.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

09.02.2004



Byli jsme s manželkou v kině. Po čase nám to přišlo k duhu. Po Mazaném Filipovi, který se nám, inu proč to nenapsat, moc nezamlouval, jsme tentokrát zvolili jinou českou novinku — Básníky.

No a na rovinu říkám, že to bylo jak nebe a dudy. U Mazaného Filipa jsem se asi dvakrát pousmál, tady jsem se několikrát velmi srdečně smál. Vcelku souhlasím s názorem Ondry Dúbravčíka, až teď jsem si uvědomil, že ta zajímavá zrzavá herečka, co hrála sekretářku ředitele, je Markéta Hrubešová. Doopravdy jsem ji nepoznal, jak zhubla.

Mazaný Filip byl plný narážek a citací, v Básnících jsem zaznamenal jen jednu — když Lukáš Vaculík prohlásí: „Podívej se, teď mám firmu a jak je to dlouho, co jsem myl okna v pasáži...”

Mé stručné zhodnocení celé pentalogie (četl jsem i pětidílná trilogie, což je blbgost na kvadrát) je asi následující:

První díl je studentsky hravý, spíš romantický a zjevně uzavřený. S pokračováním nejspíš nikdo nepočítal. Druhý díl mi připadal asi nejlepší, možná i proto, že mám rád medicínské historky. Třetí díl mi připadal o něco slabší, ale stále výborný. Čtvrtý díl mi k srdci moc nepřirostl. Viděl jsem ho jen jednou a nějak mě nechytl. Připadalo mi, jako by byl až příliš porevoluční. No a konečně tento pátý díl, Jak básníci neztrácejí naději, bych zařadil někam k dílu třetímu.

A mé hodnocení je tedy podobné jako u Ondry Dúbravčíka: Hezký film, u kterého se zasmějete, je to příjemná podívaná, sympatické setkání se „starými známými”, David Matásek má pár výborných hlášek, Josef Somr taky, akorát si dejte pozor na Evu Jeníčkovou. Z Vendulky Utěšitelky se stala profesionální paní, tak abyste nebyli nemile překvapeni... {smile}


Zadal Arthur Dent, 09.02.2004 17:58:58, 5 komentáře...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/745

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

No nevím - Helenka (web)
(09.02.2004 19:21:58)

mně se to teda moc nelíbilo, přišlo mi to celé jen jako hromada hlášek, které byly poslepované "něčím" mezi tím a nějak se z toho vytratila ta poetika, kterou mám jinak s básníky spojenou.
    


Mazaný Filip - HUB (web)
(09.02.2004 23:19:44)

To byl náhodou úžasný film. Už kvůli hereckému obsazení. Já jsem se u něj bavil..
    

Re: Mazaný Filip - Arthur Dent (web)
(09.02.2004 23:30:58)

Já ne. To je věc vkusu...
    

Re: Mazaný Filip - NZNamy (web)
(10.02.2004 14:50:52)

To máš pravdu. Zajímalo by mě kolik lidí, kteří ZNAJÍ Chandlera se u toho nebavilo a kolik lidi, kteří ho NEZNAJÍ (jako já) se u toho bavilo (jako já). Ale je fakt, že nejvíc ve Filipovi zklamal Pavel Liška (tu roli neměl vůbec brát...), naopak hvězdný byl zejména Hanák, ale zdatně mu sekundovali Cibulková, Kaiser i další (až na Šteindlera, který to s tou parodií na sebe sama téměř přehnal).

Jinak díky za "upoutávku", možná taky zajdem omrknout a zavzpomínat...

K tvému hodnocení dílů - první jednoznačně vybočuje, druhý a třetí byl dal na stejnou úroveň (např. Hlaváčová úroveň trojky povznesla!) - oba těžily z dobrého nápadu a přitažlivého prostředí. Horší už to holt bylo se čtvrtým, i když i tam se objevila nějaká perla ("V botách od Aligátora nemůžete šlápnout vedle!").
Pokud tohle není tak hrozně poplatné době (jako to porevoluční "nadšení" ve čtverce), tak to může být příjemný film.
Dík.
    


 - zwíře (web)
(10.02.2004 19:15:49)

Stopařův průvodce je taky trilogie v pěti dílech, tak co? {smile}
    
HotLinks
Zpět na článek

Hodnocení: 3.5

bodbodbodpulbod
Čím víc psů tím líp. Pět psů je maximum.