.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

19.01.2004



Někdy je zajímavé sledovat diskuse pod zprávami na informačních serverech typu iDnes nebo Novinky.cz. Pokud se vyskytne jakákoliv zpráva, ve které je popsáno násilné úmrtí, prodej drog mladistvím nebo něco podobného, začnou čtenáři v komentářích volat po trestu smrti.

Naposled to byla zpráva o tragické dopravní nehodě. Někdo nedal přednost na stopce a naboural jiné auto. Bohužel zahynuli čtyři mladí lidé.

Pod zprávou se vyskytují komentáře typu „trest smrti pro řidiče”.

Ten, kdo volá po trestu smrti za tuto nehodu, by se měl zamyslet sám nad sebou.
Třeba jestli vždy a za všech okolností dal přednost tam, kde měl. Nebo jestli nikdy neměl žádnou nehodu.

Řeknu to jinak. Před lety jsem i já měl dopravní nehodu. Na náledí jsem neubrzdil auto a sjel do příkopu. Nikomu se nic nestalo, škoda byla minimální (asi 2000 korun). Dalo by se říct, že šlo o banální událost, kterou se nemá význam ani zabývat.
Teď si ale představte, že by v tom příkopě, do kterého jsem sjel, byl člověk a já ho (neúmyslně) zabil. To by najednou bylo povyku — vrah, trest smrti, nezodpovědný vraždicí maniak a podobně.
Upozorňuji, že jsem jel střízlivý a auto mělo platnou technickou kontrolu.

Další příklad: stalo se mi, že jsem byl na balkoně jedné vysoké budovy — bylo to v třináctém patře. Nevšiml jsem si, že nějaký pitomec dal na okraj balkonu prázdnou skleněnou flašku od piva a nechtíc do ní strčil. Flaška spadla. Ze třináctého patra. Kdyby dole někdo šel a lahev ho trefila, určitě ho zabije.
Pokud by o tom informoval nějaký server, určitě by se v komentářích objevilo, že jsem hnusný vrah a nezasloužím nic menšího, než trest smrti.

Proto nemám rád hospodské žvanily, kteří by za krádež sekali ruce a za nechtěné zabití dávali trest smrti. Protože to, že nechtěně někoho zabijeme, se může stát každému. Stačí trocha nepozornosti.

Čtenáři (aktuálně v 16:27 to byli dva čtenáři) v té diskusi volali po trestu smrti ještě dříve, než byl určen viník a příčina nehody...


Zadal White Dog, 19.01.2004 16:31:56, 29 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/716

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Otázkou zůstává - nebko (web)

Měl by mít zpravodajský server možnost komentářů? Mě se to moc nezdá. Lepší by bylo zařazovat jen opravdu zajímavé doplňky informací, které by přišly emailem. Takhle si tam kde jaký vůl může vylívat svou zlost na svět a psát naprosto zcestné věci...
    


A ještě - nebko (web)

Jsem zapomněl - zub za zub, oko za oko mi přijde trošku přežité. Trest smrti bych akceptoval, ale v jiných případech, ne u neúmyslného zabití. Za vraždu určitě ano, za smrt kvůli nedbalosti možná, jinak jsem však proti. Hlavní podmínkou pro zavedení trestu smrti by mělo být především zlepšení práce naší jurisdikce, pak až to ostatní.
    

Re: A ještě - White Dog (web)

Trest smrti za smrt kvůli nedbalosti? Půjčíš si auto, nezkontroluješ brzdy (pneumatiky, kdovícoještě), někoho porazíš... smrt... ?
    

Re: A ještě - nebko (web)

To ale potom není Tvoje nedbalost. Myslel jsem třeba, když přijdeš se zánětem slepáku do nemocnice, oni Ti řeknou, že máš zácpu a že to za den přejde a ty potom umřeš...tím, že ti neposkytnou pomoc tě vlastně zabijí...ale když o tom teď tak přemýšlím, to asi není zrovna nejlepší způsob, jak dostat zdravotnictví z krize{smile}
    

Re: A ještě - White Dog (web)

To s tim slepákem se mi také nezdá. Povolání "lékař" je spojené s jistou mírou rizika, to se prostě nedá nic dělat. Kdyby byl za chybnou diagnózu trest smrti, kdo by pak chtěl dělat lékaře?
    

Re: A ještě - nebko (web)

Ne, to jsem asi vážně přehnal. Když si to pořádně promyslím, asi nený tak velká nedbalost, aby kvůli ní někdo mohl dostat trest smrti.
    


Re: A ještě - Filip Rožánek (web)

Máš na mysli JUSTICI, viď? {big grin})
Jurisdikce je soudní pravomoc, resp. soudní příslušnost, působiště soudu.
    

Re: A ještě - nebko (web)

Ona je to justice? Nechci ze sebe svalovat vinu, ale ve škole mě učili, že se moc dělí na tři druhy (Ch. Montesquie, ten to tuším jako první rozdělil) - exekutiva, jurisdikce a legislativa...???
    

Re: A ještě - Arthur Dent (web)

A opravdu jsi měl na mysli jurisdikci? IMHO by byla důležitější řádná justice...

Jurisdikce (Slovník cizích slov): "Úřední pravomoc n. příslušnost této pravomoci, její rozsah a obvod"

Justice: "Soudní orgány, jejich činnost, soudnictví"

Tak cos měl na mysli?
    

Re: A ještě - nebko (web)

Na mysli jsem měl samozřejmě justici. Omlouvám se za blamáže, které vypouštím z klávesnice{smile}
    


Re: A ještě - Arthur Dent (web)

Nepleteš si cizí termity? Copak to je "jurisdikce"? Nechtěl jsi napsat spíš "justice"???

Trest smrti za nedbalostní trestný čin s následkem smrti je fakt silný kafe. Dost na tom, že ten člověk s tím zážitkem vstává lehá...


Prosímtě, Nebko, jdi radši na tu žurnalistiku, tam napácháš míň škod! {smile}
    

Re: A ještě - Filip Rožánek (web)

Néééééééé, proboha, na žurnalistiku NÉÉÉÉÉÉÉÉ!!!!
    

Re: A ještě - IP:212.111.8.132 (web)

nic nevydržíš {smile}
    


Re: A ještě - nebko (web)

A co mi dáš, když nepůjdu?{smile}
    


Re: A navíc - novakus (web)

Navíc si autor dobře zatrénoval sčítání hřebíků s hruškami. Dělá to dojem, že staví na roveň chvilkovou nepozornost na křižovatce se zběsilou jízdou těžkého frajera. Srovnává náhodné shození lahve s magory, kteří takové flašky házejí z rozjetého rychlíku na lidi na nádraží. A krádež? Jsme už tak daleko, že máme dvacetileté čtrnáctkrát trestané zloděje. Jsem pro trest smrti ve vyjímečných případech. Jinak se vyjímečné případy stanou standardem. novakus
    


 - Jiri Krakora (web)

Před pěti lety jsem dělal číšníka na terase obchodního domu Krone v restauraci Fromin(dnešní Durex... nebo Duplex). Měli tam takové veliké a těžké slunečníky, které se zasazovaly do klandru na okraji té terasy. Problém byl ten, že tam ten slunečník moc nedržel a vážil asi 15 kilo. Takže jsem tam zasadil ten slunečník a trhnutím ho zkusil rozevřít. V tu ránu slunečník vyskočil z lůžka a poroučel se z terasy dolů(asi 6 pater) přímo na Václavák plný lidí. Skočil jsem za nim a asi půl metru za okrajem terasy ho chytil. V tu chvíli nastal další problém. Ležel jsem na klandru, v obou rukou deštník a levou nohu zapříčenou za lehkou židličku, která mi moc váhy ke spodní části těla nepřidala. Vypadalo to na dvě možnosti - buď pustím deštník a zachráním se, nebo spadneme oba. Naštěstí se mi podařilo zachytit se i pravou nohou za stůl, který byl těžší, než židlička, takže jsem se už nějak přitáhl.

Zajímal by mně váš názor co dělat, kdybych se nepřitáhl. Bylo by lepší pustit deštník a nést odpovědnost za případnou smrt neznámého počtu turistů, anebo spadnout i s deštníkem, pravděpodobně zabít ještě více lidí, včetně sebe, ale nenést již za nic odpovědnost?

Pro mně to tenkrát na té terase bylo docela veliké dilema. Ještě připomínám, že jsem tam byl v tu chvíli sám.
    

Re: - maja (web)

já bych v každom pripadku začala řvát, buď o pomoc nebo abych tím signalizovala nebezpečí, což samozřejmě nezaručuje, že bych pomohla sobě nebo jiným
    

Re: - Roj (web)

... a celej vaclavak by se dole sebehl, aby videl, jak probiha znasilneni live {smile} Nekteri by mozna zacali i nahlas fandit. A zrovna ty bys netrefila {smile}
    


 - SuE (web)

ono si to už nepamatuje jměno? nějak jsem si toho nevšimla a byla jsem hnusný anonym {sad}
    


 - Mirun (web)

Trest smrti je nesmysl. Při diskuzích s lidmi na toto téma se mi vždycky líbí to, že lidé zastávají názor, že by trest smrti ponechali jen pro ty těžké a "prokázané případy". Přičemž je pravidlem, že nikdo z těchto příznivců nikdy neprošel žádným soudem. Ten, kdo má s justicí nějaké zkušenosti, bývá výrazně opatrnější. Trest smrti v "prokázaných případech" se k likvidaci lidí přímo nabízí. V dnešní mediální době by nebylo moc těžké zinscenovat na nepohodlného člověka "vraha děvčátek" nebo něco podobného, a odsoudit ho pouze za mediálního "zájmu široké veřejnosti, která by jeho odsouzení k smrti kvitovala s povděkem". Volání pro trest smrti je dětinské, naivní a nebo se to týká někoho, kdo je s případem emočně spojen (a jen v tomhle případě je to omluvitelné). Všichni ostatní by si trest smrti měli vyzkoušet sami {smile}
    

Re: - Arthur Dent (web)

Přesně tak...

Už jsem to tu rozebíral: Pojedeš autem, vezmeš stopařku a bude to nějaká kráva. Bude ti dělat v autě bordel, tak ji vyhodíš. A ona tě pak udá, žes ji znásilnil. A bude-li důvěryhodně lhát (to hysterky dokážou), tak máš smůlu a jdeš sedět, svou nevinu neprokážeš a budeš odsouzenej na základě výpovědi jedný blbý slepice, co se chce mstít.
    

Re: - Jiri Krakora (web)

Rada je: nebrat stopařky. Nemusí vás udat stačí, když vás bude vydírat.
    


Re: - Roj (web)

I kdyz to bude hooodne velka krava, stejne se da zkrotit. Kdo se boji, nestopuje. kdo se boji jen z pulky, nebere stoparky {smile}
    


Kdysi jsem psal něco podobného - Mudd (web)

týkalo se to nehody u Nažidel. Nechce se mi to psát znovu, tak jen odkaz: [mudd.wz.cz/2003-11.html#181044]
S článkem souhlas, riskujeme všichni.
    


 - Delphy (web)

Celý problém je v tom, že jinak byste kázali, kdyby mezi mrtvými bylo Vaše dítě a jinak kážete, když se Vás to týká jen jako čtenáře.
Faktem ovšem zůstává, že stát se to může každýmu a člověk by měl zkusit nejdřív pochopit a znát všechny souvislosti a teprve pak vynášet soudy..
    


kecy-kec - Alfons (web)

Až zde někomu takový řidič zabije někoho z rodiny, bude okamžitě mluvit jinak.
    

Re: kecy-kec - Arthur Dent (web)

To je argument...
    


pro - IP:213.168.180.217 (web)
(18.02.2004 08:17:41)

    


PRO TREST SMRTI - IP:213.168.180.217 (web)
(18.02.2004 08:34:23)

jsem pro trest smrti protože oko za oko zub za zub takže smrt za smrt a je pravda že se mohou stát justční omyly,ale NEMUSEJ proto by ten parchat měl zemřít stejnou smrtí jako jeho objetˇ.Samozřejmně že neúmyslná smrt by se netrestala trestem smrti ale tak asi 5-10let vězení .Tet´si přectavte že by vám zabili někoho blískýho a toho kdoje zabil by dostal 20 LET a vězení .A za dobrý chování je za 10 let venku.A co je ještě horší že ve vezení maj VŠE!!!!!!!!a toje skutečnost!!!!
    
HotLinks
Zpět na článek