.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

20.01.2004



Tak jsem včera viděl Černé Barony. No a dojmy? Rozporuplné. Knižní předlohu mám rád — a jaký je seriál?

No, zaprvé: Na rozdíl od filmu se mi zdá, že seriál se bude držet věrněji předlohy. Některé hlášky asi zachová... Některé ale, bůhvíproč, přidává, možná na úkor vtipu (např. tryzna za Stalina — knižní průběh i pointa mi připadají mnohem vtipnější).

Zadruhé: Obsazení. Víceméně dobré. Spousta rolí mi připadá obsazená lépe než ve filmu — Terazky, Honec, Ořech, Troník se zbavil Donutilova žertovného slapání si na jazyk. Drobnou výtku bych měl proti obsazení Bolka Polívky do role poručíka Hamáčka, uvidíme jak se vyvrbí v dalších dílech, zatím totiž nepředvedl co? Zatím totiž nepředvedl nic.

Další drobnou výtku bych měl: Proč je malíř Vločka, v knize popisovaný jako šedovlasý skoro padesátiletý akademický malíř v seriálu mladíčkem vlasů havraních a hraje ho Lukáš Vaculík? (Nemohl jsem si vzpomenout, díky za nápovědu patří Richardu H.)

Naprostý děs a naprostá hrůza je ale obsazení Kefalína... Myslím, že Kefalín rozhodně v knize není typ „otlemený idiot”, jak ho hraje Radek Holub. Nebo to snad má být typ „Švejk”? Bohužel, pokud to má být veselý glosátor, je to veselý glosátor asi z páté cenové skupiny — rozeřvaný s cigárem u pusy, pronášející otřepaná moudra...

Zatřetí už není, zatřetí bude až po odvysílání druhého dílu.

Takže mé hodnocení je — ale jo, ujde to... {smile}

Souvislosti: Včera jsem se mrknul na první díl Černých baronů, No...


Zadal Arthur Dent, 20.01.2004 21:35:51, 8 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/717

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Malíř - Richard H. (web)

Vaculík?
    

Re: Malíř - NZNamy (web)

Ano byl to Vaculík a taky jsem to musel rozdýchávat (naprosto stejně).
A Holub mě taky zklamal... I když Vetchý holt byl jiný typ - i na Kefalína byl asi lepší, než Holub.
    


Kefalín :( - pixy (web)

Taky jsem zvazoval, jestli to neblognu, ale pak jsem si rekl, ze to snad ani nestojí za to. Uz upoutavky me trochu desily a serial sam "nezklamal". Zhuleny vytlemenec, jakysi Idioticky Chlestakov mixovany se Svejkem v podani Radka Holuba je podle mne totalni protipol celkem inteligentniho Kefalina knizni predlohy. Zamer autoru jsem nepochopil, ale prijde mi to znacne posahany zamer.
    

Re: Kefalín :( - Mudd (web)

Kefalín je děsnej, ale jestli existuje Česky lev za nejlepší masku, tak za ten ksicht by ji měl dostat {wink}
    

Re: Kefalín :( - NZNamy (web)

Nene, on ne! Jeho rodiče! ;o)
    


On ten mladíček Vaculík - Mudd (web)

Bude mít letos 42, touž k tomu Vločkovi nemá daleko {smile}
[csfd.atlas.cz/herec.php?991]
    


film o seriálu - řetěza (web)

viděla jsem (mlhavě) dokument z natáčení seriálu, kde Radek Holub promlouval o své roli v tom smyslu, že se inspiroval několika literárními postavami a především pak Švejkem. takž ona ta jeho švejkovost není čistě náhodná, ona je bohužel dokonce účelná.
    


 - Vesničan (web)

Holub, jako Kefalín, černovlasý mladík s tupozrakým levým okem, mi prostě nejede. Pupkatý a salonně nemotorný Andrej Hryc mi také moc nepřipomíná majora Halušku, vysokého, štíhlého, s unylým pohledem. Ale toho mi nepřipomínal ani Lanďák. Na druhou stranu, člověk, který ČB četl minimálně třicetkrát a sahá po nich v obdobích chandry, si vytvoří jistou představu o osobách a jejich fysiognomii. O osobách, které si pouští při čtení do hlavy.
Jinak to vypadá, že seriál nezklame. Nepřinese nic víc a nic míň, než člověk očekává. Jenom nevím, jak ze zavalité tetky Báry Štěpánové udělají čtyřiadvacetileté nepolíbené děvče.
    
HotLinks
Zpět na článek