.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

15.01.2004



Přiznám se bez mučení. Občas se podívám do některých frikulínských „konzumních” časopisů. Tedy hlavně do těch, bez kterých se náročný muž, opravdový muž a jakýkoliv jiný muž zřejmě neobejde. Budiž mi připsáno k dobru, že tyto časopisy sleduji výhradě ze studijních důvodů a že jsem podobný časopis koupil jen jednou v životě, a celou sbírku pěti dalších jsem šikovně vyhandloval...

V těchto prapodivných časopisech bývají i fotky nějakých modelů v různých situacích, třeba při sportu, na party, prostě při nějaké činnosti. Tito modelové na sobě mají různé oblečení, které je pod fotografií popsané. Třeba Míša: vesta Hugo Boss — 6530 Kč znamená, že slečna Míša má na sobě strašlivě drahou vestu od nějakého bosse jménem Hugo.

Nemám nic proti kvalitnímu a značkovému oblečení. Jen co na to budu mít, také si pořídím kvalitní, pohodlné, a bohužel i přiměřeně drahé oblečení. Šaty, jak známo, přece dělají člověka. Ne nadarmo se však také říká „všeho s mírou”.
Na jedné z fotografií jednom z těch časopisů je partička na bowlingu. Pan Michal má na sobě koženou bundu Dunhill za 60330 Kč.

Může mi někdo vysvětlit, v čem je tato bunda lepší než jakákoliv jiná, tuctová, obyčejná, kožená bunda za... řekněme 50000 Kč ?


Zadal White Dog, 15.01.2004 0:03:33, 21 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/707

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Pamatuju se... - Arthur Dent (web)

Byly doby, kdy jsem na svou nohu nesehnal jiné boty než Prestige. A seděl jsem s dvěma frikulíny a přišla řeč na ty moje boty. Když jsem jim řekl, že zkrátka jiné neseženu, tak tedy uznali, že bos chodit nebudu, ale stejně - Prestige!!! No fuj.

A když jsem se ptal, co je na nich tak FUJ, když vydrží stejně jako řekněme Adidasky, tak mi neodpověděli, kromě vševysvětlujícího "Ale Ády jsou prostě Ády... Ty to nechápeš?"

Ne, já to nechápu. V případě bot rozhodně ne. Subjektivní pocit mám v obou botách stejný, navíc se mi právě ty "trendy" baňaté boty s průsvitnými chujovinami a odvážně tvarovanou podešví zkrátka nelíběj!

A teď obecně: Většinou samosebou kvalita odpovídá ceně... Ale někdy je cena tvořena minimálně z poloviny "dobrým jménem" - a dobré jméno znamená "značka, která dělá exkluzivní zboží". A exkluzivní znamená drahé... Kruh se uzavírá.

Ale PROČ se za ni má platit? Abych ukázal, že na to mám? No pardon, co to je za chujovinu?

Chtějí snad frikulíni ukázat, že si mohou dovolit peníze vyhazovat zbůhdarma jen za zvučné jméno svého výrobku? Nebo je to právě "in" říkat "Koupím si klidně to drahé, protože peníze nepočítám..."?
    

Re: Pamatuju se... - George K. (web)

Jsou věci, kde bych byl ochotný zaplatit více a jsou věci, kde ne. Řekněme, že když si koupíš nějakou drahou věc, pořídíš si ji v krámě, kam za celý den nepáchne ani noha a nemusíš se mačkat s ostatními v Kenvelu {smile}.
Já zaboha nepochopím hodinky za 50k, které nedokáží rozpoznat, kolik dnů který měsíc má a musiš je (za ty prachy!) ručně přeřizovat!
    

Re: Pamatuju se... - Arthur Dent (web)

No, s tím krámkem máš recht... Ale kdyby vybírali stovku za vstup do krámu, bylo by to totéž a vyšlo by mě to levnějc {smile}

A to je právě to... Hodinky za 50k, které tohle neumí, jsou ale hodinky nějaké značky, která je buď známá jako "luxusní" nebo je v jistých kruzích módní. Já mám na ruce Casia, která vypadají pěkně, funkcí mají mnohem víc a stály desetinu. Dělají přesně to co po nich chci, nedělají to co nechci aby dělaly, ale zkrátka nejsem frikulín. Jsem totiž utilitarista a po věci chci aby mi sloužila, ne abych se s ní mohl chlubit.
    

Re: Pamatuju se... - George K. (web)

Od té doby, co používám mobilní telefon, leží moje Casia někde v krabici {smile}.
    


Re: Pamatuju se... - radek oblog (web)

Hodinky jsou ale úplně o něčem jiném. Je to jediný šperk, který může nosit chlap. A působí seriózně a důvěryhodně. Když bych si vzal na ruku, třeba Breitling Cosmonaute za 150.000 Kč, tak se mi bude MNOHEM lépe jednat s obchodním partnerem, než pokud budu mít na rukou Casia. Neřve to do světa, není to přehnaný, ale každej vidí, že se mi daří, a že to co dělám, dělám asi dobře. Platí to zvlášť na Američany. Chceš-li obchodovat s bohatými, musíš minimálně VYPADAT jako bohatý. Jinak se bohatým nestaneš {smile}
    

Re: Pamatuju se... - Arthur Dent (web)

Já to tedy nazvu:

Na těchto věcech je nejdůležitější to, že každý ví, že jsou drahé! A když je druhý na tobě vidí, řekne si: "Aha, má drahou věc, nebude to chudák..."

Takže jejích hlavní funkcí je nenápadně upozornit (nebo to vykřičet) na to, že jejich majitel "na to má". To že ukazují čas je až funkce vedlejší. I kdyby ty hodinky stály, tak pro danou chvíli svou funkci plní!

Asi tak?
    

Re: Pamatuju se... - radek oblog (web)

Přesně tak. A NEJEDNÁ se tady o snobismus, ale o CÍLENOU prezentaci sama sebe, tak aby člověk dosáhl cíle - vyššího zisku, či vůbec nějakého, za tu samou cenu. To nemá s předváděním se co dělat... Prodávám-li něco za milióny, prostě si nemůžu dovolit, třeba pro ty Američany, ale ono to funguje i v Čechách, chodit s Casiama na rukách. Výjimky se najdou, ale drahejma hodinkama nemůže člověk nic pokazit. Souhlas?
    

Re: Pamatuju se... - Arthur Dent (web)

Souhlas? Nikoli! {smile}

Tedy - ano, je to tak, ale nesouhlasím s tím, že by to tak mělo být. Já osobně dávám přednost věcem funkčním před věcmi nákladnými. Taky proto nevydělávám milióny denně, že? {smile}

A to jsou jenom hodinky. Kdybychom se dostali na mobilní telefony, ó jé...
    

Re: Pamatuju se... - radek oblog (web)

Arthure, já ale netvrdil, že je to správné, ale může to být racionální {smile} Tudíž vlastně i správné, neboť, účel světí prostředky, že{wink}
    

Re: Pamatuju se... - Lendylink (web)

no nevim, mně to prostě přijde jako snobismus a ta tva teorie je jak vyšitá od nějakého právníka, co umí skvěle argumentovat proč to a proč ono. také dávám přednost funkčnosti. jak bych asi před obchodníky vypadala, dkyby se mně zeptali, kolik je hodin, ja machersky vytáhla rukáv, oslnila je kusem kovu na zápěstí za několik desítek tisíc a nakonec pípla - jej nevim, zastavily se, nefungují....:-?
    

Re: Pamatuju se... - radek oblog (web)

Hele, pokud k tomu člověk přistupuje účelově, tak to není a nemůže být snobismus. Vím moc dobře, z vlastní zkušenosti, že peníze se dají vydělat jen tak, že buď /1/ už nějaké mám, /2/ tvářím se, že nějaké mám. To, že ostatní lidi to takto berou NENÍ můj problém, ale pokud já se tomu raionálně přizpůsobím, tak nejsem a nemůžu být snob. A až je člověk opravdu bohatý, a každý to ví, tak může zase klidně nosit ty Casia {smile} A stejně vydělává další peníze..
    


Re: Pamatuju se... - Vesničan (web)

Čas jsou peníze. Proto nejbohatší lidé hodinky nenosí. Ukazují tím, že jim na nějaké minutě nezáleží. A čas jsou peníze...
    


Re: Pamatuju se... - radek oblog (web)

A hodinky, kromě dobrého obleku, je DECENTNÍ forma, kultivovaná, oblíbená v nejlepších kruzích, v jiném oboru se nosí zase třeba zlaté řetezy{wink}
    


Re: Pamatuju se... - David (web)

Jo prestige, to byly naprosto uzasny boty, s kteryma jsem chodil na cundr i behat do lesa. Ale ted uz stojej totalne za prd (je to jen napodobenina kuze) - grrr {sad}
    

Re: Pamatuju se... - R (web)

To sou napodobeniny. Ty kozeny jeste existujou, jenze se blbe shanej.
    


 - Delphy (web)

To je jednoduchý přeci - je lepší o 10.330,- korun a to už je poměrně dost{big grin}
    


Teda pánové, - Delphy (web)

jestli se Vám do toho můžu vložit, tak se podívejte na své mobily, auta, manželky/milenky apod, anebo si tohle všechno vylovte alespoň ze svých snů a najdete všechno nejnovější, nadupaný a exklusivní atd. No a jsou lidi, kteří to nemusí mít jen v hlavě, ale mohou si to dovolit (třeba díky své práci/dědictví), tak proč ne? Jistě - existují snobové, kteří vystavují na odiv svoje peníze, ale je na nich a jejich věcech/vybavení/domě/plastice vidět, že chtějí, aby všichni lidi viděli, že oni na to mají peníze.
Dostala jsem kabát s nějakým chudákem, kterej se dá odepnout. Stál nehorázný peníze a faktem je, že když na tom ten chudák je, nosí se mi ten kabát úplně jinak, než když na tom není.. Já vím, je to takový a makový, ale všichni si musíme přiznat, že když bude něco jó super, budeme se v tom i super cítit. A faktem je, že se k Vám taky hned všude jinak chovají.., ale to už je zase o dalších lidech..
Jinak pokud jde o toho bosse, co si říká Hugo, tak ten má mooooc pěkný modely..., nebo modeláky?{smile}
    


 - Jiri Krakora (web)

Já to říkám tak. Nějaký bl.. člověk si dobrovolně koupí triko s logem výrobce, vyšitým přes celá prsa. Dá za něj pětinásobek ceny normálního trika bez loga a chlubí se, jak je IN, když ho nosí. Přitom nedělá nic jiného, než že na sobě dobrovolně nosí billboard s reklamou na nějakou firmu a ještě si za to zaplatil.
    


Pohlavne casopisy ;-) - rony (web)

vid.: [www.pooh.cz/rony/a.asp?a=2003770&db]=
    


Nejsou hodinky jako hodinky - pani Dentova (web)

Arthur vychvaluje sva Casia urcite proto, ze je dostal od manzelky k narozeninam. Manzelka by mu rada koupila nejaky elegantnejsi hodinky, ale k nemu se nejak nehodi. Kdo Arthura zna, tak vi, ze jedinym "sperkem", co nosi, je snubni prstynek (a to nemusi). Ady uz nosi, protoze jsem odmitla litat po vsech certech a shanet levnejsi boty c. 13. Mozna maji manzelky ostatnich programatoru podobne zkusenosti, ze jejich drahym polovickam je vicemene jedno, v cem chodi. Hlavne ze jim vsechno (mysleno PC apod.) rychle funguje. A ma to taky svou vyhodu. Aspon zbyde vic penez na rozmary manzelky!!!
    


Rozdíl - JH

Rozdíl je úplně stejný jako mezi Subaru Impreza WRX STi a třeba Lamborghini Gallardo. S STi si zajezdíš po městě, po okruhu i po dálnici. Ale Lambo je Lambo...
    
HotLinks
Zpět na článek