.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

09.02.2004



Televizní přijímač musí být přístroj jistě užitečný a potřebný, jinak by nebyl skoro všude. Vyskytuje se v domácnostech i na veřejných místech, jako jsou čekárny, restaurace a podobně. U televizorů domácnostních jsem vysledoval několik zajímavých způsobů používání.

Předně se vyskytují obytné prostory, kde je televize puštěná téměř nepřetržitě. A pokud není, berou to obyvatelé takové domácnosti jako něco nepatřičného.
Měl jsem jednoho kamaráda, se kterým jsme měli nějaké společné zájmy a koníčky.
Když jsem se u něho stavil, okamžitě mi nabídl hnusné pivo ze supermarketu (jmenovalo se to tuším Staročech, byla to osmička, stálo to 4.30,- a nedalo se to pít) a pokud nebyla televize v provozu, tak ji zapnul. Pak se zeptal, na co se chci koukat. Já se pochopitelně nechtěl koukat na nic — nepřijel jsem na návštěvu proto, abych koukal na bednu. Já chtěl řešit problémy astronomické, sportovní, literární, problémy bytí a všehomíra a také fundamentální problém nesmrtelnosti chrousta, případně jiného hmyzu, ale rozhodně ne televizní program. Navíc se mě ten člověk stále ptal, na co chci koukat. Přitom na všech čtyřech chytaných programech běžely samé hlouposti.
Časem jsem zjistil, že takovýchto permanentních koukačů — tedy lidí, kteří na televizi koukají téměř pořád (nejsou-li zrovna v práci nebo pokud nespí) je asi nejvíce.
Pozoruhodné...

Naprosto nezajímavou, ale poměrně rozšířenou skupinou jsou ti, kteří mají televizi zapnutou, ale ještě nezapomněli, od čeho je funkce vypnout, případně off.

Do další skupiny patřím já. Ano — i já mám doma televizor. Sledování funguje následovně: zapnu televizní aparát a zkusím, jestli na nějakém programu nejde něco zajímavého. Projedu všechny čtyři programy, které chytám, a pokud na nic zajímavého nenarazím, tak přístroj... vypínám! Takže televizi klidně vypnu třeba 15 sekund od zapnutí. Přece nebudu koukat na něco, co mě nezajímá, to je ztráta času.
Mimochodem — nedívám se ani na filmy, které jsem nestihl od začátku, ani na seriály, u kterých jsem vynechal jakýkoliv díl — s výjimkou Simpsonových a South Parku. Takže jsem například neviděl ani jeden díl populárního seriálu MASH, protože mi unikl první díl. Všichni mě pak sice upozorňovali, že díly na sebe až tak nenavazují, ale já jsem v některých věcech prostě zásadový {smile}

Pak se vyskytuje další pozoruhodná skupina koukačů, kterou reprezentuje jeden můj bývalý kolega v práci. Ten má zvláštní techniku sledování TV, kterou vnutil i své partnerce. Tato technika spočívá v tom, že se ještě před zapnutím televizního přijímače vezme program, zjistí se, jestli jde něco zajímavého, a v případě, že ano, se televizor zapne. Po skončení pořadu se vždy vypne, znovu se vezme program, a opět se zapne (nebo také ne).

Ale nejlépe jsou na tom podle mého názoru stejně ti, kteří žádný televizor nemají.
Zkoušel jsem se nedívat třeba několik týdnů, a zjistil jsem, že jsem stejně o nic nepřišel. Kromě možnosti pokecat si s někým o tom, co zrovna dávali...


Zadal White Dog, 09.02.2004 1:10:15, 19 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/743

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - dgx (web)
(09.02.2004 01:18:30)

Televize, to je takova ta cerna bedna, jak tam ve ctvrtek vecer bezi Simpsonovi, ze?
    

Re: - White dog (web)
(09.02.2004 01:19:39)

Dříve bývala ta bedna černobílá, dneska se vyskytují i barevné... bílé, hnědé, modré...
    


Re: - johnny (web)
(09.02.2004 13:56:13)

na základě svého pozorování jsem dospěl ke zcela stejnému závěru
    


hm - rony (web)
(09.02.2004 01:27:25)

ja mam telku v pocitaci, proste ju zapnem a brouzdam po internete {wink}
tak teraz neviem, ci ju sledujem alebo nesledujem, ci mam zapnuty stale pocitac alebo televizor {wink}
ak ide o to, kedy sledujem tv, tak je to vtedy, ked vstanem od pocitaca a obrazovku dam do fullscreenu ale to zas tak casto nie je {wink}
    


Tak to já - Richard H. (web)
(09.02.2004 09:07:29)

mám občas puštěnou televizi za zadkem jako kulisu, když sedím u počítače.
Jinak ji většinou zapnu, projedu všechny programy dokola a zase ji vypnu. Jen mi to trvá díky kabelovce déle.
    


 - Roj (web)
(09.02.2004 10:35:32)

Panove, uvedomte si, ze zapnuti televise vyplytva z jeji doby zivotnosti vice nez hodinu (u nekterych udajne i 5 hodin). Takze se ji rozhodne nevyplati vypinat, kdyz vite, ze se na ni ten den jeste chcete divat.
Navic zapla televise krasne topi, takze vam setri energii, kterou byste jinek museli propalit do topeni {smile}
    


Taky si vybírám program - Alfa (web)
(09.02.2004 11:18:44)

ale pak na to vždycky zapomenu, takže už nemá cenu televizi pouštět. Občas si jí zapínám před spaním a natsavuju jí, aby se za 15 minut vypnula. Docela dobře se při tom usíná. Za poslední 3 měsíce se mi ale už 3x stalo, že tam běžel nějaký dokument, kvůli kterému jsem vypnutí zrušila a dokoukala to.
    


 - Lokutus (web)
(09.02.2004 11:55:01)

Kdysi ve starém Řecku žil jeden starý Řek, který se jmenoval Diogénes. Ten se jednoho dne rozhodl, že nepotřebuje nic jiného, než svršky, které měl na sobě, hrnek, pár dalších krámů a sud, ve kterém by bydlel. Jednoho dne viděl kluka, který si nabíral vodu ze studny do dlaní a rozhodl se, že vlastně nepotřebuje ani ten hrnek. A tak ho zahodil a žil dál bez hrnku. Sám Alexandr veliký přijel Diogéna obdivovat a přitom nešetřil chválou. Jeho slova "Kdybych nebyl Alexandrem, chtěl bych být Diogénem" jsou velmi známá. Nakonec se Diogéna zeptal, co pro něj (on , Alexandr veliký) může udělat. Diogénes odpověděl, že by bylo fajn, kdyby mu uhnul ze slunce.

No a stejně, jako Diogénes, i dnes žijí lidé, kterým stačí k životu málo. Střecha nad hlavou a televize. A až uvidí malé děti, jak místo na televizi čučí do monitoru a hrají Counter-Strike, tak zahodí i tu televizi a pořídí si počítač. Snad je někdo (např. Klaus veliký) přijde obdivovat.
    


 - Trillian (web)
(09.02.2004 20:04:35)

pro mne je to kulisa... a ještě lepší kulisou je rádio :o)
ano, nevím, co dávají, jen to běží, když se mne v průběhu reklam zeptáte, na co koukám, nebudu tušit, možná ani po tom, co skončí :o))
tak co, zabijete mě tady, nebo až na konci lesa?
    

Re: - Krígl (web)
(10.02.2004 17:36:30)

Až na kraji lesa, kdo by se tahal s kuframa.
    


TV ve skříni - braggart (web)
(09.02.2004 21:09:47)

Už je to dlouho (10 let), ale poté, co jsme co jsme zjistili, že bedna běží skoro pořád, rozhodli jsme se se ženou, že ji zavřeme do skříně a vyndáme ji jen tehdy, když bude program stát za tu námahu vyndání přístroje ze skříně, zapojení, naladění a opětovného úklidu. Opravdu jsme se ten rok, co jsme to takhle praktikovali, dívali na TV minimálně.
Tím jsme se naučili (sebe)ovládání a teď už nemusíme mít TV zavřenou {smile}
    

Re: TV ve skříni - White dog (web)
(09.02.2004 21:39:52)

Tak tomu říkám geniální nápad! A to myslím úplně vážně.
    


Re: TV ve skříni - Lokutus (web)
(10.02.2004 12:28:57)

To mi přijde jako naprostá zbytečnost. Televize je součástí našeho života a neběží v nich jen kraviny. Zajímají mě kanály, jako Spektrum, Discovery, nebo Animal planet. Jsou tam zajímavé věci. Občas se podívám na pěkný film, anebo i klidně na kreslenou pohádku. Záleží na mně, jakou mám náladu a hlavně, jestli odevzdám televizi celý svůj život, nebo ji budu využívat, jako třeba mixér, nebo mikrovlnou troubu. Když chci, jdu se projít, nebo jedeme na výlet, nebo jdeme do kina, divadla, nebo výstavu. Anebo se jdeme bavit, či se jdu bavit sám. Anebo sedím u počítača a pracuji. Možností je nepřeberně a rozhodně je to stokrát lepší, než před dvěstě lety, kdy měli po sedmé hodině černou hodinku a v osm šli spát.
    


Další skupiny - NZNamy (web)
(10.02.2004 14:31:25)

Já jsem narazil ještě na jiný důvod, proč si občas někdo pouští televizi - tehdy mě to docela překvapilo, ale teď pocity dotyčné osoby trochu chápu. Řekla mi, že si televizi pouští proto, aby se mezi těma 4 stěnama necítila tak sama. (I já mám občas tyhle pocity a přistihuju se při tom, že listuju TV programem i několikrát - doufajíc, že narazím na něco, co bude stát aspoň trošku za to, aby ji pustil.)
Jak jste teď asi všichni postřehli, patřím do skupiny jako kamarád WD - nejprve zjistit co dávají a pak teprve zapnout (jsou i výjimky - pustím bez dívání, ale to prakticky vždy vím, že něco běží nebo poběží). Jediný rozdíl je v tom, že zatímco kamarád to striktně vypíná, já naopak sahám po programu a zkoumám, kterým pořadem bych ospravedlnil další čumění... :o)
(Někdy mám pocit, že jsme hrozná rodina... :o))

Poslední věc - zjistil jsem empiricky, že to poměrně dost souvisí s volným časem. Teď když pracuju, tak si pořady vybírám velmi pečlivě (např. Banánové rybičky jsem už neviděl ani nepamatuju...) Ale je fakt, že někdo tím může řešit volný čas veškerý. Dle mě furt lepší než drogy apod.
    

dodatek - NZNamy (web)
(10.02.2004 14:39:27)

Teď jsem si vzpomněl - dost mě překvapilo, že strašně málo lidí nejdřív zapíná a pak případně kontroluje program. Čili zapnou, aniž by tušili, co tam je! Mě by nenapadlo ten krám zbůhdarma zapínat, pokud se nechci na něco dívat, ovšem to musím vědět, že je na co. Tzn. automaticky zapínám pouze když vím, že jdou mé oblíbené TV seriály (Přátelé a Simpsonovi - MASHe už jsem viděl všechny a dvakrát :o)) anebo když si z předchozích dnů (kdy jsem si to přečetl v programu) pamatuju, že něco je. Poslední automatikou jsou zprávy. Ale jinak rozhodně bezdůvodně nikdy. A asi nepřestanu vycházet z úžasu, že jsou lidi, kteří zapínají aniž tuší. (Možná ještě pochopím lidi typu WD, ale on je dnes TV program i na webu, takže není důvod kazit televizi zapínáním a vypínáním - zvlášť když člověk nemá kabel, že... :o))

(Asi jsme fakt divná rodina, že mi to přijde normální - než zapnu chci vědět proč...
Možná přispělo i to, že jak tu psal Roj o tom opotřebovávání i tatínek je technik, takže to tak u nás vždy bylo. I když co vím, bylo to podobně u všech známých - asi mám divné i známé. :o) A na VŠ kolejích televizi neměl nikdo ani já, takže pokud by tam někteří kamarádi měli tyhle úchylky, tak se na to nedalo přijít... :o))))))
    


tvprogram.cz - Mirek (web)
(11.02.2004 17:35:35)

1/ Dobra vec je TVProgram (tvprogram.cz), ktery se aktualizuje pres internet. Tam se člověk dozví víc a občas tam je i hodnocení. Jo a je tam přípomínkovač {wink}
2/ Doporučuju ke shlédnutí diskuzní pořad na Markíze: 7 s.r.o. Taková by měla být 7čka {wink}
    


Pěkné členění - Mikin (web)
(11.02.2004 19:27:13)

Není to tak jednoduché jak by mohlo na první pohled vypadat. Většinou se snažím přistupovat k TV již připravený. Ne vždy mi to ale vyjde. Zcela jisté je, že pokud se dostanu k televizi po desáté večer, tak u ní zkysnu dóóóst dlouho. Nemám z programu nic a od přepínání mne bolí palec. Druhý den pak hlava od krční páteře neb bývám komicky zkroucen v křesle. Pak si prožiju morální kocovinu a několik dní TV nemusím ani vidět, natož zapnout. No tož tak.
    


 - pixy (web)
(13.02.2004 01:06:21)

Nevím sice vůči čemu se kdo potřebuje vyhraňovat a co si dokazovat, ale já osobně nemám moc rád žádné extrémy. Člověk, co "zásadně nekouká na televizi" nebo ji ostentativně zamyká do skříně, má podle mě asi nějaký problém.

Já znám dva lidi, co nemají televizi. Jeden žije v bývalé kůlně (proto se mu nedá říkat homeless) a televize je opravdu to poslední, co nemá; a druhý ji opravdu nemá "zásadově" - místo "čučení na bednu" chodí každý večer chlastat do hospody. Je to spiťar a debil. S odpuštěním.

Ale ten, kdo chodí po světě a každému se chlubí, že nemá televizi, je pro mě totéž jako ten, kdo by se chlubil, že nemá ani jednu knížku, že nechodí do kina nebo že v životě neslyšel ani jednu symfonii. Nevím, co na tom, že někdo nikdy neviděl Monty Pythonův létající cirkus, klip Dana Bárty, seriál Vesmír od BBC, nebo třeba volnou jízdu Philippa Candelora na MS v krasobruslení - co na tom má být hodného chlubení?

Jasně, v televizi taky dávají mraky sraček, ale to v kině taky, v divadle občas nastudují pěkný blábol, výstavní síně jsou z půlky plné hovadin a knihovny přetékají zbytečně potištěnými stránkami. Ale to přece neznamená, že nemá smysl chodit do kina, do divadla, na výstavy a číst. Jako jsou dobré, kvalitní, zaznamenáníhodné a neodpustitelně základní filmy, hry, obrazy, sochy a knihy, existují i kvalitní a hodnotné televizní pořady.

Zcela a "z principu" odmítat televizi mi připadá stejně nesmylné jako odmítat číst, chodit do kina, do divadla nebo poslouchat hudbu. A podobně je nesmyslné od rána do večera jen koukat na televizi, číst, nebo trávit 7 dní v týdnu v galeriích. To je patologické.

Rozumný člověk se od tupého stáda odlišuje hlavně tím, že zná míru a umí si vybírat podle vlastního vkusu. Odmítnutí volby není volba.
    

Re: - White dog (web)
(14.02.2004 15:36:33)

Jak píšeš: "Ale ten, kdo chodí po světě a každému se chlubí, že nemá televizi, je pro mě totéž jako ten, kdo by se chlubil, že nemá ani jednu knížku, že nechodí do kina nebo že v životě neslyšel ani jednu symfonii."
Tohle přirovnání je podle mě nepřesné.
Raději bych to srovnýval s lidmi, kteří "ze zásady" nemají auto. Znám několik lidí, kteří nemají televizi, a žádné trosky a alkoholici to nejsou.
Znám i několik alkoholiků a vágusů - u těch nevím, jestli mají televizi, nebo už ji prochlastali. Neptal jsem se jich, a nezajímá mě to.
Odmítnutí čehokoliv je volba.
    
HotLinks
Zpět na článek