.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

14.01.2004



A líbí se mi natolik, že jsem ho rozchodil i na Bloguje.cz, kde by měl sloužit jako „manuálové stránky”.

Dokážu si živě představit, jak to celé vzniklo: Autor WikiWikiWebu, Ward Cunningham, psal v potu tváře nějaké internetové stránky, kde měly být jakési informace. Podařilo se, udělal to nejlépe jak mohl a dal vše na internet. Ovšem kromě pochvalných mailů mu začaly chodit i maily od rejpalů: Že zapomněl na tohleto a támhleto, že támhle udělal překlep a o tomhle se nezmínil a že je to vlastně celé nanic...

A pan Cunningham si řekl: Jo tak takovýhle chytráky mám nejradši! Když jsi tak chytrej a myslíš si, že to napíšeš líp, tak to tam napiš! A udělal WikiWikiWeb, tedy webové stránky, které může změnit každý jejich čtenář. A ono to, světe div se, funguje.

Přijdete na Wiki Web a čtete si jako na každých jiných stránkách, a najednou vidíte něco, co je napsané špatně. Nebo máte dojem, že by se to dalo vysvětlit lépe — a dokonce i víte jak to napsat! Tak to prostě napíšete! Nepíšete do komentářů „No to je teda kravina!” nebo „Autor je naprostý dement, tak to přeci vůbec není!”, nepíšete ani maily správci stránek (který nemá většinou čas se věnovat každému rejpalovi), ale prostě to opravíte, přeformulujete, dopíšete. Stejně tak další mohou opravit vás...

A co když jste exot a máte nutkavou touhu všude psát nějaké kraviny, jako „jsem tu první!” nebo „Rozum a chtíč” nebo „Pořád tu do mně kopou...”? No, napíšete to tam. A bude to tam. Až do chvíle, kdy na ty stránky přijde někdo normální a dá vrátit předchozí verzi. {smile}

Princip je tedy podobný principu Stopařova průvodce po Galaxii, kde, jak známo, většinu skutečné práce udělali náhodní kolemjdoucí, kteří se bezděky zatoulali do prázdných kanceláří a uviděli tam něco, co stálo za to udělat.

A teď k praktickému využití: Na Bloguje se vytvořila komunita lidí (Ota, Rony, Chinin a další), kteří dělají něco pro ostatní uživatele: Píší návody „jak na to”, píší svoje rady a postřehy... ale píší to do svých weblogů. Takže uživatel aby informace prstíčkem hledal. Já jako admin nemám bohužel tolik času na údržbu uživatelské dokumentace, stačí že programuju. No tak proč neudělat tu dokumentaci otevřenou? Bude-li mít někdo dojem, že v ní něco chybí, může to dopsat. Opravit chyby. Upřesnit... Není třeba to psát do svého blogu, kde to časem zapadne, lze to přeci napsat do uživatelské dokumentace!

Udělal jsem tedy Wikipedii pro Bloguje, mírně omezenou — upravovat mohou pouze přihlášení uživatelé. A doufám, že se z ní časem stane dobrá a užitečná věc nejen pro uživatele Bloguje, ale i pro některé „náhodné kolemjdoucí”. Přeci jen — vyskytnou se určitě i informace, které budou zajímavé i pro ostatní. První vlašťovku napsal včera Adam Javůrek, posléze rozšířil Rony, pak i já — podívejte se na rady pro začínající bloggery.

Zatím se mi na Bloguje potvrdila věta: „Udělej technologii, lidi si už její využití najdou!”

A to je dobře.

PS: Netvrdím, že takhle myšlenka WikiWebu opravdu vznikla. Ale dovedu si takto její vznik představit.


Zadal Arthur Dent, 14.01.2004 17:44:19, 9 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/705

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - Jiri Krakora (web)

Omlouvám se za vlezlý dotaz, ale jako začínajícího php programátora by mě zajímalo zda jsou ty kouzla s textem vyrobena pomocí regulárních výrazů, anebo jsem vedle, jak ta jedle.
    

Re: - Arthur Dent (web)

Něco ano... Sice to byl pro mne "porod", nejsem žádný regexp (navíc POSIX syntaxe) guru...
    

Re: - Jiri Krakora (web)

Můžu se ještě zeptat? Ten vnitřní odkaz napsaný: [odkaz] - jak to funguje? Jak to najde cíl? Pomocí fulltextu?
    

Re: - Arthur Dent (web)

Ne. Stránky jsou indexované. Pokud není naleena stránka s tímto názvem, hledá se "full"textem (spíš lesstextem) a nabídne se možnost udělat svou vlastní.
    

Re: - Jiri Krakora (web)

Jestliže wikipedia.org dělá něco podobného, ale s tím rozdílem, že slepý odkaz rovnou označí jinou barvou, znamená to, že prohledává web již při ukládání? Doba, kterou tam ukládání trvá, tomu nasvědčuje.
    

Re: - Arthur Dent (web)

Hm, to bych mohl udělat taky, že by se rozlišovaly existující a neexistující odkazy...
    


 - radek oblog (web)

Wiki (Wakka) je perfektní systém pro open-source software, jeho vývoj a dokumentaci. Sám používám Nucleus CMS a jeho stránky pluginů mohou být příkladem - tady jsou: [wakka.xiffy.nl/Plugin]

Ty pluginy tam přispívá a dokumentuje řada autorů a vše to funguje prakticky bez zásahu administrátorů. Zajímavý je odkaz "RecentChanges", kde člověk vidí, co se změnilo, a, jak píšeš, dá se to vrátit zpět.. Je to systém, co sází na zodpovědné uživatele.

Nemělo by smysl ukazovat i IP adresy???
    


 - Petr Olmer / chinin (web)

Ach jo, teď abych do Wiki taky něco napsal, co... No, tak dodělej ty ortogonální kategorie a já k nim napíšu super návod. {big grin}
    


hmm wiki - Jamesek (web)

moc zajímavé téma .. projel jsem několika weby zabívajícími se wiky, ale nenašel jsem nic co bych mohl jednoduše sám používat na svém webu. Je reálná šance aby to pochopil i někdo kdo se nevyzná moc v php apod.? Třeba nějaký instalační balíček, kde stačí jen upravit některé údaje a bylo by to? Díky za rady.
    
HotLinks
Zpět na článek