ten předchozí už pozapomene. Kdyby něco takového vyhlásilo ze dne na den, tak naštve všechny a naráz, navíc bude mít na krku stávku, odbory a kdesi cosi. Ale přijou-li tyto nepříjemnosti třeba v rozmezí jednoho roku, tak si je málokdo sesumíruje dohromady, málokoho vyburcují k akci...

Když vláda potřebuje zvednout daně, zvedá je po kouskách, po různých částech — tu zvedne spotřební daň u toho, tu u tamtoho, tady vzroste DPH, támhle se zvýši sociální a zdravotní, tuhle se zavede minimální daň... A je to hezky rozložené do několika let, lidé brblají, ale smíří se s tím. I když se to v několikaletém cyklu opakuje. Zkrátka — šrouby je třeba utahovat pomalu.

Největší nebezpečí žabího syndromu spočívá v tom, že skoro nikdo nepozná, že se to děje jemu. Že jen málokdo dokáže říct: „Tak, teď jsem v roli žáby a voda se ohřívá, je třeba vyskočit!”

Až si příště řeknete: „No co, ještě není nejhůř...”, zkuste se zamyslet, jestli náhodou nejednáte jako žába, jestli vás někdo nevaří...


Zadal Arthur Dent, 12.01.2004 21:06:43, 9 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/702

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - Jiri Krakora (web)

No jo, vyskočit... Ale kam?
    

Re: - IP:212.158.130.218

Jo,kam?
    

Re: - Lendylink (web)

taktéž se ptám: KAM? :o)))
je to hezky rozebrané a docela vděčná rada nenechat sebou vláčet apod. Jenže někdy jsou situace, kdy je zase celkem účelné a dobré mít výdrž jako žába. Těžko se to vysvětluje, naražím na případy, které v komparaci s jinými osudy, ve srovnání s tím, že ono vždycky může být hůř....a konečně že boj je prostě boj a optimismus a výdrž vám ho může pomoci překlenout...si vyloženě říkají o to nevzdávat se a být onou žánou. Ale asi tady rozebírám zase jiný syndrom ;o)
    


. - Mirun (web)

v 1984 byl hezkej příklad se zlevňováním čokolády.
    

Re: . - Filip Rožánek (web)

Obávám se, že ten neměl se žabím syndromem nic společného. Tam to byl výplach mozků a měnění minulosti, manipulace s pravdou. Ne postupný nátlak.
    

Re: . - Badza (web)

voco de s tou cokoladou? ja v te dobe jeste nevydelaval, tak jsem si ji nekupoval {smile}
    


 - maja

tož teď jsem prohlédla! nechala jsem se uvařit
(:
    


 - Trillian (web)

jojo, jen vědět kam vyskočit... ono už jaksi není moc kam... leda by člověk doskočil do sousední galaxie :o)
    


 - NZNamy (web)

Mě by nejvíc zajímalo, kam chodíte na ty vědecké teorie, přesněji řečeno na ty jejich názvy... :o)
Ano, u valašské kočky jste připustili, že jste si název vymysleli, ale tady?

Já vím, že ty jevy existují, ale nikdy jsem zatím neslyšel, že by měly jména...
    
HotLinks
Zpět na článek