.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

18.01.2004



Vyslechl jsem rozhovor dvou pánů. Jeden popisoval, jak byli na Silvestra někde na chatě. Samozřejmě se bavili, bylo tam více lidí. Také si sebou vzali různé hudební nástroje (rozumněj kytary) a muzicírovali. Když už nevěděli, co hrát, tak spustili budovatelské písně. Šlo pochopitelně o recesi, ale jeden ze společnosti všechno pokazil.

Bouchl prý totiž pěstí do stolu, že takové písničky zpívat ani poslouchat nebude. Že ho to uráží.
Pán, který tu příhodu vyprávěl, ještě dodal, že ten kritik budovatelských písní sám s žádnou zábavou nepřišel a pouze ostatním zkazil náladu.
Na to jeho posluchač prohlásil, že někoho mohou ideově zabarvené písničky urážet, že to měl třeba za socialismu těžké a nemá pro takovou zábavu pochopení.
A vypravěč prohlásil, že to je blbost. Že se zbytečně bojíme symbolů. Že třeba v obci Zbožíčko je hospoda „U vrtule” a tam jsou sochy Lenina a Gottwalda. A on že nedovede pochopit, jak nějaké sochy mohou někomu vadit. Že jde jen o neškodnou recesi. Měli bychom se oprostit a symbolů se nebát.

Celý rozhovor proběhl ve vlaku. Neměl jsem chuť do něho vstupovat. Protože kolem sedělo více lidí a ne každý by byl na výměnu názorů zvědavý.

Ovšem říct jsem chtěl asi toto: pokud vám nevadí sochy Gottwalda a Lenina, co kdyby v některé jiné obci umístili sochy Hitlera nebo Heydricha? A ve společnosti mezi přáteli z recese zazpívali fašistické pochodové písničky. Pořád by šlo o nevinnou recesi? A ohledně dalších symbolů — když někomu nevadí rudá pěticípá hvězda, proč by měl vadit třeba hákový kříž? Vždyť je to jen obráceně orientovaný východoasijský symbol štěstí.

Kdepak — na symboly bychom měli být opatrní. Hlavně vědět, co znamenají, k jaké době a situaci se vztahují. Až budou všichni vědět, že budovatelské písničky ve své době hlásaly třídní nenávist, že socha Lenina není o nic lepší ani horší než socha Hitlera, tak se z těchto symbolů možná stane nástroj zábavy a recese.


Zadal White Dog, 18.01.2004 17:14:53, 13 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/714

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - Rengen (web)

No, ale když si tlupa podnapilých zazpívá ze srandy nějakou budovatelskou píseň, tak by se to mělo brát trošku s rezervou, nemyslíte ?
    


asi - rony (web)

asi sa len bojime z recesie pouzit nacisticke symboly tak ako zosmiesnujeme tie komunisticke.

Nevidim v tom nic zle, len je citit, ze puha prezentacia nacistickych symbolov by popudila viac ludi.

Tie komunisticke su brane vacsinovo ako robenie si srandy a recesiu.

Tak to vidim ja, ked vojdem do podniku, ktory ma okrem ineho po stenach vlajky, busty, obrazy prezidentov. Zrejme nikto tam to neberie ako hniezdo akychsi sialenych komunistov.
    


Ale no tak... - Filip Rožánek (web)

...cílem recese jsou i nacistické symboly, včetně Hitlera. Jen si vzpomeň, že i on byl mnohokrát parodován, a to nejen Chaplinem.

A ještě jeden rozdíl tu je - budovatelské písně jsou s odstupem času směšné. Pochod fašistů nikoliv.

Není symbol jako symbol. Na Lenina existuje spousta vtipů, o Hitlerovi si žádný nepamatuju.

Što dělať, bělyja sabaka? Chceš zakázat, aby si lidé dělali legraci z toho, co uznají jako zesměšněníhodné?
    

Re: Ale no tak... - Arthur Dent (web)

Filipe, možná je ten 9 let věkového rozdílu příčinou, proč si nepamatuješ vtipy na Hitlera... {smile}

Stojí Vůdce před svým obrazem a říká: "Tak jak to s námi dopadne?" a ten z obrazu odpoví: "Jak by? Mně sundají a tebe pověsej!"

Je Vůdce čestný člověk? Ano, je. Nejdřív republiku zkurvil a pak si ji vzal.
    

Re: Ale no tak... - Poisson (web)

A jeste koluje historka, ze spachal sebevrazdu...pry pote, co obdrzel ucet za plyn.
    

Re: Ale no tak... - Filip Rožánek (web)

Ten Poisonův znám... Ty Arthurovy znám se Stalinem {smile}
    

Re: Ale no tak... - Vesničan (web)

Máš-li zájem o anekdoty o Hitlerovi, jsem majitelem papperbacku z r. 1945 (nakladatelství Alois Hynek, Praha) od Josefa Grusse. s názvem Jedna paní povídala. A většinu anekdot obsažených v tomto sborníčku jsem slyšel v následujících letech snad o všech pozdějších státnících, politicích a státech.
    


 - Pan_Kac (web)

Pokud by to byla opravdu jen recese jako to dela hodne lidi s komunistickymi symboly, tak at si ty sochy a hakokrize a orlice uzijou... Bohuzel narozdil od komunistickych symbolu jsem se u tohodle jeste s recesi nepotkal, jen s temi co to brali zatracene vazne... Jinak kdyby tyhle lidi nevnucovali svuj nazor nasilim, tak at si klidne ty byt dle meho debilni nazory maji... Ale to uz jsem moc odbocil a riskuju zarazeni mezi lehkooke ctenare ((((-; Kazdopadne ani nackum ani komunistum nefandim, ale ani se mi nelibi obcasna hysterie okolo jejich symbolu...
    


 - Jiri Krakora (web)

Pochybuji, že ti pánové svým zpěvem budovatelských písní chtěli hlásat třídní nenávist a že by si neuvědomovali, kdo byl Lenin ve skutečnosti. Spíše mám strach ze skupiny skinů, kteří hajlují a mávají prapory s hákovými kříži, než pár strejců, kteří si z recese chtějí zazpívat budovatelské písně. Rozdíl je totiž mezi tím, že ti strejci si, narozdíl od těch skinů, uvědomují, jaký to má původ.
    


blbost není zločin - Prak (web)

Jenže komunisti přece nikoho nevraždili. Dobře, cca 200 špionů a vlastizrádců, co se k tomu ještě sami přiznali v rádiu. Pár individuí pro jejich vlastní dobro bylo potřeba umístit do převýchovného tábora v lázních Jáchymov. Tak jaké zločiny?
Pokud byl někdo dostatečně blbej a naivní a věřil oficiální propagandě, tak o žádných zločinech nevěděl. A tomu předchozímu odstavci mohl klidně i věřit. A blbost a naivita zločin není (bouhužel). A propagovat zpěvem blbost, naivitu a optimismus taky ne.
Kdežto otevřeně vraždit lidi za účelem oloupení je o jejich lebensraum (ať je to co je to) zločin je. Mimochodem, komunisti povraždili tak 20-30 tisíc lidí, kdežto fašisti 10x tolik a to zdaleka nestihli všechno, co měli v plánu. Takže komunista=>blbec, ale fašista=>zločinec.
Omlouvám se, že jsem se trochu nechal unést. Ale, víte, ta vaše blbost, naivita a víra v oficiální propagandu mně tak trochu štve.

    

Re: blbost není zločin - wake

a) prectete si pana Solzenicyna.
b) prectete si pana (ano, jak jinak, ze) Orwella. treba farmu zvirat.
c) budte (ale opravdu a intenzivne, nejmene 10 minut v kuse) rad, ze blbost neni zlocin, protoze jinak jste ten prispevek byval psal z kriminalu.
    


Hm? - mulmo (web)

Co je to "tridni nenavist"? Ja z tech pisnicek slysim odpor proti nenazranym hajzlum, kteri si uzurpuji nadmerne mnozstvi moci i penez. Takove hajzly ja taky nenavidim. Je to "tridni nenavist", nebo jenom docela obycejna zdrava a prirozena nenavist k tem, kdo si mysli, ze jim patri svet a my ostatni jsme tu jen pro jejich potreby?
    

Re: Hm? - White Dog (web)

Co to znamená "uzurpovat si nadměrné množství peněz"?
    
HotLinks
Zpět na článek