.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

06.02.2004



Po nějaké době jsem se opět podíval na naší politickou scénu. A co jsem viděl?

Mno, viděl jsem třeba novelu zemědělského zákona (via Mudd) nebo povinnou registraci.

Je to ukázka levicové politiky jako vyšitá, hlavně to první. Rozdíl mezi levicí a pravicí je totiž krásně definovatelný takto: „U levice se stará stát o nesvéprávné občany, u pravice se musí občani postarat sami o sebe”.

Jako ilustrace báječně poslouží tvrzení předsedy zemědělského výboru Ladislava Skopala (ČSSD): "Aby to nedopadalo tak, jako vidíme někde dnes, že zemědělec místo toho, aby sel secími stroji, rozmetá osivo na rozmetadle a pak se diví, že mu obilí vymrzne..." Ó, jak dojemné, chce se mi řvát. Místo toho, aby zemědělec, který takto zaseje, po právu zkrachoval, tak bude nucen jít na 300 hodin kursů. Ale jak známo ani 600 hodin kursů neudělá vola sedlákem.

Což by nebylo to nejhorší. Horší je to, že budou interrupční komise, tedy pardon — sedlácké komise, které posoudí, zda uchazeč o podnikání v oboru zemědělství má dostatečné odborné znalosti. A pokud je nebude moci doložit (což je trochu rozdíl proti „nebude je mít”), tak půjde na ty kursy. Povinně.

Kdyby to pan Skopal (nomen omen?) oddůvodnil čímkoli jiným, mlčel bych. Ale tohleto je opravdu levičáctví non plus ultra: „My (stát, komise, partaj) víme líp než ty, co je pro tebe dobré...”

Ale není se čemu divit — od května budeme součástí velmi levicové Unie. Mimochodem EU — Tohle jste četli? Píše se tam, že Jedna unijní země po druhé nyní stahuje své sliby pro české zájemce o práci — nebo aspoň nad nimi začíná váhat. Ještě před několika měsíci se zdálo, že nejméně třetina zemí se novým členům ihned otevře, a že Češi tedy budou moci bez formalit odejít za prací například do Británie, Nizozemska, Švédska či Dánska. Ve všech těchto zemích v posledních týdnech převážily obavy z nekontrolovaného přívalu „levné pracovní síly z Východu”. Na možnost pracovat tak noví členové budou muset čekat ještě několik let.

To byl tuším jeden z argumentů EUptimistů...


Zadal Arthur Dent, 06.02.2004 11:20:11, 7 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/741

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

dotaz - griffin (web)
(06.02.2004 12:05:37)

co to znamena "non plus ultra"?
    

Re: dotaz - Arthur Dent (web)
(06.02.2004 12:11:05)

Non plus ultra je doslova "není většího, lepšího nad...", používáno ve smyslu "takový, že už nemůže být lepší, větší, překonaný..."
    


Re: dotaz - griffin (web)
(06.02.2004 12:23:28)

tak uz jsem si to zjistil na irc
    


Registrace (hospodářská komora) - Ota (web)
(06.02.2004 12:45:41)

S obsahem souhlasím, k jedné věci mám ilustrativní poznámku:
Bohužel jsme v Čechách a ne v Rakousku nebo ve Francii, kde hospodářská komora (resp. obchodní a průmyslová) nejen významně promlouvá do tvorby podnikatelské legislativy, ale dokonce ji tvoří a předkládá. Pak se nemůže tak snadno stát, že pořád dokola vznikají legislativní šmejdy, jako jsou naše nastokrát přepisované a pozměňované zákony, na které pak podnikatelům nezbývá než nadávat. Takový systém ale vzniká dlouholetým vývojem, tady v Čechách podle mě komorová organizace podniků nemá moc velkou naději na úspěch. Mmj. proto, že tady v Čechách je organizovanost (registrovanost) synonymem levičáctví.
    


 - Lokutus (web)
(06.02.2004 21:05:05)

Jsem stále EUptimista, přestože si myslím, že to bude velmi zdlouhavý proces, než se členské země EU mezi sebou srovnají. Stále si myslím, že se vyplatí počkat.
    


 - Michal Kasparek
(06.02.2004 21:18:14)

lokutus:

proč by měla být Evropská unie vyrovnaná? proč by státy, ve kterých se pracuje více, a které jejich vlády spravují lépe, nemohly být bohatější než státy diletantů (a toho zbytku, který by sice mohl být co k čemu, je ale permanentně zašlapáván do země diletanty), jako je třeba ČR?
    

Re: - Arthur Dent (web)
(07.02.2004 20:37:28)

Ale tady nejde o bohatství nebo o něco podobného. Tady jde o tohle:

1. Před referendem Německo, Rakousko a spol. vyhlásily sedmiletý zákaz práce pro občany z nových zemí.
2. Jeden z argumentů přesvědčovací kampaně "Řekni ANO!" byl ten, že občané ČR budou moci pracovat např. v Anglii nebo Irsku ihned po vstupu...
3. Pokud Anglie a Irsko (a další) teď otočí, neznamená to náhodou, že ten argument jaksi vyšumí? Nebude možno říct, že nám vláda dala falešné a plané sliby?

O to jde! Když jsme se na blozích před referendem hádali, byl jeden z argumentů odpůrců ten, že ještě po dlouhou dobu na nás bude nazíráno jako na poloobčany. Zastánci se oháněli právě tou Anglií a Irskem...
    
HotLinks
Zpět na článek